Coronavirus Update

Advagraf

Publicat la data de: 21 Septembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Advagraf

Compozitie
Advagraf este un medicament care contine substanta activa tacrolimus. Este disponibil sub forma de capsule cu eliberare prelungita care contin tacrolimus (0,5 mg: galbene si portocalii, 1 mg: albe si portocalii si 5 mg: rosii-cenusii si portocalii). Prin „eliberare prelungita” se intelege ca tacrolimus se elibereaza din capsula lent, pe parcursul a catorva ore.

Actiune terapeutica
Advagraf se administreaza pacientilor adulti care au suferit un transplant renal sau hepatic, pentru a preveni rejetul (cand sistemul imunitar ataca organul transplantat). Advagraf poate fi, de asemenea, folosit pentru a trata rejetul de organ la pacientii adulti, atunci cand alte medicamente imunosupresoare nu sunt eficace.

Indicatii
Tacrolimus, substanta activa continuta de Advagraf, este un agent imunosupresor. Acest lucru inseamna ca Tacrolimus reduce activitatea sistemului imunitar (sistemul natural de aparare al organismului). Tacrolimus actioneaza asupra unor celule speciale ale sistemului imunitar denumite celule-T care sunt in primul rand responsabile pentru atacarea organului transplantat (respingerea organului).

Doze si mod de administrare
Tratamentul cu Advagraf trebuie prescris exclusiv de medici cu experienta in controlul terapeutic al pacientilor cu transplant. Advagraf este un medicament cu utilizare indelungata. Dozele se calculeaza in functie de greutatea corporala a pacientului. Medicii trebuie sa monitorizeze concentratiile de tacrolimus din sange pentru a se asigura ca acestea se mentin in limite predefinite. in prevenirea rejetului, doza de Advagraf care trebuie administrata depinde de tipul transplantului pe care l-a primit pacientul. In cazul transplantului de rinichi, doza initiala este cuprinsa intre 0,20 si 0,30 mg pe kilogram de greutate corporala. in cazul transplantului de ficat, doza initiala este cuprinsa intre 0,10 si 0,20 mg pe kilogram de greutate corporala. in tratamentul rejetului, aceleasi doze pot fi administrate pentru transplantul renal si pentru cel hepatic. in cazul altor tipuri de transplant (de inima, plamani, pancreas sau intestine), dozele initiale sunt cuprinse intre 0,10 si 0,30 mg/kg. Advagraf se administreaza o data pe zi, dimineata, cu cel putin o ora inainte sau cu doua pana la trei ore dupa masa.

Contraindicatii
Advagraf nu trebuie utilizat in cazul pacientilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la tacrolimus, la antibioticele macrolide (precum eritromicina) sau la oricare dintre celelalte ingrediente. Pacientii si medicii trebuie sa fie precauti in cazul in care concomitent cu Advagraf sunt administrate alte medicamente (inclusiv remedii pe baza de plante), deoarece ar putea fi necesara ajustarea dozei de Advagraf sau a dozei medicamentului administrat in acelasi timp cu acesta.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentului Advagraf (prezente la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt tremorul (tremuraturile), durerea de cap, greata (senzatia de rau), diareea, tulburarile renale, hiperglicemia (concentratii mari de glucoza in sange), diabetul, hiperpotasemia (concentratii mari de potasiu in sange), hipertensiunea (tensiune arteriala mare) si insomnia (tulburarile de somn).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Preventia suicidului - mituri, semne, comunicare, gestionare Preventia suicidului - mituri, semne,...

  Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 1 milion de oameni mor in fiecare an in urma suicidului. Celor care nu sunt cuprinsi de depresie si sentimente de disperare le este dificil sa inteleaga ceea ce ii determina pe atat de multi indivizi sa isi puna...citeste mai mult

 • Tulburarea de personalitate antisociala: cum o recunosti Tulburarea de personalitate...

  Indivizilor cu tulburare de personalitate antisociala li se atribuie frecvent de catre populatia generala denumirea de psihopati sau sociopati. Acesti termeni sunt corelati adesea cu imagini ale unor criminali in masa sau ale unor personaje infioratoare. De asemenea,...citeste mai mult

 • Mituri despre Boala Parkinson Mituri despre Boala Parkinson

  Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativa ce are ca rezultat afectarea miscarii. In cazul acestei boli, celulele producatoare de dopamina dintr-o anumita zona a creierului, numita substanta neagra, se deterioreaza de-a lungul timpului. Aceasta deteriorare duce la...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter