linte
Alimente care determina constipatia
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati O dieta cu un continut scazut de fibre poate sa determine constipatia. Sentimentul de blocaj rectal si eliminarea unui scaun la mai mult de 24 de ore poate creste riscul dezvoltarii constipatiei cronice. O data ce apar primele simptome trebuie consultat medicul. Printre factorii care contribuie la instalarea constipatiei sunt: lipsa exercitiilor fizice, rutina si utilizarea anumitor medicamente. La toate acestea se adauga alegerile alimentare gresite si consumul insuficient de apa. Alimente care constipa Fibrele (atat solubile cat si insolubile) sunt partile constituitive ale plantelor, fructelor sau cerealelor pe care organismul nu le poate digera. Fibrele solubile se dizolva usor in apa, iar consistenta lor, in intestin, va fi vascoasa sau asemanatoare cu a unui gel. Fibrele insolubile trec prin intestin intr-o stare aproape neschimbata fata de cea initiala. Textura moale a fibrelor ajuta la prevenirea formarii de scaune tari si uscate, dificil de... [continuare]
Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Meiul, lintea si hameiul sunt elemente-cheie intr-o alimentatie sanatoasa, furnizand o gama larga de beneficii pentru bunastarea fizica si psihica. Meiul previne eficient afectiunile digestive si ajuta la mentinerea greutatii corporale optime., lintea protejeaza sistemul cardiovascular, iar hameiul este un bun calmant pentru sistemul nervos si un remediu eficient in disconfortul menstrual. Beneficiile meiului in alimentatie Meiul este o cereala cu aroma de nuca, considerata a fi una dintre cele mai usor digerabile si non-alergice grane pe care oamenii le pot introduce in dieta. Meiul se numara totodata printre putinele cereale cu efect alcalinizant pentru organism. In ciuda faptului ca meiul este asociat de regula cu hrana pentru pasari, el poate fi un ingredient delicios in meniul oamenilor de pretutindeni. Odata gatit, are o consistenta cremoasa similara cu cea a piureului sau a orezului foarte bine fiert. Meiul poate fi alb, gri, galben sau rosu. Circa... [continuare]
Lintea salbatica (ervus lens)
Planta este originara din Europa. lintea este o planta scunda,de circa 40 cm inaltime, paroasa. Frunzele sunt paripenat compuse. Florile au culoare alb- albastrui. Semintele plantei sunt comestibile si cresc in pastai asemanatoare celor de mazare. Dintre elementele chimice continute de planta amintim: amidon, fier, calciu, sodiu si potasiu (care favorizeaza asimilarea grasimilor), vitaminele b, C, mangan, apa, protide, hidrati de carbon, lipide, saruri minerale, celuloza, 162 mg de purine la 100 g, acid uric.Principalele calitati ale lintei sunt: foarte nutritiva si printre cele mai digeste, galactogog, energizant, antiinflamator, ajuta la scaderea colesterolului din sange. In fitoterapie sunt utilizate semintele. Aceste seminte, alaturi de soia, reprezinta o alternativa pentru vegetarieni, reprezentand o foarte bogata sursa de proteine. Uz intern: - convalescenta, crestere, dispepsii, mamele care alapteaza pentru marirea cantitatii de lapte, sportivi, persoane cu... [continuare]
Lintea (lens culinaris)
Planta alimentara dar si medicinala cultivata la noi in tara. lintea este acoperita de peri desi. Funzele sunt paripenat compuse. Florile sunt de culoare alba. Fructul este o pastaie cu seminte comestibile. Semintele variaza ca dimensiune si culoare in functie de soi (culoarea variaza: portocaliu, rosie, maro, verde).
lintea infloreste din luna mai pana in luna iulie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele.
lintea contine fibre, proteine, amidon, glucide, lipide, calciu, sodiu, magneziu, mangan, fosfor, fier, vitamina a, vitamina b, vitamina c.
Planta are calitati galactogene, tonice. Este utilizata in gastronomie, intrand in componenta preparatelor culinare.
Uz intern:
- convalescenta, stimularea lactatiei, dispepsie, efort intelectual, astenie, boli hepatie, anemie feripriva, afectiuni gastrointestinale, hipercolesterolemie, boli cardiace - sub forma de fiertura, faina.
Uz extern:
- abcese, plagi - sub forma de cataplasma.
Dr. laurentiu adrian linte
Dr. alina cristina linte
Dr. elena linte
Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Incercam sa reabilitam in acest articol familia fasolei, pentru ca pe nedrept, mai degraba din snobism, alimentele din aceasta categorie incep sa fie uitate. Dorim sa va spunem doar ca la restaurantele marilor hoteluri nu lipsesc niciodata: mancarea de fasole boabe, lintea sau mazarea si ca soia si-a castigat si ea definitiv locul in alimentatia sanatoasa. Atunci de ce sa uitam de ele? Aceasta categorie de alimente (leguminoasele) este formata din familia fasolei: fasole, linte, mazare, soia, naut etc. Leguminoasele (la fel ca si cerealele de altfel) tind sa dispara din meniul omului modern. In plus, la noi in tara, datorita usurintei cu care se cultiva si deci disponibilitatii lor foarte mari, leguminoasele si-au castigat reputatia de hrana a saracului. De unde si ideea ca ele sunt un aliment de calitate inferioara, de mana a doua, spre deosebire de produsele animale, care sunt privite ca fiind cele mai valoroase. Beneficiile leguminoaselor [continuare]
Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Desi afecteaza pielea, parul, silueta, etc, anotimpul rece nu trebuie considerat un inamic al frumusetii. Sunt necesare doar cateva mici trucuri pentru mentinerea starii de sanatate si frumusetii exterioare. Ingrijirea tenului si parului Exfolierea Trecerea de la temperaturi scazute la un mediu incalzit artificial are un efect puternic de uscare a pielii. Exfolierea este importanta pentru indepartarea straturilor de piele moarta care sa permita noilor celule sa se formeze. Folosirea unei lufe in timpul dusului, pentru spalarea pe spate, brate si picioare, de cateva ori pe saptamana, face pielea mai moale si mai fina. Pielea fetei este mai delicata motiv pentru care nu este recomandat acest procedeu la nivelul ei. In acest caz se va folosi un produs bland de exfoliere, abraziv, dar nu mai des de doua ori pe saptamana. Hidratarea Hidratati-va dupa demachiere (dimineata si seara), cu o crema care sa hraneasca si sa mentina umiditatea pielii dvs., pentru ca... [continuare]
Ayurveda si tipurile constitutionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In Ayurveda, medicina traditionala indiana, exista trei tipuri constitutionale care pot fi diferite pentru aceeasi persoana la nivel fizic si psihomental: - tipul KAPHA - este armonios dezvoltat, plin, corpolent, relativ lent in gandire si actiune, dar are stabilitate si coerenta; - tipul PITTA - este atletic, nu da impresia de masivitate ci de rafinament si eleganta in miscari, este adaptabil, rapid in gandire si actiune; - tipul VATA - este relativ osos cu articulatii proeminente, poate fi genial, are idei inovatoare, creative si de avangarda. Astfel ca tratamentul fitoterapeutic se adreseaza diferentiat. Tipul KAPHA Corporal este armonios dezvoltat, plin, corpolent. Manifesta tendinta de a se ingrasa din cauza arderilor metabolice mai lente. Are o buna imunitate nativa, ceea ce-i confera rezistenta la boala. Alimentatia trebuie sa fie preponderent cr [continuare]
Generalitati O data cu sosirea primaverii, soseste si momentul pentru curatenia de primavara. In plus, ar fi timpul ca fiecare persoana sa acorde importanta inclusiv curateniei interioare, stimularii metabolismului, optimizarii digestiei si schimbarii modului de a se hrani, pentru a manca sanatos si a pierde in greutate in timp ce isi va pastra energia la cote ridicate. Curatare si detoxifiere In general, postul contribuie la imbunatatirea sanatatii, reduce inflamatia din organism si optimizeaza digestia. Majoritatea persoanelor nu tin sub control nivelul de zahar din sange si astfel, intervin senzatia de ameteala si foamea excesiva, care afecteaza capacitatea de a indeplini corespunzator activitatile zilnice. Intr-o prima etapa, detoxifierea naturala de primavara se va concentra asupra procesului de curatare al organismului, nu pe renuntarea la hrana sau prin post. In esenta, digestia este una dintre cele mai importante procese pentru sanatate si frumusete. Prin urmare,... [continuare]
6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O nutritie adecvata si obiceiuri sanatoase pot sustine sanatatea copilui dvs. in anii preadolescentei, adolescentei si maturitatii. Majoritatea parintilor au cunostinte de baza despre ceea ce ar trebui sa manance copilul lor pentru a avea un organism puternic care sa se dezvolte normal, dar s-ar putea ca acestia sa nu cunoasca si sa nu introduca in dieta micutilor unele dintre substantele nutritive importante. Daca doriti sa va asigurati ca includeti toti nutrientii esentiali, trebuie sa va asigurati urmatoarele substante nutritive se regasesc in alimentele din dieta copilului dvs. Calciul un nutrient important pentru dezvoltarea oaselor Calciul este binecunoscut pentru rolul sau in optimizarea cresterii oaselor si pentru faptul ca ar contribui la evitarea fracturilor in timpul copilariei dar si zeci de ani mai tarziu. In mare parte, cantitatea de calciu din organism este depozitata in tesutul osos, iar o alta parte circula in sange. Calciul din sange... [continuare]
Generalitati Acest plan de alimentatie se axeaza pe trei cai de atac: detoxifierea, cresterea rezistentei naturale la boli a organismului si stimularea producerii de substante chimice din creier care ofera o stare generala de bine. Dieta nu se recomanda a fi adoptata zilnic si ar trebui sa fie urmata maxim de trei-patru ori pe an. Scopul acesteia este eliminarea kilogramelor in plus, in doar sapte zile. Cum functioneaza Prima zi a planului de dieta va fi destul de dificila, intrucat se vor bea doar sucuri de fructe si iaurt degresat. Consumul de calorii va varia in fiecare zi de la 800 de calorii la 1300 calorii. Dieta va contine alimente cu un continut scazut de grasimi, iar concentratia ridicata de fructe si legume va contribui la cresterea nivelului de vitamine si minerale din organism. Rezultatul va fi nu doar o sanatate de invidiat si o silueta frumoasa ci si o piele stralucitoare si luminoasa! Cui i se adreseaza aceasta dieta? Planul dietetic se... [continuare]
Generalitati Majoritatea persoanelor care sunt sensibile si sufera de hiperaciditate gastrica, de multiple alergii si au un nivel redus de energie ar putea suferi de hipoglicemie si ar trebui sa urmeze aceasta dieta. Atunci cand o persoana hipoglicemica mananca alimente dulci, nivelul zaharului din sange va creste brusc, insa va reveni la normal in scurt timp. In timpul acestui fenomen dar si dupa normalizarea situatiei, pot avea loc o serie de simptome neplacute care ar putea afecta respiratia, circulatia, digestia sau starea emotionala si mentala a unei persoane. In cazul in care glicemia creste dupa ingestia de alimente dulci, pancreasul reactioneaza prin eliberarea de insulina (hormon care are rolul de a regla valorile zaharului din sange). La o persoana hipoglicemica, pancreasul produce prea multa insulina, ca raspuns la consumul de zaharoza sau a combinatiei dintre glucoza si fructoza. Excesul de insulina stimuleaza patrunderea rapida a glucozei in celule iar rez [continuare]
Fier
Compus indispensabil organismului, care intervine in numeroase reactii chimice si permite indeosebi transportul oxigenului prin hemoglobina globulelor rosii. Fiziologie - Aproape 70% din fierul (Fe) organismului se gaseste asociat la hemoglobina globulelor rosii si reprezinta aproape 3 grame. Distrugerea permanenta a globulelor rosii elibereaza fierul din hemoglobina, care este reutilizat de catre organism in cursul sintezei noilor globule rosii. Cealalta parte a fierului, fierul de rezerva (intre 0,6 si 1.2 grame), este situat in tesuturi ca cele ale splinei, maduvei osoase si ficatului, fie sub forma de feritina, rapid disponibila in caz de nevoie, fie sub forma de hemosiderina pentru o eliberare mai treptata. Piederile de fier sunt, in general, foarte mici, de ordinul miligramului pe zi. La femei, in perioada menstrelor cresc pierderile zilnice, care pot atunci sa se ridice la 3 miligrame pe zi. Pentru a compensa aceste pierderi, organismul scoate fierul din alimentatie.... [continuare]
Fibra alimentara
Substanta reziduala de origine vegetala nedigerata de catre enzimele tubului digestiv. fibrele alimentare contin celuloza, hemiceluloze, gume, mucilagii, pectina si lignina. Principalele alimente bogate in fibre sunt cerealele si produsele cerealiere (tarate de grau, faina integrala de grau etc.), unele fructe (nuci, caise, smochine, prune) si legume (fasole uscata, mazare, linte). fibrele alimentare au un efect regulator asupra tranzitului intestinal: ele cresc volumul si hidratarea scaunelor si diminueaza presiunea din interiorul colonului. In plus, ele modifica absorbtia glucidelor, lipidelor, proteinelor si sarurilor minerale. [continuare]
Feculent
aliment glucidic bogat in amidon. Feculentele sunt reprezentate, in principal, prin cereale (grau, orez, secara etc.), prin semintele de leguminoase (fasole, linte) si prin tuberculi (cartofi, batate dulci, napi etc.), precum si prin numeroase produse fabricate plecand de la aceste alimente (paine, paste fainoase). Bogatia lor in amidon le inscrie in categoria surselor de glucide cu absorbtie lenta - care furnizeaza energie intr-un mod lent si treptat, mai ales daca acestea contin si fibre. Astfel, este recomandat sa se consume feculente inaintea unei activitati fizice indelungate. [continuare]
Leguminoasa
Planta dicotiledonata al carei fruct este o pastaie. Sunt comestibile numeroase varietati de leguminoase: bobul, fasolea uscata, lintea, mazarea etc. Acestea sunt legume uscate care se deosebesc de legumele proaspete prin bogatia lor in proteine (25% in medie) si prin valoarea lor calorica mai ridicata (intre 120 si 340 kilocalorii pentru 100 grame). Leguminoasele contin o mare proportie de amidon (intre 55 si 60%) si de fibre vegetale. Aceste fibre pot fi iritante pentru mucoasa intestinala, ceea ce le face nerecomandabile persoanelor cu colon iritabil; piureurile de leguminoase sunt totusi tolerate mai bine. Continutul leguminoaselor in vitaminele grupului B este insemnat, desi acestea sunt partial distruse in cursul gatitului. In plus, ele sunt bogate in fosfor, in iod, in calciu, in fier. absorbtia fierului si calciu lui este totusi de nivel mediocru. Aceste diferite proprietati nutritive fac din ele un aliment indispensabil echilibrului alimentar, mai ales pentru... [continuare]
vreau sa va rog sa ma lamuriti de ce copilul meu in varsta de 1 an si 2 saptamani, inca se trezeste noaptea sa manance? am alaptat pana la 6 luni, si inca din maternitate am plecat cu laptele meu plus completare lapte praf, ptr ca nu se satura doar cu lapticul meu; mentionez ca mesele lui sunt asa: ora 9:30 dim un iaurt cu fructe (ptr ca fructe proaspete nu mai vrea, le refuza), 12:00 supita cu carne de pui (vita nu prea o agreeaza), ora 16:30 orez cu pui/branzica sau urda/linte/peste/pui cu smantana/piure cu gratar (in functie de ce gatesc si ptr noi), 19:30 iaurt cu cereale, 22:15 260 ml lapte praf, 02:30 220 ml lapte praf, si 05:30-06:00 200 ml lapte praf. cam asta e! ultima lui masa e la 6 dimineata; spuneti-mi va rog cu ce gresesc? ce nu fac bine, de inca se trezeste noaptea sa pape? am incercat sa-i dau apa dar nu vrea, plange, si sta treaz chiar si o ora, pe cand daca ii dau lapte in 2 sec adoarme la loc; mentionez si ca doarme cu noi in camera, respectiv in acelasi pat; va... [continuare]
vreau sa va rog sa ma lamuriti de ce copilul meu in varsta de 1 an si 2 saptamani, inca se trezeste noaptea sa manance? am alaptat pana la 6 luni, si inca din maternitate am plecat cu laptele meu plus completare lapte praf, ptr ca nu se satura doar cu lapticul meu; mentionez ca mesele lui sunt asa: ora 9:30 dim un iaurt cu fructe (ptr ca fructe proaspete nu mai vrea, le refuza), 12:00 supita cu carne de pui (vita nu prea o agreeaza), ora 16:30 orez cu pui/branzica sau urda/linte/peste/pui cu smantana/piure cu gratar (in functie de ce gatesc si ptr noi), 19:30 iaurt cu cereale, 22:15 260 ml lapte praf, 02:30 220 ml lapte praf, si 05:30-06:00 200 ml lapte praf. cam asta e! ultima lui masa e la 6 dimineata; spuneti-mi va rog cu ce gresesc? ce nu fac bine, de inca se trezeste noaptea sa pape? am incercat sa-i dau apa dar nu vrea, plange, si sta treaz chiar si o ora, pe cand daca ii dau lapte in 2 sec adoarme la loc; va rog din suflet lamuriti-ma! va multumesc! [continuare]
Buna seara. Am 17 ani si in urma cu aproximativ 8-9 am început să resimt probleme digestive care constau în stare de vomă destul de severa dimineata care se termina cu vomă dupa micul dejun, indigestie si balonare. Am fost la spital un mi s-a pus diagnosticul de apendicita, am fost operat, si au urmat 2-3 luni fără nicio problemă. După aceste luni simptomele de dinaintea operației s-au intors, putin diferite(stare de vomă, uneori cu nod in gât, foarte multe gaze, balonare, sunete in stomac-inainte/dupa masa, si o senzatie de disconfort total). Acest lucru se întâmplă preponderent dimineata. Am facut testul de heliobacter pylori de aproximativ 3 ori, de fiecare dată negativ, si am facut procedura de endoscopie. Aici mi s-a spus că sunt prezente urme de heliobacter pylori, însă, pe test a iesit Negativ, stomacul fiind sănătos Mentionez ca in septembrie am facut o ecografie in urma careia mi s-a spus că, colecistul este cudat, însă nu am primit tratament in... [continuare]
Folati serici, acid folic, acid pteroilmonoglutamic
Un test de acid folic masoara cantitatea de acid folic din sange. Acidul folic (vitamina B9) este esential pentru producerea hematiilor. Aceste celule au rol in transportul oxigenului in intregul corp, fiind astfel vitale pentru mentinerea sanatatii generale. Acidul folic este, de asemenea, important pentru dezvoltarea normala a fatului; ajuta la cresterea celulelor si tesuturilor, precum si la formarea ADN-ului. De aceea, acidul folic este deosebit de important pentru femeile care sunt insarcinate sau care intentioneaza sa ramana insarcinate. Femeile trebuie sa ia 400 micrograme de acid folic in fiecare zi, incepand cu cel putin o luna inainte de a ramane insarcinate. Utilizarea acidului folic suplimentar in timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale ale creierului si ale maduvei spinarii, cum ar fi spina bifida si buza despicata. Acidul folic poate, de asemenea, reduce riscul de preeclampsie. Acidul folic este utilizat pentru a trata deficitele, care pot... [continuare]
Sideremie (fier seric) fe sau si
Fierul prezinta un rol important in transportul oxigenului catre tesuturi, dar si pentru producerea de energie, pentru buna functionare a muschilor si a organelor. Aproximativ 70% din fierul organismului este legat de hemoglobina in celulele rosii din sange. Restul este legat de alte proteine (transferina in sange sau feritina din maduva osoasa) sau depozitat in alte tesuturi ale corpului. Atunci cand hematiile se degradeaza, fierul este eliberat si transportat prin transferina la maduva osoasa si la alte organe, cum ar fi ficatul si splina. In maduva osoasa, fierul este depozitat si utilizat pentru a produce noi hematii. Sideremia reprezinta nivelul seric al fierului legat de transferina. Alimente bogate in fier sunt: spanacul, urzicile, lintea, fructele uscate, ouale, carnea, ficatul, vinul. Organismul are nevoie de mai mult fier in momentele de crestere (cum ar fi in timpul adolescentei), in perioada de sarcina, in timpul alaptarii sau in momentele cand exista niveluri... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter