Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pacientii cu psoriazis au un risc crescut de a dezvolta infarct miocardic

Publicat la data de: 14 Decembrie 2006

Psoriazisul este cea mai frecventa afectiune imunologica care implica limfocitele T helper. Conform unui studiu exista o legatura intre psoriazis si infarctul miocardic, independent de factorii de risc cardiovasculari.
"Riscul relativ este crescut mai ales in cazul pacientilor tineri cu psoriazis, iar odata cu inaintarea in varsta acesta scade, revenind la nivelul de baza la varsta de 70 de ani", a explicat Dr. Joel M. Gelfrand de la University of Pennsylvania, Philadelphia. Acesta impreuna cu colegii sai au studiat 130976 de pacienti cu psoriazis cu varsta cuprinsa intre 20 si 90 de ani iar numarul pacientilor de control s-a ridicat la 556995, din care 127139 de pacienti au avut forme usoare de psoriazis si 3837 de pacienti au avut psoriazis sever. Pacientii cu psoriazis sever au beneficiat de tratament sistemic.
Printre pacientii cu psoriazis s-au numarat mai multi barbati si fumatori, un numar semnificativ a suferit de diabet, dislipidemie si hipertensiune. Cu toate acestea, comparativ cu lotul control incidenta infarctului miocardic a fost mult mai mare la pacientii cu psoriazis, independent de alti factori cardiovasculari si de asemenea s-a constatat o incidenta crescuta la pacientii cu boala severa.
Dr. Gelfand afirma ca "aceasta este o prima analiza care descrie o legatura indirecta intre psoriazis si riscul de a suferi un infarct miocardic."

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate