Clickmed
programare rapida la medic

Veruca

Mica tumora cutanata benigna provocata de un virus de tip papillomavirus.

Diferite tipuri de veruca
- Extrem de frecvente, verucile pot lua forme multiple:
- condiloamele genitale sau vegetatiile veneriene, denumite in mod obisnuit, "creasta de cocos", constituie o varietate de veruca.
- verucile plane sunt frecvente mai ales la copii, adolescenti si subiectii imunodeprimati. Acestea sunt mici ingrosari, abia proeminente, cu suprafata relativ neteda, de culoare rozalie. Uneori dispuse linear, afecteaza mai ales fata, spatele mainilor, bratele, genunchii si fata anterioara a gambelor. Ele persista timp de mai multe luni, chiar mai multi ani si pot disparea spontan dupa ce s-au inconjurat de un halou inflamator pruriginos.
- Verucile plantare pot lua doua forme. Forma obisnuita sau mirmecia este putin proeminenta, cu marginea hiperkeratozica (groasa, tare, uscata), dureroasa la apasare; ea seamana cu o batatura si are mai curand tendinta de a creste in profunzime. Cea de a doua forma cuprinde mici elemente hiperkeratozice grupate in mozaic si nedureroase.
- Verucile seboreice, desi acesta este numele consacrat prin folosirea repetata, nu sunt de origine virala. Foarte frecvente, ele ating in general subiectii trecuti de 50 de ani. Adesea multiple, verucile seboreice sunt amplasate in principal pe fata, pe spate si pe piept. Veruca seboreica ia forma unei leziuni foarte bine delimitate, cu suprafata catifelata sau foarte putin aspra, impestritata de orificii pilosebacee dilatate. Culoarea sa variaza de la galben-deschis la negru.
- Verucile vulgare sunt proeminente, de forma emisferica. Suprafata lor este concomitent mamelonata si hiperkeratozica, uneori brazdata de fisuri. Ele apar pe spatele mainilor si degetelor, eventual in jurul unghiilor si sub ele, riscand atunci sa le dezlipeasca. Verucile vulgare ale fetei au un aspect diferit, filiform.

Evolutie -
Verucile sunt contagioase prin simplul consult, dar gradul lor de contagiozitate este foarte variabil dupa papillomavirusul in cauza, dupa localizarea verucii; incubatia lor este foarte lunga (mai multe saptamani). La anumite persoane, verucile tind sa prolifereze, uneori in numar mare, prin autoinoculare (transportul virusului de la un punct la altul prin scarpinat sau, in cazul fetei, prin ras). verucile dispar spontan, dar uneori numai dupa mai multi ani. Factorii psihologici joaca un rol in disparita lor, ceea ce explica succesul si eficacitatea unei multitudini de tratamente empirice. Totusi, recidivele sunt frecvente.


tratament -
verucile plantare si vulgare sunt distruse cu azot lichid; aplicatia trebuie sa se faca in mod suficient de indelungat (timp de 1-2 minute).
Mai rar, veruca se distruge sub anestezie locala, cu bisturiul electric (electrochirurgie) sau cu laserul cu dioxid de carbon. De asemenea, se mai poate incerca un decapaj cu ajutorul vaselinei salicilate in proportie de 10 sau 20%. Alte tratamente, mai toxice si uneori contraindicate la femeia gravida, nu sunt justificate decat in formele foarte profunde (veruci foarte numeroase si care acopera o suprafata cutanata importanta) si recidivante: aplicarea de podofilina, aplicarea locala sau luarea pe cale orala de medicamente retinoide etc. Tratamentele generale ca imunomodulatoarele (medicamente care permit intarirea imunitatii) sau interferonul mai pot fi, de asemenea, incercate. Tratamentul verucilor seboreice este facultativ si consta, dupa numarul si grosimea lor, fie in distrugerea prin crioterapie (zapada carbonica, azot lichid), fie in electrocoagularea lor cu laserul cu dioxid de carbon.

Citeste si

Arhiva
  • Negii sau verucile plantare Negii sau verucile plantare

    Generalitati Negii sau verucile sunt rezultatul unor infectii virale, fiind unele din cele mai frecvente afectiuni ale pielii. Acestea pot fi localizate oriunde pe suprafata plantara (talpa piciorului) si sunt insotite de simptome daca negii se afla in zonele in care...citeste mai mult

  • Verucile sau condiloamele genitale Verucile sau condiloamele genitale

    Condiloamele sau verucile genitale Verucile sau condiloamele au aspectul unor excrescente genitale mici, plate, de culoarea pielii rotunde sau neregulate. La barbatii pot fi localizate pe penis, langa anus sau intre penis si scrot. La femei acestea pot creste la...citeste mai mult

  • Negii sau verucile: de ce apar si cum se trateaza Negii sau verucile: de ce apar si cum...

    Generalitati Negii sau verucile sunt niste excrescente ale pielii, necanceroase, care apar atunci cand un virus infecteaza straturile superficiale ale epidermului. Virusul care cauzeaza verucile se numeste virusul papiloma uman (Human Papilloma Virus). Infectia cu...citeste mai mult

  • Cauze care determina aparitia verucilor Cauze care determina aparitia verucilor

    Definitie si cauze Verucile sau negii cum mai sunt denumiti in mod popular, reprezinta tumori de natura benigna ale pielii provocate de virusuri din familia papilomavirusurilor umane(HPV). Aceste virusuri ce ataca straturile superficiale ale epidermului sunt...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter