Deficitul de atentie (ADHD) la adulti: ce simptome prezinta?

Sindromul de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) nu este o boala in sine, ci o suma de simptome, caracterizate prin imposibilitatea de a te concentra asupra unui subiect sau actiuni.

Tulburarea se datoreaza faptului ca substantele chimice cerebrale (neurotransmitatorii) sunt mai putin active in zonele creierului care controleaza atentia.

ADHD afecteaza atat copiii, cat si persoanele adulte.

Nu se stie exact ce declanseaza acest dezechilibru chimic la nivelul creierului, dar se presupune ca genele ar juca un rol important.

De cele mai multe ori, boala se instaleaza in copilarie si se agraveaza, din cauza faptului ca nu a fost diagnosticata la timp. Mai mult, adultii care sufera de aceasta boala nu sunt constienti ca au o problema medicala.

Simptome ale ADHD la adulti

Un adult care sufera de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie este anxios, impulsiv si are o toleranta scazuta la frustrare. Are probleme cu stima de sine si manifesta, in general, urmatoarele semne:

1. Nu este punctual

Desi pare un lucru banal, care se poate intampla oricui, adultul care sufera de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie este incapabil sa fie punctual si organizat. Intarzie deseori la locul de munca sau la alte intalniri importante.

El realizeaza ce impact negativ are lipsa de punctualitate, insa nu pune acest lucru pe seama vreunei afectiuni si, prin urmare, nu ia nicio masura sa se corecteze.

2. Conduce cu viteza mare

Odata urcat la volan, un adult cu ADHD are tendinta sa conduca periculos, fiind vitezoman. Nu adapteaza viteza la drum si risca sa fie implicat in accidente rutiere.

3. Are probleme de autocontrol

Comportamentul impulsiv, dificultatile in controlarea furiei si gandurile jignitoare rostite cu voce tare sunt semne specifice acestei boli. Adultul care sufera de ADHD va avea mereu probleme de autocontrol.

4. Intampina dificultati de concentrare si prioritizare

Cand o persoana sufera de aceasta boala, are deseori probleme de prioritizare. Bolnavul tinde sa fie dezorganizat, agitat si usor de distras. Ii este greu sa se concentreze atunci cand citeste. Dificultatile de concentrare ii afecteaza randamentul la locul de munca si relatiile cu cei din jur.

5. Acorda prea multa atentie anumitor lucruri

Cand se bucura de un lucru sau i se pare ca acel ceva este interesant, adultul cu ADHD are tendinta de a se concentra intens asupra obiectului respectiv. Dimpotriva, se chinuie sa acorde atentie unei sarcini, daca o gaseste plictisitoare.

Ce sa faci cand te lupti cu probleme de concentrare?

Daca esti agitat sau ai probleme de concentrare, nu inseamna neaparat ca suferi de ADHD. Simptomele specifice tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie sunt comune si altor boli. De exemplu, lipsa capacitatii de concentrare poate fi un semn al depresiei. Agitatia ar putea indica probleme cu glanda tiroida sau o tulburare de anxietate.

Cere sfatul medicului specialist. Acesta va investiga toate simptomele inainte sa stabileasca un diagnostic final. In general, confirmarea diagnosticului vine odata cu constatarea faptului ca tulburarea trebuie sa fi fost prezenta in timpul copilariei.

Ce complicatii risca bolnavii de ADHD

Adultii diagnosticati cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie pot cadea prada depresiei, anxietatii sau tulburarilor de natura obsesiv-compulsiva. Ei sunt predispusi sa faca abuz de fumat sau de consumul de droguri.

Ca parinti, ei devin modele negative pentru copiii lor si esueaza de cele mai multe ori in incercarea de a-si educa copiii eficient.

Pentru a reduce manifestarile bolii, se recomanda o alimentatie bogata in proteine. Consumul de nuci, carne, fasole si oua ajuta adultul sa se concentreze mai bine.

La fel de benefice sunt pastele din cereale integrale sau orezul brun, care poate ajuta la prevenirea schimbarilor de dispozitiei si la stabilizarea nivelului de energie.