Sfecla rosie (beta vulgaris)
Sfecla contine glucide, proteine, lipide, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, acizi organici (malic, oxalic, citric, succinic), fenoli, vitamine (B, C), substante minerale (potasiu, sodiu, fosfor, calciu, magneziu, bor, fier, mangan). In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina.
Planta este utilizata in gastronomie in prepararea salatelor, in forma cruda sau fiarta, in diverse combinatii cu alte legume.
Uz intern:
- hipertensiune, anemie, guta, gripa, leucemie, gastroduodenite, tuberculoza, bronsita, constipatie - se consuma radacina cruda, sub forma de suc.
Uz extern:
- leucoree, vaginite, traumatisme, contuzii, paradontoza - sub forma de cataplasma, bai sau spalaturi locale, gargara.
Contraindicatii:
- Planta este contraindicata in cantitati mari in diabet.
Efecte adverse:
- Supradozajul poate produce tulburari digestive, hipocalcemie, blocaj renal, hipotiroidism, hipovitaminoza A.
Citeste si
Arhiva-
MedLife anunta o crestere de 22% a cifrei de afaceri consolidata pro forma in primul trimestru al acestui an, concomitent cu o crestere robusta a marjelor
MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania, prezinta rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului in curs, evidentiind o crestere importanta a cifrei de afaceri consolidate pro forma, care a atins 647 milioane RON, in crestere cu 22%...citeste mai mult
-
Otomicoza, infectia fungica a urechii
Otomicoza este o infectie fungica a urechii, afectand de regula conductul auditiv extern. Acesta se intinde de la membrana timpanica pana la urechea externa sau pavilionul urechii. Fungii precum Candida sau Aspergillus sunt responsabili de aceasta infectie. citeste mai mult
-
Durerea de umar - cauze si solutii
Durerea de umar poate sa apara intr-o multitudine de afectiuni care sa aiba origine diferita, dar care sa se manifeste asemanator. De cele mai multe ori simptomatologia care pune probleme este formata din durere si afectarea mobilitatii articulatiei umarului.citeste mai mult
Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter