Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

proteine diabet

Diabetul pe intelesul tuturor

Diabetul pe intelesul tuturor

Actualizat la data de: 15 Martie 2024

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Introducere Diabetul a inceput sa prezinte in ultima perioada o problema cu care tot mai multi oameni se confrunta. Daca in urma cu 20 – 30 de ani incidenta bolii nu era atat de mare, in anul 2013 datele epidemiologice aratau ca aproximativ 380 de milioane de oameni de pe intreg globul pamantesc sufera de aceasta conditie. Problema nu se opreste aici, iar cifrele anunta un numar de aproximativ 590 de milioane de oameni vor suferi de aceasta boala in anul 2030. Datele adunate de-a lungul timpului au mai scos in evidenta faptul ca peste jumatate din diabetici nu stiu ca au boala; Acest lucru face ca datele sa fie mult mai ingrijoratoare decat ne-am fi asteptat. Desi mijloacele terapeutice au evoluat foarte mult in ultima vreme, diabetul inca este in plina expansiune, iar stilul de viata nesanatos, factorii de mediu si factorii genetici nu par sa aduca vreo schimbare. Diabetul este o conditie ce poate duce la complicatii grave daca nu este abordat corect atat igieno-dietetic cat... [continuare]

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)

Actualizat la data de: 14 Iunie 2021

Dr. Nenu Daniela-Elena
Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Ce este diabetul zaharat Diabetul zaharat este o afectiune endocrinologica caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic. Diabetul zaharat apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea zaharului (glucozei) de catre celule. Daca secretia de insulina este deficitara sau in cazul in care exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului din sange (glicemia) este mult prea mare, iar tesuturile nu mai pot utiliza glucoza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor. Daca glicemia atinge valori foarte mari se produce un dezechilibru metabolic sever ce caracterizeaza cetoacidoza diabetica (CAD). Diabetul zaharat tip 1 apare la orice... [continuare]

Retinopatia diabetica

Retinopatia diabetica

Actualizat la data de: 31 August 2021

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Multi dintre pacientii cu diabet dezvolta in timp manifestari oculare, dintre care retinopatia diabetica este cea mai importanta. Diabetul determina afectari ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componenta a ochiului situata in partea posterioara a acestuia, care are rol de a capta imaginile si de a trimite informatiile la creier). Retinopatia diabetica se poate manifesta prin tulburari de vedere, chiar orbire. Se poate preveni aparitia retinopatiei prin mentinerea glicemiei in limite normale sau aproape de normal. Aceste masuri incetinesc progresia retinopatiei si previn pierderea vederii. Retinopatia diabetica este o boala ce progreseaza in timp. In fazele incipiente, vasele de sange mici de la nivelul retinei se subtiaza. In timp, vasele de sange dezvolta mici anevrisme (largiri ale diametrului vasului), care se pot rupe si pot determina acumulari de sange in gelul vitros (fluidul cu consistenta de gel din interiorul ochiului). Pe masura ce boala... [continuare]

Nefropatia diabetica

Nefropatia diabetica

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2021

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Ce este nefropatia diabetica Nefropatia diabetica este una din complicatiile cronice ale diabetului zaharat si poate fi depistata dupa mai multi ani de evolutie a acestuia . Hiperglicemia cronica afecteaza vasele renale (angiopatie) si  functionarea unitatii de filtrare a rinichiului (nefronul) cu aparitia initiala a eliminirarii de albumina in urina care in timp  poate duce la insuficienta renala. Prevenirea sau incetinirea leziunii renale este cel mai important pas in managementul bolii. Mentinerea glicemiei si a tensiunii arteriale in limite normale si o dieta alimentara sanatoasa poate reduce riscul dezvoltarii acestei afectiuni sau progresul spre insuficienta renala. Simptome - edeme, initial la picioare, iar apoi tot corpul poate fi afectat; - o crestere a tensiunii arteriale; - pierderea unor cantitati mari de proteine in urina (macroalbuminurie, semn sigur de nefropatie); - cresterea nivelelor de colesterol si trigliceride; - odata ce rinichii sunt afectati... [continuare]

Semne ale hipoglicemiei la un pacient cu diabet

Semne ale hipoglicemiei la un pacient cu diabet

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2021

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Simptome La persoanele cu diabet, hipoglicemia (scaderea valorilor de zahar din sange) se instaleaza atunci cand nu exista suficient zahar (glucoza) in organism pentru a fi utilizat drept combustibil pentru celule. Exista o serie de factori care pot cauza hipoglicemia, inclusiv anumite medicamente si regimul alimentar, dar si prezenta unor afectiuni. Majoritatea celor ce experimenteaza simptomele hipoglicemiei au un nivel de zahar in sange mai mic de 70 mg/dL. Fiecare persoana cu diabet poate avea simptome diferite de hipoglicemie, pe care va invata sa le recunoasca. Manifestari Primele manifestari pot include: - confuzie; - ameteala; - senzatie de slabiciune; - foame; - dureri de cap; - iritabilitate; - puls accentuat; - paloare; - transpiratii; - tremuraturi; - slabiciune; - anxietate. Fara tratament, simptomele severe ale hipoglicemiei pot dezvolta inclusiv: - dureri accentuate de cap; - coordonare slaba; - dificultati de concentrare; - amorteala la nivelul gurii... [continuare]

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2025

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Diabetul non-insulino-dependent (diabet zaharat de tip II) apare in urma pierderii progresive a secretiei de insulina de catre celulele β din pancreas, pe fondul rezistentei la insulina. Insulina este un hormon care participa la reglarea nivelului de glucoza din sange,facilitand utilizarea eide catre celule. Cand secretia de insulina este insuficienta sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul glucozei din sange creste si valori mai mari de 126 mg/dl definesc diabetul zaharat. Valorile constant crescute ale glicemiei pot duce la aparitia complicatiilor micro sau macrovasculare ale diabetului. Complicatii Complicatiile microvasculare (adica afectarea vaselor mici) sunt reprezentate de afectarea la nivelul ochiului (retinopatie), la nivelul rinichilor (nefropatie sila nivelul nervilor periferici (neuropatie). Complicatiile macrovasculare (leziuni aparute la nivelul vaselor de calibru mai mare) sunt reprezentate de boala... [continuare]

Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat

Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Diabetul zaharat de tip II apare atunci cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau celulele organismului prezinta o rezistenta crescuta la actiunea insulinei. Insulina asigura necesarul energetic celular, facilitand introducerea glucozei in celule si mentinand astfel valori normale in sange. Cand secretia de insulina este insuficienta sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul glucozei din sange (glicemia) creste dar in acelasi timp, nici tesuturile nu o pot utiliza pentru producerea de energie. Cand nivelul glicemiei este persistent crescut apar, din cauza efectelor nocive ale hiperglicemiei asupra vaselor sanguine sau a nervilor periferici, complicatii cronice grave. Diabetul zaharat de tip II este o boala caracteristica varstei adulte, insa apar din ce in ce mai multe cazuri si la copii si adolescenti datorita cresterii numarului de pacienti care sufera de obezitate. Deoarece tratamentul DZ de tip II de... [continuare]

Diabetul zaharat gestational (de sarcina)

Diabetul zaharat gestational (de sarcina)

Actualizat la data de: 15 Iulie 2021

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati Diabetul zaharat gestational (DZG) este definit ca diabetul aparut in timpul sarcinii si poate fi depistat fie prin determinarea regulata a glicemiei a jeun (dimineata pe nemancate) sau prin efectuarea testului de incaracare cu glucoza (TTGO) in saptamanile 26-28 de sarcina. Obezitatea, rudele de gradul 1 cu diabet,nasteri anterioare de feti macrosomi sau istoric de toleranta alterata la glucoza la sarcini anterioare sunt factorii de risc pentru aparitia diabetului gestational. Sechelele materne ale DZG Evolutia ulterioara in cursul vietii a diabetului zaharat gestational spre tipul II de diabet zaharat a fost bine documentata, desi riscul variaza intre studii, intr-o anumita masura datorita diferitelor criterii diagnostice utilizate la stabilirea diagnosticului de diabet. Datorita acestui risc documentat, femeile care au avut DZG ar trebui examinate pentru diabet zaharat, folosind recomandarile internationale actuale. Femeile care au avut DZG prezinta, de asemenea,... [continuare]

Diabetul gestational sau diabetul de sarcina

Diabetul gestational sau diabetul de sarcina

Actualizat la data de: 14 Iunie 2021

Dr. Nenu Daniela-Elena
Medic rezident diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Generalitati Diabetul gestational este diabetul aparut la unele femei in timpul sarcinii din cauza insuficientei organismului de a secreta insulina in cantitati necesare pentru a mentine o glicemie (cantitatea de glucoza din sange) in tinte. Glicemia creste de obicei intre saptamanile 24 si 28 de sarcina, fiind necesara monitorizarea ei. Diabetul gestational este diferit de celelalte tipuri de diabet, prin faptul ca apare in timpul sarcinii si dispare dupa nastere. Alte tipuri de diabet, tipul I si tipul II, se mentin toata viata, nefiind cunoscut astazi un tratament cu rol de vindecare. Acest tip de diabet este factor de risc pentru aparitia hipertensiunii in timpul sarcinii. Copilul poate avea greutate crescuta la nastere, lucru care complica nasterea naturala. Femeile care au avut diabet gestational in timpul unei sarcini prezinta risc crescut de a dezvolta diabet si la sarcinile urmatoare si de a dezvolta diabet de tip II la mai putin de 5 ani de la... [continuare]

Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent

Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un pacient cu DZ de tip I poate dezvolta una sau mai multe complicatii cronice. Macrovasculopatia diabetica Hiperglicemia poate determina leziuni ale vaselor care iriga cordul si creierul. De asemenea pot fi afectate vasele periferice ale membrelor inferioare, fluxul sangvin de la acest nivel este blocat sau scade, producand boala arterelor periferice. In conditiile unei irigari deficitare pacientul cu diabet poate suferi atacuri cerebrale sau infarcte miocardice. Complicatii microvasculare - retinopatia diabetica duce la scaderea pana la pierderea vederii - nefropatia diabetica. Progresia leziunii vaselor sanguine renale duce la instalarea insuficientei renale, fiind necesara instituirea dializei sau realizarea transplantului renal - neuropatia diabetica duce la scaderea sensibilitatii tactile, termice si dureroase in special la nivelul picioarelor (laba piciorului si gambele). Neuropatia se poate instala si la nivelul unor nervi implicati in controlul... [continuare]

6 investigatii pentru orice bolnav de diabet

6 investigatii pentru orice bolnav de diabet

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Orice bolnav de diabet ar trebui sa fie supus si altor investigatii in afara de cele regulate pentru monitorizarea valorilor glucozei, pentru a detecta si trata inca din faza de debut, eventualele complicatii care pot sa apara. Investigatii Printre acestea se enumera: - Masurarea tensiunii arteriale - hipertensiunea arteriala este des intalnita alaturi de alte simptome la persoanele cu diabet zaharat (peste 50% manifesta hipertensiune). Aceasta combinatie fatala poate creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale cu pana la 75%. Prin mentinerea sub control a tensiunii arteriale, diabeticii pot evita complicatii grave cum ar fi: insuficienta cardiaca, accidentele vasculare cerebrale, boli de rinichi si ale ochilor. Verificarea valorilor tensiunii arteriale este recomandata la fiecare vizita la medic. Persoanele cu diabet zaharat ar trebui sa aibe tensiunea arteriala sub 13/80 mmHg. - Profilul lipidic sau lipidograma -... [continuare]

Afectiuni cutanate in diabetul zaharat

Afectiuni cutanate in diabetul zaharat

Actualizat la data de: 06 Septembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice. Perturbarea metabolismului carbohidratilor (glucidelor), caile metabolice noi, ateroscleroza, microangiopatia (afectarea arterelor mici), degenerescenta neuronala au un rol important in aparitia manifestarilor cutanate; insa exista si manifestari cutanate care nu au un mecanism pe deplin elucidat. Afectiunile cutanate mai frecvente la diabetici fara o cauza cunoscuta sunt: - necrobioza lipodica; - dermopatia diabetica; - bulele diabeticelor; - granulomul inelar; - dermatozele perforante. Necrobioza lipoida Aceasta afectiune, care in prezent nu are o etiologie pe deplin cunoscuta, afecteaza aproximativ 0,3-0,7 % dintre persoanele cu diabet zaharat, mai frecvent femeile decat barbatii. Cauza degradarii colagenului (proteina care este... [continuare]

Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie

Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu exista nici o urma de indoiala: persoanele cu diabet zaharat tip 2, care sunt supraponderale, daca pierd din kilograme vor avea un nivel mai scazut al glicemiei, o sanatate mai buna si se vor simti mai bine. Dar inainte de a respecta acest plan, este important ca pacientul sa colaboreze bine cu medicul – deoarece in timpul dietei, glicemia, nivelul de insulina si medicatia trebuie urmarite cu atentie. Este important sa nu se faca nici o greseala, se sa urmeze calea corecta: indiferent de greutatea unui pacient, glicemia va scadea chiar daca acesta va slabi doar cateva kilograme. Unele studii au demonstrat ca o combinatie intre dieta si exercitii fizice reduce riscul de aparitie al diabetului cu 58%. Acestea au... [continuare]

Genetica diabetului

Genetica diabetului

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce determina diabetul? Multi pacienti cu diabet isi pun intrebarea cum s-au imbolnavit si isi pot face griji ca si copiii lor vor mosteni aceasta afectiune. Spre deosebire de anumite trasaturi, diabetul nu pare sa fie mostenit conform unui model simplu. Cu toate acestea, unele persone prezinta un risc mai crescut de a dezvolta diabet decat altele. Diabetul de tip I si cel de tip II au cauze diferite. Chiar si asa, doi factori sunt importanti in ambele cazuri: 1. Predispozitia pentru boala este mostenita; 2. Ceva din mediu trebuie sa declanseze diabetul. Doar factorii genetici nu sunt suficienti. O dovada in acest sens sunt gemenii identici. Gemenii identici au gene identice. Studiile arata ca daca unul dintre ei are diabet de tip I, celalalt va face boala doar in jumatate din cazuri. Cand unul dintre gemeni are diabet de tip II, riscul celuilalt este de 3 din 4. Tipul I de diabet In majoritatea cazurilor de diabet tip I, pacientii trebuie sa... [continuare]

Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc. Proteine totale Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin. Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt: - la adulti = 6,6- 8,6 g la 100ml; - la copii 1-3 ani = 6,0 - 8,6 g la 100ml. Din acestea, circa 60% (3,6-4,8g) sunt... [continuare]

Legume bogate in proteine

Legume bogate in proteine

Actualizat la data de: 06 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteina este unul din cei mai importanti nutrienti de care are nevoie organismul uman si trebuie sa faca parte din dieta oricui. Aceasta este elementul fundamental din care sunt realizate multe dintre sistemele si structurile corpului. Desi majoritatea oamenilor stiu ca proteinele pot fi gasite mai ales in compozitia carnii, multe persoane asimileaza proteine prin consumul de legume. Un adult se pare ca are nevoie de doar 45-55 grame de proteine pe zi, care pot fi dobandite cu usurinta dintr-un regim alimentar obisnuit. Persoanele care consuma carne si lactate vor avea cantitati normale de proteine in organism. Chiar si vegetarienii sau persoanele care mananca oua reusesc sa acopere necesarul de proteine. Beneficii ale legumelor bogate in proteine Termenul de proteine se refera la oricare din cele 20 de lanturi de aminoacizi conectati prin legaturi peptidice. Acestea sunt folosite de [continuare]

10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet

10 mituri despre dieta bolnavilor de diabet

Actualizat la data de: 25 Mai 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este foarte posibil sa fi auzit ca bolnavii de diabet trebuie sa tina o dieta alimentara stricta si extrem de complicata care necesita o atentie deosebita, ca diabeticii nu au voie sa manance dulciuri sau daca mancati foarte multe dulciuri puteti face diabet. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa. In cele ce urmeaza va vom prezenta ce este adevarat si ce este fals in ceea ce priveste dieta alimentara a bolnavilor de diabet zaharat. Mitul 1. Daca mancati prea multe dulciuri faceti diabet In realitate cauzele care conduc la aparitia diabetului zaharat nu sunt pe deplin cunoscute; un lucru este insa sigur: alimentatia bogata in dulciuri nu cauzeaza diabet. Diabetul zaharat apare atunci cand se strica acel echilibru fin intre cantitatea de dulciuri ingerata si abilitatea organismului de a transforma aceste alimente in energie. Ce se intampla in organismul uman cand apare diabetul zaharat? Organismul uman transforma cea mai mare parte a dulciurilor din... [continuare]

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet zaharat tip 2 (nu necesita insulina). Astfel i se va putea permite copilului sa consume o varietate de alimente, asemenea celorlalti copii, sa capete incredere in ceea ce priveste controlul bolii si sa devina responsabil si direct implicat in acest proces. Prin educarea copiilor suferinzi si a anturajului acestora in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati pe care o contin diferite alimente se va permite acestora sa gandeasca o dieta independent si sa o poata portiona echilibrat, de-a lungul unei zile, acest lucru facand posibila mentinerea glicemie in limite normale. Hipeglicemia (zahar mult in sange) poate provoca bolnavului senzatii de oboseala si sete, iar in timp acest fenomen poate duce la afectarea... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational

Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Masurarea carbohidratilor este cea mai buna metoda pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor ajuta la calcularea cantitatii de zahar si alte glucide (carbohidrati) din mancare, ceea ce este foarte important pentru ca acestia influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive. Masurarea carbohidratilor ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Testarea glicemiei se recomanda sa fie facuta si dupa mese pentru a vedea influenta diferitelor alimente ce contin carbohidrati asupra nivelului glicemiei. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor inseamna insumarea cantitatii de carbohidrati din alimente si... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Masurarea carbohidratilor la pacientii care fac tratament cu insulina reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip I de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei (zaharul din sange). Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat. Aceasta implica ajustarea dozelor de insulina in functie de carbohidratii consumati la fiecare masa principala sau gustare, pentru a mentine valoarea glicemiei in limite normale. Carbohidratii (principala sursa de energie a organismului) influenteaza mai mult decat orice alta substanta nutritiva nivelul glicemiei. Toate tipurile de carbohidrati determina cresterea glicemiei. De retinut! Masurarea carbohidratilor in dieta din diabet ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel corespunzator, care impiedica aparitia... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)

Actualizat la data de: 26 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei. Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Alimente bogate in carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati sunt: - fructe si legume - lapte si iaurt - fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul) - dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri). Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate,... [continuare]

Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!

Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Contrar informatiilor pe care le-ati primit probabil pana acum, nu exista o dieta diabetica in sine – si asta este o veste buna! Dieta recomandata diabeticilor pentru a controla glucoza din sange (sau glicemia) este indicata pentru cei cu diabet dar este recomandata pentru oricine altcineva. Aceasta inseamna ca dumneavoastra si familia dumneavoastra puteti manca aceleasi alimente sanatoase atunci cand este ora mesei. Totusi, pentru persoanele cu diabet, cantitatea totala de carbohidrati consumata zilnic trebuie monitorizata cu multa atentie. Dintre diferitele componente nutritive – carbohidrati (glucide), lipide si proteine – carbohidratii au cea mai mare influenta asupra nivelului de zahar in sange. Cele mai multe persoane cu diabet trebuie, de asemenea, sa monitorizeze ingestia zilnica de grasimi si proteine. Pentru a avea controlul nivelului de zahar in sange, trebuie sa alegeti o mancare sanatoasa, sa faceti zilnic exercitii fizice si sa va luati... [continuare]

Proteinuria este o afectiune caracterizata prin prezenta proteinelor in urina. Acesta este de obicei asociata cu un anumit tip de boala sau anormalitate, dar poate fi intalnita ocazional si la persoanele sanatoase. Plasma, portiunea lichida din sange, contine multe proteine diferite. Una dintre multiplele functii ale rinichilor este aceea de a conserva proteina din plasma, astfel incat sa nu fie eliminata impreuna cu deseurile atunci cand se produce urina. Exista doua mecanisme care, in mod normal, impiedica excretia proteinelor in urina: - glomerii asigura o bariera care mentine cele mai mari proteine plasmatice in interiorul vaselor de sange; - proteinele mici care trec sunt aproape in intregime reabsorbite de tubulii renali. In timp ce o cantitate mica este normala, o cantitate crescuta de proteine in urina poate indica boala renala. Proteinuria apare cel mai frecvent atunci cand glomerulul sau tubulii din rinichi sunt afectati. Inflamatia si/sau cicatrizarea glomerulilor... [continuare]

Diabet zaharat

Din Dictionar Termeni

boala cronica provocata de marirea cantitatii de zahar in sange si in urina peste normal. glucoza provine din digestia alimentelor, iar pentru a putea patrunde in celule, are nevoie de insulina, un hormon secretat de pancreas. Diabetul apare fie din cauza productiei insuficiente de insulina de catre pancreas, fie mai ales datorita insensibilitatii celulare la insulina. In ambele situatii nivelul glucozei din sange depaseste valorile normale. hiperglicemia poate duce la dehidratare si cetoacidoza. complicatii de termen lung includ probleme cardiovasculare, probleme renale, probleme cu retina care poate duce la orbire, impotenta si gangrena cu risc de amputare. Diabetul zaharat este cauzat de o insuficienta sau o incetinire a secretarii insulinei de catre pancreas, hormonul necesar utilizarii glucozei pentru a raspunde necesitatilor energetice celulare. Aceasta forma de diabet afecteaza 4% din populatia tarilor industrializate si are adesea un teren familial: intre 5 si 7%... [continuare]

Efecte - reduce manifestarile in sindromul de intestin permeabil, anorexie, indigestii, meteorism, colite, enterocolite, dispepsii, boala Crohn, ulcer gastric, reflux gastroesofagian, malabsorbtie, intoleranta la gluten (boala celiaca) - mentine microflora digestiva sanatoasa si nivelul enzimatic optim in insuficienta pancreatica (pancreatita, cancer pancreatic) - antiinflamator, antiedematos prin reducerea sintezei de prostaglandine, leucotriene si prin inhibarea bradikininei in pancreatita, anexita, cistita, cistopielita, prostatita, dermatita atopica, acnee,... [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)