Procedee cosmetice: ingrijirea tenului uscat
Generalitati
Sus
Pielea uscata este intalnita mai frecvent pe talpi, maini si partile laterale ale abdomenului. Apare mai frecvent in lunile de iarna, atunci cand umiditatea este scazuta. Unele persoane au o predispozitie genetica sau ereditara (mostenita) de a avea pielea uscata.
In plus, persoanele in varsta au tendinta de a avea probleme mai mari din cauza modificarilor de la nivelul pielii care survin odata cu inaintarea in varsta. Tratamentul este important deoarece pielea foarte uscata poate cauza aparitia eczemelor sau a altor tipuri de dermatita.
Uscarea pielii poate fi prevenita sau tratata prin:
- dusuri sau bai cu apa calduta (in locul celor fierbinti);
- limitarea bailor sau dusurilor la 5-10 minute;
- aplicarea unei creme hidratante imediat dupa dus sau dupa spalarea pe maini;
- utilizarea unui sapun de corp sau de maini hidratant;
- folosirea cremelor sau unguentelor mai puternic hidratante pe perioada iernii si mai putin hidratante in perioada estivala.
Cuprins articol
Cum se recunoaste dermatita?
SusPielea uscata este cea pe suprafata careia se formeaza scuame (cojite) si care se descuameaza (elimina cojile formate), care poate determina sau nu mancarime, in cazul in care nu exista semne de inflamatie sau dermatita. Cu toate acestea, unele scuame pot fi un semn de dermatita la acel nivel.
Exista cateva tipuri diferite de dermatita care pot cauza piele uscata, pruriginoasa (care determina mancarime) sau descuamare.
Acestea includ:
- dermatita seboreica: aceasta consta din zone eritematoase (rosiatice), pruriginoase si care se descuameaza, situate in diferite regiuni ale corpului, mai ales in zonele care sunt bogate in glande sebacee (care secreta sebum). Zonele cel mai frecvent afectate sunt scalpul (pielea capului), pleoapele si pielea din jurul nasului;
- dermatita alergica de contact: aceasta survine atunci cand pielea vine in contact cu diferite substante care determina o reactie imuna ca de exemplu iedera otravita. Dermatita alergica de contact a mainilor determina de obicei descuamare la nivelul degetelor;
- dermatita atopica: cunoscuta si sub denumirea de eczema atopica, are transmitere familiala si o evolutie indelungata. Aceasta poate determina uscare excesiva a pielii si prurit cutanat;
- piciorul de atlet: este o afectiune produsa frecvent de o infectie fungica (micotica, ciuperca), determinand ingrosarea si descuamarea pielii de la nivel plantar (talpa).
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
-
Cancerul glandei mamare la barbat
-
Endoscopia digestiva superioara
-
Homeopatie versus medicina alopata
-
Se schimbă ora. Când dam ceasurile înainte și trecem la ora de vară
-
Indulcitorii, modul prin care sa inlocuiesti zaharul
-
Linda Gray critică dur serialul Dallas. Celebra Sue Ellen face dezvăluiri neașteptate despre filmul care a făcut-o celebră
-
Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule
-
Cerclajul de col uterin, o interventie care iti poate salva sarcina
-
Reducerea costurilor serviciilor medicale