Clickmed
programare rapida la medic

Angina (anghina)

1. Inflamatie de obicei acuta a inelului limfatic faringian si in special al amigdalelor palatine provocata de agenti infectiosi variati (virusuri, bacterii mai rar spirochete sau ciuperci) manifestata clinic prin disfagie, modificari ale vocii, hipersalivatie, semne de inflamatie locala si semne generale de infectie.
Angina agranulocitara, angina Schultz, angina alba, denumire generica pentru toate formele de angina cu depozite faringiene si amigdaliene cu aspect albicios.
Angina bolilor eruptive, inflamatie a mucoasei faringiene produsa in perioada preeruptiva si eruptiva a bolilor infectioase, avand uneori caractere speciale: enantemul din rujeola, micile ulceratii ovalare de pe mucoasa stalpilor anteriori intalnite in febra tifoida.
Angina bolilor de sange, angina de tip ulceronecrotic intalnita in cursul bolilor seriei albe sangvine de ex leucemie.
Angina catarala inflamatie acuta, nesupurata de etiologie virala mai rar bacteriana.
Angina criptica; angina lacunara, angina foliculara, inflamatie a foliculilor limfatici amigdalieni care proemina la suprafata amigdalelor ca niste puncte mici, de culoare alba.
Angina herpetica localizarea infectiei herpetice pe mucoasa faringiana, manifestata prin aparitia de elemente veziculoase, deseori grupate in buchet pe amigdale si palatul moale.

2. Sindrom dureros determinat de ischemia anumitor viscere.
Angina abdominala, sindromul Ortner - Este o forma a insuficientei coronariene, in care durerea este localizata abdominal.
Angina pectorala - boala care se caracterizeaza prin dureri in regiunea inimii si prin accese de asfixie si care
se datoreaza unor alterari functionale sau anatomice ale arterelor coronariene.

Citeste si

Arhiva
 • Angina Angina

  Generalitati Angina sau angina pectorala este durerea, disconfortul sau constrictia de la nivelul pieptului care apare atunci cand o zona a muschiului inimii nu este suficient oxigenata. Aceasta nu este o boala in sine ci mai degraba un simptom pentru o boala...citeste mai mult

 • Angina Ludwig Angina Ludwig

  Generalitati Angina Ludwig, denumita si infectia spatiului submandibular sau sublingual, reprezinta o afectiune determinata de infectarea cu bacterii a podelei cavitatii bucale, regiunea moale pe care sta limba. Boala poate avea caracter fatal daca nu este recunoscuta...citeste mai mult

 • Primul ajutor in durerea precordiala (angina pectorala) Primul ajutor in durerea precordiala...

  Generalitati Angina pectorala reprezinta termenul medical ce defineste durerea precordiala cu caracter constrictiv (angere = a strange). Caracteristicile durerii anginoase sunt localizarea retrosternala, difuza, pe o zona relativ intinsa (chiar pe intregul torace),...citeste mai mult

 • Durerea de inima – Cardiopatia ischemica: angina pectorala, infarctul miocardic Durerea de inima – Cardiopatia...

  Generalitati Angina sau durerea precordiala de etiologie coronariana apare ca urmare a aportului insuficient de oxigen in conditiile unei nevoi crescute ale acestuia. Aceasta se intampla atunci cand arterele coronare (arterele care iriga inima cu sange) sunt ingustate...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter