trigliceride scazute
Afectiuni cauzate de trigliceride
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce sunt trigliceridele? Trigliceridele sunt un tip de grasime foarte comun in corpul uman. Nivelurile ridicate ale trigliceridelor cresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, insa exercitiile fizice regulate si adoptarea obiceiurilor alimentare sanatoase pot aduce nivelul de trigliceride inapoi la normal. Afectiunile frecvent cauzate de nivelul crescut al grasimilor sunt atacul de cord si accidentul vascular cerebral. Aproximativ 25% dintre oamenii din SUA au trigliceride mari. Majoritatea grasimilor pe care le consumam (cum ar fi untul) sunt sub forma de trigliceride. Caloriile suplimentare, alcoolul si zaharul din corp se transforma in trigliceride. Corpul uman le stocheaza in celulele adipoase si le utilizeaza la nevoie. Trigliceridele si colesterolul sunt lipide, cu mentiunea ca trigliceridele sunt grasimi, iar colesterolul nu este. Colesterolul este o substanta pe care o produce ficatul, ulterior fiind folosit pentru consolidarea peretilor celulari si... [continuare]
Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]
Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]
Hipertrigliceridemia
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Trigliceridele sunt un tip de grasimi ce se gasesc in sange. Ele constituie o sursa majora de energie, iar in organismul uman grasimile se gasesc cel mai frecvent sub aceasta forma. Dupa luarea mesei, organismul utilizeaza caloriile necesare pentru obtinerea rapida de energie. Caloriile in plus sunt transformate in trigliceride si, ulterior, sunt depozitate in celulele adipoase (celulele ce compun stratul de grasime) pentru a putea fi utilizate mai tarziu. Caloriile in exces sunt depozitate sub forma de grasime, indiferent de tipul de alimente consumate – grasimi, carbohidrati sau proteine. Daca in mod constant sunt consumate mai multe calorii decat necesarul atunci este posibil ca nivelul trigliceridelor din sange sa creasca. In cantitati normale, trigliceridele sunt utile organismului pentru asigurarea starii de sanatate. Nu se stie exact daca atunci cand nivelul trigliceridelor creste se accentueaza in mod direct riscul pentru boli cardiace. Dar... [continuare]
Sindromul metabolic
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Sindromul metabolic se defineste prin toleranta scazuta la glucoza, dislipidemie, hipertensiune arteriala, obezitate si hiperinsulinemie. Prin toti acesti factori sindromul metabolic favorizeaza cresterea riscului cardiovascular, motiv pentru care trebuie depistat precoce. Desi acesti factori din cadrul sindromului metabolic sunt cunoscuti de ceva vreme, cel mai important este reprezentat de rezistenta la insulina. Datorita rezistentei la insulina persoanele care au sindrom metabolic au un risc crescut de mortalitate datorita bolii coronariene. Sindromul metabolic este denumit si sindromul X, sindromul rezistentei la insulina, sindromul hipertensiunii sau sindromul excesului de catecolamine. Simptome Identificarea clinica a sindromului metabolic se bazeaza pe evaluarea obezitatii abdominale, a dislipidemiei, a hipertensiunii arteriale si a intolerantei la glucoza. Dintre criteriile esentiale ale sindromului metabolic, conform OMS, rezistenta la insulina si... [continuare]
Hipercolesterolemia - valoarea colesterolului crescuta
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este colesterolul Colesterolul este un tip de grasime. Organismul uman are nevoie de acesta in mai multe scopuri, cum ar fi sinteza de celule. Dar colesterolul in exces in sange creste riscul pentru infarctele miocardice si accidentele vasculare cerebrale. Colesterol este procurat din alimentele consumate si din sinteza lui de catre ficat. Ficatul este cel cate sintetizeaza cea mai mare parte din colesterolul de care are nevoie organismul uman Tipurile de colesterol Colesterolul circula prin organism legat de o proteina (proteina transportoare). Acest ansamblu de proteina-colesterol se numeste lipoproteina. Lipoproteinele pot fi, fie cu densitate ridicata, fie cu densitate scazuta, in functie de cantitatea de proteina si grasime continuta. Lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL, low density lipoproteins) sunt alcatuite in cea mai mare parte din grasimi si o mica parte de proteine. LDL este tipul rau de colesterol, datorita faptului ca determina ateroscleroza (obstrueaza... [continuare]
Solutii pentru perioada cu temperaturi scazute
Autor: SfatulMedicului
Confortul in conditii de frig Temperaturile scazute pot produce dezastru asupra parului si organismului. Nu trebuie sa va ingrijorati-aceste sfaturi va vor ajuta sa va simtiti bine in propria piele. Pielea este un lucru uimitor. Fiind cel mai mare organ al corpului ne protejeaza de caldura si de frig, pastrand elementele de care avem nevoie (de exemplu apa) si protejandu-ne de cele periculoase (radiatiile ultraviolete si germenii). Dar cand barometrul coboara, toate acestea se pot schimba. Vantul rece asociat caldurii uscate din interiorul locuintelor, dusurilor fierbinti si umiditatii scazute scad hidratarea, produc tegumente foarte sensibile, care se exfoliaza, par fragil, fara stralucire si buze uscate. Dar temperaturile scazute nu sunt singurele pe care trebuie sa dam vina. Potrivit lui Jeanine Downie, medic dermatolog in Mount Clair, New Jersey, si coautor al cartii “Pielea Frumos Colorata”, exista si alti factori care exacerbeaza uscaciunea cutanata. - Genele: ai... [continuare]
Krill oil si drojdia de orez rosu reduc colesterolul si trigliceridele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Uleiul de krill si drojdia de orez rosu sunt doua suplimente naturale tot mai studiate pentru efectele lor benefice asupra sanatatii cardiovasculare. Cercetarile arata ca aceste substante pot contribui la scaderea colesterolului „rau” (LDL) si a trigliceridelor, ajutand la prevenirea bolilor de inima. - Ofera EPA si DHA, alaturi de fosfolipide si colina. - Are o activitate antioxidanta de 300 de ori mai mare decat Vitamina E. - Acceptate pentru consumul uman de catre FDA (Food&Drug Administration SUA) si EFSA (European Food&Safety Authority): NKO a trecut testele de siguranta. - Absorbtie mai rapida si mai buna a acizilor grasi de Omega-3 din Neptune Krill Oil in comparatie cu uleiul de peste. - Patentul Neptunee OceanExtract garanteaza un proces al metodei de extractie la "rece". - Fara metale grele, PCB-uri (bifenili policlorurati), dioxine si pesticide. - Fara miros de peste in gura dupa administrare. Imbunatatirea sanatatii... [continuare]
Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)
Autor: SfatulMedicului
Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]
Buna ziua! Am 49 ani, sunt o persoana care face sport si mananc corect si calculat. Anual, fac analizele medicale obligatorii. Anul acesta mi-au iesit neutrofilele 47,5% si trigliceridele 53,47 mg/dl, am vazut ca sunt incercuite, deci e o problema. Care ar fi aceasta problema? Am simtit si o scadere a randamentului si fortei in timpul activitatilor sportive. Multumesc [continuare]
Buna ziua! Am 27 ani , 78 kg , 1.80m inaltime. Am facut un test al sangelui unde au iesit niste valori nu foarte bune. Cele care nu sunt in valori normale sunt urmatoarele: Trigliceride: 525 mg/dl , VLDL 105 mg/dl. Nivelul colesterolului e ok(182 mg/dl) .Totodata s-a detectat si o hemoglobina scazuta: HGB: 12.9 g/dl , HCT: 28.5l % . Nivelul fierului e bunicel: 48mg/dl. Imi poate da cineva niste sfaturi ? Multumesc mult! [continuare]
Buna ziua, In urma analizelor mi-au iesit trigliceridele 548 mg/dL, colesterol total 178 mg/dL, LDL 89 mg/dL, HDL 35 mg/dL, glicemia 81 mg/dL. In urma unei diete (cam 4 luni) mai ''grijulii'' trigliceridele au scazut la 270 mg/dL, Celelalte valori s-au mentinut constante. Se poate face ceva pentru cresterea HDL fara a afecta trigliceridele? Multumesc! [continuare]
ce pot minca pt. a-mi scadea trigliceridele? [continuare]
Acum o luna am facut niste analize unde aveam colesterol seric mare si trigliceride crescute, am facut un tratament cu Lipanthyl si am tinut regim fara grasimi iar acum am colesterol bun dar trigliceridele au crescut de la 216 la 329 E posibil ?Sau nalizele sunt gresite? [continuare]
buna seara,as vrea sa stiu si eu daca easte o reala problema ceea ce mi sa intamplat mie.astazi am fost la analize si mi sa spus ca am colesterolul scazut,valorile normale ale sale fiind de 150- 200 mg / dL ,iar eu am 132 ,ideea este ca eu nu stiu daca este colesterolul total pentru ca nu scrie .anul trecut am efectuaat analize la sange si mi-a iesit colesterol total de 121 .In ziua in care am fost la analize am alergat dupa RATB,este oare posibil sa fi scazut din cauza asta?va rog sa-mi da-ti si mie un rasp.sunt disperata [continuare]
Buna ziua, am o problema in legatura cu analizele sangelui. Saptamana trecuta am facut vizita anuala pentru servici si la analizele sangelui mi-au iesit trigliceridele 408. Mentionez ca acidul uric, creatina si colesterolul mi-au iesit bune. Inainte de analize am urmat un tratament cu amoxacilina pentru un abces dentar pe care l-am intrerupt cu o zi inainte de analize, iar abcesul il aveam si cand am efectuat analizele. Este posibil ca antibioticul sau abcesul sa afecteze rezultatul trigliceridelor? Va multumesc. [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicale
Valori crescute pentru colesterol, trigliceride, hemoglobina glucozilata, glicemie
Va rog sa/mi recomandati un tratament pentru revenirea trigliceridelor si colesterolului la valori mai mici. Rezultatele ultimei analize indica valori crescute pentru: colesterolul total = 214 mg/dL, trigliceride=485 mg/dL, hemoglobina glucozilata (HbAlc) 9, 09 % și glicemie = 161 mg/dL. Sunt in evidenta medicului diabetolog si tratamentul pe care il urmez de aproape 1 an cu INSULINA (APIDRA 12-12-12; LANTUS 42 {21,30}, GLUCOPHARGE 3/zi) se pare ca nu este suficient pentru a regla glicemia.Toate cele bune și SANATATE ! [continuare]
Am colesterolul 309 mg/dl si trigliceridele 275 mg/dl. Am tinut regimul prescris de medic timp de 3 luni si nu da rezultate. Medicatia a constat in sinvacard 1 comprimat/zi. Ce ma sfatuiti ? [continuare]
Buna ziua, Sotul meu are 26 de ani si acum la analize de rutina au iesit urmatoarele valori: trigliceride: 171, colesterol: 229, monocite: 10.20%, din urina - acid ascorbic: 20(val normala [continuare]
Astept reaspuns urgent valori scazute la colesterol si trigliceride
Buna ziua. Mi-am facut analizele la sange in urma cu 1 zi. Mi-a iesit asa colesterol 60 mg/dL si limitele normale sunt intre 150-220, iar la trigliceride 44 mg/dL limitele sunt intre 50-160. ce ar trebui sa fac? ma simt ametit si foarte slabit. Am 1,85 si 61 kg (in ultimele 2 saptamani am pus pe mine 2 kg, deci initial aveam 59). astept raspuns urgent! Multumesc [continuare]
Trigliceride tg
Trigliceridele sunt un tip de lipide din sange. Caloriile din alimentele ingerate de care organismul nu are nevoie sunt transformate in trigliceride si depozitate in tesut adipos. Ulterior, hormonii elibereaza trigliceridele pentru a asigura energia necesara intre mese. Persoanele care consuma in general mai multe calorii decat ard, in special calorii “usoare”, precum carbohidratii si grasimile pot prezenta un nivel crescut al trigliceridelor. Concentratiile mari pot creste riscul aparitiei boalii coronariene, in special in cazul femeilor. Nivelul trigliceridelor poate fi crescut si in cazul altor afectiuni, precum diabetul zaharat, prediabetul sau hipertensiunea arteriala. Factorii care cauzeaza cresterea nivelului de trigliceride: - obezitatea; - sedentarismul; - fumatul; - consumul excesiv de alcool; - dieta bogata in carbohidrati; - anumite boli (diabetul si afectiunile renale) si medicamente; - o serie de anomalii genetice. In general, trigliceridele provin din... [continuare]
Neutrofile scazute si limfocite crescute.
Buna ziua. Am 14 ani si practic dansul sportiv. In cateva zile trebuie sa ma duc la vizita medicala pe care o face fiecare sportiv. Am facut analizele si toate au iesit bune mai putin neutrofilele care au iesit 43.9%( procentul de referinta fiind pe fisa mea 50-76%) iar limfocitele au iesit 47.2% (procentul de referinta 17-45%). Am inteles ca acestea depind una de alta dar as vrea sa stiu daca este ceva grav pentru care ar trebui sa ma ingrijorez. Multumesc. [continuare]
Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]
Pestele ca aliment: beneficii si riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii considera ca pestele este o parte foarte importanta a unei diete sanatoase. Pestele si fructele de mare sunt importante pentru sanatate, intrucat contin un lant lung de grasimi omega-3 si sunt bogate in substante nutritive cum ar fi vitamina D si seleniu, au un continut ridicat de proteine si scazut in grasimi saturate. Pestele si sanatatea inimii Exista dovezi puternice ca includerea in alimentatie a pestelui sau a uleiului de peste ajuta la mentinerea sanatatii inimii si vaselor de sange. O analiza a mai multor studii indica faptul ca introducerea in dieta pe parcursul unei saptamani a 60-90 grame de peste gras (somon, hering, macrou, ansoua sau sardine) reduce cu pana la 36% riscul de deces din cauza unor boli de inima. Pestele, ca parte a alimentatiei, poate lupta impotriva bolilor de inima in mai multe moduri. Grasimile omega-3 din peste protejeaza inima impotriva dezvoltarii tulburarilor de ritm cardiac. Acestea ajuta la... [continuare]
Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)
Autor: SfatulMedicului
Acid vanil mandelic Acid Vanil Mandelic (AVM sau VMA)urinar - valori normale: 1.7-7.4 mg/24h. In neuroblastom sau ganglioneuroni prezinta valori mai mari de 10mg/24h. Intre 26-66 exista certitudine de feocromocitom. Aglutinine, aglutinogene Aglutininele - anticorpi prezenti in unele seruri, capabili sa aglutineze microorganismele sau globulele rosii ce contin aglutinogenul (un antigen) corespunzator. Grupele sanguine - reprezinta o categorie in care se situeaza fiecare persoana dupa varietatea aglutininelor din sange, care ii sunt proprii, fiecare categorie apartinand unui sistem bine definit. Sistemul clasic al grupelor sanguine eritrocitare (dependent de aglutininele situate pe globulele rosii) este sistemul ABO, ce cuprinde 4 grupe: - A (prezenta de aglutinogen A) - B (prezenta de aglutinogen B) - AB (ambele aglutinogene) - O (absenta aglutinogenelor). Alanin-amino-transferaza Alanin-amino-transferaza (glutam-oxalacetica) TGO, AST - transferare in forma activa,... [continuare]
Livial 2,5 mg, comprimate
Ce este Livial si pentru ce se utilizeaza Indicatii Livial este un medicament pentru terapia hormonala de substitutie (TSH). Livial contine tibolona, o substanta care are efecte favorabile asupra diferitelor tesuturi din corp, cum sunt cele din creier, vagin si oase. Livial este utilizat la femeile aflate in postmenopauza, care au cel putin 12 luni de la ultimul lor ciclu menstrual. Livial este utilizat pentru: Ameliorarea simptomelor care apar dupa instalarea menopauzei in timpul menopauzei, cantitatea de estrogeni produsa de corpul femeii scade. Acest lucru poate determina simptome cum sunt inrosirea fetei, gatului si pieptului („bufeuri”). Livial amelioreaza aceste simptome dupa intrarea la menopauza. Vi se va prescrie Livial doar daca simptomele va afecteaza serios viata de zi cu zi. Prevenirea osteoporozei Dupa instalarea menopauzei unele femei pot dezvolta fragilitate osoasa (osteoporoza). Trebuie sa discutati toate optiunile posibile cu medicul... [continuare]
Vitamina e, capsule gelatinoase
Indicatii Tratamentul carentei de vitamina E. Ca tratament profilactic in afectiunile care necesita un aport suplimentar de vitamina E: - sindrom de malabsorbtie asociat cu insuficienta pancreatica, fibroza chistica sau cu alte afectiuni - afectiuni ale tractului hepato-biliar (colestaza cronica, ciroza hepatica, atrezie biliara, icter de cauza obstructiva) - tulburari digestive (boala celiaca, sprue tropical, enterite regionale) - gastrectomie - abetalipoproteinemie - acantoza - necesitati crescute de vitamina E, precum: persoane care lucreaza in medii toxice si poluate, alte situatii ce duc la scaderea capacitatii de aparare a organismului. Actiunea terapeutica vitamina e (acetat de di-alfa-tocoferol) este un element nutritiv esential. vitamina e este un antioxidant biologic pentru o serie de elemente nutritive, metaboliti, vitamina a, hormoni si enzime. In acest sens, vitamina e mentine functionarea organitelor intracelulare, cum sunt mitocondriile si lizozomii si... [continuare]
Bisogamma
Ce este Bisogamma si pentru ce se utilizeaza Indicatii - hipertensiune arteriala esentiala; - cardiopatie ischemica (angina pectorala). Mod de administrare In general, tratamentul trebuie sa urmeze o schema terapeutica gradata, incepand cu o doza mica, ce trebuie crescuta treptat. In fiecare caz, doza trebuie determinata individual, in functie de frecventa cardiaca si eficacitatea terapeutica. Hipertensiunea arteriala esentiala Doza recomandata este de 5 mg bisoprolol fumarat (1 comprimat filmat Bisogamma 5 sau jumatate comprimat filmat Bisogamma 10), in priza unica. In cazul unei hipertensiuni arteriale usoare (WHO stadiul I; tensiunea diastolica pana la 105 mm Hg) este suficient tratamentul cu doze de 2,5 mg bisoprolol fumarat (jumatate comprimat filmat Bisogamma 5), in priza unica. Daca este necesar, aceasta doza poate fi crescuta la 10 mg bisoprolol fumarat (2 comprimate filmate Bisogamma 5 sau 1 comprimat filmat Bisogamma 10), in priza unica. Orice crestere ulterioara a... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Analize medicale .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter