Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

6 remedii casnice pentru hipotensiunea arteriala

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati

Sus
6 remedii casnice pentru hipotensiunea arteriala

Hipotensiunea este termenul medical care desemneaza tensiunea arteriala scazuta, care inregistreaza valori mai mici de 90/60mmHg.

Primul numar se refera la masurarea presiunii sistolice (presiunea sangelui pompat de inima in artere), iar cel de-al doilea numar exprima presiunea diastolica, mai exact presiunea sangelui in artere cand inima se odihneste intre doua batai.

Presiunea optima a sangelui este de 120/80mmHg (sistolica/diastolica) sau sub valorile de 120/80mmHg pana la 90/60mmHg.. Hipotensiunea poate fi un semn al unei afectiuni nediagnosticate, in care cantitatea sangelui care circula la nivelul inimii, creierului si altor organe vitale este insuficienta.

Exista o serie de remedii casnice pentru tensiunea arteriala scazuta, ce pot fi adoptate simultan cu urmarea unui tratament prescris de medic, atunci cand este cazul.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauzele si simptomele hipotensiunii arteriale
  3. Remedii rapide pentru controlul hipotensiunii arteriale
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele si simptomele hipotensiunii arteriale

Sus

Majoritatea persoanelor prezinta fluctuatii ale presiunii arteriale de-a lungul zilei. De regula, in timpul somnului aceasta scade in mod natural si creste odata cu trezirea. Hipotensiunea arteriala nu prezinta in general simptome, insa cand ele apar, se traduc prin stari de ameteala, slabiciune corporala si dificultate de concentrare.

Scaderile bruste ale tensiunii arteriale apar deseori la ridicarile spontane din pozitia sezut sau culcat, in picioare, fiind denumite medical hipotensiune posturala sau hipotensiune ortostatica. Statul prelungit in picioare poate determina si el scaderea presiunii sangelui in artere, numita hipotensiune arteriala mediata neuronal.

In general, hipotensiunea poate fi cauzata de mai multi factori, printre care se numara:

- sarcina;
- tulburarile hormonale (hipotiroidism), diabet sau hipoglicemie;
- anumite tipuri de medicamente;
- insuficienta cardiaca;
- artimiile;
- dilatarea vaselor de sange;
- extenuarea cardiaca sau accident vascular cerebral provocat de caldura excesiva;
- bolile hepatice;

Scaderile bruste ale tensiunii arteriale pot pune viata in pericol si sunt cauzate de:

- pierderi masive de sange prin hemoragie;
- temperatura corporala scazuta(hipotermie) sau foarte ridicata cand discutam de starile febrile sau de insolatie
- afectiuni ale miocardului;
- septicemie;
- deshidratare severa de la varsaturi, diaree sau febra ridicata;
- reactii agresive in fata medicamentelor sau consumului de alcool;
- reactii alergice severe (anafilaxie);

Remedii rapide pentru controlul hipotensiunii arteriale

Sus

1. Pregatirea pentru modificarea posturii corpului

Daca suspectati ca aveti simptomele hipotensiunii arteriale, precum vertijul sau hipotensiunea ortostatica, puteti preveni manifestarile presiunii arteriale scazute printr-o coordonare mai atenta a miscarilor.

Cand va ridicati din sezut, adoptati un ritm lent, care sa permita organismului sa se adapteze schimbarii de postura. Din pozitia culcat, ridicati-va intai in sezut, apoi in picioare fara sa va grabiti. De asemenea, puteti sa va miscati circular picioarele si gleznele cand stati inca jos pentru a stimula circulatia sanguia si a preveni hipotensiunea ortostatica.

Cand experimentati stari de ameteala sau vertij, asezati-va cat puteti de prompt in sezut, cu capul aplecat intre genunchi sau cu picioarele ridicate la nivelul inimii.

2. Hidratarea corespunzatoare

Persoanele cu hipotensiune au nevoie de un aport bogat si constant de lichide, intrucat hidratarea corespunzatoare ajuta la mentinerea presiunii arteriale la un nivel normal. Apa creste volumul sangelui care circula prin artere, iar bauturile energizante pentru sportivi cu continut de electroliti (sodiu si potasiu) sunt de asemenea optiuni sanatoase pentru reglarea presiunii sangelui.

Este foarte important sa evitati alcoolul, intrucat acesta deshidrateaza intens organismul si contribuie la instalarea hipotensiunii. De asemenea, persoanele care sufera de afectiuni renale sau de hiponatremie (carenta in sodiu) trebuie sa isi limiteze aportul de apa/fluide. Daca nu sunteti sigur asupra masurii in care ar fi benefic sa va hidratati organismul, intrebati medicul.

3. Consumul de hrana saraca in carbohidrati si in portii mici

In cazul unor anumite persoane, presiunea arteriala poate sa scada dupa consumul unei mese copioase, intervenind hipotensiunea postprandiala, o forma a hipotensiunii ortostatica. De aceea, specialistii in sanatate recomanda evitarea portiilor mari si consumul de portii mai mici si mai dese de-a lungul zilei.

La fel de important este sa alegeti alimente sarace in carbohidrati, nutrienti care circula mai repid in sistemul digestiv si contribuie la aparitia hipotensiunii. Pe de alta parte, hrana saraca in carbohidrati se metabolizeaza in ritm lent, contribuind la reglarea presiunii sangelui. Hidratarea corecta dupa masa este si ea benefica in prevenirea simptomelor hipotensiunii.

4. Purtarea ciorapilor de compresie

Medicii recomanda purtarea ciorapilor elastici de compresie. Cand stati in picioare, sangele ajunge de regula la nivelul picioarelor, din cauza gravitatiei. Ciorapii care exercita o forta de compresie asupra membrelor inferioare impiedica fluxul sanguin sa se acumuleze la acest nivel, diminuand astfel simptomele presiunii arteriale scazute.

Ciorapii de compresie acopera extremitatile inferioare si aplica o presiune care ajuta la pomparea sangelui in partea superioara a corpului. Pot fi gasiti in variante care acopera doar talpile sau care se extind pe coapse si talie. Medicul poate sa decida care este lungimea care vi se potriveste cel mai bine.

5. Ridicarea patului in zona capului

Cand va odihniti cu capul mai sus decat restul corpului, reduceti efectele hipotensiunii ortostatice, prin obisnuirea corpului cu pozitia ridicata. Indicat este sa pozitionati o perna de spuma tare sub saltea, in dreptul capului. O alta solutie ar fi sa ridicati rama patului, pozitionand doua obiecte tari sub picioarele acesteia in zona vizata.

6. Suplimentarea aportului de sare

In general, consumul exagerat de sare poate fi daunator sanatatii, insa persoanele cu hipotensiune sunt deseori sfatuite de medic sa suplimenteze aportul zilnic de sodiu in dieta. Intrebati un specialist ce doza de sare ar trebui sa consumati in fiecare zi, astfel incat sa controlati eficient simptomele hipotensiunii arteriale.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate