Clickmed
programare rapida la medic

Psoriazis

Psoriazis

In mod normal celulele pielii cresc, se matureaza si se inlocuiesc treptat in 28 de zile, In psoriazis acest proces este mult accelerat, ele reinnoidu-se in aproximativ o saptamana.

Ce este psoriazisul

Psoriazisul este o boala dermatologica cronica care determina o crestere rapida exagerata a celulelor pielii, avand ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate (hipercheratozice), albicioase.

Aceste leziuni pot varia ca dimensiuni si au o localizare preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mainilor, picioarelor si regiunii sacrale (partea inferioara a spatelui). Psoriazisul este mai frecvent in randul adultilor, dar poate aparea si in randul copiilor si adolescentilor.

In mod normal, celulele tegumentului cresc si se matureaza gradat, pe parcursul unui ciclu de 28 de zile (turn-over celular), urmand ca apoi sa fie inlocuite de alte celule tinere. Celulele imbatranite din straturile superficiale a pieleii sunt inlocuite treptat cu alte celule noi din straturile profunde.

Celulele straturilor superficiale mor si se desprind treptat odata cu desfasurarea activitatilor zilnice (baie, purtarea hainelor). In psoriazis, celulele nu se matureaza suficient, insa migreaza rapid spre straturile superficiale ale pielii (in 3-6 zile) si formeaza la acest nivel leziuni caracteristice bolii (placile hipercheratozice).

Comunitate

Picioare care ard, amorțeală, furnicături,hashimoto, psoriazis ,ce sa iau

Intrebare adaugata acum: 10 zile, 21 ore, 19 min

Ma lupt cu psuriazis de 1 an și jumate și abia acum am descoperit injecțiile metotrexat ebewe 10 mg dupa foarte multe...

Intrebare adaugata acum: 4 luni si 10 zile

Când am fost mai mic mi-am făcut un tic sa îmi rod pielea de primele doua degete de la mâna dreapta, iar de ceva ani...

Intrebare adaugata acum: 1 ani si 2 luni

Buna ziua, am și eu o problemă am un psoriazis vulgar... Și mă dau zilnic cu dermovate cremă... iar soția mea a...

Intrebare adaugata acum: 1 ani si 9 luni
Toate posturile
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate