necesarul caloric
Dieta de 1200 de calorii: avantaje si dezavantaje
Autor: SfatulMedicului
Ce este dieta de 1200 de calorii Dieta de 1200 de calorii este un mod relativ nou de a manca, prin care numarul total de calorii zilnice este redus semnificativ. 1200 de calorii nu sunt suficiente pentru o dieta zilnica pentru nicio persoana adulta, indiferent de sex, greutate sau activitatea fizica. Totusi aceasta dieta ce pune accent pe restrictionarea caloriilor la maxim 1200 de calorii/zi este din ce in ce mai frecvent folosita si uneori chiar recomandata de catre antrenori personali sau nutritionisti. Pierderea in greutate este deseori pura matematica, fiind bine cunoscut faptul ca reducerea caloriilor ingerate este metoda cea mai sigura de a pierde in greutate. Aceasta reducere ar trebui insa efectuata prin calcularea necesarului zilnic de calorii tinand cont si de greutatea actuala a pacientului, varsta, sexul, nivelul de activitate fizica, mediul de lucru, numarul de ore de somn, prezenta altor patologii etc. Astfel dieta de 1200 de calorii poate fi un bun instrument... [continuare]
Obezitatea – ghid medical
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1 Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]
Generalitati Expresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate. Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor. O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment. Cum... [continuare]
Gustari sanatoase cu mai putin de 200 de calorii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Studiile arata ca mesele regulate sau gustarile luate intre mese pot contribui la controlul valorilor zaharului din sange, imbunatatesc metabolismul si previn supraalimentarea. Pentru a va mentine numarul de kilograme, secretul este sa va bucurati de gustari care au putine calorii. Atunci cand va este foame, este usor sa abuzati de consumul de snacks-uri. Trebuie sa tineti cont de faptul ca aceste gustari nu sunt mese principale si nu trebuie sa contina mai mult de 300 de calorii. Gustari recomandate intre mesele principale - O felie de paine integrala unsa cu humus. Desi calorile vor varia in functie de greutatea painii, cu siguranta ca aceasta combinatie nu va depasi 200 de calorii. Impreuna, painea si humusul vor ajuta la instalarea senzatiei de satietate. Cerealele integrale sunt o sursa importanta de fibre si humusul contine mult [continuare]
Generalitati Gustarile care ard calorii sunt esentiale atunci cand tineti o dieta de slabit, intrucat ofera organismului energia necesara pentru a face fata activitatilor de peste zi si potolesc rapid foamea, fara a furniza organismului un aport caloric mare. Gustarile sunt alimente care se servesc intre mesele principale si fac parte din orice program alimentar echilibrat. Pentru a slabi sanatos si a nu va infometa, este important sa optati pentru gustari hranitoare si sanatoase, care stimuleaza metabolismul sa arda calorii si sa topeasca straturile adipoase care afecteaza greutatea. Specialistii in nutritie au constatat ca majoritatea oamenilor face alegeri nesanatoase atunci cand vine vorba de gustari sau de alimente pe care le rontaie intre mese. Multe dintre ele constau in alimente procesate industrial, cumparate din comert, pline de aditivi nocivi si calorii inutile, care nu fac decat sa adauge kilogram dupa kilogram in greutate, fara a aduce niciun beneficiu... [continuare]
Cum sa monitorizati mai usor cate calorii consumati in fiecare zi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Numararea caloriilor pentru controlul aportului caloric zilnic este o strategie sigura de pierdere in greutate, insa pare la prima vedere un proces dificil, pe care nu multe persoane se incumeta sa il inceapa. Aportul caloric ramane foarte important in demersul eliminarii greutatii in exces, iar atunci cand invatati sa il apreciati corect, va cresteti semnificativ sansele de a va incadra in numarul maxim al caloriilor compatibil cu scopul propus acela de a slabi. Cateva reguli propuse de specialisti va ajuta sa tineti sub control cat mai bine caloriile provenite din hrana pe care o consumati. Informatii esentiale despre calorii Caloriile se refera la valoarea energetica din alimente, de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Carbohidratii, grasimile si proteinele sunt tipuri de nutrienti care contin calorii in proportii variabile si care constituie principala sursa de energie pentru corp. Proteinele si carbohidratii contin circa 4 kcal pe... [continuare]
Mers versus alergare, ce arde cele mai multe calorii?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mersul si alergatul sunt doua exercitii de aerobic excelente, care contribuie, printre altele, la arderea caloriilor in exces si la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare. Ambele conduc la scaderea in greutate, cresterea nivelului de energie si a calitatii somnului, reducerea presiunii arteriale si a nivelului de colesterol, diminuand riscul instalarii cancerului, diabetului si a bolilor cardiace. Intrucat alergatul este un exercitiu fizic mai riguros, acesta ajuta la arderea unui numar mai mare de calorii intr-un anumit interval de timp. Insa si mersul are propriile sale beneficii, fiind recomandat persoanelor de toate varstele, inclusiv celor care sufera de anumite afectiuni. Caloriile consumate prin mers si alergat Mersul pe jos si alergatul sunt activitati care nu presupun investitii banesti, sunt usor de intreprins oriunde si in orice perioada a anului. Alergatul este considerat a fi un exercitiu fizic mai eficient pentru culegerea beneficiilor maxime ale... [continuare]
Generalitati Dieta restrictiva caloric se caracterizeaza prin consumarea unui numar mai mic de calorii decat are nevoie organismul pentru mentinerea greutatii corporale, asigurandu-se, in acelasi timp, necesarul de vitamine si minerale. De regula, adoptarea acestei diete presupune reducerea consumul de calorii cu 20-30% decat in mod normal. Potrivit cercetatorilor nutritionisti, dieta restrictiva este o strategie de a creste speranta de viata prin reducerea cuantumului de calorii ingerate zilnic. Totodata, aceasta dieta a fost gandita pentru a preveni si ameliora numeroase probleme de sanatate, in special bolile cardiovasculare si diabetul zaharat. Spre deosebire de alte programe dietetice, dieta restrictiva caloric impune ca fiecare calorie consumata sa detina o valoare nutritionala speciala. Astfel, nu este recomandat ca o persoana care adopta dieta restrictiva pentru o scurta perioada de timp sa consume numai dulciuri sau produse fast-food. Beneficii Cu... [continuare]
5 retete de deserturi congelate si sarace in calorii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Deserturile congelate sunt apreciate in special in timpul verii, datorita efectului racoritor intens si al gustului special. Fructele sunt ingredientele ideale pentru astfel de preparate dulci, fie ca este vorba despre pepenele verde si galben sau fructele de padure atat de bogate in antioxidanti. Deserturile congelate pot fi totodata si sarace in calorii, daca sunt pregatite corespunzator. Medicii nutritionisti le recomanda in sezonul estival intregii familii, inclusiv in locul altor gustari hipercalorice. Retete de deserturi de vara sanatoase 1. Cocktail racoritor cu pepene galben si lamaie verde Pepenele galben este una dintre cele mai importante surse de vitamina A sub forma beta-carotenului, antioxidantul care confera fructului nuanta de galben-portocaliu. Alti nutrienti pretiosi din pepenele galben sunt vitamina C, vitamina B6, acidul folic, vitamina K si fibrele alimentare. Ingrediente: 1 pepene galben mediu taiat cubulete 2 lingurite coaja de lamaie... [continuare]
Care este cantitatea de apa necesara unui om?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Apa este extrem de importanta pentru viata. Organismul uman utilizeaza apa in aproximativ toate procesele sale. Aceasta este folosita de celule, organe si tesuturi pentru a regla temperatura corpului, dar si pentru a ajuta organismul sa-si indeplineasca principalele functii: digestie, circulatie, excretie. Marea majoritate a persoanelor stiu ca trebuie sa consume aproximativ 2 litri de apa pe zi, adica echivalentul a 8 pahare de apa. Cu toate ca aceasta informatie nu este gresita, ideal este ca fiecare persoana sa bea atata apa cat ii cere organismul. Altfel spus, cantitatea de apa trebuie sa fie raportata la greutatea organismului si la efortul pe care o anumita persoana il depune. De asemenea, se va tine cont si de anotimpuri. De aceea, un copil va avea nevoie de multa apa, aproximativ 60 de ml pe kilogram corp. In cazul adultilor, ideal este ca o persoana, care are de exemplu 60 de kilograme, sa bea aproximativ 2 litri de apa pe zi. Atentie! Nu toate lichidele... [continuare]
Fragilitatea osoasa – efectul restrictiei calorice si al activitatii fizice excesive
Autor: SfatulMedicului
Ce este fragilitatea osoasa Fragilitatea osoasa este rezultatul modificarilor proprietatilor materiale si structurale ale osului si poate avea ca efect fracturarea acestuia. Tulburarile de remodelare, cele de compozitie si de distributie a continutului de colagen si minerale, dar si alte diferite boli produc anomalii in compozitia si structura materialului osos, avand drept rezultat fragilitatea. Osteoporoza este una dintre cele mai importante afectiuni ce se caracterizeaza prin fragilitate osoasa. Fragilitatea osoasa din osteoporoza poate deveni atat de severa incat caderile sau stresul minor asupra oaselor avand risc crescut de fracturi. Prin stres usor se intelege chiar si o activitate uzuala, precum aplecatul, tusea sau stranutul. Structura osoasa este influentata de mai multi factori, precum aportul de minerale si vitamine, dar si distributia deficitara a acestora. Alimentatia are un rol foarte important in sanatatea osoasa, alaturi de activitatea fizica regulata. Totusi,... [continuare]
Necesarul nutritional in functie de varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a fi sanatosi, oamenii au nevoie de aminoacizi esentiali, glucide, acizi greasi esentiali si numai putin de 28 de vitamine si minerale. Totusi, nevoile nutritionale difera de la o etapa de viata la alta. In tipul dezvoltarii intrauterine, in copilarie si adolescenta, de exemplu, aportul de macronutrienti recomandati si majoritatea microelementelor sunt mai mari, comparativ cu cele de la varsta adulta. De asemenea, la persoanele in varsta unele dintre nevoile nutritive (de exemplu, vitamina D) cresc in timp ce altele, scad. Specialistii recomanda un aport alimentar dietetic de referinta care este specific pentru diferite etape ale vietii. Ar trebuie remarcat, totusi ca aceste recomandari nutritionale nu sunt concepute pentru persoanele care sufera de boli cronice sau care au un risc crescut de a dezvolta boli din cauza varstei, genetice sau ca urmare a unor factori de viata (de exemplu, fumatul, consumul de alcool, efortul fizic intens). Nevoiele... [continuare]
Calorie
Unitate de masura pentru energia termica (caldura) - o calorie este caldura necesara cresterii temperaturii unui gram de apa de la 14,5 la 15,5 grade Celsius. Unitate de masura a energiei eliberate sub forma de caldura, utilizata pentru a exprima consumurile si necesitatile energetice ale organismului, precum si valoarea energetica a alimentelor. Unitatea de masura oficiala internationala pentru energie este joule, dar caloria este foarte mult utilizata, in particular in dietetica. Forma cea mai utilizata este cea de "calorie mare" sau kilocalorie (simbol kcal), care face 1000 calorii, iar o calorie echivaleaza cu 4,185 joule. [continuare]
Legatura dintre bauturile indulcite si cresterea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru oricine incearca sa reduca din greutatea corporala, termenul de calorii lichide poate sa insemne ceva negativ. Si asa si trebuie. La urma urmei, caloriile pe care le beti ajung imediat in stomac, masticatia nefiind necesara. Caloriile din lichidele pe care le consumati zilnic conteaza foarte mult, in special pe masura ce inaintati in varsta. Cantitatea si diversitatea de bauturi indulcite au crescut remarcabil in ultimii ani si nu exista nici un semn ca ar putea sa scada. Chiar daca studiile efectuate peste tot in lume au demonstrat ca exista o legatura puternica, intre consumul ridicat de bauturi indulcite si riscul dezvoltarii obezitatii, oamenii continua inca sa consume cantitati importante de astfel de bauturi. Bauturile indulcite si cresterea in greutate Bauturile carbogazoase indulcite contribuie la mentinerea epidemiei generala de obezitate, din cauza continutului ridicat de zaharuri adaugate, senzatiei scazute de satietate si aportului insuficient de... [continuare]
Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli
Autor: SfatulMedicului
Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]
Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]
Carnea si leguminoasele. piramida nutritionala
Autor: SfatulMedicului
Ce reprezinta carnea si leguminoasele? Carnea si leguminoasele sunt principalele componente ale uneia dintre grupele alimentare de baza din noua piramida nutritionala. Care sunt alimentele incluse in grupa carne si leguminoase? Toate preparatele din carne, pestele, mazarea si fasolea uscata, ouale, nucile si semintele, sunt considerate ca facand parte din aceasta grupa. Mazarea si fasolea uscata apartin atat acestei grupe, cat si grupei legumelor. Se recomanda ca sortimentele de carne alese, sa fie carnea macra sau cu continut redus de grasime. Sortimentele cu un continut mai ridicat de grasimi, precum carnea tocata sau carnea de pui cu piele, aduc un plus de grasimi si calorii. Pestele, nucile si semintele contin uleiuri cu efecte benefice, motiv pentru care pot fi considerate substituenti ai carnii, atat alba cat si rosie. Este incurajat consumul cat mai frecvent de peste bogat in acizi grasi Omega-3 (cu efect protector asupra inimii): somon, pastrav,... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale spanacului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bogat in substante nutritive, spanacul ofera aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina A, doar prin consumul unei cesti. In plus, spanacul ofera 14% din necesarul zilnic de vitamina C, pentru o stare optima de sanatate. Prin consumul de spanac, o persoana poate acumula si fier, calciu, acid folic, vitamina K si fibre. Salata de spanac O salata de spanac ofera oricarei persoane o cantitate importanta de vitamine si minerale. Pentru prepararea salatei se vor amesteca doua parti de spanac si o parte de capsuni si afine. Peste ingrediente se vor adauga ceapa si nuci pecan prajite. Se va face un sos din otet din vin alb, otet balsamic, miere, mustar si condimente care se va adauga deasupra. O portie contine 158 calorii si 0.5 grasimi saturate, fara colesterol. Salata ofera in plus, 4g de fibre si 4g de proteine. Beneficiile oferite de spanac, sanatatii Iata cateva motive pentru care spanacul trebuie consumat cat mai des posibil: [continuare]
Ce este metabolismul? Rata metabolica este cantitatea de energie (caloriile) de care organismul are nevoie pentru a functiona in conditii optime. Metabolismul este un proces complex care se desfasoara la nivelul muschilor si organelor, vizeaza in mod direct viteza de actiune a intregului organism, iar rezultatul acestuia consta in ceea ce se numeste "arderea caloriilor". De ce este necesar ca metabolismul sa fie rapid? Cel mai important avantaj al unui metabolism rapid este mentinerea greutatii corporale chiar daca, cantitatea alimentelor consumate este mai mare. Metabolismul ridicat presupune un consum ridicat de energie! Ce factori influenteaza metabolismul? Rata metabolica este determinata de trei factori: 1. Cantitatea de energie utilizata de organism pentru desfasurarea proceselor vitale, cum ar fi respiratia. 2. Cantitatea de energie consumata (caloriile arse) in timpul activitatilor fizice. 3. Cantitatea de energie folosita in timpul procesului de digestie. In... [continuare]
Deoarece alimentatia are un rol determinant pentru sanatatea noastra, aceasta trebuie sa fie adecvata varstei si trebuie adaptata in ermanenta nevoilor calorice ale organismului. Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important. E demonstrat faptul ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin. Ca urmare, este evident ca printr-o alimentatie corect ne putem mentine si creste rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii. In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 – 6 raceli pe an, iar un adult de 2 - 4 raceli pe an. Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic? Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt: – vitamina C : aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le putem gasi intr-un ardei rosu de marime... [continuare]
Generalitati Sunt multe persoane care declara ca au o greutate corporala peste cea normala datorita unui metabolism mai lent. Ce inseamna acest lucru? Exista vreo posibilitate ca acest metabolism sa poata fi activat pentru a arde mai multe calorii? In timp ce este adevarat ca metabolismul are legatura cu greutatea corporala, aceasta afirmatie nu este tocmai ceea ce se asteapta cei mai multi. De fapt, contrar parerii comune, un metabolism mai incet este rareori cauza supraponderabilitatii. Desi metabolismul influenteaza nevoile energetice de baza ale organismului, aportul de alimente si lichide si activitatea fizica a persoanei sunt cele care determina greutatea corporala. Metabolismul: transformarea alimentelor in energie Metabolismul este procesul prin care organismul transforma alimentele si lichidele ingerate in energie. In timpul acestui proces biochimic complex, caloriile din alimente sunt combinate cu oxigen pentru a elibera energia de care organismul... [continuare]
Cm buna vestire
Cabinetul medical Buna Vestire a luat fiinta in toamna anului 2003. La momentul acela, a fost primul cabinet medical de fiziokinetoterapie si reflexoterapie din Timisoara in care s-a implementat un nou concept de aplicare a medicinei, imbinand medicina alopata cu medicina traditionala in scop terapeutic, toate terapiile fiind efectuate in exclusivitate de catre medici. Pacientii cabinetului au beneficiat in egala masura de tratamente naturiste dar si de sfaturi si tratamente medicale alopate. Terapii precum fizioterapia, reflexoterapia , kinetoterapia, masajul, meloterapia sau aromoterapia efectuate de catre un personal medical tanar , dinamic si competent, au ajutat pacienti de toate varstele si categoriile sociale sa-si gaseasca alinarea fizica si mentala in cabinetul nostru. Va marturisim ca ne plac oamenii si acestia ne indragesc. Zambetul nostru si dorinta de a ajuta vin din suflet si oamenii simt acest lucru. De aceea multi dintre pacienti vin la noi ca la niste prieteni.... [continuare]
Clinica medicala irina
Clinica Medicala Irina ofera servicii de oftalmologie, fizioterapie, ortopedie, tratamente faciale si corporale. Centrul Medical Irina va ofera tratamente faciale si corporale prin: - liposuctie virtuala prin cavitatie (primul aparat Ultralipo din Oltenia); - mezoterapie cu dermoporatie, microdermabraziune, endermologie, terapia LED (aparatul Dermo Cell); - electrostimularea (Professional 24 pads) produce o miscare vibratorie fina a muschilor, arzand astfel calorii si grasimi in exces, imbunatatind circulatia sanguina si limfatica, precum si elasticitatea pielii (folosit si pentru lifting sani). - ultrasunetele (Ultraliposystem) produc spargerea depozitelor de grasime calcificate si dizolvarea lor, avand rol anticelulitic, anticearcan, antivergeturi precum si de stimulare a microcirculatiei prin actiunea termica. - drenajul limfatic (Presodrenaj) accelereaza microcirculatia si eliminarea reziduurilor toxinelor, fiind una dintre cele mai naturale si placute metode de... [continuare]
Excesul de fructe si cresterea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prea multe fructe pot contribui la cresterea in greutate a unei persoane. Aportul excesiv, indiferent de produsul alimentar, poate sa ingrase. Unele alimente insa, pot fi consumate in cantitati mai mari, fata de altele. Fructele proaspete contin aproximativ 15-20 de calorii per 30 de grame. De exemplu, un mar de dimensiuni medii (aproximativ 200 grame) contine aproximativ 100 de calorii. Fructele uscate au cel mai mare numar de calorii, 180 grame de stafide contin aproximativ 500 calorii, iar pentru cei mai multi dintre oameni, acest numar de calorii ar putea insemna prea mult. Cand are loc cresterea in greutate? Cresterea in greutate va avea loc atunci cand o persoana consuma mai multe calorii decat reuseste sa arda. Prin urmare, daca pe baza nevoilor individuale energetice, un individ ar trebui sa consume 2000 de calorii pentru a-si mentine greutatea, in cazul in care valorile acestora s-ar suplimenta cu 500 de calorii, intr-o saptamana ar castiga o jumatate de... [continuare]
Sfaturi Invatarea controlului apetitului este un pas foarte important in incercarea de a reduce din kilogramele in plus. Este important ca omul sa poate diferentia intre foamea reala si dorinta psihologica de a manca. Odata ce sunt identificate aceste senzatii, mai este necesara doar invatarea unui control al raspunsului la aceste senzatii. Procesul de baza al foamei poate fi asemanat cu cel al semaforului: verde inseamna initierea mesei, galben – precautia ca stomacul este aproape satisfacut, iar rosu semnifica oprirea din mancat. Fiziologia organismului este in asa fel facuta incat ne da semnele cele mai bune pentru a manca si a ne opri din mancat, astfel incat toata teoria cuantificarii caloriilor sa fie inutila, omul urmand sa manance in functie de foamea si plinatatea fiziologica. Din pacate, practica nu este atat de simpla. In primul rand, diferite distractii pot aparea in calea senzatiilor fizice. Desi organismul, spre exemplu, ne spune ca trebuie sa mancam,... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter