Tarhonul (artemisia dracunculus)
Tarhonul este o planta medicinala iubitoare de lumina, care creste sub forma de tufa. La noi in tara, tarhonul este o planta de cultura, nu creste spontan. Frunzele sunt lungi, ascutite, aromate si au gust amarui-acrisor. Florile au culoare galbena. fructele sunt achene mici ca dimensiune.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana a plantei. Tarhonul infloreste in lunile august sau septembrie.
Tarhonul contine uleiuri volatile, substante amare, saruri minerale, vitamine din grupul b, vitamina C.
Planta are actiune stomahica, carminativa, diuretica, expectoranta.
Tarhonul este folosit si in gastronomie pentru aromatizarea preparatelor culinare.
Uz intern:
- inapetenta, anorexie, tulburari dispeptice, edeme, boli digestive, boli hepatice, reumatism, afectiuni ale rinichilor, bronsita, boli reumatice - sub forma de infuzie, decoct.
Citeste si
Arhiva-
Alcoolul in exces: efecte acute si cronice asupra organismului
Consumul de alcool este larg raspandit si social acceptat in multe culturi, insa abuzul sau consumul excesiv poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Alcoolul afecteaza multiple organe si sisteme, in special ficatul, inima si creierul, iar efectele pot fi atat acute,...citeste mai mult
-
Somnul – pilon ignorat al sanatatii
Somnul nu este doar un moment de odihna, ci un proces activ si complex, esential pentru functionarea optima a organismului. Lipsa somnului adecvat este asociata cu o gama larga de afectiuni, de la tulburari metabolice si boli cardiovasculare, pana la deteriorarea...citeste mai mult
-
Stresul emotional de sarbatori si cum sa-ti protejezi inima
Sarbatorile de iarna sunt pentru multi un timp de bucurie, reuniune si relaxare.Totusi, paradoxal, acestea pot fi si o perioada de stres intens, cu efecte directe asupra inimii. Aceste situatii pot fi prevenite sau diminuate prin obiceiuri simple si planificare atenta. citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter