Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tract uveal

Membrana intermediara, vascularizata, care hraneste ochiul.

Structura
-
Uveea este compusa din diferite elemente, irisul, corpul ciliar si coroida, toate trei de aceeasi origine embriologica si de constitutie apropiata.
- lrisul, diafragma intinsa in fata cristalinului, este strapuns in centrul sau de orificiul pupilei. El controleaza cantitatea de lumina care patrunde in ochi. Irisul este observabil la examenul clinic si la biomicroscop. Examinarea poate fi completata cu angiografia oculara si cu ecografia.
- Corpul ciliar este compus din doua elemente: procesele ciliare, structuri vasculare responsabile de secretia de umoare apoasa, si muschiul ciliar, legat de cristalin, care, modificandu-i curbura, permite astfel acomodarea ochiului. Corpul ciliar este greu observabil, cu exceptia cazului ecografiei.
- Coroida, membrana vasculara a ochiului situata chiar sub retina, pe care o separa de sclerotica, este formata dintr-o retea vasculara cu ochiuri mari. Ea hraneste retina si sclerotica. Coroida este vizibila la examinarea fundului de ochi, la angiografia oculara si la ecografie.

Patologie
- Anomaliile congenitale ale uveei, rare, sunt coloboamele (fisurile) irisului si ale coroidei.
- Patologiile degenerative, exceptionale, sunt dominate de degenerescenta unui ochi deosebit de miop, responsabila de o atrofie corioretiniana si de hemoragii retiniene. Patologiile degenerative duc la o scadere adesea importanta a vederii.
Tumorile uveei pot fi melanoame ale irisului, si mai ales ale coroidei, ori metastaze care afecteaza coroida, in particular in cazul unui cancer de san sau pulmonar.
Sinonim: uvee sau uveea.

Citeste si

Arhiva
 • Uveitele - cauze, simptome, tratament

  Ce este uveita Uveita este inflamatia tractului uveal, care este format din iris (irita), corpul ciliar (ciclita) si coroida (coroidita). Afectiunile inflamatorii ale ochiului se pot, insa, localiza la nivelul retinei (retinita) sau al vascularizatiei retiniene...citeste mai mult

 • Uveita acuta anterioara in cadrul Spondiloartropatiilor

  Spondiloartritele Spondiloartrita axiala, artrita psoriazica, artrita asociata bolilor inflamatorii intestinale, artrita reactiva (ReA) si alte forme de SpA periferica, apartin grupului heterogen al spondiloartritelor (SpA). Simptomul articular principal este...citeste mai mult

 • Boala Behcet - afectarea neurologica

  Ce este Boala Behcet Boala Behcet reprezinta o patologie de tip vasculita sistemica , cu caracter autoinflamator, de etiologie necunoscuta. Se descriu aparitia manifestarilor mucoase si cutanate de tipul ulceratiilor orale si genitale recurente, manifestari oculare,...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter