Clickmed
programare rapida la medic

Hemoroizi

Generalitati

Hemoroizii reprezinta vene varicoase (inflamate sau dilatate) localizate in interiorul anusului (hemoroizii interni) sau in exteriorul anusului (hemoroizii externi).
Este normal ca vasele sanguine sa fie localizate la acest nivel, dar nu se stie exact din ce cauza aceste vene se dilata sau se inflameaza, dar au fost stabilite cateva corelatii. Hemoroizii nu sunt foarte durerosi de obicei, dar pot sa fie suparatori (deranjanti).

Hemoroizii interni

Simptomele clasice ale hemoroizilor interni sunt reprezentate de prezenta sangelui in scaun. Sangele este observat atat in scaun, pe hartia igienica cat si in vasul de toaleta (closet). Hemoroizii interni ocazional se extind in exteriorul anusului.

Diferite afectiuni pot determina hemoroizii interni sa se umfle sau sa se irite si sa sangereze, incluzand urmatoarele:
- traumatizare in timpul travaliului
- surplusul de greutate din timpul sarcinii
- constipatia cronica (habituala sau pe termen lung)
- raporturi sexuale anale.

Rareori, un hemoroid intern inflamat poate cauza aparitia unui cheag sanguin.

Hemoroizii externi

Hemoroizii externi reprezinta vene varicoase localizate in exteriorul anusului, subcutanat si sunt frecvent asociati cu o iritatie dureroasa, mai ales cand un cheag sanguin se formeaza intre venele dilatate.
Pacientii cu hemoroizi externi pot prezenta inflamatii dureroase sau excrescente dure, dureroase (datorita prezentei cheagului sanguin). Daca hemoroizii sunt iritati prin: defecatie, frecare sau curatare, pot apare mancarimi si sangerari in zona respectiva.
Hemoroizii cauzati de catre un cheag sanguin (hemoroizii trombozati) necesita sa fie tratati imediat de catre medic. Medicul in mod obisnuit va indeparta cheagul. In rest, majoritatea cazurilor de hemoroizi pot fi tratati in ambulator. Rareori tratamentul chirurgical este necesar pentru a indeparta hemoroizii.

Cauze

Hemoroizii pot fi cauzati de urmatoarele:
- actul defecatiei in timpul miscarilor intestinale
- constipatia habituala (ingreunarea sau incetinirea peristaltismului intestinal)
- diareea (frecventa, cantitate mare, scaun apos)
- sarcina (in special in al treilea trimestru)
- ciroza hepatica (poate cauza acumularea sangelui in vasele din jurul rectului).

Diagnostic

Este importanta descrierea tuturor simptomelor medicului. In timpul examinarii medicul poate observa hemoroizii externi si bombarea hemoroizilor interni.
Cand hemoroizii nu sunt vizibili in jurul anusului, medicul poate examina interiorul canalului anal folosind un instrument cu o sursa de lumina numit anoscop.
In unele cazuri, medicul va recomanda o examinare atenta a portiunii inferioare a colonului (sigmoidoscopie) sau a intregului colon (colonoscopie) folosind colonoscopul pentru a se asigura ca nu este prezenta nici o boala inflamatorie ca si boala Crohn sau colita ulcerativa sau cancerul de colon.

Profilaxie

Se pot preveni hemoroizii prin pastrarea unui tranzit digestiv normal. Se recomanda respectarea masurilor privind constipatia prezentate anterior. Sa se evite de asemenea sedentarismul, ortostatismul prelungit, ridicarile de greutati, tusitul cronic, defecatia dificila si stergerea agresiva.

Alimentatie
Stil de viata
Fructe si sucuri care combat hemoroizii Fructe si sucuri care combat hemoroizii De cele mai multe ori, oamenii consuma mai ales alimente prelucrate si procesate. Care sunt, totusi, cele mai bune alimente pentru a preveni hemoroizii? [citeste mai mult]
Remedii ayurvedice pentru hemoroizi Remedii ayurvedice pentru hemoroizi Ayurveda este unul dintre cele mai vechi sisteme medicale din lume - cu o vechime de aproximativ 5000 de ani. Cum te pot ajuta remediile ayurvedice in tratarea hemoroizilor? [citeste mai mult]
Recomandari alimentare pentru hemoroizi Recomandari alimentare pentru hemoroizi Dieta pentru hemoroizi este o alternativa lipsita de durere si accesibila cand vine vorba de diminuarea simptomelor hemoroizilor sau chiar eliminarea acestora. [citeste mai mult]

Discutii despre Hemoroizi

  • Chist pilonidal

    Prietenul meu are un chist pilonidal de cativa ani si refuza sa mearga la medic...Intrebarea mea este daca exista vreun tratament, altul decat cel chirurgical ...

  • Fistula perianala

    Se poate trata cu medicamente fara sa trebuiasca interventia chirurgicala, va multumesc...

  • Pierd sange la scaun

    Imi curge sange la treaba mare si ma doare f tare burta mai sus un pic de buric .de c oare?

  • Scaune cu sange

    Am o problema si sunt destul de speriata. sper sa ma ajutati cu un raspuns... in seara aceasta am avut un scaun cu sange....

Toate discutiile »