proteina animalapa
Proteina c reactiva (pcr)
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este proteina C reactiva Proteina C reactiva este o proteina plasmatica sintetizata de ficat si de adipocite (celulele grase ale organismului), numita de specialisti 'proteina de faza acuta', deoarece apare in cadrul proceselor inflamatorii acute. Este un marker al inflamatiei organsimului, nivelul acesteia crescand foarte mult in cadrul acestor situatii. Testele paraclinice care sunt realizate pentru a determina concentratia acestei proteine sunt teste hematologice foarte utile clinicianului si care nu sunt grevate de complicatii importante pentru pacient. PCR creste in infectii acute, dar si in acutizari ale unor boli cronice sau la debutul unor boli ce in timp se vor croniciza. Proteina incepe sa creasca la 6 ore de la debut si atinge un maxim la 48 de ore. Nivelul ei (reflectat prin concentratia serica) este influentat de rata de producere a acesteia de catre ficat. Cu exceptia insuficientei hepatocelulare, nu exista alti factori care sa interfere cu productia... [continuare]
Proteinele au fost denumite asa de catre Mulder, in anul 1838. Aceasta denumire provine din limba greaca si inseamna „a fi pe primul loc”. Dr. Liebig, un faimos chimist german din secolul al IX-lea, a crezut ca, deoarece muschii sunt alcatuiti in principal din proteine, acestea trebuie sa fie „hrana” muschilor. El a emis o ipoteza care influenteaza si acum gandirea populara, si anume ca forta si energia musculara depind de cantitatea de proteina consumata. Dr. Carl Voit, un elev de-al lui Liebig, a promovat ideile acestuia, recomandand o alimentatie foarte bogata in proteine, aproximativ 120 g pe zi, cantitate consumata de minerii studiati de el. Aceste idei au intretinut pana astazi o ingrijorare obsesiva in legatura cu insuficienta consumului de proteine. Ce sunt proteinele si la ce ajuta ele? Proteinele sunt molecule mari, alcatuite din aminoacizi. In organism, exista 22 de aminoacizi din a caror combinatie rezulta o varietate infinita de proteine. Dintre... [continuare]
Generalitati Proteinele au un rol important in mentinerea sanatatii masei osoase, musculare, a sistemului imunitar dar si in prevenirea oboselii. Cei care nu sunt familiarizati cu alimentatia vegetariana presupun deseori ca este foarte dificil sa se obtina suficiente proteine dintr-o dieta vegana, in timp ce altii considera ca plantele nu contin proteine (fapt neadevarat). Dieta vegana Veganii, care sunt mult mai informati in acest sens, au un punct de vedere diametral opus, considerand ca este imposibil pentru oricine adopta o dieta vegana sa nu asimileze suficiente proteine. Adevarul este undeva la mijloc. Se poate obtine o cantitate indestulatoare de proteine dintr-o dieta vegetariana daca din dieta zilnica vor face parte mancaruri preparate cu legume. Daca un vegan consuma preparate care nu contin legume, este dificil pentru acesta sa aiba un nivel normal de aminoacizi lizina. Printre legume sunt incluse chiar si soia si preparatele derivate din acest produs (tofu, lapte... [continuare]
Generalitati Ouale contin nutrienti esentiali organismului, dar cand o persoana sufera de alergie la acest aliment, corpul sau crede ca ouale sunt periculoase. Cand o persoana este alergica la oua, sistemul imun al acesteia reactioneaza la proteinele din ou. Cum se manifesta alergia la oua? De fiecare data cand un aliment ce contine ou ajunge in sistemul digestiv, organismul crede ca aceste proteine sunt invadatori periculosi. Sistemul imun raspunde prin crearea de anticorpi specifici impotriva acestui aliment, care sunt facuti special pentru a lupta cu “invadatorul”. Acesti anticorpi – numiti imunoglobuline E – declanseaza eliberarea de anumite substante in organism, una dintre ele fiind histamina. Deci, cand un copil cu alergie la ou ingereaza un aliment care contine oua, sistemul imun elibereaza o serie de substante pentru a proteja organismul. Eliberarea acestor substante poate afecta sistemul respirator, tractul gastrointestinal, pielea si sistemul... [continuare]
Generalitati Deficitul de proteine poate fi cauzat de malnutritie, obiceiuri alimentare nesanatoase, dar si de consumul produselor alimentare care nu contin proteine. Desi, de cele mai multe ori nivelul scazut al acestor substante organice este urmarea unei diete care nu contine o cantitate suficienta de proteine, exista o categorie de persoane care sufera de deficit congenital de proteina C sau S. Proteinele din organism sunt defalcate in aminoacizi, care intra in compozitia muschilor si a sangelui, necesari pentru formarea acestora. Rolul proteinelor Proteinele au un rol important in refacerea tesuturilor - proces important in vindecarea ranilor, leziunilor. Totodata, proteinele contribuie la intretinerea corespunzatoare a sistemului imunitar. Deoarece actiunea acestora este esentiala pentru desfasurarea anumitor functii din organism se recomanda consumarea unei cantitati adecvate de proteine, zilnic. In anumite situatii, deficitul de proteine favorizeaza aparitia mai... [continuare]
Cum puteti pierde in greutate cu ajutorul dietei cu un continut ridicat de proteine
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dietele cu un continut ridicat de proteine au devenit un mod popular de a pierde in greutate, intrucat cercetari in curs au sugerat ca proteinele pot fi capabile de a satisface foamea mai bine decat grasimile sau carbohidratii. Oamenii au nevoie de proteine, in diverse cantitati, in toate etapele vietii, pentru buna desfasurare a multiple functii ale corpului. Proteinele sunt utile pentru crestere, dezvoltare, stimularea imunitatii, lupta impotriva infectiilor si protectia organismului. Necesarul de proteine Specialistii recomanda ca proteinele sa reprezinte intre 10-35% din totalul caloriilor pentru adultii sanatosi. Totusi, este posibil ca o persoana sa consume prea multe proteine. Nu exista pericole asociate cu cantitatile prea mari de proteine - cu exceptia cazului in care suferiti de boli renale. Pentru a beneficia de scaderea in greutate cu ajutorul proteinelor, expertii recomanda sa sa consume aproximativ 120 de grame de proteine pe... [continuare]
Intoleranta la proteinele laptelui de vaca
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Corpul uman este capabil, din fericire, sa lupte cu afectiuni diferite si substante chimice care ar putea fi periculoase. Totusi, uneori, sistemul de aparare al organismului reactioneaza gresit si apar reactiile alergice la anumite substante, cum ar fi alimentele. Proteinele laptelui de vaca pot determina un set de reactii alergice la unii sugari. Alergia la laptele de vaca sau intoleranta la proteinele laptelui de vaca este de multe ori considerat motivul pentru care copilul nu este sanatos, nici fericit. Aproximativ 1 din 50 de sugari pot prezenta aceasta problema – majoritatea trec peste aceasta problema pana la varsta de 4 ani iar alergia la laptele de vaca se intalneste foarte rar la adult. Semnele si simptomele intolerantei la proteinele laptelui de vaca Exista multe simptome posibile ale alergiei la laptele de vaca: 1. Simptome care apar la scurt timp dupa ce sugarul a fost alimentat: - reactii cutanate (eruptii, eczema); - simptome respiratorii; [continuare]
Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]
Topul celor mai bune surse alimentare de proteine
Autor: SfatulMedicului
Cele mai bune modalitati pentru un aport proteic corespunzator Nu mai este nici o indoiala asupra efectelor favorabile ale proteinelor, inclusiv cel de stimulare a pierderii kilogramelor in plus. Pentru obtinerea rezultatelor durabile este important a se consuma cantitatile si tipurile corespunzatoare [continuare]
Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. Enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]
Analize biochimice - analiza proteinelor sanguine (proteine totale, proteinograma, probe hepatice, fibrinogen)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc. Proteine totale Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin. Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt: - la adulti = 6,6- 8,6 g la 100ml; - la copii 1-3 ani = 6,0 - 8,6 g la 100ml. Din acestea, circa 60% (3,6-4,8g) sunt... [continuare]
Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina b
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tofu are in compozitie boabe de soia si este o sursa importanta de proteine, cu putine calorii, dar bogata in fier. Tofu are o aroma pe care putini oameni simt nevoia sa o imbunatateasca pentru a o transforma intr-un aliment si mai gustos. Pentru copii, tofu este un aliment agreat, intrucat este suficient de moale pentru a fi consumat chiar si de cei care nu au dentitia completa, dar suficient de consistent pentru a fi mancat cu degetele. Informatii nutritionale Tofu este bogat in proteine de inalta calitate, fiind o sursa de vitamina B si fier. In cazul in care agentul de coagulare folosit pentru preparat este sare de calciu, tofu este o sursa excelenta de calciu. Peste 50% din calorii provin din grasimi, iar o portie de 120 de grame de tofu contine aproximativ 6 grame grasime. Tofu are un continut redus de grasimi saturate si nu contine coelsterol. In general, cu cat este mai moale, cu atat tofu are mai putine grasimi. Tofu are de asemenea, un... [continuare]
Generalitati Proteina este unul din cei mai importanti nutrienti de care are nevoie organismul uman si trebuie sa faca parte din dieta oricui. Aceasta este elementul fundamental din care sunt realizate multe dintre sistemele si structurile corpului. Desi majoritatea oamenilor stiu ca proteinele pot fi gasite mai ales in compozitia carnii, multe persoane asimileaza proteine prin consumul de legume. Un adult se pare ca are nevoie de doar 45-55 grame de proteine pe zi, care pot fi dobandite cu usurinta dintr-un regim alimentar obisnuit. Persoanele care consuma carne si lactate vor avea cantitati normale de proteine in organism. Chiar si vegetarienii sau persoanele care mananca oua reusesc sa acopere necesarul de proteine. Beneficii ale legumelor bogate in proteine Termenul de proteine se refera la oricare din cele 20 de lanturi de aminoacizi conectati prin legaturi peptidice. Acestea sunt folosite de [continuare]
Proteinele bence jones (urina)
Testul proteinei Bence Jones (BJP) masoara nivelul de BJP in urina. Aceste proteine nu sunt prezente in probele de urina la pacientii clinic sanatosi si sunt de obicei un semn al mielomului multiplu. Mielomul multiplu este un tip de cancer al maduvei osoase, cel mai frecvent intalnit la persoanele cu varsta de peste 60 de ani. Intre 50 si 80% dintre persoanele cu mielom multiplu vor prezenta proteina Bence Jones in urina. Este de asemenea legat de cancerele sistemului limfatic. Testul de urina al proteinei Bence-Jones este utilizat in principal pentru diagnosticarea si monitorizarea mielomului multiplu. Un rezultat anormal al testului Bence-Jones este corelat cu prezenta limfoamelor maligne. Acestea sunt cancerele sistemului limfatic. Mielomul multiplu este un cancer de sange al celulelor plasmatice. Acestea sunt celulele sistemului imunitar, care ajuta la combaterea infectiilor. Deoarece majoritatea celulelor plasmatice sunt depozitate in maduva osoasa, tumorile mielomului... [continuare]
Proteina c plasmatica (sange)
Proteina C plasmatica este o proteina vitamina K-dependenta, sintetizata predominant la nivelul ficatului. Proteina C circula sub forma inactiva in plasma si este activata de trombina, in prezenta unui receptor de la suprafata endoteliului vascular (trombomodulina). Proteina C activata inactiveaza ireversibil cu FVa si FVIIIa. Se cunosc doua tipuri ale deficitului de proteina C: - tipul I, caracterizat prin deficit cantitativ de proteina C; - tipul II, mai rar intalnit, caracterizat de functionarea anormala a proteinei C. Principalele cauze ale deficitului dobandit de proteina C sunt: - deficitul de vitamina K; - terapie anticoagulanta orala cu diversi compusi de curmarina; - boli hepatice; - coagulare intravasculara diseminata. [continuare]
Electroforeza proteinelor serice/urinare cu imunofixare ife
Electroforeza proteinelor serice este o metoda simpla de a separa proteinele pe baza incarcarii, marimii si formei lor nete. Proteinele serice se impart in doua mari categorii: albumina si globulinele. Albumina serica este sintetizata de ficat, fiind utila in mentinerea volumului plasmatic, avand rolul de a mentine presiunea coloidosmotica, dar si un rol important in transportul unor substante, precum hormoni, enzime, metale, medicamente etc. Globulinele se impart in: alfa 1 si alfa 2 globuline, beta globuline si gama globuline. Electroforeza proteinelor urinare este recomandata pacientilor cu varsta mai mare de 50 ani, ce prezinta proteinurie (prezenta proteinelor in urina). [continuare]
Proteine urinare sau proteinurie (urina)
Proteinuria este o afectiune caracterizata prin prezenta proteinelor in urina. Acesta este de obicei asociata cu un anumit tip de boala sau anormalitate, dar poate fi intalnita ocazional si la persoanele sanatoase. Plasma, portiunea lichida din sange, contine multe proteine diferite. Una dintre multiplele functii ale rinichilor este aceea de a conserva proteina din plasma, astfel incat sa nu fie eliminata impreuna cu deseurile atunci cand se produce urina. Exista doua mecanisme care, in mod normal, impiedica excretia proteinelor in urina: - glomerii asigura o bariera care mentine cele mai mari proteine plasmatice in interiorul vaselor de sange; - proteinele mici care trec sunt aproape in intregime reabsorbite de tubulii renali. In timp ce o cantitate mica este normala, o cantitate crescuta de proteine in urina poate indica boala renala. Proteinuria apare cel mai frecvent atunci cand glomerulul sau tubulii din rinichi sunt afectati. Inflamatia si/sau cicatrizarea glomerulilor... [continuare]
Proteina c reactiva (sange) pcr, crp
Proteina C reactiva (CRP) este o proteina sintetizata in ficat, ale carei niveluri in sange cresc in inflamatie. Ea nu este insa specifica, adica nu poate indica natura sau localizarea respectivului proces inflamator. Nivelurile proteinei C reactive cresc in cazul existentei unei inflamatii, fie ca este vorba de un proces acut, fie ca este o activare a unei afectiuni cronice, determinarea ei avand rol si in evaluarea tratamentului acestor afectiuni. Un nivel ridicat de CRP din sange este un marker al unei inflamatii. Aceasta poate fi cauzata de o varietate larga de afectiuni, de la infectie la cancer. Nivelurile ridicate ale CRP pot indica, de asemenea, ca exista inflamatie in arterele inimii, ceea ce poate insemna un risc mai mare pentru atac de cord. Cu toate acestea, este important de subliniat ca testul CRP nu este un test pentru boli de inima, ci unul pentru determinarea inflamatiei din organism. Exista mai multe variante ale testului si anume, proteina C-reactiva de... [continuare]
Proteina s plasmatica (sange)
Proteina S plasmatica este o proteina vitamina K-dependenta, sintetizata predominant la nivelul hepatic. De asemenea, proteina S este sintetizata de celulelele endoteliale si se gaseste in trombocite. Proteina C amplifica efectul anticoagulant al proteinei C, fiind considerata cofactor al acesteia si accelereaza inactivitatea proteolitica a FVa si FVIIIa indusa de catre proteina C. Proteina S prezinta o activitate anticoagulanta independenta de proteina C, prin inhibarea directa a complexelor enzimatice procoagulante. Aproximativ 40% din proteina S circula neconjugata, restul fiind fixata de o proteina din sistemul complement (C4b-BP). Numai forma neconjugata asigura activitatea anticoagulanta. Deficitul congenital de proteina S este un deficit autozomal dominant si se intalneste la aproximativ 1%-3% dintre pacientii cu tromboembolism venos. Alte simptome ale deficitului congenital de proteina S la indivizii heterozigoti includ: avorturi recurente, complicatii ale sarcinii... [continuare]
Proteina c reactiva
Reprezinta glicoproteina a sangelui sintetizata de ficat ca raspuns la un antigen. Rolul exact al proteinei c reactive (in engleza C-reactive protein sau CRP) ramane prost cunoscut. Se stie totusi ca ea activeaza mijloacele de aparare imunitara a organismului. Utilizare in scop diagnostic - Nivelul de proteina c reactiva in sange, in mod normal inferior valorii de 20 mili grame pe litru, creste in caz de inflamatie. Dozarea sa asociata de cele mai multe ori cu masurarea vitezei de sedimentare (VSH), nu constituie totusi decat un ajutor in diagnosticare, deoarece ea nu da informatii asupra cauzei inflamatiei (infectioasa, reumatismala etc.), in plus, nivelul sangvin al proteinei c reactive creste si in caz de infarct miocardic. [continuare]
Proteina a plasmatica asociata sarcinii (papp-a
Este o metaloproteina care este utilizata in cadrul screeningului genetic prenatal si in studiul aterosclerozei. Un nivel scazut poate semnifica un risc de: retard de crestere intrauterina, prematuritate, preeclampsie, sindrom Down. De asemenea nivelul acestei proteine este crescut in sindrome coronariene acute. [continuare]
Proteina bence-jones
Substanta produsa in timpul digestiei proteinelor de catre pepsina si alte endopeptidaze. Sinonim: albumoza. [continuare]
Creacon instant protein, pulbere
Ce este Creacon Instant Protein si pentru ce se utilizeaza Indicatii Creacon este un supliment alimentar constituit dintr-un amestec de proteine complexe (toti aminoacizii esentiali), glucide, lipide, minerale si vitamine hidro- si liposolubile, componente care participa la constituirea elementelor structurale ale organismului si la desfasurarea normala a proceselor metabolice. La persoane sanatoase cu un necesar nutritional crescut: copiii si adolescentii in perioadele de crestere accelerata; gravide; femei care alapteaza; sportivi; oameni care depun efort fizic intens; in caz de suprasolicitare intelectuala; varstnici. De asemenea, Creacon este recomandat si bolnavilor: Pacientii care sufera de boli infectioase severe: TBC, SIDA sau altele (neoplasm); pacienti aflati in convalescenta dupa boli grave sau dupa interventii chirurgicale importante; copii suferind de malnutritie, distrofii. De asemenea, persoanele care urmeaza un regim alimentar restrictiv in vederea scaderii... [continuare]
Super digestawaytm protein maximizer
Efecte - reduce manifestarile in sindromul de intestin permeabil, anorexie, indigestii, meteorism, colite, enterocolite, dispepsii, boala Crohn, ulcer gastric, reflux gastroesofagian, malabsorbtie, intoleranta la gluten (boala celiaca) - mentine microflora digestiva sanatoasa si nivelul enzimatic optim in insuficienta pancreatica (pancreatita, cancer pancreatic) - antiinflamator, antiedematos prin reducerea sintezei de prostaglandine, leucotriene si prin inhibarea bradikininei in pancreatita, anexita, cistita, cistopielita, prostatita, dermatita atopica, acnee,... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter