Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cardiologie

  • 12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural 12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural

    Lupta cu hipertensiunea arteriala Hipertensiunea arteriala este...

  • Pulsul si bataile normale ale inimii Pulsul si bataile normale ale inimii

    Pulsul reprezinta expansiunea ritmica a arterelor sanguine care se comprima pe un plan osos si reflecta numarul de batai ale inimii care au loc pe parcursul unui minut. Bataile inimii difera de la o persoana la alta. Pulsul este mai mic atunci cand un om se afla in repaus si creste cand se fac activitati fizice. Frecventa cardiaca normala variaza de la o persoana la alta, in functie de gen, varsta, stare generala de sanatate etc.

  • Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace

    Inima, pompa care asigura circulatia sangelui in organism, este un organ musculos, gol pe dinauntru, alcatuit din patru cavitati, doua superioare (atrii) si doua inferioare (ventricule). Pentru ca inima sa pompeze sangele cat mai eficace miliardele de celule din camerele superioare si din ventricule trebuie sa se contracte simultan. Aceasta coordonare este declansata de un impuls electric. Repetarea acestui fenomen are ca rezultat ritmul cardiac. Aritmiile sunt dereglari ale ritmului normal al inimii fie sub raportul frecventei, fie al regularitatii frecventei cardiace, fie sub ambele. Toate formele de aritmie se manifesta prin aceleasi simptome: palpitatii, angoasa, oboseala, suflu greu. Aritmiile pot sa nu fie simtite deloc sau dimpotriva pot duce chiar la pierderi de cunostinta. Aceste pierderi de cunostinta apar atunci cand pulsul este sub 20 de batai pe minut sau peste 200 de batai pe minut. In general starea de constienta revine imediat ce pacientul este culcat pe spate...

  • Hipotensiunea arteriala Hipotensiunea arteriala

    Hipotensiunea este termenul medical ce desemneaza o valoare scazuta a tensiunii arteriale (mai putin de 90/60). Tensiunea arteriala normala este situata de obicei in jurul valorii de 120/80 (sistolica/diastolica). La oamenii sanatosi, in special la atleti, hipotensiunea reprezinta un semn de buna functionare a sistemului cardiovascular (reprezentat de inima si sistemul cardiovascular). Totusi, hipotensiunea poate fi expresia unei anumite afectiuni, in special la persoanele invarsta.

  • Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca

    Fibrilatia atriala este o aritmie frecventa ce apare in special la persoane invarsta. In mod normal bataile inimii sunt ritmice. In fibrilatia atriala semnale electrice anormale determina camerele superioare ale inimii, numite atrii, sa tremure sau sa fibrileze. O inima aflata in fibrilatie nu poate pompa tot atat de mult sange ca una normala. Fibrilatia atriala creste riscul pentru accidentul vascular cerebral (AVC). Inima in fibrilatie face ca sangele sa se acumuleze la nivelul atriilor. Aceasta acumulare poate duce frecvent la formarea de cheaguri in atrii.

  • Insuficienta cardiaca Insuficienta cardiaca

    Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschiul inimii nu mai pompeaza cantitatea de sange necesara organismului. Insuficienta cardiaca poate afecta una sau ambele parti ale inimii. De obicei nu sunt afectate ambele parti in acelasi timp. Daca este afectata numai partea stanga inima nu mai este capabila sa pompeze suficient sange catre organe (insuficienta cardiaca stanga) ducand astfel la acumulare de lichide in plamani.

  • Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza

    Unul dintre cele mai comune simptome pe care pacientii le marturisesc medicului de familie sau cardiologului vizeaza asa numitele intepaturi la inima. Chiar daca de cele mai multe ori sunt inofensive, acestea nu trebuie ignorate, cu atat mai mult cu cat provoaca un stres suplimentar organismului, de ordin psihologic de aceasta data, dar care poate agrava afectiunile deja existente.

  • Hipertensiunea arteriala - generalitati Hipertensiunea arteriala - generalitati

    Tensiunea arteriala are doua componente: tensiunea sistolica (numarul mai mare) care reprezinta presiunea inimii generata pentru a pompa sangele de la inima spre celelalte organe si tensiunea diastolica (numarul mai mic) care reprezinta presiunea vaselor sangvine in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului.

  • 8 cauze ale colesterolului marit 8 cauze ale colesterolului marit

    Conform statisticilor, aproape jumatate dintre romani se confrunta cu nivelul crescut al colesterolului. Cauzele hipercolesterolemiei sunt variate, incluzand istoricul familial si alimentatia.

  • Durerea de inima – Cardiopatia ischemica: angina pectorala, infarctul miocardic Durerea de inima – Cardiopatia ischemica: angina pectorala, infarctul miocardic

    Angina este modul prin care inima ne spune ca nu are suficient oxigen pentru ceea ce i se cere sa faca. Aceasta se intampla atunci cand arterele coronare (arterele care iriga inima cu sange) sunt blocate din cauza procesului de ateroscleroza. In urma acestui proces, pe peretele arterelor se depun placi de grasime calcificata, care vor reduce debitul sangvin la acel nivel. O alta cauza a anginei este reprezentata de situatia in care efortul care se solicita din partea inimii este peste capacitatile pe care ea le are sau de situatiile in care are nevoie de mai mult oxigen decat in conditii normale.

  • Infarctul miocardic si angina instabila Infarctul miocardic si angina instabila

    Infarctul miocardic (sau atac de cord), se produce prin blocarea uneia sau mai multor artere coronare. Arterele coronare furnizeaza sange oxigenat inimii. Blocajul arterei se produce atunci cand o placa ateromatoasa din interiorul coronarei se rupe si se formeaza un tromb (cheag de sange) in jurul ei. Placa ateromatoasa si trombul vor obstructiona fluxul sanguin catre celulele miocardice, privandu-le astfel de oxigen si nutrienti. In lipsa aportului sanguin, celulele musculare ale inimii vor muri. In cazul in care in timpul infarctului este afectata o arie mare a miocardului, se poate produce moartea. Infarctul miocardic necesita terapie de urgenta pentru a restabili fluxul sanguin.

  • Cardiopatia ischemica: angina pectorala si infarctul miocardic Cardiopatia ischemica: angina pectorala si infarctul miocardic

    Cardiopatia ischemica este boala care afecteaza arterele coronare care isi micsoreaza calibrul. Drept urmare, are loc o scadere a cantitatii de sange care iriga muschiul inimii care nu detine in aceste conditii cantitati optime de oxigen, acizi grasi si glucoza . Angina reprezinta modul in care inima transmite insuficienta cantitatii de oxigen pentru rolul pe care il are de indeplinit. Acest fenomen are loc atunci cand arterele coronare (cele care iriga inima cu sange) sunt blocate din cauza procesului de ateroscleroza. In urma procesului de ateroscleroza, se depun placi de grasime calcificate pe peretele arterelor care reduc debitul sanguin. Situatia in care efortul care se solicita din partea inimii depaseste capacitatile pe care le are aceasta sau cea in care inima are nevoie de o cantitate de oxigen mai mare decat in conditii normale, reprezinta o alta problema care cauzeaza aparitia anginei.

  • 6 remedii casnice pentru hipotensiunea arteriala 6 remedii casnice pentru hipotensiunea arteriala

    Hipotensiunea este termenul medical care desemneaza tensiunea arteriala scazuta, care inregistreaza valori mai mici de 9060. Primul numar se refera la masurarea presiunii sistolice (presiunea sangelui pompat de inima in artere), iar cel de-al doilea numar exprima presiunea diastolica, mai exact presiunea sangelui in artere cand inima se odihneste intre doua batai.

  • Operatia de bypass coronarian Operatia de bypass coronarian

    Bypass-ul coronarian este o interventie de revascularizare, folosita pentru a imbunatati fluxul sanguin al inimii la pacientii cu afectiuni severe ale arterelor coronare. Afectiunile arterelor coronare apar atunci cand aceste artere care aduc sange pentru muschiul cardiac (numite artere coronariene) devin blocate datorita obstructiei cu un material numit placa ce se formeaza la interiorul vasului de sange.

  • Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

    Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace.

  • Bradicardia Bradicardia

    Frecventa cardiaca mai mica de 60 de batai pe minut este numita bradicardie. Frecventa cardiaca medie in repaus, are valori cuprinse intre 60 si 100 batai pe minut. Uneori bradicardia este normala. De exemplu, adultii tineri si sanatosi si atletii bine antrenati au frecventa cardiaca in repaus cu valori sub 60 de batai pe minut. Bradicardia sinusala aritmica, numita si bradiaritmie are o alura a batailor cardiace anormal de scazuta datorata anumitor afectiuni. In formele severe de bradicardie inima bate atat de incet incat nu pompeaza sange suficient pentru a acoperi nevoile organismului, ceea ce poate fi fatal.

  • Prolapsul de valva mitrala Prolapsul de valva mitrala

    Prolapsul valvei mitrale este caracterizat de prolapsul uneia sau a ambelor parti ale valvei in atriu (peste 2 mm) pe parcursul mezosistolei. In formele primare, mai frecvente la femeile tinere, se constata o degenerare mixomatoasa a valvelor, inelului si cordajelor, care permite patrunderea valvelor mitrale in atriul stang in timpul sistolei ventriculare (cel mai frecvent este implicata valva posterioara). In timpul prolapsului valvular se produc tractiuni pe sistemele de sustinere si muschii papilari, cu alterarea contractilitatii peretelui ventricular respectiv. Cel mai adesea cauza este idiopatica, familiala. Prolapsul de valva mitrala este transmis fie ca o afectiune autosomal dominanta cu penetranta variabila sau poate fi asociat cu boli ale tesutului conjunctiv.

  • Bolile de inima: simptome specifice Bolile de inima: simptome specifice

    Bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial, acestea curmand viata unui numar mai mare de persoane decat toate tipurile de cancer la un loc. Potrivit medicilor specialisti, numarul mare de decese cauzate de bolile cardiovasculare se afla in directa legatura cu necunoasterea simptomelor specifice acestor afectiuni.

  • Legatura dintre durerea de mana si atacul de cord Legatura dintre durerea de mana si atacul de cord

    Multi oameni cunosc faptul ca durerea prezenta la nivelul unui brat poate fi semnul unei boli de inima sau chiar simptomul unui atac de cord. Ceea ce poate determina confuzie este bratul la care apare durerea specifica unui atac de cord. Iata care sunt alte semne de avertizare ale acestei conditii.

  • Simptome ale preinfarctului Simptome ale preinfarctului

    Cei mai multi nu sunt constienti ca un infarct (atac de cord) poate afecta organismul in diverse moduri, culminand cu deteriorarea structurii sau functiei inimii. De aceea, cunoasterea simptomelor premergatoare unui posibil preinfarct sau chiar atac de cord sunt foarte importante. Trebuie subliniat, insa, faptul ca acestea pot varia foarte mult, de la o persoana la alta.