Deficitul de atentie (ADHD) la adulti: ce simptome prezinta?

Sindromul de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) nu este o boala in sine, ci o suma de simptome, caracterizate prin imposibilitatea de a te concentra asupra unui subiect sau actiuni.
Tulburarea se datoreaza faptului ca substantele chimice cerebrale (neurotransmitatorii) sunt mai putin active in zonele creierului care controleaza atentia.
ADHD afecteaza atat copiii, cat si persoanele adulte.
Nu se stie exact ce declanseaza acest dezechilibru chimic la nivelul creierului, dar se presupune ca genele ar juca un rol important.
De cele mai multe ori, boala se instaleaza in copilarie si se agraveaza, din cauza faptului ca nu a fost diagnosticata la timp. Mai mult, adultii care sufera de aceasta boala nu sunt constienti ca au o problema medicala.
Simptome ale ADHD la adulti
Un adult care sufera de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie este anxios, impulsiv si are o toleranta scazuta la frustrare. Are probleme cu stima de sine si manifesta, in general, urmatoarele semne:
1. Nu este punctual
Desi pare un lucru banal, care se poate intampla oricui, adultul care sufera de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie este incapabil sa fie punctual si organizat. Intarzie deseori la locul de munca sau la alte intalniri importante.
El realizeaza ce impact negativ are lipsa de punctualitate, insa nu pune acest lucru pe seama vreunei afectiuni si, prin urmare, nu ia nicio masura sa se corecteze.
2. Conduce cu viteza mare
Odata urcat la volan, un adult cu ADHD are tendinta sa conduca periculos, fiind vitezoman. Nu adapteaza viteza la drum si risca sa fie implicat in accidente rutiere.
3. Are probleme de autocontrol
Comportamentul impulsiv, dificultatile in controlarea furiei si gandurile jignitoare rostite cu voce tare sunt semne specifice acestei boli. Adultul care sufera de ADHD va avea mereu probleme de autocontrol.
4. Intampina dificultati de concentrare si prioritizare
Cand o persoana sufera de aceasta boala, are deseori probleme de prioritizare. Bolnavul tinde sa fie dezorganizat, agitat si usor de distras. Ii este greu sa se concentreze atunci cand citeste. Dificultatile de concentrare ii afecteaza randamentul la locul de munca si relatiile cu cei din jur.
5. Acorda prea multa atentie anumitor lucruri
Cand se bucura de un lucru sau i se pare ca acel ceva este interesant, adultul cu ADHD are tendinta de a se concentra intens asupra obiectului respectiv. Dimpotriva, se chinuie sa acorde atentie unei sarcini, daca o gaseste plictisitoare.
Ce sa faci cand te lupti cu probleme de concentrare?
Daca esti agitat sau ai probleme de concentrare, nu inseamna neaparat ca suferi de ADHD. Simptomele specifice tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie sunt comune si altor boli. De exemplu, lipsa capacitatii de concentrare poate fi un semn al depresiei. Agitatia ar putea indica probleme cu glanda tiroida sau o tulburare de anxietate.
Cere sfatul medicului specialist. Acesta va investiga toate simptomele inainte sa stabileasca un diagnostic final. In general, confirmarea diagnosticului vine odata cu constatarea faptului ca tulburarea trebuie sa fi fost prezenta in timpul copilariei.
Ce complicatii risca bolnavii de ADHD
Adultii diagnosticati cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie pot cadea prada depresiei, anxietatii sau tulburarilor de natura obsesiv-compulsiva. Ei sunt predispusi sa faca abuz de fumat sau de consumul de droguri.
Ca parinti, ei devin modele negative pentru copiii lor si esueaza de cele mai multe ori in incercarea de a-si educa copiii eficient.
Pentru a reduce manifestarile bolii, se recomanda o alimentatie bogata in proteine. Consumul de nuci, carne, fasole si oua ajuta adultul sa se concentreze mai bine.
La fel de benefice sunt pastele din cereale integrale sau orezul brun, care poate ajuta la prevenirea schimbarilor de dispozitiei si la stabilizarea nivelului de energie.
Medici specialisti Neurologie
- Medic Primar Neurolog Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Medic Primar Neurolog Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Medic Primar Neurologie Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Neurologie Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Medic Specialist Neurolog Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
-
Ce este disgrafia si cum poate fi tratata?
-
Tulburarea Tourette
-
Depresia la copil si adolescent
-
5 manageri de top din Romania iesiti din tipare
-
Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?
-
Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica
-
Zincul si rolul sau in organismul uman
-
Abuzul si dependenta de medicamente eliberate cu prescriptie medicala
-
ADHD si remediile florale Bach
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Dieta pentru sindromul ADHD
Generalitati ADHD este o tulburare comportamentala manifestata prin imposibilitatea persoanei afectate de a se concentra asupra unei activitati anume. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin modificari ale dispozitiei, anxietate, impulsivitate, ostilitate, tulburari...citeste mai mult
-
Sindromul Guillain Barre
Generalitati Sindromul Guillain Barre este o boala neurologica rara care apartine unui grup larg de neuropatii periferice ce se caracterizeaza prin afectarea autoimuna a sistemului nervos periferic. Boala este de fapt o polineuropatie inflamatorie acuta demielinizanta...citeste mai mult
-
Comportamentul sexual deviant
Generalitati Experientele sexuale fac parte dintr-o viata echilibrata. Dar daca apare o dorinta neobisnuita pentru sex si preocuparea pentru acest lucru este atat de mare incat sanatatea, serviciul, relatiile si alte parti ale vietii sunt afectate, s-ar putea sa fie...citeste mai mult