ratie alimentara
Intoxicatia alimentara
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]
Aditivii alimentari - potential perturbator endocrin
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce sunt aditivii alimentari? Conform Codex Alimentarius, aditivii alimentari sunt substante folosite ca ingrediente in prepararea alimentelor, nefiind consumate ca atare. Rolul lor este de a spori proprietatile organoleptice ale alimentelor in timpul prepararii, ambalarii si transportului, pentru a imbunatati gustul, textura, culoarea, aspectul sau mirosul. Astfel, crescand calitatea si durata de valabilitate a produsului final, aditivii cresc rata de vanzare a produselor. Tipologie Aditivii alimentari se impart in mai multe categorii dupa cum urmeaza: • aditivi nutritionali – au rolul de a face produsele alimentare mai hranitoare, • agenti de aroma – utilizati pentru a imbunatati gustul, • agenti de colorare – folosite cu scopul de a face alimentele sa arate mai atractiv din punct de vedere vizual. Cum se manifesta? Perturbatorii endocrini sunt substante exogene care interfereaza fie cu hormonii naturali, fie cu receptorii acestora, perturband rolul... [continuare]
Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau bauturi care contin toxine, bacterii, virusuri sau paraziti daunatori. In timp ce multe alimente contin organisme potential daunatoare, acestea sunt de obicei distruse in timpul prepararii termice. Cu toate acestea, depozitarea inadecvata a alimentelor, dar si igiena necorespunzatoare a mainilor pot determina contaminarea. Femeile gravide, copiii, persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare. O toxiinfectie alimentara poate fi inconfortabila dar majoritatea oamenilor se recupereaza in cateva zile fara un tratament medicamentos. Simptome ale toxiinfectiei alimentare Simptomele pot varia in functie de sursa de contaminare. Acestea pot fi de la usoare la severe: - dureri abdominale si crampe abdominale; - diaree; - dureri de cap usoare sau severe; - varsaturi; - febra; - frisoane; - slabiciune si oboseala; - greata; - dureri... [continuare]
Regim alimentar in boala de reflux gastroesofagian si hernia hiatala
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Ce este refluxul gastro-esofagian Refluxul gastro-esofagian se produce atunci cand o cantitate de lichid mai mare decat normal, se intoarce din cavitatea gastrica (stomac) in esofag, cauzand simptome care pot fi asociate, sau nu, cu inflamatia mucoasei esofagiene (esofagita). Simptomele tipice ale BRGE sunt: arsuri retrosternale (in spatele sternului), regurgitatii (alimentare, acide, bilioase), disfagia (dificultate la inghitire). Refluxul anormal mai poate cauza si alte simptome, extradigestive: tuse persistenta +/- wheezing (respiratie suieratoare); raguseala; otita medie durere de piept non-cardiaca; eroziuni ale smaltului dentar sau alte anomalii ale dentitiei. Tratamentul in BRGE presupune o abordare in trepte, cu adaptarea recomandarilor in functie de pacient. Scopurile tratamentului sunt: controlul simptomelor; vindecarea eventualelor leziuni de esofagita; prevenirea eventualelor complicatii. Ce este hernia hiatala Hernia hiatala: se produce atunci cand o portiune de... [continuare]
Cresterea si dezvoltarea normala a copilului
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Cresterea si dezvoltarea copiilor reprezinta un proces extrem de dinamic, ce sufera de-a lungul evolutiei mai multe accelerari de ritm. Este impartit de specialisti in mai multe perioade postnatale, astfel: - prima copilarie: de la nastere pana la 2,5-3 ani, care contine la randul sau, etapa de nou-nascut (0-28 de zile), sugar (1-12 luni) si copil mic, anteprescolar (1-3 ani). - a doua copilarie (perioada prescolara); - a treia copilarie: include perioada de scolar si pubertatea; - adolescenta, ce are o limita superioara estimata la 21 de ani in cazul fetelor si de 24 de ani in cazul baietilor. La sfarsitul adolescentei procesul de crestere fiind finalizat, individul este deja considerat adult. Ritmul de crestere Cresterea postnatala inregistreaza o accelerare de ritm in primele 2 saptamani de viata, cand copilul incepe sa ia rapid in greutate, desi in primele zile dupa nastere poate sa existe o scadere cu 5-10% a greutatii corporale, acest lucru neavand... [continuare]
Hipotrofia staturo-ponderala
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Nu toti copiii cresc cu acelasi ritm. Exista un interval larg de crestere care este considerat normal. Copiii cu hipotrofie staturo-ponderala cresc cu o rata inferioara limitei normale. Exista o problema atunci cand copilul inceteaza sa mai creasca sau incepe sa creasca cu o rata mult mai inceata decat anterior. Hipotrofia staturo-ponderala afecteaza de obicei copiii mici, in special pe cei sub varsta de 2 ani. Viteza de crestere fizica este rapida in lunile de dupa nastere, apoi incetineste, astfel incat greutatea la nastere se dubleaza in primele patru luni, se tripleaza pana la varsta de 12 luni, dar nu se cvadrupleaza pana la 24 de luni. Cresterea continua apoi intr-un ritm lent pana cu putin timp inainte de pubertate (intre aproximativ 9 si 15 ani), cand are loc o perioada de crestere rapida. Cresterea nu este uniforma in ceea ce priveste ritmul si calendarul in toate partile corpului. La nastere, dimensiunea capului este deja relativ apropiata de... [continuare]
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
Legatura dintre tensiunea arteriala, dieta si greutatea corporala
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Hipertensiunea (valori ale tensiunii arteriale 140/90mmHg) este o afectiune des intalnita, care netratata poate duce la complicatii severe. Studiile au aratat ca stilul de viata joaca un rol principal in declansarea, mentinerea si agravarea bolii, iar o dieta sanatoasa si eliminarea surplusului de kilograme sunt masuri importante pentru reducerea tensiunii arteriale. Profilaxie Se recomanda eliminarea surplusului de kilograme si o dieta sanatoasa, acestea fiind numite masuri nonfarmacologice, deoarece nu implica medicamente. Alte masuri nonfarmacologice pentru controlul tensiunii arteriale si a riscurilor asociate ei sunt: - reducerea stresului - exercitiul fizic regulat, minim 20 minute/zi - stoparea fumatului - respectarea orelor de somn/odihna. - hidratare corespunzatoare(minim 2l apa/zi) si consum moderat de sare ( Masurile nonfarmacologice pot imbunatati eficacitatea medicamentelor antihipertensive sau chiar pot permite renuntarea la acestea,... [continuare]
Bulimia nervoasa - hiperfagie
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Bulimia este tulburare de alimentatie, caracterizata de un consum alimentar excesiv. O persoana cu bulimie mananca o cantitate mare de alimente intr-o perioada scurta de timp, pentru ca apoi sa-si provoace varsaturi, sa se supuna unui exercitiu fizic exagerat, sa consume laxative, diuretice sau alte medicamente in scopul unei eliminari fortate a alimentelor. Persoanele afectate de bulimie sunt obsedate de propriul aspect fizic si nu au respect de sine. Persoana afectata de bulimie pierde controlul alimentar in timpul unui astfel de episod de infulecare; apoi este cuprins de rusine, vinovatie si frica intensa de ingrasare si reia comportamentul excesiv, realizand un cerc vicios. Nediagnosticata si netratata, boala conduce la probleme serioase de sanatate. Etiologia bulimiei este neclara, dar se pare ca apare ca rezultat al asocierii unui istoric familial (genetic) cu anumite influente sociale precum admirarea unei siluete longiline, dar si a unui tip de personalitate... [continuare]
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
Ratie alimentara
Cantitate de alimente care permite satisfacerea necesitatilor energetice, in macronutrimente (proteine, lipide, glucide), in micronutrimente (vitamine, minerale) si in apa, ale unui individ sau ale unui grup de persoane. Stabilirea unei ratii alimentare tine cont de repartitia de dorit a macronutrimentelor: 12% aproximativ din aportul energetic trebuie sa fie furnizat de proteine (carne, peste, lactate, soia, legume uscate), 30-35% de catre lipide (unt, margarina, ulei) si 53-58% de catre glucide, din care maximum 10% glucide rapide (alimente zaharate). Ratiile alimentare sunt stabilite plecand de la diferite grupe de alimente (fructe si legume, corpi grasi, produse lactate, cereale, legume uscate si cartofi, carne, peste, oua etc.) si contabilizeaza eventualul aport furnizat de catre bauturile alcoolice (10% maximum din aportul energetic total). Ele mai trebuie sa tina cont si de obiceiurile de consum (portie, frecventa, preferinte, repartitia intre mese), de eventualele... [continuare]
cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intrarea la menopauza este cauzata de scaderea semnificativa a productiei de estrogen la nivelul ovarelor. In aceasta importanta perioada de tranzitie, regimul alimentar joaca un rol esential in transformarile fiziologice si mentale aduse de sfarsitul vietii reproductive. Nivelul de energie, randamentul memoriei, sanatatea oaselor, echilibrul hormonal sau functionarea inimii sufera schimbari importante odata cu intrarea la menopauza, care pot avea insa un impact minor in conditiile respectarii unei diete corecte. Reguli de baza in dieta recomandata la menopauza Introducerea alimentelor corecte in dieta in perioada premergatoare menopauzei poate preveni sau chiar reduce din simptomele suparatoare specifice, precum bufeurile sau uscarea pielii. Iar un regim alimentar atent organizat odata cu intrarea la menopauza protejeaza impotriva problemelor de sanatate asociate cu aceasta perioada a vietii (osteoporoza, cresterea nivelului de colesterol, bolile cardiovasculare... [continuare]
Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip ii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca aveti diabet zaharat de tip 2, dieta alimentara joaca un rol cheie in controlul nivelului de zahar din sange. Profesionistii din domeniul alimentar pot evalua cel mai bine nevoile nutritionale individuale si pot alcatui un plan specific pentru a satisface nevoile fizice, medicamentoase, sociale si ale stilului de viata pe care il are o persoana diagnosticata cu diabert zaharat de tip II. Este important sa nu modificati planul de gestionare al diabetului, fara a discuta cu un medic specializat in gestionarea diabetului. Recomandari alimentare pentru persoanele cu diabet de tip II - Carbohidrati. Carbohidratii sunt sursa primara de energie a organismului. In timpul digestiei, zaharul (carbohidratii simpli) si amidonul (carbohidratii complecsi) se descompun in zaharuri (glucoza) care ajung in circuitul sanguin. Daca ve [continuare]
Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
Autor: SfatulMedicului
Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]
Toxiinfecție alimentară,unde pot face verificarea produsului?
Am cumpărat o shaorma aseară și azi de dimineață m-am simțit foarte rău,diaree,dureri de stomac,vărsături și am o stare foarte rea. Am luat no-spa și furazolidon dar îmi este rău în continuare Ce trebuie să fac? Mulțumesc frumos [continuare]
Generalitati Perforatia esofagiana reprezinta aparitia unei discontinuitati in peretele esofagului, segmentul tubului digestiv ce face legatura intre cavitatea bucala si stomac si care are rol in pasajul bolului alimentar. Cauze Perforatia esofagiana este cea mai frecventa leziune de natura traumatica a esofagului. Astfel de accidente apar adesea pe un esofag patologic (afectat de diverse procese inflamatorii, erozive sau tumorale), iar dimensiunile lor nu sunt in general mari. Prin ruptura, continutul esofagului trece in mediastin, ceea ce determina aparitia unor infectii cu localizari la acest nivel, numite mediastinite. Plagile esofagului sunt produse frecvent in timpul interventiilor endoscopice, in timpul intubatiei orotraheale sau in timpul montarii unor sonde nazogastrice. Alte cauze de perforatie sunt tumorile, refluxul gastric acid cu ulcerarea consecutiva a mucoasei, voma exploziva si ingestia accidentala sau voita de corpi straini sau substante... [continuare]
Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]
Generalitati Daca dietele in care se abordeaza acelasi regim alimentar in fiecare zi sunt plictisitoare, dieta de 17 zile cu siguranta nu va fi asa, deoarece urmeaza un principiu complet diferit. Dieta de 17 zile este compusa de fapt din trei etape (cicluri), fiecare cu o durata de 17 zile, la care se adauga un al patrulea stadiu, de intretinere, pe termen lung. Indiferent daca o persoana doreste sa piarda 5 sau 15 kilograme, acest plan o poate ajuta sa slabeasca fara sa se suprasolicite metabolismul. Majoritatea persoanelor doresc sa obtina rezultate rapide, iar planul alimentar al acestei diete le va ajuta sa isi atinga scopul, alternanta dintre ciclurile dietei ajutand la evitarea rutinei care poate sa apara in alte situatii similare. Ce este dieta de 17 zile? Ciclul 1: Acccelereaza! In aceasta faza sunt permise mese care contin un numar de maxim 1.200 de calorii pe zi. Se pot pierde in greutate intre 4,5-6,5 kilograme (din care majoritatea reprezinta apa eliminata din... [continuare]
Generalitati Spre deosebire de alte tipuri de diete care promit rezultate fabuloase, dieta doctorului Dean Ornish are la baza un regim alimentar care ar avea rolul de a contribui la tratarea bolilor cardiovasculare. Dr. Ornish este cunoscut pentru contributiile sale si succesul sau obtinut in inversarea blocajelor arteriale care se credea a fi imposibil de tratat fara medicatie sau interventii chirurgicale. Dieta are la baza motto-ul: mananca mai mult si cantareste mai putin. Fata de alte teorii stiintifice si explicatii care nu au la baza studii clinice, explicatiile lui dr. Ornish sunt simple si plauzibile. Ideea de baza este sa se consume alimente bogate in fibre, cu un continut scazut de grasimi care vor contribui nu doar la mentinerea starii de sanatate ci vor ajuta si la pierderea numarului de kilograme. Acest lucru va putea fi realizat printr-o combinatie dintre dieta si exercitii fizice care permite organismului sa arda grasimea intr-un mod mai... [continuare]
Generalitati In contrast cu majoritatea dietelor care au facut valva in ultimile decenii, programul Perricone, cel putin in forma sa actuala, nu pune accentul pe scaderea in greutate. Specialistii in dermatologie si nutritie (in frunte cu Dr. N. Perricone) care propun acest program, considera ca acest regim alimentar, la care se adauga vitamine si suplimente minerale, plus lotiuni si creme, incetinesc procesul de imbatranire, iar persoanele care urmeaza programul Perricone vor arata mai tineri si vor fi mai sanatosi. De asemenea, Dr. Perricone afirma ca aceasta dieta diminua procesele inflamatorii de la nivelul diferitelor organe si sisteme, imbunatateste metabolismul, induce o buna dispozitie si echilibreaza starea psihica. In plus, cordul este mai putin supus imbolnavirilor, riscul de cancer este redus semnificativ, densitatea osoasa este crescuta, pielea este refacuta si arata mai bine, sistemul imunitar este intarit si se poate pierde chiar si excesul... [continuare]
Insuficienta coronariana
Incapacitate a arterelor coronare de a furniza aportul de sange oxigenat corespunzator necesitatilor inimii. Aceasta lipsa de adaptare intre nevoile si aporturile in sange oxigenat poate rezulta din doua mecanisme diferite O insuficienta coronariana primara (de cauza necunoscuta) se traduce printr-o scadere a debitului sangvin in arterele coronare. O insuficienta coronariana secundara (a carei cauza este cunoscuta) corespunde unei cresteri in nevoile de oxigen, in cursul unui efort fizic de exemplu, si unei imposibilitati pentru inima de a aduce acest supliment de oxigen. Frecventa -In tarile industrializate, insuficienta coronariana este o coronaropatie (afectiune a arterelor coronare) extrem de raspandita. In Franta - de exemplu - ea reprezinta prima cauza de deces. Un mare numar dintre ele apar brusc la barbati si femei de varsta medie, de altfel intr-o stare buna de sanatate insa majoritatea lor se refera la subiecti de varste mai mari de 65 de ani. Cauze -Originea cea... [continuare]
Diclazid,comprimate
Ce este Diclazid si pentru ce se utilizeaza Indicatii Tratamentul diabetului zaharat non-insulino-dependent (de tip 2), la adulti, in asociere cu un regim dietetic adecvat, atunci cand nu se obtin rezultate satisfacatoare in controlul glicemiei numai prin dieta si exercitii fizice. Mod de administrare Dozele vor fi individualizate in functie de raspunsul metabolic al fiecarui pacient. Adulti (cu varsta sub 65 de ani) Doza initiala recomandata este de un comprimat Diclazid 80 mg (80 mg gliclazida) pe zi. Ajustarea dozei se face la intervale de 14 zile, in functie de valorile glicemiei, crescand doza zilnica cu cate un comprimat Diclazid 80 mg (80 mg gliclazida). Doza de intretinere variaza intre 1 – 3 comprimate Diclazid 80 mg (80 – 240 mg gliclazida), in mod exceptional fiind necesare 4 comprimate Diclazid 80 mg (320 mg gliclazida) pe zi; dozele mari trebuie administrate fractionat, de 2 – 3 ori pe zi, in relatie cu mesele principale. O singura priza nu trebuie sa... [continuare]
Introna, solutie injectabila sau perfuzabila
Ce este IntronA si pentru ce se utilizeaza Indicatii Hepatita cronica B Tratamentul pacientilor adulti cu hepatita cronica B asociata cu dovezi de replicare a virusului hepatitic B [prezenta ADN-ului virusului hepatitic B (ADN-VHB) si a antigenului hepatitei B (AgHBe)], valori crescute ale alanin aminotransferazei (ALT) si inflamatie hepatica activa si/sau fibroza dovedite histologic. Hepatita cronica C inainte de initierea tratamentului cu IntronA, trebuie luate in considerare rezultatele din cadrul studiilor clinice ce au comparat IntronA cu interferon pegilat. Adulti IntronA este indicat in tratamentul pacientilor adulti cu hepatita cronica C, care prezinta valori crescute ale transaminazelor, fara decompensare hepatica si care sunt pozitivi pentru ARN-ul virusului hepatitic C (ARN-VHC). Pentru aceasta indicatie cea mai buna utilizare a IntronA este in asociere cu ribavirina. Copii cu varsta de 3 ani si peste si adolescenti IntronA este indicat, in asociere cu... [continuare]
Calibrum
Indicatii Vitaminele sunt substante necesare organismului, cu toate ca nu sunt produse de acesta. Din acest motiv, aportul vitaminic trebuie realizat prin intermediul alimentelor. Vitaminele influenteaza aproape intreaga activitate a organismului (de la sistemul imunitar pana la functionarea corecta a metabolismului), lipsa lor sau prezenta in exces putand produce tulburari de sanatate. Calibrum multivitamine si minerale este singurul produs ce contine nu numai toate vitaminele si mineralele necesare (13 vitamine, beta caroten, 14 minerale) dar si o substanta naturala unica ActiVin - un extract din seminte de struguri de California, care creste puternic efectul acestora. ActiVin, impreuna cu vitaminele si mineralele, intareste semnificativ mecanismul de aparare al organismului, asigurand o mai buna protectie impotriva racelii si gripei. Din acest motiv, utilizarea Calibrum multivitamine si minerale este recomandata de medicii specialisti. Calibrum este recomandat ca... [continuare]
Atacand, 4 mg, 8 mg si 16 mg, comprimate
Ce este Atacand si pentru ce se utilizeaza Indicatii Hipertensiune. Atacand este un precursor destinat administrarii orale. Este convertit rapid in produsul activ, candesartan, prin hidroliza esterica pe parcursul absorbtiei din tractul gastro-intestinal. Candesartan este un antagonist al receptorilor pentru angiotensina II, selectiv pentru receptorii AT1, de care se leaga puternic si de care se disociaza cu dificultate. Nu are activitate agonista. Este putin probabil ca antagonistii receptorilor pentru angiotensina II sa determine tuse. Acest fapt a fost confirmat in cadrul studiilor controlate cu Atacand. Candesartan nu se leaga de si nu blocheaza receptorii altor hormoni sau canale de ion cu implicatie in reglarea cardiovasculara. In hipertensiune, Atacand determina o scadere de durata a presiunii sanguine arteriale dependenta de doza. Actiunea sa antihipertensiva se datoreaza scaderii rezistentei vasculare periferice, in timp ce frecventa cardiaca, volumul bataie si debitul... [continuare]
Inovelon
Ce este Inovelon si pentru ce se utilizeaza Indicatii Inovelon este indicat ca terapie adaugata in tratamentul convulsiilor asociate cu sindromul Lennox- Gastaut, la pacientii cu varsta de 4 ani si peste. Mod de administrare Tratamentul cu rufinamida trebuie initiat de catre un medic specialist in pediatrie sau neurologie, cu experienta in tratamentul epilepsiei. Inovelon suspensie orala si Inovelon comprimate filmate pot fi interschimbabile la doze egale. Pacientii trebuie monitorizati in perioada de trecere de la o forma farmaceutica la alta. Doze Utilizarea la copii cu varsta de patru ani sau peste si cu greutate sub 30 kg Pacienti Tratamentul trebuie initiat cu o doza zilnica de 200 mg. in functie de raspunsul clinic si de trebuie initiat la o doza zilnica de 200 mg. in functie de raspunsul clinic si de tolerabilitate, dupa cel [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter