Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate

10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate

10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate

Actualizat la data de: 14 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mancarea condimentata este apreciata in toata lumea, intrucat condimentele adauga un surplus incredibil de savoare alimentelor. Culturile din intreaga lume consuma preparate culinare care starnesc senzatii si bucura papilele gustative cu ajutorul mirodeniilor si aromelor ingredientelor folosite zilnic. Totusi, cei care prefera mancarea condimentata si sosurile iuti ar trebui sa fie putin mai prevazatori in ce priveste efectul acestora. Beneficii condimentelor pentru sanatate Cercetari recente au demonstrat ca folosirea mirodeniilor la mesele zilnice poate oferi destul de multe beneficii pentru sanatate. Pe langa faptul ca vor incanta cu gustul lor placut, alimentele condimentate furnizeaza, in plus, o serie de avantaje sanatatii. Contribuie la scaderea in greutate Ardeiul iute contine capsaicina, care poate accelera metabolismul si ajuta organismul sa arda calorii intr-un mod rapid. Acest lucru este explicat de faptul ca aceasta substanta creste... [continuare]

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. Grasimile sau lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Grasimi de origine vegetala Denumire Acizi grasi % Raport Omega 6/Omega 3 Colesterol mg% Acizi grasi trans % Rezistenta la incalzire/recomandari de utilizare - Saturati Mono-nesaturati Omega 9 (acid oleic) Poli-nesaturati - - - - - - - Acid linolenic (Omega 6) Acid linolenic (Omega 3) - - ... [continuare]

Cum se administreaza probioticele pentru maximum de beneficii?

Cum se administreaza probioticele pentru maximum de beneficii?

Actualizat la data de: 15 Aprilie 2025

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce sunt probioticele Probioticele sunt o combinatie de bacterii benefice vii si / sau drojdii care traiesc in mod natural in corpul nostru. Aceste bacterii care se gasesc in cantitati uriase- de ordinul trilioanelor in intestinul nostru, formeaza flora intestinala-microbiota. Microbiota este o comunitate diversa de organisme si anume: • Bacterii. • Ciuperci (inclusiv drojdii). • Virusi. • Protozoare. Microbiomul este unic. Nici o persoana nu are aceleasi celule microbiene - chiar si gemenii sunt diferiti. Rolul probioticelor Rolul probioticelor este foarte important: creeaza un filtru intestinal protector impotriva microbilor neprietenosi, tin infectiile din organsim la distanta, ajuta sistemul imunitar, previn tulburarile gastro-intestinale si dezechilibrele care pot conduce la infectii vaginale si urinare recurente, regleaza tranzitul intestinal si limiteaza simptomele din sd de colon iritabil. De asemenea, flora intestinala, este implicata in sinteza de... [continuare]

Top 10 alimente care sustin sistemul imunitar

Top 10 alimente care sustin sistemul imunitar

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2020

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce este sistemul imunitar Sistemul imunitar este un sistem de aparare, format din structuri biologice (tesuturi, organe, celule). Acestea desfasoara procese complexe, pentru a lupta impotriva agentilor patogeni: virusuri, bacterii si corpuri straine, care provoaca infectii sau boli. Pentru a functiona corect, un sistem imunitar trebuie sa distinga intre agentii patogeni si celulele propriului organism. Cand sistemul imunitar intra in contact cu un agent patogen, acesta declanseaza un raspuns imun. Sistemul imunitar elibereaza anticorpi, care se ataseaza de antigeni si ii anihileaza. Pentru a avea loc aceste procese biologice, organismul, are nevoie de anumite substante. Pot anumite alimente sa stimuleze sistemul imunitar? Incorporarea unor alimente specifice in dieta, poate intari raspunsul imun al unei persoane. Daca sunteti in cautarea unor modalitati de prevenire a racelii, a gripei si a altor infectii, primul pas ar trebui sa fie o vizita la raionul de fructe si legume.... [continuare]

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate

10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Plantele aromatice si condimentele sunt ingrediente culinare cu efecte pozitive asupra organismului. Acestea pot inlocui sarea cu succes, aromatizeaza mancarea fara sa creasca aportul de calorii si au diverse proprietati benefice. Condimente si plante aromatice sanatoase Ultimele cercetari efectuate de oamenii de stiinta arata ca ierburile aromatice si condimentele ajuta la reducerea cantitatii de sodiu din alimente, precum si a aportului de calorii si grasimi. Piperul rosu Mai rar utilizat in bucataria romaneasca decat cel negru, piperul rosu adauga un plus de aroma diverselor feluri de mancare, iar in acelasi timp actioneaza ca un stimulent excelent pentru metabolism. Efectul amintit se datoreaza capsaicinei, un ingredient activ din compozitia acestui condiment, despre care cercetatorii au descoperit ca accelereaza metabolismul si induce mai rapid starea de satietate dupa consum. Astfel, piperul rosu este un adjuvant excelent in arderea... [continuare]

Beneficiile muraturilor pentru sanatate

Beneficiile muraturilor pentru sanatate

Actualizat la data de: 18 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Muraturile sunt un aliment minune pentru sanatate. Putini stiu ca gogonelele, castraveciorii murati, conopida, gogosarii si varza, pe langa faptul ca dau un gust senzational oricarui preparat, prezinta numeroase efecte benefice asupra organismului nostru. Prin fermentare, legumele si fructele dau nastere unor bacterii sanatoase, care contribuie la intarirea imunitatii si la reglararea microflorei. Mai mult decat atat, muraturile amelioreaza alergiile si previn aparitia cancerului, intrucat reduc inflamatiile din organism. Este important, insa, ca muraturile sa nu contina foarte multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Otetul si zaharul sunt contraindicate! Beneficiile muraturilor pentru organsim 1. Muraturile imbunatatesc digestia Muraturile ajuta la digestia meselor bogate in carne si grasimi, inmultind bacteriile probiotice din sistemul digestiv. In plus, fiindca sunt slabe in calorii si bogate in fibre, muraturile sunt indicate din... [continuare]

Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii

Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Patrunjelul (petroselinum crispum) este unul din cele mai populare plante culinare din lume care face parte din familia Umbelliferae. Patrunjelul este unul dintre cele sapte condimente care lupta impotriva multor bolilor, alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardei rosu iute. Planta creste pe tot parcursul anului, in diferite climate, fiind bienala (produce seminte in al doilea an de cand a fost plantat). Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri. Patrunjelul provine din regiunea sud mediteraneana din sudul Europei si a fost cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani. Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment. Grecii antici considerau ca patrunjelul era sacru si il foloseau nu doar pentru impodobirea invingatorilor din... [continuare]

Semintele de dovleac, un adevarat elixir pentru sanatate!

Semintele de dovleac, un adevarat elixir pentru sanatate!

Actualizat la data de: 24 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pe langa faptul ca ne ajuta sa preparam cele mai delicioase placinte si prajituri, dovleacul este unul dintre cele mai sanatoase alimente specifice toamnei. Este bogat in betacaroten, are proprietati antioxidante si antiinflamatoare si contine foarte multe vitamine si minerale necesare organismului nostru. Nu trebuie sa ignoram, insa, beneficiile uimitoare ale semintelor de dovleac, care au efecte miraculoase asupra sanatatii noastre. Semintele de dovleac sunt o adevarata sursa de sanatate si putem spune ca au proprietati medicinale uimitoare, ajutand la prevenirea si vindecarea numeroaselor afectiuni. Acestea contin magneziu, calciu, potasiu, zinc si acizi grasi, care impreuna contribuie la buna functionare a inimii, a sistemului osos, precum si la intarirea sistemului imunitar. Beneficiile semintelor de dovleac asupra organismului Fortifica sistemul imunitar Semintele de dovleac au un puternic efect antioxidant si sunt bogate in zinc, un mineral care... [continuare]

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Actualizat la data de: 06 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]

9 condimente si plante cu reale beneficii asupra pielii

9 condimente si plante cu reale beneficii asupra pielii

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Plantele si condimentele sunt utilizate din timpuri stravechi in scop terapeutic, inclusiv pentru ca aduc numeroase beneficii pentru sanatatea pielii. Continutul important de antioxidanti din sursele alimentare vegetale protejeaza impotriva imbolnavirii tesutului cutanat si a imbatranirii sale premature, motiv pentru care este recomandat sa le introduceti cat mai des in alimentatie. Beneficiile plantelor si condimentelor pentru piele Cercetatorii au evidentiat in ultimii ani beneficiile plantelor si condimentelor pentru piele si sanatate in general, prin demersurile stiintifice intreprinse. Rezultatele studiilor dedicate acestui subiect confirma efectele terapeutice ale alimentelor vegetale - Puterea antioxidantilor. Aceste substante preluate din fructe si legume s-au dovedit a fi cei mai mari dusmani ai radicalilor liberi (molecule obtinute de pe urma metabolizarii hranei sau a expunerii la agenti poluanti, fum de tigara, radiatii etc.), care ataca celulele... [continuare]

Oregano - 6 beneficii bazate pe dovezi

Oregano - 6 beneficii bazate pe dovezi

Actualizat la data de: 28 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oregano este considerata o planta de baza in multe bucatarii din intreaga lume. Are un parfum puternic si aduce o aroma aparte in felurile de mancare, impreuna cu un gust usor dulceag. Oregano (Origanum vulgare) este cunoscut nu doar ca un condiment apreciat in bucatarie, ci si pentru proprietatile sale medicinale, utilizate de secole in medicina traditionala. Pe langa utilizarea frunzelor uscate sau proaspete, extractele concentrate, precum uleiul de oregano, au castigat popularitate datorita efectelor terapeutice demonstrate.​ Uleiul de oregano este obtinut prin distilarea cu aburi a frunzelor si tulpinilor plantei si este bogat in compusi activi precum carvacrolul si timolul, care confera proprietati antioxidante, antifungice si antiinflamatorii. Aceste caracteristici il fac util in sustinerea sistemului imunitar si in combaterea diverselor infectii .​ De asemenea, uleiul de oregano poate contribui la reglarea colesterolului si la protejarea organismului... [continuare]

Impactul condimentelor asupra sanatatii tale

Impactul condimentelor asupra sanatatii tale

Actualizat la data de: 22 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Condimentele sunt utilizate des in bucatarie pentru a oferi un plus de savoare mancarurilor. Dincolo de aceasta aroma pe care o ofera preparatelor, trebuie stiut ca ele prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii organismului. Proprietatile benefice ale condimentelor • Scortisoara . Este utila pentru ameliorarea durerilor de artrita, scade nivelul zaharului din sange, al trigliceridelor, colesterolului "rau" si total, chiar si in cazul pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2. • Chimenul . Acesta este bogat in magneziu si fier, fiind utilizat cu succes in cazul unor afectiuni digestive. Totodata, avand si proprietati antiseptice, chimenul este indicat si pentru tratarea racelilor. • Rozmarinul . Uleiul de rozmarin are un efect de intinerire, mentine elasticitatea pielii si stimuleaza cresterea parului. Totodata, planta este utilizata pentru ameliorarea disconfortului gastric si durerilor de cap, dar contribuie si la buna... [continuare]

Beneficiile consumului de avocado

Beneficiile consumului de avocado

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fructele de avocado sunt o sursa bogata de acizi grasi esentiali, insa beneficiile pe care ele le prezinta pentru sanatate izvorasc din numeroase alte proprietati nutritionale importante. Avocado este un fruct ce apartine familiei Lauracae, alaturi de alte plante cu flori precum camforul, scortisoara sau dafinul. Consistenta untoasa a pulpei si gustul specific al avocado-ului il fac similar fructelor oleaginoase, precum nucile si semintele. Numele stiintific al fructului este Persea americana. Fructul de avocado devine verde inchis sau mov inchis atunci cand este copt, iar in interior are o samanta lemnoasa maron. Fiecare fruct cantareste in jur de 300-700 g. Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul studiilor afectuate asupra beneficiilor aduse de consumul fructelor de avocado, ca ele au rol protectiv impotriva bolilor cardiovasculare, ajuta la controlul greutatii corporale si imbunatatesc abilitatea organismului de a absorbi in parametri optimi... [continuare]

Condimente si ierburi aromatice pe care merita sa le incercati

Condimente si ierburi aromatice pe care merita sa le incercati

Actualizat la data de: 08 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe condimente si ierburi aromatice mai putin familiare celor care respecta retetele traditionale romanesti merita sa fie incercate, atat pentru aroma lor speciala, cat si pentru proprietatile benefice pentru organism pe care le detin. Acestea permit, totodata, inlocuirea cantitatilor mari de sare sau zahar din preparate, oferind un plus de gust, fara sa puna sanatatea in pericol. Gatiti cu condimente si ierburi aromatice noi, pentru o experienta noua in bucatarie si mai putine calorii in fiecare farfurie! Ierburi aromatice si condimente sanatoase Mancarea poate fi gustoasa si fara sare, ulei si zahar utilizate in cantitati generoase. Secretul sta in gustul special oferit de numeroase ierburi aromatice si condimente folosite de alte popoare in bucataria lor traditionala. Rozmarinul Rozmarinul este o iarba aromatica cu aroma proaspata, asemanatoare pinului, care condimenteaza excelent carnea de pui, miel, porc sau somon. Versatilitatea rozmarinului este... [continuare]

Alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare la copii

Actualizat la data de: 25 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]

Alimente care va incalzesc

Alimente care va incalzesc

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta optima de iarna trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, care sa sprijine sistemul imunitar si sa tina departe bolile iernii. Scaderea temperaturii exterioare provoaca scaderea temperaturii corpului. Organismul uman reactioneaza la aceasta schimbare prin dorinta de a creste consumul de alimente, energia utilizata pentru digestie ridicand temperatura corpului. Totusi, tendinta naturala de a manca mai mult in timpul iernii, duce la cresterea in greutate; Din acest motiv, multe persoane, in special cele de sex feminin, se opun nevoilor alimentare ale organismului adoptand un regim strict, care are ca rezultat scadearea temperaturii corpului si cresterea vulnerabilitatii fata de raceala si a gripa. Pe de alta parte, supraalimentarea si suprasolicitarea metabolismului fac digestia dificila, in final, obtinandu-se acelasi rezultat ca si in cazul reducerii consumului de alimente. Solutia optima... [continuare]

Dieta macrobiotica pentru toamna

Dieta macrobiotica pentru toamna

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta macrobiotica se schimba in functie de anotimp. Ying si Yang, rece si cald, ciclul anotimpurilor ofera un echilibru planetar care ghideaza semanatul si recoltatul. Un plan de toamna pentru dieta macrobiotica poate reflecta tranzitia de la vara (Yang) la toamna si iarna (Ying). Principii Dieta macrobiotica se bazeaza pe principiile fundamentale care stau la baza unei stari optime de sanatate. Unul dintre perceptele fundamentale ale dietei este faptul ca hrana este cheia pentru o sanatate buna si o viata lunga. De asemenea, este important sa se consume fructe si legume proaspete de sezon, cultivate fara pesticide. Sodiul si potasiul sunt componente valoroase intr-o dieta macrobiotica si ajuta la furnizarea echilibrului. Exista si convingerea ca in fiecare organism, exista o combinatie de forte opuse si complementare sau ying si yang si ca aceste forte trebuie sa fie echilibrate prin consumul de alimente... [continuare]

Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura

Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura

Actualizat la data de: 27 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul este o masinarie complexa, ce are permanenta nevoie de un combustibil potrivit pentru mecanismele sale. Alimentatia nu doar ca afecteaza starea de sanatate a organelor vitale, ci si sanatatea danturii si a cavitatii bucale, mediul prin care ingeram hrana si de care depinde intregul proces de nutritie. Unele alimente ajuta la conservarea danturii, pe cand altele au efecte nocive asupra sa. Apa sau legumele curata cavitatea bucala si sporesc productia de saliva (care ajuta la curatarea naturala a dintilor si limbii), pe cand alimentele dulci sau acide ataca smaltul dintilor si predispun la aparitia cariilor. Cele mai bune alimente pentru dantura Daca va doriti dinti si gingii sanatoase, alegeti cu grija ceea ce mancati sau beti. Urmati o dieta echilibrata si limitati consumul de alimente intre mese. Daca respectati un regim alimentar special, consultati medicul si solicitati o lista de produse cu care va puteti hrani, fara sa va puneti in... [continuare]

Anghinarea – beneficii si contraindicatii

Anghinarea – beneficii si contraindicatii

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anghinarea este un aliment versatil, desi multi il considera o leguma. Acest aliment are beneficii nutritionale, fiind consumat in primul rand datorita avantajelor asociate cu protectia impotriva diferitelor forme de cancer si stimularea sistemului imunitar. Anghinarea scade nivelul colesterolului si protejeaza impotriva diferitelor boli, cum ar fi diabetul, ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Anghinarea a fost foarte mult timp renumita pentru detoxifierea organismului, imbunatatind si starea de sanatate a ficatului, complicatiile problemelor digestive, cum ar fi indigestia sau constipatia, sindromul colonului iritabil sau chiar diareea. Mai mult decat atat, aceasta planta miraculoasa poate reduce tensiunea arteriala, elimina mahmureala si stimuleaza urinarea. Partea comestibila a plantei de anghinare este reprezentata de mugurii care se formeaza in capul florilor, inainte ca planta sa fie pe deplin inflorita. De asemenea, una... [continuare]

Alternative sanatoase la zahar

Alternative sanatoase la zahar

Actualizat la data de: 29 Mai 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Zaharul este recunoscut pentru efectele sale negative asupra sanatatii. Un consum exagerat de zahar duce in timp la acumularea de kilograme in plus, la fluctuatii ale indicelui glicemic, la aparitia cariilor dentare. Daca nu poti consuma anumite bauturi sau preparate in lipsa zaharului, poti incerca macar alternativele sanatoase ale acestuia. Principalii inlocuitori ai zaharului • Sirop de artar are o multitudine de beneficii pentru sanatate, deoarece are in compozitie nutrienti precum: antioxidanti, riboflavin, zinc si mangan, esentiali in desfasurarea proceselor metabolice. Mai exact, numeroase studii sustin ca acesta este bun in lupta cu osteoporoza, cancerul sau maladia Alzheimer. Se poate consuma dimineata, peste cereale, iaurt, clatite. Insa nu trebuie sa abuzezi de el fiindca are destul de multe calorii si silueta poate avea de suferit. • Zaharul de cocos se poate utiliza pentru indulcirea cafelei si a ceaiurilor, dar poate fi adaugat si peste dulciuri.... [continuare]

Cele mai bune surse alimentare de potasiu

Cele mai bune surse alimentare de potasiu

Actualizat la data de: 30 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Alimente bogate in potasiu Potasiul este un nutrient important pentru multe procese ale organismului. Bananele sunt o sursa bine cunoscuta a acestui nutrient, dar multe alte alimente contin niveluri cel putin egale de potasiu ca aceste fructe. Aportul optim zilnic de potasiu Potasiul este un electrolit care ajuta la reglarea nivelului de lichide din organism. Multe fructe si legume sunt surse excelente de potasiu, dar si carnea, laptele, iaurtul si nucile pot indeplini cu succes acest rol. Potrivit cercetatorilor din domeniul medical, o dieta bogata in potasiu si scazuta in sodiu ar putea reduce tensiunea arteriala, dar si riscul de boli cardiovasculare. Aportul optim zilnic de potasiu pentru adulti este de aproximativ 3.400 de miligrame pentru barbati si de 2.600 de miligrame pentru femei. Totusi, s-a anuntat ca valoarea zilnica recomandata de potasiu va fi modificata incepand cu 2020 la 4.700 de miligrame. O banana de dimensiuni medii contine peste 400 de miligrame de... [continuare]

Cele mai bune 5 alimente care lupta cu imbatranirea

Cele mai bune 5 alimente care lupta cu imbatranirea

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Alimente care lupta cu imbatranirea Pentru a avea o viata lunga si sanatoasa, oamenii trebuie sa manance doar alimente bune si de calitate. Multe persoane sunt familiarizate cu aceasta afirmatie, dar nu stiu care sunt aceste alimente. Cifrele oficiale indica faptul ca, in prezent, primele trei tari din lume cu cea mai mare speranta de viata sunt Principatul Monaco, Japonia si Singapore. Aceste locuri sunt asociate cu o calitate inalta a vietii, iar un element important este consumul de mese sanatoase. Este important de stiut ca nu exista anumite super-alimente in aceste tari, iar oamenii ar trebui sa urmeze diete echilibrate si nutritive. Cu toate acestea, introducerea in alimentatie a unor produse alimentare poate ajuta la lupta cu imbatranirea, deoarece sunt mai hranitoare si pot proteja impotriva bolilor. Cele mai bune alimente care lupta cu imbatranirea Alimentele care lupta impotriva imbatranirii joaca un rol important in mentinerea sanatatii pielii,... [continuare]

10 pericole alimentare

10 pericole alimentare

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

13 obiceiuri sanatoase

13 obiceiuri sanatoase

Actualizat la data de: 29 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista 13 cai de a avea o viata sanatoasa si fericita. Sigur multe lucruri se pot spune, dar in cazul de fata 13 nu este un numar cu ghinion. In loc sa aduca nefericire, totusi, cele 13 obiceiuri de mai jos promit o viata viguroasa si vivace. Nu exista, desigur garantii, dar multe dintre ele au fost publicate in reviste stiintifice. Ignorarea lor poate avea repercursiuni asupra sanatatii fizice si psihice a persoanei. Obiceiul sanatos numarul 1: micul dejun in fiecare zi Persoanele care mananca micul dejun in fiecare zi sunt campionii sanatatii. Studiile arata ca aceste persoane au tendinta de a absorbi mai multe vitamine si minerale si mai putine grasimi si colesterol. Rezultatul este deseori un corp mai suplu, colesterol mai scazut si mai putine riscuri de supraalimentare. De asemeni, in 2003 Asociatia cardiologica americana a raportat ca persoanele care mananca de dimineata au riscuri mult mai mici de a fi obeze si a dezvolta diabet zaharat comparativ cu cei... [continuare]

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie si faciliteaza digestia alimentelor si controleaza nivelul de zahar din sange. Pancreasul este situat in partea superioara a abdomenului, in spatele stomacului. Atunci cand pancreasul este inflamat, organismul nu este capabil sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie. Pancreatita poate fi acuta (brusca si severa) sau cronica. Ambele tipuri de pancreatita pot cauza sangerari si moartea tesutului din componenta sau din jurul pancreasului. Crizele usoare de pancreatita dispar de la sine, fara tratament sau ca urmare a schimbarilor dietetice. In cazul recurentei pancreatitei, totusi, este intalnita in mod frecvent deteriorarea pe termen lung a pancreasului, care duce uneori la malnutritie si diabet zaharat. Pancreatita necrozanta (in care tesutul pancreatic moare) poate duce la formarea de chisturi. Din cauza amplasarii organului, inflamatia se poate [continuare]

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]

10 alimente hipercalorice ale primaverii

10 alimente hipercalorice ale primaverii

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sosirea primaverii nu inseamna doar aparitia lalelelor si a narciselor, dar si o oportunitate pentru recuperarea siluetei in cazul acelora care toata iarna au evitat exercitiile fizice si au adoptat o dieta comoda, bogata in grasimi si carbohidrati. Primele raze de soare ne indeamna sa renuntam la pulovere si sa adoptam o tinuta mai lejera, astfel, consecintele acestei ierni devin dintr-o data vizibile. Chiar daca majoritatea asteptam primavara pentru a ne redobandi silueta, specialistii ne avertizeaza ca in aceasta perioada putem chiar sa crestem in greutate daca nu suntem atenti la alimentele consumate dar mai ales la cantitatea si calitatea acestora. Daca aerul curat si vremea frumoasa ne imbie sa iesim la iarba verde, sa organizam picnicuri sau sa ne ducem la diverse manifestari sportive, nu trebuie sa lasam ispitele culinare sa ne strice cheful de distractie si sa ne streseze intotdeuna greutatea, kilogramele si caloriile. Cu putina atentie si informare,... [continuare]

Am facut colonoscopie acum doi an pt coaterea unui polip fara risc. De ceva vreme cand consum alimente usturate ma arde la defecatie colonul( ultima parte a colonului). Am consumat peste in otet ieri si acelasi lucru am patit. Poate si otetul sa irite colonul? Ce trebuie sa fac? sa repet colonoscopia? [continuare]

Pagina 1 din 5 (150 rezultate)