Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

produse de degradare ale metabolismului

Carenta de vitamine si minerale. cum o identifici si ce ai de facut?

Carenta de vitamine si minerale. cum o identifici si ce ai de facut?

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2021

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Mentinerea sanatatii organismului Buna functionare a organismului uman are nevoie zilnic de macronutrientii reprezentati de aminoacizi, glucide si lipide, dar in egala masura necesita si aportul adecvat de vitamine si minerale. De asemenea, pe langa mentinerea sanatatii organismului, vitaminele si mineralele contribuie si la sustinerea sistemului imunitar pentru neutralizarea si lupta impotriva agentilor patogeni, a substantelor toxice din mediul inconjurator care constituie o provocare zilnica pentru corpul uman, dar si pentru protectia fata de celule proprii care si-au schimbat structura constituind un factor de agresiune pentru macroorganism ( ex. celulele canceroase). Vitaminele si mineralele Marea majoritate a vitaminelor si mineralelor necesare organismului uman sunt procurate din alimentatie, de aceea se recomanda ca dieta zilnica sa fie cat mai variata si de buna calitate pentru a acoperi o gama variata din aceste elemente. O clasificare sumara imparte vitaminele in... [continuare]

Leucinoza, o tulburare metabolica rar intalnita

Leucinoza, o tulburare metabolica rar intalnita

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este leucinoza Leucinoza sau boala urinei cu miros de sirop de artar este o patologie metabolica mostenita, care dureaza toata viata si poate fi amenintatoare de viata. Patologiile metabolice cauzeaza probleme in modul in care componentele din alimente sunt procesate pentru a produce energie. Metabolismul proteinelor este cel afectat in mod special, ducand la acumularea de proteine si aminoacizi, care vor da urinii un miros particular de sirop de artar. Tipologie Exista patru tipuri principale ale acestei patologii: - Clasic: in tipul clasic, semnele si simptomele apar in primele 3 zile de la nastere. Este cel mai comun, dar si cel mai sever tip. - Intermediar: semnele si simptomele apar intre varsta de 5 luni si 7 ani, fiind mai putin intense decat in forma clasica - Intermitenta: copiii cu aceasta forma se dezvolta si cresc normal, pana cand o infectie sau o perioada de stres intens va declansa aparitia simptomelor. Pacientii cu aceasta forma... [continuare]

Alimentatia corecta a copiilor

Alimentatia corecta a copiilor

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: -  a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati.  Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]

Terapie complexa pentru pielea uscata, iritata si atopica

Terapie complexa pentru pielea uscata, iritata si atopica

Actualizat la data de: 14 Ianuarie 2022

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Pielea - prima bariera care tine microorganismele la distanta Pielea reprezinta unul dintre organele de simt care ocupa cea mai mare arie de extindere la nivelul corpului. Alaturi de informatiile pe care le ofera prin intermediul receptorilor tactili, termici si durerosi integrati in structura celor trei straturi din componenta sa, aceasta are si rol protector pentru organism. Pielea reprezinta prima bariera care tine microorganismele la distanta, impiedicand patrunderea acestora in mediul intern al corpului. Bacteriile si virusurile patrund mai greu la nivelul organismului atunci cand aceasta prima linie de aparare a corpului este intacta, la fel cum si alti factori daunatori din mediul inconjurator care ar putea ataca organismul la un moment dat sunt impiedicati sa faca acest lucru. Bariera tegumentara Bariera tegumentara este un element de autoprotectie format din doua componente principale, si anume, filmul hidrolipidic si stratul cornos. Condrocitele stratului cornos sunt... [continuare]

Alimentatia in hipotiroidism

Alimentatia in hipotiroidism

Actualizat la data de: 04 Martie 2024

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Ce este hipotiroidismul Hipotiroidismul o afectiune rezultata din deficienta de hormoni tiroidieni, ceea ce va avea ca si efect incetinirea tuturor proceselor metabolice. In functie de intensitatea fenomenelor induse, se pot intalni forme fruste si forme severe (mixedem). Este afectat mai ales sexul feminin, cel mai frecvent la varsta cuprinsa intre 40-60 de ani. Cum se mnaifesta Glanda tiroida situata in partea anterioara a gatului, de forma unui fluture, iar sub influenta hormonului tireotrop hipofizar (TSH) va produce hormonii tiroidieni, triiodotiroxina (T3) si tiroxina (T4) in urma captarii iodului din circulatia sangvina; urmata de reactii chimice in interiorul celulelor tiroidiene; ulterior hormonii tirodieni sunt trimisi catre toate celule corpului pentru a-si exercita actiuni specifice. In ceea ce priveste manifestarile clinice, acestea vor fi la nivelul tuturor aparatelor si sistemelor, deoarece hormonii tiroidieni influenteaza fiecare organ in parte. Semnul... [continuare]

Rezistenta bacteriana la antibiotice - cauze, consecinte si solutii posibile

Rezistenta bacteriana la antibiotice - cauze, consecinte si solutii posibile

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2025

Dr. Alexandra- Daniela Tudor
Medic rezident Boli Infectioase

Ce sunt antibioticele Antibioticele sunt o clasa de medicamente care o data cu descoperirea lor, au revolutionat atat medicina cat si calitatea vietii oamenilor din intreaga lume. In trecut, chiar si cele mai banale infectii erau cauza unei evolutii nefavorabile, cu multiple complicatii si rata de fatalitate foarte mare. Etimologia cuvantului “antibiotic” provine din grecescul "anti"=impotriva si "biotikos/bios"= viata. In cazul de fata, inseamna "impotriva microbilor". Trebuie mentionat faptul ca termenul de antibiotic a fost generalizat si folosit frecvent pentru a descrie o substanta antimicrobiana. In realitate, clasa mare “Antibiotice” se imparte in antibacteriene, antivirale, antifungice si antiparazitare. Cand si cum au aparut O mare contributie in descoperirea antibioticelor a avut-o Alexander Fleming, in 1928 care a observat inhibarea cresterii Staphylococcus aureus in prezenta ciupercii Penicillium notatum. Astfel, acesta a reprezentat momentul in care... [continuare]

Tulburari ale ciclului menstrual

Tulburari ale ciclului menstrual

Actualizat la data de: 23 Iunie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciclul menstrual al femeii mature este un indicator relativ fidel al echilibrului dinamic dintre uter, ovare,hipofiza si hipotalamus, datorita sensibilitatii receptorilor uterini la variatia concentratiilor sangvine ale hormonilor ovarieni; astfel modificari ale ciclului menstrual constituie un semnal de alarma usor de observat atat de catre femeie cat si de catre medic. Dar tulburarile ciclului menstrual pot fi provocate si de o serie de afectiuni proprii uterului sau cailor genitale, independente de secretia hormonala si care pot afecta functia reproductiva a femeii fara alterarea celei endocrine. Eliminarea lunara din ovar a unui ovul matur, apt pentru fecundatie, pregatirea uterului pentru o eventuala sarcina si declansarea menstruatiei in lipsa fecundatiei, sunt procese care au loc ca urmare a functionarii unui sistem format din mai multe organe numit gonadostat: sub actiunea neuro-hormonilor hipotalamici hipofiza secreta gonadotropine care stimuleaza... [continuare]

10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate

10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate

Actualizat la data de: 14 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mancarea condimentata este apreciata in toata lumea, intrucat condimentele adauga un surplus incredibil de savoare alimentelor. Culturile din intreaga lume consuma preparate culinare care starnesc senzatii si bucura papilele gustative cu ajutorul mirodeniilor si aromelor ingredientelor folosite zilnic. Totusi, cei care prefera mancarea condimentata si sosurile iuti ar trebui sa fie putin mai prevazatori in ce priveste efectul acestora. Beneficii condimentelor pentru sanatate Cercetari recente au demonstrat ca folosirea mirodeniilor la mesele zilnice poate oferi destul de multe beneficii pentru sanatate. Pe langa faptul ca vor incanta cu gustul lor placut, alimentele condimentate furnizeaza, in plus, o serie de avantaje sanatatii. Contribuie la scaderea in greutate Ardeiul iute contine capsaicina, care poate accelera metabolismul si ajuta organismul sa arda calorii intr-un mod rapid. Acest lucru este explicat de faptul ca aceasta substanta creste... [continuare]

Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu?

Cat de periculoase sunt produsele pastrate in ambalajele din aluminiu?

Actualizat la data de: 16 August 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aluminiul se gaseste pretutindeni in mediul inconjurator, motiv pentru care este greu de evitat. Practic, aluminiul este utilizat in industrie, intrucat este un material usor, dar si un bun conductor de caldura si de electricitate, insa il regasim si in aproape toate ambalajele alimentare: cutii de conserve, de bere, casolete in care uneori depozitam mancarea sau chiar folia de aluminiu des utilizata in bucatarie. De asemenea, se regaseste si in produse electrocasnice, in ustensile de bucatarie, in medicamente antiacide, in produse alimentare si in cele cosmetice. Multe studii efectuate in Europa au atras atentia asupra faptului ca peste 175 de substante periculoase sunt folosite in mod legal de producatorii de ambalaje alimentare. Fie ca vorbim de cutii, folii alimentare sau de aluminiu, diferite recipiente de plastic, substantele toxice ce fac parte din componenta lor sunt considerate cancerigene si pot duce chiar la instalarea infertilitatii. Cu toate acestea,... [continuare]

Substanta minune pentru sanatate si frumusete

Substanta minune pentru sanatate si frumusete

Actualizat la data de: 28 Martie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un ingredient comun din bucataria fiecaruia are o serie de utilizari extrem de utile atat pentru sanatate, cat si pentru frumusete. Este vorba despre bicarbonatul de sodiu, o substanta ieftina, care se gaseste in orice magazin de produse alimentare. Bicarbonatul nu este toxic, ci foarte sanatos atat pentru corp, cat si pentru piele. Utilizarile bicarbonatului de sodiu Pentru rinichi Bicarbonatul de sodiu este un electrolit natural care ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului (aciditatii) din sange. Acest lucru determina o buna functionare a rinichilor. In schimb, atunci cand functia de control a rinichiului asupra echilibrului acidobazic este alterata se produce acidoza tubulara renala, care duce la pierderea capacitatii rinichiului de a elimina unii produsi de degradare ai metabolismului proteic. Pentru reglarea nivelului pH-ului din sange se poate lua cate o lingura de bicarbonat dizolvat in apa, dupa masa de seara. Pentru curatarea colonului De buna... [continuare]

Alimentatia corecta in bolile hepatice

Alimentatia corecta in bolile hepatice

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Functiile ficatului Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile hepatice (cum ar fi hepatitele, ciroza) pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care astfel ajunge sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali). Ficatul primeste o mare parte din nutrientii absorbiti si vehiculati in sistemul circulator. Acestia sunt depozitati sau sunt transformati astfel incat sa poata fi utilizati imediat de organism (in functie de nevoi). In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului. Dieta hepatoprotectoare Prin adoptarea unei diete corespunzatoare, pacientul cu diverse hepatopatii poate evita instalarea... [continuare]

Regimul puterea proteinelor

Regimul puterea proteinelor

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]

Sindromul nefrotic

Sindromul nefrotic

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sindromul nefrotic este o stare care afecteaza rinichiul si care poate determina insuficienta renala. Poate aparea la orice varsta, desi cel mai frecvent sunt afectati copiii cu varsta cuprinsa intre 18 luni si 8 ani. Baietii sunt afectati mai frecvent decat fetele. Copiii cu sindrom nefrotic raspund mai bine la tratament decat adultii. Sindromul nefrotic poate determina: - pierderi renale de proteine - scaderea nivelului de albumina (o fractiune proteica) din sange (serica) - edeme palpebrale (umflarea ochilor) datorita retentiei de fluide - edeme ale mainilor si picioarelor datorita retentiei hidrice - cresterea nivelului de colesterol si trigliceride in sange. Cauze Sindromul nefrotic este determinat de distrugerea vaselor fine (mici) de la nivelul rinichilor, vase care filtreaza produsii de metabolism (reziduurile) si apa in exces din sange. Boli si situatii (circumstante) care pot determina sindrom nefrotic: - diabetul zaharat si... [continuare]

Rolul proteinelor in dieta: cat avem nevoie zilnic?

Rolul proteinelor in dieta: cat avem nevoie zilnic?

Actualizat la data de: 19 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt proteinele? Proteinele sunt considerate elementele de baza ale vietii. Fiecare celula din organism le contine, iar fara aportul lor constant nu ar putea avea loc procese esentiale precum cresterea, repararea tesuturilor si producerea de enzime si hormoni. In ciuda acestui rol vital, de multe ori proteinele sunt intelese gresit: unii cred ca este suficient sa le consume doar sportivii, altii considera ca orice exces este benefic pentru sanatate. Realitatea este mult mai nuantata, iar intelegerea corecta a rolului proteinelor in dieta este esentiala pentru mentinerea echilibrului si prevenirea bolilor. Cum functioneaza proteinele Proteinele sunt macronutrienti formati din lanturi de aminoacizi, elementele structurale ale corpului uman. Exista douazeci de aminoacizi principali, dintre care noua sunt considerati esentiali, adica organismul nu ii poate produce singur si trebuie sa ii obtina din alimentatie. In functie de combinatia lor, proteinele indeplinesc functii... [continuare]

Proprietatile uleiului de pin

Proprietatile uleiului de pin

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uleiul de pin este un ulei esential incolor, uneori ajungand pana la culoarea galben pal. In functie de sursa de provenienta, uleiul de pin poate avea un parfum proaspat, pamantiu, de padure, balsamic sau uscat. De asemenea, numit si ulei de frunze de brad, acest ulei nu trebuie confundat cu uleiul de nuci de pin. Uleiul de nuci de pin este un ulei vegetal folosit in principal la gatit. Acesta este derivat din semintele de pin. Uleiul de pin este, pe de alta parte, extras prin distilarea cu abur a frunzelor. In general, uleiul de pin vine de la copacii din genul Pinus. Unele dintre soiurile sale cunoscute includ: 1. Pinul pitic (jneapan) – un copac inalt recoltat din Alpii Elvetieni. In Europa, aceasta planta este folosita la vindecarea bolilor de piele si ale scalpului. 2. Pinul cu frunze lungi – acest arbore care creste pana la 45 de metri provine din Statele Unite ale Americii si este utilizat pe o scara larga. Acest tip de ulei de pin este folosit in a... [continuare]

Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar

Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca sunteti unul dintre pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida, ati auzit cu siguranta ipoteza conform careia simptomele si suferinta indusa de aceasta boala pot fi ameliorate printr-o dieta adecvata. Redoarea matinala specifica bolii, imobilitatea si durerea articulara sunt printre cele mai importante simptome care va pot scadea semnificativ calitatea vietii daca va confruntati cu aceasta afectiune. Poliartrita reumatoida poate fi tinuta sub control terapeutic, insa adesea pretul este destul de scump: tratamentul, chiar daca este eficient impotriva simptomelor, are numeroase reactii adverse care poate determina unii pacienti sa il evite, sa nu il administreze conform recomandarilor medicului. Complianta scazuta la tratament este cea care permite bolii sa avanseze si sa fie cauza de aparitie a unor deformari locale si a anchilozei. In evolutie sunt prinse din ce in ce mai multe articulatii de procesul degenerativ si apar chiar si complicatii... [continuare]

Tipuri de ulei pentru gatit

Tipuri de ulei pentru gatit

Actualizat la data de: 27 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul in care gatiti frecvent la domiciliu, probabil ca folositi deseori diverse tipuri de uleiuri pentru preparatele culinare. Uleiul este folosit ca ingredient in compozitia felurilor de mancare, dar mai este utilizat si pentru prajit. Unul dintre cele mai comune tipuri de uleiuri pentru gatit este uleiul vegetal. Totusi, stiati ca exista mai multe tipuri de uleiuri vegetale? Stiti cum pot fi intrebuintate sau depozitate acestea, pentru a va pastra sanatatea pe termen lung? Uleiul vegetal, probabil ca este cel mai frecvent utilizat dintre toate uleiurile. Acesta face frecvent parte din diverse retete si il folositi si pentru prajit. Uleiul vegetal poate fi simplu sau un amestec din mai multe uleiuri, cum ar fi cele de porumb, soia, floarea-soarelui si de palmier. Tipuri de uleiuri si proprietatile acestora - Uleiul de canola sau de rapita - Specialistii au stabilit ca uleiul de canola este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit. Acest lucru este... [continuare]

Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate?

Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate?

Actualizat la data de: 26 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Renuntarea la fumat si riscul de ingrasare Conform studiilor, persoanele care renunta la fumat castiga in greutate, in medie, 4 kilograme; cu cat numarul tigarilor consumate zilnic este mai mare, cu atat creste numarul de kilograme castigat dupa renuntarea la fumat. Factorii cresterii in greutate Cresterea in greutate ce urmeaza abandonarii tutunului este cauzata de 4 factori principali: - nicotina scade apetitul alimentar; deasemenea, invioreaza organismul atunci cand acesta inregistreaza un nivel scazut de energie cauzat de senzatia de foame. Din aceste motive, renuntarea la nicotina poate determina aparitia mai frecventa a senzatiei de foame si consumarea unei cantitati mai mari de alimente; - nicotina deterioreaza papilele gustative; astfel, odata cu renuntarea la fumat, gustul alimentelor este perceput diferit, iar alimentele dulci devin mult mai atractive; - in lipsa tutunului, se obisnuieste cautarea unor inlocuitori; dependenta gestului de a avea ceva in mana sau... [continuare]

Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante. Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr... [continuare]

Infectia cu escherichia coli

Infectia cu escherichia coli

Actualizat la data de: 27 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Escherichia coli (prescurtata E. coli) este o bacterie ce traieste in tractul intestinal al omului si animalelor. Exista la toti indivizii (incepe sa populeze lumenul intestinal la 40 de ore de la nastere) si face parte din flora comensala (totalitatea bacteriilor care traiesc in organismul unei persoane sanatoase si care nu determina boala). Organismul nou nascutului vine in contact cu bacteria prin apa, mancare sau ca urmare a contactului cu personalul din spital. Desi majoritatea tulpinilor de E. coli sunt nepericuloase, exista si exceptii, cum ar fi serotipul O 157:H7, care este incriminata in aparitia unor toxiinfectii alimentare grave, anemiei sau chiar insuficientei renale, sau tulpinile care pot fi agenti etiologici ai diareelor hemoragice precum E.coli enterohemoragic (EHEC). Unele tulpini de E. coli sunt incriminate in aparitia infectiilor de tract urinar. Bacteria este comensala cat timp nu dobandeste factori de virulenta (prin modificari genetice). Se... [continuare]

Am auzit pe la televizor de un fruct miraculos de prin insulele Pacificului ca ar fi un posibil inlocuitor al tratamentului clasic pentru cancer/ tumori/ neoplasme. Lasand la o parte reclama, ma intereseaza daca ati auzit printre cunostintele Dv. de posibile imbunatatiri ale situatiei vreunui bolnav atat de grav dupa tratamentul cu sucul unui asemenea fruct. Poate fi luat in serios un asemenea produs? [continuare]

Homeostazie

Din Dictionar Termeni

Proces de reglare prin care organismul isi mentine diferitele constante ale mediului interior (ansamblul lichidelor organismului) intre limitele valorilor normale. Activitatea permanenta a unor organe concura la mentinerea acestui echilibru: rinichiul excreta anumite produse de catabolism (totalitatea reactiilor de degradare a compusilor organici) si regleaza metabolismul apei si pH-ul (aciditatea sau alcalinitatea) sangelui; plamanul elimina dioxidul de carbon si putina apa; intestinul evacueaza reziduurile alimentelor ingerate si secretiile digestive. In plus, pentru numeroase substante (ioni in particular, ca de exemplu calciul, potasiul, sodiul), acest echilibru este asigurat prin actiunea hormonilor antagonisti: trebuie sa intervina adesea un mecanism de control retroactiv, conform caruia, de exemplu, un nivel sangvin excesiv al unei substante inhiba stimularea hormonala a producerii sale. Uneori, mecanismele homeostatice functioneaza prost in cazul diabetului, de exemplu,... [continuare]

Viagra, comprimate

Din Medicamente

Compozitie Viagra 25 mg: fiecare comprimat contine citrat de sildenafil echivalent a 25 mg sildenafil. Viagra 50 mg: fiecare comprimat contine citrat de sildenafil echivalent a 50 mg sildenafil. Viagra 100 mg: fiecare comprimat contine citrat de sildenafil echivalent a 100 mg sildenafil. Forma farmaceutica: comprimate de 25 mg, filmate, albastre, romboidale, marcate pe o fata PFIZER si VGR 25 pe cealalta. Comprimate de 50 mg, filmate, albastre, romboidale, marcate pe o fata PFIZER si VGR 50 pe cealalta. Comprimate de 100 mg, filmate, albastre, romboidale, marcate pe o fata PFIZER si VGR 100 pe cealalta. Actiune terapeutica Proprietati farmacodinamice: Grupul farmacoterapeutic: medicamente pentru disfunctia erectila. Cod ATC (propus) G04B E. Viagra este un tratament oral nou al disfunctiei erectile. Produsul determina un raspuns natural la un stimul sexual, normalizand functia erectila prin cresterea influxului sanguin in penis. Mecanismul fiziologic responsabil pentru... [continuare]

Compozitie Videx 100 mg: un comprimat masticabil/dispersabil contine didanozina 100 mg. Videx 150 mg: un comprimat masticabil/dispersabil contine didanozina 150 mg. Comprimate albe, imprimate cu "100", respectiv "150" pe una dintre fete si cu "VIDEX" pe cealalta fata. Lista excipientilor: carbonat de calciu, hidroxid de magneziu, aspartam, crospovidona, sorbitol, celuloza microcristalina, aroma de mandarina si portocala, stearat de magneziu. Indicatii Videx este indicat în combinatie cu alte medicamente antiretrovirale pentru tratamentul pacientilor infectati cu hiv. Doze si mod de administrare Medicamentul se administreaza pe cale orala. Deoarece absorbtia didanozidei este redusa in prezenta alimentelor, Videx trebuie administrat cu cel putin 30 minute inainte de masa. Videx poate fi administrat în 1 - 2 prize zilnic. Pentru a ne asigura ca pacientul primeste o cantitate suficienta de antiacid si pentru a evita degradarea didanozinei la un pH acid, fiecare doza trebuie... [continuare]

Novorapid penfill

Din Medicamente

Compozitie Substanta activa este insulina aspart (100 U/ml), obtinuta prin tehnologie adn recombinant din Saccharomyces cerevisiae. O unitate de insulina aspart corespunde la 6 mol, 0,035 mg sare anhidra de insulina aspart. Excipienti prezenti in NovoRapid sunt: glicerol, fenol, metacrezol, clorura de zinc, fosfat disodic dihidrat, clorura de sodiu, acid clorhidric/hidroxid de sodiu, apa pentru injectii. Solutia apoasa de insulina aspart este limpede si incolora, disponibila in cartuse de 3 ml. Cutia contine 5 cartuse de 3 ml. Actiune terapeutica Grupa farmacoterapeutica: analog de insulina umana cu actiune rapida. Cod ATC : A 10 AB05. Efectul insulinei de scadere a glucozei sanguine apare atunci cand moleculele faciliteaza reintrarea glucozei in celulele musculare si adipoase prin legarea de receptorii insulinici si cand simultan inhiba iesirea glucozei din ficat. NovoRapid Penfill produce un efect mai rapid de scadere mai pronuntata a glicemiei decat insulina umana... [continuare]

Comunitate medicala

Durere

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Artrita

Buna ziua ma numesc Mariana Zota am 40 ani,1.70,85kg si niste dureri de genunchi ,sold si spate uneori insuportabile.In urma cu 5 ani am fost diagnusticata in urma unui examen RMN cu amprenta hernie de disc,as dori cateva recomandari de tratament daca se poate,recunosc ca am evitat antiinflamatoriile de teama coplicatiilor.Mentionez ca durerile nu sunt continue.Va multumesc numai bine [continuare]

Pagina 1 din 1 (30 rezultate)
  • « Pagina precedenta
  • Pagina urmatoare »