sar
Generalitati Dupa diagnosticul de insuficienta cardiaca, reducerea aportului de sare din dieta este una dintre primele recomandari ale medicului. sarea contribuie la retentia de lichide, iar valorile prea mari de sodiu pot agrava afectiunile cardiovasculare. Din acest motiv, medicii recomanda ca persoanele care sufera de insuficienta cardiaca sa nu consume mai mult de 1500-2000 de mg de sodiu pe zi. Cum poate fi facut acest lucru? Un prim pas ar fi sa se urmeze regulile de baza ale unei diete alimentare cu un nivel scazut de sare. Se va gati fara sare si se vor folosi diverse arome cum ar fi usturoiul, citricele si mirodeniile. Cu toate acestea, in cazul multor oameni, nivelul de sodiu nu scade, iar de vina este in special sarea ascunsa in diverse produse alimentare. Surse ascunse de sare In urma studiilor s-a constatat ca exista o serie de alimente care ofera unei persoane chiar si pana la 40% din doza zilnica recomandata de sodiu. Printre acestea se numara: -... [continuare]
Generalitati sarea (sodiul) este unul din mineralele de care organismul are nevoie zi de zi. Impreuna cu potasiul, aceasta ajuta la reglarea nivelului de apa din corp. Sodiu este un mineral care trebuie sa fie prezent in cantitati moderate in dieta noastra zilnica. Riscurile unei diete bogate in sodiu In medie, o persoana consuma 9 grame de sare pe zi. Cu cat consumati mai multa sare, cu atat creste tensiunea arteriala. O presiune ridicata a sangelui, constituie un factor de risc pentru dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare deoarece acest lucru presupune ca inima sa munceasca mai mult pentru a pompa sange in organism. Aceasta presiune arteriala ridicata poate aduce prejudicii arterelor ce transporta sangele slabindu-le si blocandu-le cu depozitari de grasime. Consumul unei cantitati prea mari de sare, pare sa fie strans legata de aparitia cancerului de stomac. Alte studii au confirmat relatia intre consumul ridicat de sodiu si osteoporoza si inrautatirea... [continuare]
Generalitati Se admite tot mai des faptul ca excesul de sare este responsabil de cat mai multe decese in fiecare an. Principalul vinovat se pare ca este nu numai consumul exagerat al sarii pe care o foloseste fiecare in bucatarie atunci cand gateste, dar si industria alimentara care pune prea multa sare in mancarurile semipreparate si alte produse. In mod cert, sarea este cunoscuta ca un factor de risc la hipertensivi, dar se afla si la originea unor numeroase probleme de sanatate, in special la nou-nascuti, persoane varstnice sau la supraponderali. Nevoia fiziologica minimala de sare este in jurul a 2 grame/zi. Desi dezbaterile asupra efectelor negative ale excesului de sare in alimentatie sunt departe de a fi solutionate, se stie clar ca este necesar sa diminuam consumul de sare. Aceasta deoarece sarea contribuie la cresterea tensiunii arteriale la unele persoane: atat la cei care sufera deja de aceasta afectiune, cat si la cei predispusi (persoane peste 40 de ani,... [continuare]
Alimente surprinzatoare care contin multa sare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sodiul sau sarea este un element metalic, un mineral necesar unui stil de viata sanatos. Sodiul ne ajuta in multe feluri, inclusiv sustinand activitatea si functia muschilor si nervilor. Este important ca dieta oricarei persoane sa contina sodiu. Totusi, un consum prea mare de sare are un efect negativ asupra sanatatii. Alaturi de potasiu, sodiul este prezent in fluidul care inconjoara celuele noastre. Cele doua minerale actioneaza impreuna, fapt ce permite celulelor sa raspunda la stimuli dar si sa echilibreze nivelul apei din corpurile noastre. Pentru un adult sanatos, doza zilnica recomandata de sodiu este de 1500-2300 mg/zi. Surplusul poate cauza o varietate de probleme si va creste riscul aparitiei anumitor afectiuni, foarte grave. Alimente care nu stiati ca au sodiu in compozitie saratelele, painea, mezelurile, sosurile, mancarurile fast-food, pizza si multe alte alimente sunt cunoscute pentru continutul lor ridicat de sodiu. Ca atare, stiind care... [continuare]
Generalitati Avertismentele publice emise de specialisti cu privire la consumul exagerat de sare a condus la o perceptie negativa fata de acest aliment, desi organismul are nevoie de sodiu pentru a functiona in mod corect. Sodiul este un mineral si un electrolit important pentru numeroase functii ale corpului, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor in interiorul celulelor. In plus, sodiul este implicat si in functionarea optima a impulsurilor nervoase si musculare. Cantitati mici de sodiu sunt prezente in majoritatea alimentelor, insa el provine in cea mai mare cantitate din sare. Diferenta dintre sare si sodiu sarea este un compus ionic format prin reactia dintre un acid si o baza, insa de cele mai multe ori se refera la termenul utilizat pentru a desemna sarea de masa, clorura de sodiu (40% sodiu si 60% clor) folosita pentru asezonarea preparatelor culinare in toate bucatariile lumii. Asadar, sarea contine sodiu, insa aceste chimicale nu se confunda. Sodiul este un... [continuare]
Cat de periculoasa este sarea in alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai noi studii efectuate de cercetatori incearca sa aduca noi raspunsuri despre cat de periculoasa este, de fapt, sarea in alimentatie. Consumul excesiv al acestui aliment a fost asociat ani intregi cu riscul instalarii hipertensiunii arteriale, bolilor cardiace sau a accidentului vascular cerebral. Statisticile medicale arata ca, in Romania, se consuma de doua ori mai multa sare decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai nou, oamenii de stiinta sustin ca sodiul nu este atat de periculos pentru organism precum s-a crezut pana acum. Noile concluzii ale expertilor despre consumul de sare Cercetatorii Universitatii Alabama din Birmingham au analizat concluziile a trei studii dedicate consumului de sare si impactului sau real asupra starii de sanatate. In linii mari, expertii in cardiologie implicati in acest demers au ajuns la concluzia ca populatia nu trebuie sa se ingrijoreze atat de mult referitor la cantitatea de sodiu ingerata. Doua dintre... [continuare]
Atentie la sare! excesul poate fi fatal
Autor: SfatulMedicului
Generalitati sarea sau clorura de sodiu este o substanta benefica organismului, atunci cand este consumata in cantitati moderate, respectiv 2 grame pe zi, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Sodiul continut de sarea alimentara ajuta la mentinerea volumului adecvat de lichide in organism, la transmiterea impulsurilor nervoase si la contractia muschilor. Consumata in exces, sarea are insa efecte negative asupra sanatatii inimii si a aparatului circulator. Efectele consumului exagerat de sare asupra organismului Potrivit statisticilor, populatia generala consuma 10-12 grame de sare pe zi, adica de 5-6 ori mai mult decat este recomandat. Si asta din cauza alimentelor procesate, semipreparate sau de tip fast food, pline de sare. sarea retine apa in corp, ceea ce duce la marirea volumului de sange si, implicit, la cresterea presiunii sangvine. Sodiul continut de sare determina totodata contractia arteriolelor (arterele mici), ducand astfel la cresterea... [continuare]
Sarea iodata - benefica pentru sanatate?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati sarea iodata este o sare imbogatita cu un mineral numit iod. Acesta, la fel ca si sodiul, este regasit inclusiv in fructe si legume. Practic, sarea iodata este prezenta in bucataria fiecarei persoane. Cert este ca organismul are nevoie de iod, iar acesta trebuie procurat din alimente. Consumata excesiv, sarea iodata poate avea efecte negative asupra organismului. sarea este foarte importanta pentru organism, ea contribuie la transportul substantelor nutritive spre celule, ajutand la echilibrul fluidelor si la mentinerea presiunii arteriale. Cantitatea zilnica de care avem nevoie este de 0,5 grame de sodiu. Mai exact, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o persoana ar trebui sa consume maximum 6 grame de sare iodata zilnic. Mai mult, pacientii diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare, cu boli renale cronice, diabet zaharat de tip 2 si osteoporoza nu ar trebui sa depaseasca un consum mai mare de 1,5 grame/zi. In magazine se gaseste doar sare iodata,... [continuare]
Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Ce este sarea si ce implicatii are asupra sanatatii? Cantitatea de sare pe care o consumam are un efect direct asupra tensiunii arteriale. sarea determina organismul sa retina apa. Atunci cand consumam prea multa sare, cantitatea de apa excesiva din corp creste tensiunea arteriala. Astfel, cu cat mancam mai multa sare, cu atat tensiunea va fi mai mare. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat creste presiunea asupra inimii, arterelor, rinichilor si a creierului. Acest lucru poate duce la infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, dementa si boli renale. De asemenea, consumul unor cantitati mari de sare poate influenta efectul medicamentelor pentru tensiunea arteriala (precum diureticele), astfel incat acestea sa nu mai functioneze asa cum ar trebui. Na - sodiul Sodiul este un electrolit important pentru organism. Multe alimente contin cantitati mici de sodiu in mod natural, insa cea mai mare parte a sodiului din dieta provine din sare. sarea... [continuare]
Cui ii este recomandata sarea fara sodiu?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati sarea de bucatarie este un amestec mineral alcatuit din clorura de sodiu (NaCl). Un inlocuitor recomandat medical in anumite situatii este clorura de potasiu (KCl), care nu prezinta efectele secundare ale clorurii de sodiu. Cu toate acestea, sarea dietetica poate prezenta anumite dezavantaje. Consumul de sare recomandat este de 6 grame pe zi in cazul adultilor si al copiilor de peste 11 ani. Copiii intre 7 si 10 ani nu trebuie sa consume mai mult de 5 grame de sare pe zi, iar pentru cei cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani, aportul zilnic de sare nu trebuie sa depaseasca 3 grame. Un aport crescut de sare de bucatarie, prin continutul ridicat de sodiu (40%), creste presiunea sanguina, riscul de insuficienta cardiaca, de accident vascular cerebral si predispune la aparitia edemelor. In plus, consumul excesiv de sare a mai fost pus in legatura cu afectiuni ale rinichilor si cu pietre la rinichi, cu cancerul gastric, osteoporoza si hipertrofia ventriculara... [continuare]
Diferenta dintre sarea de mare si sarea de masa
Autor: SfatulMedicului
sarea in alimentatie sarea reprezinta unul dintre cele mai importante ingrediente pentru gatit. Este utilizata in numeroase retete pentru a adauga un plus de gust, pentru a suprima gustul amar, dar si cu rolul de a conserva mancarea. Atat bucatarii chefi, cat si cei amatori folosesc pentru anumite retete sarea de masa, in timp ce atunci cand pregatesc alte retete folosesc sarea de mare. Dar care e cu adevarat diferenta dintre cele doua tipuri? Cei mai multi oameni percep sarea de mare ca fiind o alternativa sanatoasa a celei de masa. Principalele diferente dintre cele doua tipuri constau in gust, textura si modul de obtinere. Diferenta intre modul de obtinere a celor doua tipuri de sare sarea de mare este obtinuta prin evaporarea apei provenita din ocean sau din diferite lacuri sarate si este, de obicei, mai putin procesata comparativ cu sarea de masa. Ea e cristalizata fie prin evaporare la aer, cu ajutorul luminii solare (sortimentele mai scumpe care se regasesc pe piata... [continuare]
Daca mi-a sarit rotula, sunt sanse sa mai imi sara?
Buna ziua! Am 14 ani, practic MMA, iar la antrenament mi-a sarit rotula(picior stang). Imediat l-am chemat pe domn" profesor, acesta punandu-mi rotula la loc. Am fost la doctor, am facut RMN, iar in acesta s-a vazut unul dintre ligamente putin intins. Am tinut 17 zile o orteza fixa, timp de o saptamana punand gheata. De doua saptamani fac recuperare si am o teama ca rotula ar putea sa sara daca ma mai apuc de un soprt de contact. Va multumesc! [continuare]
Am o problema la umar.Am cazut pe el acum ceva timp si mi-a sarit dar am reusit sa il pun la loc si desi m-a durut vreo 2 zile nu am apelat la medic.In continuare atunci cand fac efort uneori si fara,chiar si in timpul somnului se intampla sa imi mai sara.Am facut recent o radiografie si nu mi-a iesit nimic rau.Va rog sa imi spuneti ce ar putea fi si ce as putea sa fac?De ce din acel moment tot imi sare.va multumesc [continuare]
iau medrol de 4gr si ma intreb daca am voie sa folosesc inlocuitor de sare [continuare]
De la ce varsta se poate adauga sare in dieta copiilor? [continuare]
La cate ore după injectia cu dexametazona te poti umfla daca mânanci un pic sărat? Un pic însemnând o mamaliguta facuta din 400 l apa cu o jumătate de linguriță de sare in ea. [continuare]
Sarea cu continut redus de sodiu e sare neiodata?
Mi s-a recomandat sa fac spalaturi/gargara cu sare neiodata (dizolvata in apa) pentru cicatrizare si accelerarea procesului de vindecare, insa la farmacie mi s-a dat sare cu conținut redus de sodiu. Este ok? [continuare]
Sare fara sodiu, pulbere
Compozitie Pulbere continand clorura de potasiu 55,50 g, clorura de amoniu 20,50 g, clorura de calciu 0,27 g, citrat de magneziu 2 g, acid citric 1 g, amidon la 100 g (flacon cu 50 g). Actiune terapeutica Aport electrolitic echilibrat, cu excluderea ionilor de sodiu. Indicatii Afectiuni insotite de retentie hidrosalina, edeme; stari de hipokaliemie provocate prin diuretice. Doze si mod de administrare Se adauga alimentelor, in locul sarii de bucatarie. Contraindicatii Boala Addison; prudenta in insuficienta renala si in insuficienta cardiaca. Nu se asociaza cu diuretice antialdosteronice (spironolactona, triamteren, amilorid). [continuare]
Sare fara sodiu
Indicatii Afectiuni insotite de retentie hidrosalina, edeme; stari de hipokaliemie provocate prin diuretice. Doze si mod de administrare Se adauga alimentelor, in locul sarii de bucatarie. Compozitie Pulbere continand clorura de potasiu 55,50 g, clorura de amoniu 20,50 g, clorura de calciu 0,27 g, citrat de magneziu 2 g, acid citric 1 g, amidon la 100 g (flacon cu 50 g). Actiune terapeutica Aport electrolitic echilibrat, cu excluderea ionilor de sodiu. Contraindicatii Boala Addison. Masuri de precautie Prudenta in insuficienta renala si in insuficienta cardiaca. Nu se asociaza cu diuretice antialdosteronice (spironolactona, triamteren, amilorid). [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter