Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

substante toxice in industria alimentara

Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari

Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colorantii alimentari sunt folositi in industria de profil de decenii intregi. In prezent, produsele pe care oamenii le cumpara din supermarket contin cel putin un colorant alimentar, producatorii din intreaga lumea folosind anual circa 7 milioane de kilograme de coloranti sintetici, potrivit statisticilor Centrului pentru Stiinta in Interes Public (CSPI). Pericolele pentru sanatate ale acestor substante raman un subiect aprins de dezbatere, cata vreme exista multi specialisti care scot la lumina o serie intreaga de riscuri, de la aparitia tulburarilor de comportament la copii, pana la declansarea cancerului mai tarziu in viata. Colorantii alimentari si bolile pe care le produc Multi coloranti naturali folositi in trecut in industria alimentara au fost interzisi de autoritati, din pricina toxicitatii lor despre care se discuta aprins in secolul XX. De atunci, companiile au inceput sa ii inlocuiasca treptat cu coloranti artificiali. Din pacate, acestia din... [continuare]

Ce boli pot declansa colorantii alimentari?

Ce boli pot declansa colorantii alimentari?

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colorantii sintetici sunt prezenti in sucuri si in majoritatea alimentelor din magazine, iar foarte multi coloranti alimentari sunt in stransa legatura cu boli precum ADHD la copii, diferite alergii, insomnii, astm sau cancer. Printre alimentele cele mai bogate in coloranti se numara: sucurile acidulate, branza si iaurtul. Principalii coloranti si afectiunile pe care le pot determina • Aspartamul - E 951. Este un indulcitor folosit frecvent in industria alimentara, dar responsabil de numeroase tipuri de cancer. Se gaseste in dulciuri, prajituri, guma de mestecat si sucuri. De asemenea, provoca boli pulmonare si infectii urinare. • Glutamatul de sodiu - E 621. Este aditivul alimentar care ofera gustul bun si irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor si al shaormei. Desi are capacitatea de a oferi savoare mancarii, acesta este toxic si dauneaza ficatului. • Bromatul de potasiu - E 924. Se gaseste in majoritatea produselor de panificatie. Consumat in... [continuare]

Cat de nociva poate fi carnea la gratar?

Cat de nociva poate fi carnea la gratar?

Actualizat la data de: 25 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Carnea preparata la gratar reprezinta una dintre cele mai des intalnite moduri de a gati, dar si comode totodata. Exista voci care sustin insa ca nu ar fi deloc sanatoasa carnea pregatita astfel, intrucat ar cauza cancer. Totusi, specialistii din industria alimentara arata ca este important modul in care este preparata carnea la gratar, astfel incat ea poate fi chiar un aliment de preferat. Specialisti de la Colegiul Medicilor Vancouver din Canada au sustinut, prin declaratii oficiale date presei, ca una dintre cele mai frecvente cauze de cancer o reprezinta consumul de carne rosie sau peste ori carne grasa de porc acoperita cu sare, condimente si ulei si gatita pe gratar cu fum. Cu toate acestea, gatitul la abur si la gratar au fost dovedite ca fiind cele mai indicate metode de preparare a carnii, iar cel din urma pastreaza cel mai bine savoarea alimentelor. Insa carnea fripta poate fi la fel de nociva pentru sanatate precum cea prajita, atunci cand se utilizeaza... [continuare]

Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu?

Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu?

Actualizat la data de: 16 August 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aluminiul se gaseste pretutindeni in mediul inconjurator, motiv pentru care este greu de evitat. Practic, aluminiul este utilizat in industrie, intrucat este un material usor, dar si un bun conductor de caldura si de electricitate, insa il regasim si in aproape toate ambalajele alimentare: cutii de conserve, de bere, casolete in care uneori depozitam mancarea sau chiar folia de aluminiu des utilizata in bucatarie. De asemenea, se regaseste si in produse electrocasnice, in ustensile de bucatarie, in medicamente antiacide, in produse alimentare si in cele cosmetice. Multe studii efectuate in Europa au atras atentia asupra faptului ca peste 175 de substante periculoase sunt folosite in mod legal de producatorii de ambalaje alimentare. Fie ca vorbim de cutii, folii alimentare sau de aluminiu, diferite recipiente de plastic, substantele toxice ce fac parte din componenta lor sunt considerate cancerigene si pot duce chiar la instalarea infertilitatii. Cu toate acestea,... [continuare]

Dieta perricone

Dieta perricone

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In contrast cu majoritatea dietelor care au facut valva in ultimile decenii, programul Perricone, cel putin in forma sa actuala, nu pune accentul pe scaderea in greutate. Specialistii in dermatologie si nutritie (in frunte cu Dr. N. Perricone) care propun acest program, considera ca acest regim alimentar, la care se adauga vitamine si suplimente minerale, plus lotiuni si creme, incetinesc procesul de imbatranire, iar persoanele care urmeaza programul Perricone vor arata mai tineri si vor fi mai sanatosi. De asemenea, Dr. Perricone afirma ca aceasta dieta diminua procesele inflamatorii de la nivelul diferitelor organe si sisteme, imbunatateste metabolismul, induce o buna dispozitie si echilibreaza starea psihica. In plus, cordul este mai putin supus imbolnavirilor, riscul de cancer este redus semnificativ, densitatea osoasa este crescuta, pielea este refacuta si arata mai bine, sistemul imunitar este intarit si se poate pierde chiar si excesul... [continuare]

Chimicalele din haine care iti pun sanatatea in pericol

Chimicalele din haine care iti pun sanatatea in pericol

Actualizat la data de: 31 August 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este stiut faptul ca aproape intotdeauna cand mergem la cumparaturi ne facem griji pentru calitatea produsului alimentar pe care-l achizitionam, insa produsele alimentare nu ar trebui sa constituie singura sursa de ingrijorare. Mai exact, imbracamintea, hainele pe care le cumparam trec printr-un proces lung, complicat si, de cele mai multe ori, chimic inainte de a fi expuse in magazine. Inclusiv fibrele naturale, precum bumbacul si lana ar putea fi pulverizate cu erbicide si pesticide, vopsite si tratate cu compusi care le fac rezistente la foc, miros, pete si apa. Fibrele sintetice pe baza de petrol, cum ar fi poliesterul si nailonul contin si mai multe substante chimice. Mai exact, in industria textila exista anumite substante care pot cauza, in timp, reale probleme de sanatate. Principalele pericole din haine Coloranti Azo . Exista multe varietati de coloranti chimici utilizati pentru imbracaminte, iar colorantii azo sunt printre cei mai frecventi. Acesti... [continuare]

Aditivii periculosi din alimente

Aditivii periculosi din alimente

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]

Mituri si adevaruri despre pierderea memoriei

Mituri si adevaruri despre pierderea memoriei

Actualizat la data de: 23 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pierderea memoriei este cel mai intimidant stereotip asociat cu inaintarea in varsta, de aceea a devenit subiectul mai multor mituri contestate de specialisti. Oamenii de stiinta sustin ca modificarea functiilor cognitive la varste inaintate nu determina pierderea randamentului memoriei in mod radical. Sindromul Alzheimer este asociat de cele mai multe ori cu pierderea memoriei, in acceptiunea patologica a termenului. Din acest motiv, numeroase mituri circula frecvent pe baza acestei probleme neurologice, ale caror adevaruri nu sunt cunoscute de toata lumea. Cele mai raspandite mituri despre pierderea memoriei 1. Celulele creierului mor in fiecare zi, instalandu-se pierderile de memorie Pierderile de memorie nu sunt influentate in mod direct de numarul de celule cerebrale care mor odata cu trecerea anilor, dupa incetarea procesului de crestere si dezvoltare a creierului. Oamenii de stiinta sustin ca reducerea masei cerebrale cu aproximativ 10% in cursul... [continuare]

Ingredientele nocive din bere

Ingredientele nocive din bere

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Efectele bauturilor alcoolice asupra organismului Sunt din ce in ce mai numeroase persoanele care ofera un minim de atentie alimentatiei zilnice, dar cand vine vorba despre bauturi, mai ales cele alcoolice, nu multa lume ia cele mai bune decizii pentru sanatate. Tot ceea ce incercati sa faceti in timpul saptamanii, pentru a va mentine sanatatea, poate fi ruinat intr-un week-end. In timp ce alimentele si bauturile non-alcoolice trebuie sa indice lista ingredientelor si sunt supravegheate tot timpul, berea nu face parte din aceasta categorie. Industria alcoolului a incercat pe cat posibil sa evite etichetarea ingredientelor fie pentru a proteja reteta, cat mai ales pentru a ascunde ingredientele nocive pe care le contine un anumit produs de acest fel. Ce ingrediente nocive contine berea? Bauturile alcoolice pe baza de drojdie, orz si apa au fost dintotdeauna printre cele mai populare dar, inca din Egiptul Antic, berea a fost supusa mai multor modificari pentru a mari nivelul... [continuare]

BUNA ZIUA. CONSUM LUNAR 2 KG DE SNITELE DE SOIA .ESTE DAUNATOR UN CONSUM ASA DE MARE ? AM O PERIOADA DE 4 ANI ,DE CAND CONSUM ACEASTA CNTITATE. VA MULTUMESC ! [continuare]

Sunt foarte confuza cu privire la alimentatia in cazul cancerului in genereal, de san in special. Mama mea este afectata de aceasta groaznica boala si vreau sa ii fiu alaturi cum pot. In prezent , au trecut2 luni de la operatie (mastectomie totala) abia a facut o sedinta de chimioterapie si se simte foarte bine. Doctorul ei oncolog, printre recomandarile facute, a amintit si lactatele. Acum, cititnd pe internet, diferite site-uri medicate, diferite rapoarte de cercetare, car afirma ca lactatele cresc riscul aparitiei cancerului de san si trebuie excluse din alimentatie. Intrebarea mea e simpla. Pot sau nu bolnavii de cancer sa consume lactate? In ce masura afecteaza sau ajuta? M-ar ajuta foarte mult un raspuns din partea unui profesionist in legatura cu alimentatia recomandata. Legume Fructe, Cereale, Da, stim. Dar despre lactate, cafea, carne de pui,vin, citrice, alimente care aduc o bucurie mult mai mare decat oamenilor sanatosi, sunt... [continuare]

A FACUT CINEVA CURA CU ZEOLIT?? MULTUMESC MULT. [continuare]

Am auzit pe la televizor de un fruct miraculos de prin insulele Pacificului ca ar fi un posibil inlocuitor al tratamentului clasic pentru cancer/ tumori/ neoplasme. Lasand la o parte reclama, ma intereseaza daca ati auzit printre cunostintele Dv. de posibile imbunatatiri ale situatiei vreunui bolnav atat de grav dupa tratamentul cu sucul unui asemenea fruct. Poate fi luat in serios un asemenea produs? [continuare]

Mama mea a fost diagnosticata cu cancer de piele in forma finala , iar medicii i-au administrat un tratament cu citostatice. Au spus ca boala a evoluat, nu mai sunt sperante. Din cate am citit (avand ca sursa Internetul), citostaticele (o otrava, de altfel) se recomanda numai pentru persoanele care mai au putin de trait. Intrebarea mea este daca sansele de supravietuire, dupa acest ''''tratament'''' sunt de cateva saptamani/ luni ori, persoana in cauza poate trai chiar un an sau mai mult. VA ROG sa imi raspundeti SINCER! Multumesc anticipat! [continuare]

Pagina 1 din 1 (16 rezultate)
  • « Pagina precedenta
  • Pagina urmatoare »