unt de arahide
Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Aflatoxinele sunt substante toxice, cancerigene, teratogene produse de anumite ciuperci, care se gasesc pe anumite cereale (porumb, arahide, seminte de bumbac s.a), care sunt cultivate si depozitate in conditii insalubre. Aflatoxina poate aparea si in produsele de origine animala (preparate din carne, oua, branzeturi fermentate), datorita consumului de catre animale a furajelor contaminate. Contaminarea cu aflatoxine provoaca pierderi economice ale porumbului, semintelor de bumbac, arahidelor, graului, orezului si a altor produse de baza. In urmare, aflatoxinele sunt produse de doua tipuri de mucegai (ciuperci): Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Producerea metabolitului toxic de catre diferitele mucegaiuri si gradul de toxicitate depind de factorii de mediu: substrat, temperatura ridicata, umiditate (peste 7%). Cel mai important metabolit fungic cu cele mai active principii biologice si cu efect cancerigen il au aflatoxinele obtinute din mucegaiul... [continuare]
Generalitati Chiar daca este bogat in calorii, untul de arahide este un aliment sanatos. In general untul de arahide nerafinat este mai sanatos, intrucat isi pastreaza mai multe dintre substantele nutritive benefice ale arahidelor. In plus, untul de arahide procesat ar putea contine adaosuri de acizi grasi trans (care s-a dovedit ca ar creste riscul de boli cardiovasculare). Un alt risc il reprezinta conservarea incorecta iar untul de arahide ar putea dezvolta mucegai, care ar putea produce aflatoxina (o substanta foarte toxica si cancerigena). De aceea, cea mai buna algere ar fi untul de arahide natural. Proteine Doua linguri de unt de arahide contin 7 grame de proteine. Corpul uman foloseste aminoacizii care se gasesc in proteine pentru a construi si repara tesutul muscular. In plus, fata de rolul metabolismului in dezvoltarea muschilor, alimentele bogate in proteine, cum ar fi untul de arahide, vor contribui la mentinerea pe termen lung a senzatiei de satietate. [continuare]
Generalitati Nu puteti nega faptul ca untul este delicios. Untul este fabricat din grasimi animale si are o concentratie foarte mare de grasimi saturate si colesterol care dauneaza sanatatii inimii dvs., dar si organismului, in general. Totusi, in cazul in care colesterolul dvs. este prea mare sau daca doriti sa eliminati din dieta o parte din grasimile saturate ar trebui sa alegeti inlocuitori la fel de gustosi pentru unt. Facand acest lucru veti contribui la scaderea lipoproteinelor cu densitate mica sau a colesterolului LDL cunoscut sub denumirea de colesterol rau. Alternative sanatoase la consumul de unt Avocado - Daca veti pasa bine miezul unui fruct de avocado si il veti intinde pe paine veti obtine o gustare gustoasa si sanatoasa. Avocado este bogat in fibre, vitamina C, potasiu dar si grasimi benefice pentru organism. Cu ajutorul acestui fruct va veti mentine energia pe intreg parcursul zilei. De asemenea, uleiul de avocado ajuta la reducerea colesterolului si lupta... [continuare]
Ai grija la alune! pot provoca alergii severe
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alergia la alune este una dintre cele mai importante alergii alimentare, atat la adulti, cat si la copii, ca urmare a consumului in crestere atat a arahidelor, cat si a untului de arahide. In ultimii ani, conform unor studii realizate in SUA, dar si in Canada, se pare ca acest tip de alergie a luat o amploare destul de mare in randul copiilor de varsta scolara. Medicii pediatri nu recomanda introducerea in alimentatie a alunelor decat dupa varsta de un an, atat la copiii cu antecedente de atopie in familie si cu atat mai mult in cazul celor care au avut forme usoare de dermatita atopica dupa consumul arahidelor si al alunelor. Alergia la alune, una dintre cele mai comune alergii alimentare, este practic o denumire generica pentru sensibilitatea fata de mai multe tipuri de seminte, ce se inscriu in aceeasi categorie alimentara cu alunele: n [continuare]
Ce este Dieta de 3 ore? Daca doriti sa urmati o dieta care contine unt de arahide, fructe, legume si multe alte alimente, atunci ceea ce cautati este "Dieta celor 3 ore" - dieta care explica cum o dieta saraca in carbohidrati ingrasa si sincronizarea slabeste. Dieta de 3 ore se bazeaza mai mult pe sincronizare si mai putin pe controlarea apetitului. Totodata, trebuie stiut ca aceasta exclude consumarea alimentelor care contin aditivi alimentari, si respecta cateva etape: 1. Micul dejun trebuie consumat timp de o ora. 2. Apoi se mananca din 3 in 3 ore. 3. Ultima masa este servita cu 3 ore inainte de culcare. Specialistii in fitness sunt de parere ca respectarea acestor reguli ajuta la cresterea indicelui BMR ( rata metabolismului bazal - numarul de calorii arse de catre organism pe parcursul unei zile in care activitatea fizica este minima), creste nivelul energiei din organism si diminueaza apetitul. Cu toate acestea sunt persoane de specialitate care sus [continuare]
Generalitati O dieta zilnica bogata in grasimi sanatoase sau "grasimi bune" inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat. In ultimii ani, medicii nutritionisti au pus accentul pe diferentierea grasimilor din alimente si intelegerea modului in care tipurile lor diverse, influenteaza longevitatea. In timp ce este important sa limitati aportul de grasimi saturate si grasimi trans (din lactate, carne, unt, carnati si deserturi), asigurati-va ca meniul zilnic contine si grasimi mononesaturate si polinesaturate, precum acizii grasi omega-3, care au reale proprietati benefice pentru sanatate. Diferenta dintre grasimile sanatoase si grasimile rele Grasimile au fost blamate ani la randul de catre specialisti pentru pericolele pe care le ridica sanatatii, de la cresterea nivelului de colesterol, pana la ingrasare si imbolnavire cardiaca. Insa nu toate grasimile au fost create in mod egal. Exista patru tipuri principale de grasimi: - grasimile... [continuare]
Invingeti somnolenta prin metode naturale
Autor: SfatulMedicului
Introducere Deoarece traversam o perioada dificila si totodata extrem de solicitanta, majoritatea oamenilor sunt tentati sa doarma din ce in ce mai putin si sa suplimenteze aceasta necesitate vitala a organismului cu consumul de bauturi energizante, carbogazoase sau cafea. Aceste produse sunt consumate excesiv, mai ales in timpul zilei, cand se instaleaza oboseala. Stiati ca... Efectele bauturilor energizante sunt resimtite de catre organism timp de 8 ore de la consumare, iar cafeina altereaza stadiile somnului si scade calitatea acestuia? In acest articol va prezentam cateva metode cu ajutorul carora puteti preveni starile de somnolenta in mod natural. Miscarea Potrivit studiilor, persoanele care fac o plimbare timp de 10 minute se simt mai revigorate decat cele care mananca o bomboana. O bomboana transmite imediat energie organismului, dar persoana se va simti mai obosita si mai lipsita de energie o ora mai tarziu. Cele 10 minute de miscare cresc nivelul de energie... [continuare]
Depresia de iarna si nutritia adecvata ameliorarii acesteia
Autor: SfatulMedicului
Ce este depresia de iarna? Termenii de "depresie de iarna" sau "tulburare afectiva sezoniera", descriu o forma de depresie care se manifesta in lunile de iarna. Femeile sunt afectate mai des decat barbatii, iar principalele simptome sunt: - tristete, stare care va afecta persoana cu depresie inca din lunile de toamna si apoi spre iarna; - lipsa de energie; - iritabilitate; - supraalimentare si crestere in greutate (deseori o pofta de alimente bogate in carbohidrati); - interes scazut pentru socializare; - stare de somnolenta, dorinta accentuata de a dormi chiar si in timpul zilei. Parerile sunt impartite privind abordarea acestei tulburari alaturi de alte forme de depresie, desi se pare ca exista grupuri de persoane care sufera in mod constant de acest tip de afectiune manifestata din toamna si apoi in iarna, urmand ca in lunile de primavara si vara sa intervina recuperarea. In mod normal, simptomele nu sunt atat de grave incat sa necesite ingrijirea medicala, dar in cazul in... [continuare]
Alimente mai putin sanatoase care pot contribui la scaderea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Gustoase si tentante, par a se intalni la fiecare pas si mai ales atunci cand o persoana doreste sa slabeasca. Dar multe dintre alimentele care se considera ca nu sunt foarte sanatoase nu sunt atat de nocive pe cat se crede. Este bine de aflat care sunt acestea pentru a fi incluse in planul dietetic. Oua Cand este vorba despre o alimentatie sanatoasa, putine alimente au starnit atatea dezbateri ca ouale. Cele mai recente cercetari considera ca un ou pe zi este hranitor si nu face rau majoritatii adultilor. De asemenea, un ou inclus in micul dejun va spori sansele unei persoane de a pierde in greutate. Motivul: Ouale contin multe proteine care implica mai mult timp pentru digestie. Consumul de proteine, inca de dimineata, stimuleaza functiile stomacului si intervine, senzatia de satietate, astfel incat o persoana va simti mai putin nevoia sa manance pe parcursul unei zile. Carnea rosie Ani de zile, expertii nutritionisti au recomandat un consum redus de carne rosie.... [continuare]
Generalitati Morcovul este una dintre legumele cu multe calitati si beneficii pentru sanatate, insa un aport prea mare de morcovi, desi duce cu gandul la o gustoare sanatoasa, poate fi inadecvat. In plus, pe langa morcovi, o persoana mananca pe parcursul unei zile si alte alimente care contin sare, grasimi si calorii. Specialistii au constatat ca atunci cand o persoana vede, miroase sau se gandeste ca un aliment este foarte gustos, creierul elibereaza dopamina, o substanta care este emisa atunci cand se declanseaza starea de placere. Ca atare, productia de dopamina poate fi responsabila pentru dorinta de a consuma o gogoasa cu gem, intrucat savurarea acesteia determina o stare placuta. Combinarea legumelor cu grasimile Desi este chiar indicat sa se consume cruditati sau alte alimente sanatoase in timpul gustarilor sau la micul dejun, combinarea acestora cu unt de arahide ar putea reprezenta o problema. Untul de arahide are in compozitie grasimi si proteine... [continuare]
Alimente recomandate pentru un somn linistit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Somnul este influentat de regimul alimentar. Unul dintre secretele unui somn odihnitor pe timp de noapte este de a evita surescitarea activitatii creierului. Anumite alimente contribuie la un somn linistit iar alte produse alimentare alunga somnul. Alimentele care favorizeaza somnul sunt cele care contin triptofan intrucat acesta este un aminoacid pe care organismul il foloseste pentru a fabrica serotonina - un neurotransmitator care incetineste traficul nervos, astfel incat creierul nu este atat de solicitat. Triptofanul este un precursor al serotoninei, substantelor care induc somnul si melatoninei. Acest lucru inseamna ca triptofanul este materia prima pe care creierul o foloseste pentru a fabrica acesti neurotransmitatori care promoveaza relaxarea. Cu cat se produce o cantitate mai mare de triptofan, chiar si prin consumul de aliment [continuare]
Carnea si leguminoasele. piramida nutritionala
Autor: SfatulMedicului
Ce reprezinta carnea si leguminoasele? Carnea si leguminoasele sunt principalele componente ale uneia dintre grupele alimentare de baza din noua piramida nutritionala. Care sunt alimentele incluse in grupa carne si leguminoase? Toate preparatele din carne, pestele, mazarea si fasolea uscata, ouale, nucile si semintele, sunt considerate ca facand parte din aceasta grupa. Mazarea si fasolea uscata apartin atat acestei grupe, cat si grupei legumelor. Se recomanda ca sortimentele de carne alese, sa fie carnea macra sau cu continut redus de grasime. Sortimentele cu un continut mai ridicat de grasimi, precum carnea tocata sau carnea de pui cu piele, aduc un plus de grasimi si calorii. Pestele, nucile si semintele contin uleiuri cu efecte benefice, motiv pentru care pot fi considerate substituenti ai carnii, atat alba cat si rosie. Este incurajat consumul cat mai frecvent de peste bogat in acizi grasi Omega-3 (cu efect protector asupra inimii): somon, pastrav,... [continuare]
Generalitati Dieta ABS este un program de slabit de 6 saptamani care se caracterizeaza pe combinarea exercitiilor fizice cu regimul alimentar. Aceasta dieta urmareste cresterea masei musculare prin antrenamentele de forta si aerobic si adoptarea unei diete echilibrate intre consumul de proteine, carbohidrati si grasimi. Dieta ABS a fost descoperita in 2004 de catre David Zinczenko, editor la Men’s Helth. Prima data dieta a aparut in revista Men’s Health dupa care Zinczenko a scris o carte pe care a intitulat-o “The Abs Diet: The Six-Week Plan to Flatten Your Stomach and Keep You Lean for Life” / “Dieta ABS: program alimentar de 6 saptamani pentru aplatizarea abdomenului”. Trebuie mentionat ca dieta ABS asigura necesarul zilnic de vitamine, minerale si fibre pentru o viata sanatoasa, in timp ce ajuta la dezvoltarea musculaturii si la arderea grasimilor din zonele nedorite. Program alimentar La baza acestei diete stau 6 principii: - servirea a 6... [continuare]
Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii. Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi. La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat. Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat. Nutrientii necesari in perioada sarcinii Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare. Pasul 2 - Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine... [continuare]
Dieta pentru ridicarea nivelului de energie si imbunatatirii starii de spirit
Autor: SfatulMedicului
Energia si starea de spirit Alimentele pot stimula energia in trei moduri: prin furnizarea de calorii suficiente, prin furnizarea de stimulente (precum cafeina) si prin fortarea metabolismului sa arda mai multe calorii. In ce priveste starea de spirit, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizeaza zaharul in sange si care declanseaza hormoni care dau o stare de bine unei persoane, cum ar fi serotonina. Puteti creste nivelul de energie si starea de spirit? Da, este posibil. Desi este destul de devreme pentru a spune "un mar pe zi tine deoparte depresia", cercetatorii studiaza relatia dintre ceea ce mancam si cum ne simtim. Exista dovezi ca schimbarea dietei poate modifica metabolismul si chimia creierului, care afecteaza in cele din urma nivelul de energie si starea de spirit. Surse de energie Sursele de energie sanatoase pentru organism sunt acele alimente si substante care furnizeaza nutrienti esentiali si energie, contribuind la functionarea optima a corpului,... [continuare]
Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul persoanelor bolnave, alimentatia sanatoasa si echilibrata este o adevarata provocare, in special daca aceste sufera de o boala cornica, precum: cancerul, artrita sau chiar depresia. Bolile si medicatia recomandata pot diminua apetitul alimentar, mai ales prin declansarea imediata a greturilor. De exemplu, pacientii cu cancer sunt mult prea epuizati pentru a-si mai gasi putere sa gateasca, iar in cazul pacientilor cu artrita mersul la cumparaturi este o adevarata povara. In aceste conditii este aproape normal ca persoana suferinda sa renunta la o nutritie sanatoasa si echilibrata; fapt care implica o multitudine de riscuri. Pentru mentinerea sanatatii la standarde optime, orice persoana are nevoie de o cantitate adecvata de vitamine si nutrienti, dar in cazul persoanelor suferinde aceasta cantitate creste, din doua motive: organismul trebuie sa lupte pentru a impiedica evolutia bolii, organismul trebuie sa asigure buna functionare si sanatatea organelor... [continuare]
Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca va numarati printre femeile preocupate de sanatatea lor, cu siguranta deja cunoasteti care sunt necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra, indiferent de stadiul evolutiv in care se afla. Insa, chiar si in aceste conditii, este bine de stiut faptul ca echilibrul nutritional se poate modifica. Daca sunteti la varsta la care va doriti un copil, organismul trebuie suplimentat cu acid folic pentru prevenirea aparitiei defectelor congenitale. Daca ati ajuns la menopauza, ar fi bine sa cresteti aportul de calciu si vitamina D pentru a va pastra oasele puternice. Un deficit cat de mic se poate repercuta asupra organismului in moduri la care nici nu ne gandim, iar uneori efectele negative apar atat de repede incat ne iau si pe noi prin surprindere. Organismul nu poate face intotdeauna provizii de vitamine, chiar daca intr-un anumit moment consumam mai multe produse bogate in vitamina C, de exemplu, el nu o va depozita. Astfel, daca dorim sa... [continuare]
Generalitati Orice persoana doreste sa manance sanatos si sa consume cat mai multe alimente bogate in substante nutritive, dar oricine se afla in fata raftului cu produse alimentare ar putea alege cu dificultate intre alimente similare, cum ar fi de exemplu, carne de pui sau cea de curcan. Mancarea pe care o consumati va ofera energia necesara zi de zi. Selectati cele mai bune optiuni din punct de vedere nutritiv pentru a optimiza dieta dvs. si a satisface necesitatile organismului. Capsuni versus afine Ambele sunt unele din cele mai sanatoase alimente, dar specialistii considera ca afinele (in special cel salbatice) au o puternica actiune antioxidanta, comparativ cu alte fructe. Antioxidantii ajuta la mentinerea puterii sistemului imunitar si reduc prejudiciile tesutului muscular rezultat in urma excercitiilor fizice. O alegere sanatoasa ar fi sa se adauge afine peste carne macra, fara grasimi. Gratie sucului fructelor carnea va fi cat mai zemoasa. Piept de pui... [continuare]
Generalitati O data cu maternitatea cele mai multe dintre femei castiga si cateva kilograme in plus. Grijile legate de dieta nu trebuie sa va streseze si sa contribuie la noptile nedormite, care fac parte din programul unei proaspete mamici. Aflati de la o echipa de specialisti care sunt cele mai bune alimente pe care le puteti consuma pentru a va mentine in forma si pentru a reveni la silueta dorita. Un plus de energie Solutia pentru a creste nivelul de energie nu sunt neaparat orele de somn, ci mai ales ce consumati in timpul zilei. Unul dintre principalele aspecte ale unei diete sanatoase este un nivel ridicat de energie. Este important sa se consume mai multe mese pe parcursul zilei, astfel incat sa se atinga numarul necesar de calorii. In acest mod, proaspata mama va putea avea putere pentru a avea grija de sine si de copil. Importanta cunoasterii nutrientilor Cand consumati alimente bogate in nutrienti veti observa ca unele dintre acestea va vor furniza... [continuare]
Necesitatile nutritionale ale femeii de-a lungul vietii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru prima decada din viata, din punct de vedere nutritional nu exista multe diferente intre alimentatia fetelor si cea a baietilor de aceeasi varsta. Dar odata ce este atinsa varsta adolescentei, lucrurile incep sa se schimbe. Necesitatile nutritonale se modifica nu numai din punct de vedere cantitativ ca urmare a noii perioade, dar si calitativ, deosebind alimentatia fetelor de cea a baietilor de aceeasi varsta. Si aceste schimbari continua pe tot parcursul vietii. In cele ce urmeaza poti afla care sunt principiile nutritive care iti pot asigura o viata sanatoasa si mereu in forma, si in ce alimente se pot gasi acestea. Perioada fertila: Fier si acid folic Daca va simtiti obosita in majoritatea timpului, de vina poate fi lipsa fierului din alimentatie. Femeile au nevoie de mai mult fier in perioada fertila a vietii, datorita faptului ca acesta se pierde in fiecare luna prin ciclul menstrual. De asemenea, fierul este necesar si in timpul sarcinii. De-a lungul... [continuare]
Generalitati Daca va este pofta sa manacti o bucata mare de paine pufoasa si calda nu inseamna ca organismul dvs. duce lipsa de cereale. Poftele alimentare nu prea au multe in comun cu nevoia de substante nutritive, dar a exista o legatura intre substantele chimice de la nivelul creierului care declanseaza senzatia placere si recompensa. Poftele pot fi asociate cu textura (crocant, cremos) sau gustul (dulce, sarat), dar toate au ceva in comun: excesul de alimente care poate sabota dieta dvs. Inghetata Oamenii care au pofte tind sa aiba indici de masa corporala mai mari - nici o surpriza, deoarece alimentele care ingrasa sunt adesea obiect al dorintei alimentare. Combinatia dintre textura cremoasa, gustul dulce si senzatia racoritoare pe care o ofera, transforma inghetata intr-un produs irezistibil, dar si costisitor in termeni de calorii. O portie normala de inghetata de vanilie are 230 de calorii. Recomandari: o jumatate de ceasca de inghetata din suc de... [continuare]
Acum 6 luni am mâncat salata zilnic cu 2 lamai și de atunci am fost nevoit sa exclud din alimentație bananele,kiwi și orice alte crudități.De 6 luni,singurele alimente pe care le pot manca fără sa am amețeala și stare de rău sunt:carne de pui și vițel,cartofi,morcovi fierți și zilnic cate 1 lingura de unt de arahide și 1 felie de pâine prăjita și o conserva de ton în suc propriu de 2 ori pe săptămâna.Am slăbit de la 91 de kg la 82 de kg în aceste luni. Zilele trecute am mâncat ou fiert,o bucățica de mar copt sau 2 biscuiți mici bio sau 2 lingurițe de ketchup și am avut aceste stări de rău:amețeala și stare de leșin urmate de multe gaze{râgâiala}. Sunt disperat pentru ca m-am saturat sa mănânc același lucru. Am 37 de ani și 1.86 m și 82 kg,și am o mica hernie hiatala.Daca scot untul de arahide din alimentație,slăbesc automat. [continuare]
Grasimi mononesaturate
grasimile mononesaturate cu acizi grasi care au o singura legatura chimica dubla in cadrul lantului de carbon. Aceste grasimi sunt lichide la temperatura camerei dar se solidifica la temeperaturi scazute. Grasimile mononesaturate contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange, prevenind astfel, bolile cardiovasculare sau accidentul vascular cerebral. De regula, acest tip de grasime se gaseste in: uleiul de masline, uleiul de rapita, uleiul de arahide, uleiul de susan, avocado, unt de arahide si o varietate de oleaginoase. Sinonime: acid gras mononesaturat [continuare]
Bolboroseala stomac, durere dreapta sub coaste
Buna ziua, Am 28 de ani, operata acum 2 luni de colecist. Sunt la regim strict: fructe/legume/peste fiert, nu consum carne. Mananc paine, dar mai veche, nimic proaspat. Sunt sub tratament: omez dimineata, motiulium de 2 ori pe zi inainte de masa, si triferment de 3 ori pe zi in timpul meselor. Am probleme mari cu constipatia, des iau forlax si ceai laxativ, altfel trece o saptamana si nimic. Ieri, am facut o greseala, si am mancat prima data de multa vreme ceva gras: branza de capra, unt de arahide si ciocolata. Am vomat mult, cam tot ce am mancat, mi-a fost foarte rau. Am avut regurgitatii si eructatii mai toata seara. Am luat un fiobilin si am baut ceai de musetel cu ceai gastric. Astazi, de dimineata, imi bolboroseste stomacul foarte rau, si inca simt presiune in dreapta sub coaste. Va rog recomandati-mi ce pot sa iau sa imi treaca. Va multumesc!! [continuare]
Este bine sa consumam margarina, daca da, cam cata pe zi? Dar unt? [continuare]
Hipercolesterolemie
crestere anormala a colesterolemiei (nivelul de colesterol din sange). hipercolesterolemia face parte, ca si hipergliceridemia (cresterea nivelului sangvin de trigliceride), dintre hiperlipidemii (afectiuni caracterizate printr-o crestere a nivelului sangvin al lipidelor). Diagnostic - Pentru a stabilii diagnosticul, trebuie efectuate cel putin doua dozari ale colesterolului la o luna interval. Se vorbeste de hipercolesterolemie incepand cu nivelul de 6,5 milimoli, adica 2,5 grame, pe litru. Evaluarea tine cont de cresterea normala a colesterolemiei cu varsta, cu aproximativ 0,26 milimoli (adica 0,1 grame) pe litru pentru fiecare zece ani de viata in plus peste 30 ani. Chiar daca pe termen scurt hipercolesterolemia nu provoaca nici un simptom, prin trecerea anilor ea se complica prin ateroscleroza (ingrosarea peretilor arterelor). In cazuri limitate, se dozeaza separat cele doua varietati de colesterol: HDL colesterolul care protejeaza impotriva riscului bolilor coronariene si... [continuare]
Numele meu este Gina Tutunaru,am 25 de ani si locuiesc in Bucuresti. Va rog sa ma scuzati ca va deranjez,dar am mare nevoie de sfaturile dvs. si de aceea am rugamintea sa-mi raspundeti la acest mesaj,daca se poate. Am o problema de sanatate,destul de grava pentru mine ,deoarece incerc de 5 ani sa o rezolv si inca nu am reusit. Incep prin a va spune ca este vorba despre o mucozitate pe care o am in permanenta in gat,o expectorez din 10 in 10 min. Aceasta mucoasa este alba,spumoasa dar de cele mai multe ori este si verzuie-purulenta,in special atunci cand racesc. Cum va spuneam,problema a aparut in urma cu 5 ani si inca de atunci am consultat numerosi medici,orl-isti in special dar nimeni nu m-a putut ajuta. La primul control la orl,in urma cu 5 ani mi s-a spus ca este vorba despre o raceala mai puternica si mi s-a prescris antibiotic -amoxicilina si niste comprimate pe baza de plante. Inca de atunci am fost la diverse spitale,printre care si Spitalul Institutul de... [continuare]
Buna Seara dl.doctor! Numele meu este Gina Tutunaru,am 25 de ani si locuiesc in Bucuresti. Va rog sa ma scuzati ca va deranjez,dar am mare nevoie de sfaturile dvs. si de aceea am rugamintea sa-mi raspundeti la acest mesaj,daca se poate. Am o problema de sanatate,destul de grava pentru mine ,deoarece incerc de 5 ani sa o rezolv si inca nu am reusit. Incep prin a va spune ca este vorba despre o mucozitate pe care o am in permanenta in gat,o expectorez din 10 in 10 min. Aceasta mucoasa este alba,spumoasa dar de cele mai multe ori este si verzuie-purulenta,in special atunci cand racesc. Cum va spuneam,problema a aparut in urma cu 5 ani si inca de atunci am consultat numerosi medici,orl-isti in special dar nimeni nu m-a putut ajuta. La primul control la orl,in urma cu 5 ani mi s-a spus ca este vorba despre o raceala mai puternica si mi s-a prescris antibiotic -amoxicilina si niste comprimate pe baza de plante. Inca de atunci am fost la diverse spitale,printre care si... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter