Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Adolescenta

Adolescenta este o perioada de tranzitie de la copilarie la varsta de adult tanar. Adolescenta incepe la pubertate (catre 11-13 ani la fete si 13-15 ani la baieti) si este insotita de importante transformari pe planurile biologic, psihologic si social. Cuvantul adolescenta vine din cuvantul latinesc adolescere, care inseamna a creste. Cand oamenii folosesc cuvantul adolescenta, de obicei se refera nu numai la schimbarile fizice ci si la noile ganduri, sentimente, relatii si responsabilitati pe care le au copiii care devin tineri adulti.

Transformarile fizice - adolescenta se caracterizeaza prin inceputul maturarii genitale, cu dezvoltarea gonadelor (glandele reproducatoare, ovarele si testiculele) si a caracterelor sexuale secundare (semnele exterioare ale diferentei intre sexe). Cresterea se accelereaza, mai intai la fete, mai tarziu la baieti. Vocea se schimba, morfologia se transforma dupa sexe.
- La baieti, se inregistreaza o crestere a volumului testicular si a lungimii penisului, cu aparitia primelor ejaculari. masa musculara devine mai mare, umerii se latesc. Mai tarziu incepe sa se instaleze pilozitatea de tip masculin.
- La fete, uterul si ovarele cresc in volum. Ciclul menstrual succede, dupa un interval de aproximativ 2 ani, primei manifestari de formare a sanului. Formele se dezvolta (sani, solduri, bazin), cu aparitia pilozitatii de tip feminin.

Transformarile psihologice - adolescenta este o perioada normala de conflicte, necesara unui echilibru ulterior, si a carei complexitate nu se preteaza deloc unor discursuri prea generalizatoare. Totodata, adolescenta poate fi considerata ca o evolutie dinamica, avand drept finalitate autonomia, identitatea si adaptarea sexuala. Adolescentul simte nevoia de a evada din eul sau, de a-si largi interesele dincolo de cercul familial. Identificarii cu parintii i se suprapune identificarea cu insusi grupul de varsta, cu eroul colectiv, "gasca". Aici intervine clasicul "conflict al generatiilor". Tanarul se exprima prin afirmatii sau negatii taioase, fara a-i pasa de contradictii si este in cautare de dezbateri. Adultul nu trebuie sa confunde aceasta dorinta de a dezbate cu provocarea. In pofida aparentelor, adolescentul este necrutator cu el insusi. In fata corpului sau, a capacitatilor sale de seductie, el poate trai un sentiment de nesiguranta, chiar de rusine. In acelasi timp, el este torturat de remiviscenta complexelor infantile (oedipiene, indeosebi). Tanarul, daca are inclinatii spre revolta, e nelinistit de normalitate. Pentru el e important sa-l asiguri ca mijloacele de interpretare statistica, atat de relative, sunt depasite de calitatea experientei amoroase. De asemenea, adultul nu trebuie sa-i destabilizeze prin ironie sau jena, in ce priveste problemele pubertatii sale (primul ciclu, acneea, particularitatile formelor corporale). O masturbare, supapa adesea culpabilizanta, un atasament homosexual trecator, care traduce cautarea idealizata a unui duplicat, a unui confident, nu trebuie blamate niciodata.
Datorita franei pusa in fata eliberarii sexuale de teama de SIDA, de darea la o parte din structurile familiale, de incertitudinea viitorului profesional, adolescentul de azi, care nu mai beneficiaza de vechile sisteme de referinta, depinde cu atat mai mult de o cooperare si de un dialog sincer cu adultul pentru a aborda astfel de probleme ca si: contraceptia (50% dintre adolescenti au primul contact sexual inaintea varstei de 17 ani; intre 7 si 10% din intreruperile voluntare de sarcina sunt practicate pe minore), prevenirea delincventei, a toxicomaniei, a imbolnavirii de sida etc. adolescentul are nevoie de adult pentru a-i vorbi de fericire, de sensul vietii. In acest fel, elanurile inimii si spiritului, atat de bogate in timpul acestei "varste ingrate", vor avea sansa sa nu dispara odata cu ea.

Tulburarile adolescentei
- Tulburarile fizice care trebuie depistate cu prioritate privesc locomotia (scolioza), dintii (carii, dentitia de minte) si pielea (acneea). De asemenea, trebuie supravegheate functiile vizuala si auditiva. Examenul ginecologic, atunci cand se dovedeste necesar, trebuie sa fie explicat clar unei tinere fete.
- Tulburarile de greutate si de alimentatie pot fi legate de un surmenaj, de o lipsa de somn, dar si de o infectie necunoscuta (primo-infectia tuberculoasa, o parazitoza).
- Tulburarile de comportament sunt, de asemenea, variate dar - in general - benigne, desi ele supara anturajul. "Criza de originalitate juvenila" trebuie sa ne ingrijoreze mai putin prin excesele ei decat prin absenta ei. Retragerea in sine, persistenta unui comportament copilaresc, mai ales daca sunt insotite de un regres la invatatura si de o disparitie a oricarei placeri ar trebui in aceeasi masura sa alerteze parintii ca si o prea zgomotoasa "furie de a trai". Astfel de semne preced sau insotesc adesea o depresie, chiar o psihoza. Toxicomania, delincventa, anorexia, bulimia, sinuciderea constituie alte riscuri preocupante.
Uscarea gurii, nevoia continua de a bea, o roseata conjunctivala pot trada un consum de droguri. O fuga de acasa nu trebuie niciodata nici dramatizata, nici banalizata. O consultare medicala specializata, desi intotdeauna de dorit, nu aduce rezolvari miraculoase. In toate cazurile, prognoza depinde de calitatea si soliditatea exemplelor parentale, care-l ajuta pe adolescent sa-si restabileasca constiinta propriei valori, sa se iubeasca pe sine pentru a-si iubi mai bine aproapele.

Citeste si

Arhiva
 • Suicidul la adolescenti

  Suicidul in randul adolescentilor Suicidul in randul adolescentilor este un fenomen tragic si constituie a doua cauza a mortalitatii tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, tinand cont numai de sinuciderile declarate oficial si excluzandu-le pe acelea...citeste mai mult

 • Rinoplastia pentru adolescenti

  Generalitati Intrucat nasul este situat in centru fetei, i se acorda foarte multa importanta. Este greu de trecut cu vederea atunci cand ne privim in oglinda. Dar ce putem spune despre adolescentii care vad numai defecte atunci cand se uita in oglinda? Forma si...citeste mai mult

 • Tulburarile alimentare la adolescenti

  Generalitati Multi copii, in special in perioada adolescentei, sunt foarte preocupati de felul in care arata corpul lor si de ceea ce simt in legatura cu acest lucru. In perioada pubertatii se petrec multe schimbari fizice si psihice, la care se mai adauga si...citeste mai mult

 • Cresterea si dezvoltarea - Adolescenta

  Generalitati Dezvoltarea omului este un proces care dureaza toata viata si cuprinde modificari fizice, comportamentale, cognitive si emotionale. In primele etape ale vietii, de la sugar la copil, de la copil la adolescent si de la adolescent la adult, persoana trece...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter