Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

intoxicatia cu ciuperci otravitoare la animale

Intoxicatia cu ciuperci

Intoxicatia cu ciuperci

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2015

Autor: SfatulMedicului

Simptome In Romania exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numarul acestora creste de la an la an datorita mutatiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscatori. Simptomele intoxicatiei cu ciuperci se clasifica in functie de perioada de incubatie a tipului de ciuperci care provoaca intoxicatia, astfel: - cu perioada de incubatie scurta - cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor si se manifesta prin: hipotensiune arteriala, halucinatii, tulburari nervoase, abundenta salivatiei, lacrimare, pupila micsorata, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede [continuare]

Intoxicatia cu ciuperci

Intoxicatia cu ciuperci

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In Romania exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numarul acestora creste de la an la an datorita mutatiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscatori. Simptome Simptomele intoxicatiei cu ciuperci se clasifica in functie de perioada de incubatie a tipului de ciuperci care provoaca intoxicatia, astfel: - cu perioada de incubatie scurta - cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor si se manifesta prin: hipotensiune arteriala, halucinatii, tulburari nervoase, abundenta salivatiei, lacrimare, pupila micsorata, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede - cu perioada de incubatie lunga (ciuperca alba, buretele viperei, etc) - s [continuare]

Hepatita toxica

Hepatita toxica

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Definitie Hepatita toxica reprezinta o inflamatie a ficatului. Aceasta apare cand ficatul este afectat de substante toxice, sau unele ciuperci otravitoare in urma ingerarii sau a expunerii la ele. In unele cazuri, hepatita toxica apare la cateva ore sau zile de la expunerea la toxic. In alte cazuri, poate dura cateva luni de folosire regulata a toxicului inainte de aparitia simptomelor hepatitei toxice. Deseori, simptomele hepatitei toxice dispar cand expunerea la respectiva substanta toxica a incetat. Dar hepatita toxica poate produce leziuni hepatice permanente, ducand la aparitia unor cicatrici fibroase ale tesutului hepatic (ciroza) si in unele cazuri la insuficienta hepatica. Simptome Formele usoare de hepatita toxica pot sa nu determine aparitia unor probleme observabile si pot fi detectate doar prin teste de sange. Cand semenle si simptomele apar, ele sunt similare cu cele ale altor forme de hepatita: - ingalbenirea pielii si a sclerelor (icter); - oboseala; -... [continuare]

Comunitate medicala

Ulcerul gastroduodenal

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Ulcer

mi s-a pus diagnosticul de ulcer duodenal dupa o analiza de sange pt helicobacter[pozitiv]si atat.palpare.fara alta investigatie si interviu despre simptome.mi sa dat urm trat:amoxi[4/zi],metronidazol[3/zi],controloc[2/zi],kalax[2/zi]si inca un medicament pe care nu l-am gasit si nu il iau.este normal asa un tratament?atat de multe pastile?eu am avut intoxicatie cu ciuperci,icter la nastere,hepatitaA,si o toxiinf alimentara.mi-e frica pt ficat.deci?ce sa fac?multumesc. [continuare]

Fibrinogenul este o proteina, un factor de coagulare (factorul I), esential pentru formarea cheagurilor de sange. Fibrinogenul este produs de ficat si eliberat in circulatie impreuna cu cateva alte proteine ale factorului de coagulare. In mod normal, atunci cand un tesut corporal sau un perete al vaselor de sange este ranit, un proces numit hemostaza incepe sa ajute la oprirea sangerarii prin formarea unui cheag la locul accidentarii. Fragmente de celule mici numite trombocite adera si se agrega la nivelul locului si astfel incepe o cascada de coagulare, factorii coagularii fiind activati unul dupa altul. Pe masura ce cascada se apropie de finalizare, fibrinogenul solubil este transformat in fibre fibrinice insolubile. Aceste fibre se reticuleaza impreuna pentru a forma o plasa de fibrina care se stabilizeaza la locul prejudiciului. Fibrina adera la locul leziunii impreuna cu trombocitele pentru a forma un cheag de sange stabil. Aceasta bariera previne pierderea suplimentara... [continuare]

Cat timp raman in corp ciupercile halucinogene?

Cat timp raman in corp ciupercile halucinogene?

Actualizat la data de: 31 Martie 2021

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Ce sunt ciupercile halucinogene Ciupercile halucinogene, cunoscute drept “ciuperci”, sunt un tip de ciuperci ce contin psilocibina, un compus halucinogen. Durata de timp in care aceste ciuperci raman in organismul unei persoane care le consuma depinde de numerosi factori, inclusiv taria ciupercii, doza, dar si de corpul fiecarui individ in parte. Adesea, oamenii consuma ciuperci halucinogene in scop recreativ sau in cadrul diferitelor ritualuri. Compusii lor halucinogeni pot induce efecte intense, chiar pe termen lung. Aceste efecte pot dura cateva ore, fara a sti dinainte care este momentul in care efectul va inceta. Factori similari pot juca, de asemenea, un rol in durata de timp pana la debutul efectului, tot acestia putand influenta aparitia compusilor in cadrul testelor anti-drog. Cat timp raman in organism? Compusii regasiti in ciuperci sunt metabolizati la nivel renal, intre acestia regasindu-se si psilocibina, ingredientul principal responsabil pentru efectele... [continuare]

Intoxicatia cu paracetamol

Intoxicatia cu paracetamol

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Paracetamolul (acetaminofen) este unul din cele mai utilizate antipiretice (substante care combat febra) si antialgice (contra durerii) si se gaseste in compozitia a peste 100 de produse farmaceutice disponibile fara reteta medicala (apartin clasei de medicamente). Se utilizeaza in special pentru ameliorarea febrei si durerii, a cefaleei, dar si a altor dureri minore, dar suparatoare (si care nu au componenta inflamatorie), in stari gripale si raceli banale. In combinatie cu antiinflamtoarele nesteroidiene sau chiar cu opiodele se poate folosi cu succes in tratamentul unor dureri cronice severe (dorsalgii, lombalgii si chiar dureri neoplazice). Mecanism de actiune Mecanismul exact de actiune al paracetamolului este deocamdata incomplet cunoscut. Se pare insa ca amelioreaza durerea, ridicand de fapt pragul de aparitie al acesteia (deci stimulul dureros trebuie sa aiba o intensitate mult mai mare pentru a declansa o senzatie ce poate fi simtita si constientizata ca... [continuare]

Primul ajutor in intoxicatii

Primul ajutor in intoxicatii

Actualizat la data de: 05 Mai 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Ce este intoxicatia Intoxicatia reprezinta starea patologica determinata de actiunea unei substante toxice ce a patruns in organism si de reactia organismului la prezenta toxicului. Prin substanta "toxica" se intelege orice substanta care patrunsa in organism pe diverse cai, provoaca tulburari functionale si/sau alterari structurale, avand ca rezultat o stare patologica. Intoxicatiile pot fi voluntare - in cazul tentativelor de suicid, sau involuntare - accidentale. Toxicitatea Toxicitatea unei substante - proprietatea unei substante chimice de a produce modificari patologice in organism si de a declansa reactii patologice din partea organismului - depinde de mai multi factori: - proprietatile fizice si chimice ale substantei - concentratia substantei - viteza de raspandire in organism - calea de patrundere in organism a toxicului - timpul de actiune al toxicului - varsta intoxicatului (varstnicii sunt mai sensibili) - greutatea - starea de sanatate:... [continuare]

Simptomele intoxicatiilor alimentare

Simptomele intoxicatiilor alimentare

Actualizat la data de: 11 Mai 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Simptomele intoxicatiilor alimentare sau ale toxiinfectiilor alimentare, cauzate de consumul de hrana sau bauturi contaminate cu agenti patogeni sau toxine periculoase, difera in functie de microorganismele care le-au produs.  Recunoasterea imediata a simptomatologiei este foarte importanta, intrucat unele intoxicatii alimentare pot pune viata in pericol fara o interventie medicala prompta. Simptome generale ale toxiinfectiei alimentare In general, simptomele manifestate de toxiinfectiile alimentare sunt o combinatie de stari de greata, varsaturi si diaree (cu sau fara prezenta sangelui in materiile fecale), insotite de alte simptome, precum:  durerile de cap;  febra cu frisoane;  lacrimarea ochilor;  transpiratii; ameteli; salivatia excesiva; starile de confuzie; crampele abdominale; slabiciunea generalizata. Simptomatologia specifica intoxicatiilor alimentare este descrisa astfel: - Dupa consumul alimentelor... [continuare]

Starile de greata - particularitati medicale

Starile de greata - particularitati medicale

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Starea de greata, acuta de scurta durata sau persistenta, se caracterizeaza prin nevoie stringenta de a voma. Greata si varsaturile pot fi provocate de afectiuni neurologice sau ale organelor tractului gastrointestinal superior - esofag, stomac, intestin subtire, ficat, pancreas, vezica biliara. De asemenea, acestea pot fi cauzate de durere, administrarea anumitor medicamente sau alte afectiuni existente in organism. Stimulii care provoaca greata actioneaza la nivelul "centrului vomei" din creier care genereaza senzatia de greata si coordoneaza actul varsaturilor. Tratarea starii de greata presupune tratarea cauzei declansatoare. Greata nu pune viata in pericol, dar varsaturile prelungite si repetate pot duce la deshidratare sau organismul intra in stare de soc. Simptome Greata si varsaturile sunt adesea asociate cu diverse semne si simptome. Prezenta anumitor simptome asociate cu greata pot fi declansate de reactiile fiziologice ale organismului aparute in... [continuare]

Pneumonita de hipersensibilitate - o boala pulmonara interstitiala speciala

Pneumonita de hipersensibilitate - o boala pulmonara interstitiala speciala

Actualizat la data de: 03 Iunie 2024

Dr. Ana-Maria Cucu
Medic rezident Medicina Interna

Ce este pneumonita de hipersensibilitate Pneumonita de hipersensibilitate este o forma particulara de boala pulmonara interstitiala, determinata de reactii imune la nivelul sistemului respirator, ca urmare a expunerii la un antigen habitual. Apar manifestari clinice diverse, in functie de evolutia bolii, de la astenie pana la dispnee, insuficienta respiratorie. Este o boala inca subdiagnosticata, neavand un “standard de aur ” care sa o defineasca in totalitate. Epidemiologie Pneumonita de hipersensibilitate este o boala destul de rara. In SUA se estimeaza o incidenta de 0.13-1.94 cazuri la 100 000 de locuitori si o prevalenta de 0.45-2.71 cazuri la 100. 000 de locuitori. Numarul de cazuri difera in functie de tara, de clima, de domeniul de activitate, prevalenta find crescuta la cei care lucreaza in agricultura, industria alimentara, industria metalurgica, de prelucrare a lemnului, in constructii si in industria textila. In Romania nu avem suficienta date care sa ateste... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale ciupercilor

Beneficiile pentru sanatate ale ciupercilor

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista o multitudine de soiuri de ciuperci dintre care multe sunt otravitoare. Cu toate acestea, exista destule tipuri care pot fi consumate, fara nici o teama. Ciupercile pot fi recoltate din mediul natural, pot fi cultivate la in gradina sau pot fi cumparate din comert. Valori nutritionale Valorile nutritionale ale ciupercilor variaza in functie de soiul acestora. In general, o ceasca de ciuperci fripte are urmatoarele valori nutritionale - calorii - 43 - grasimi - 0 g - sodiu - 4 mg - carbohidrati - 7 g - proteine - 3 g La aceeasi cantitate de ciuperci, doza zilnica recomandata de vitamine si minerale este - tiamina 6% - riboflavina 14% - niacina 17% - B6 8% - acidul folic 3% - acid pantotenic 12% - fier 3% - magneziu 4% - fosfor 10% - potasiu 8% - zinc 6% - cupru 7% - mangan 10% - seleniu 8% Beneficiile ciupercilor Gratie continutului scazut de calorii, ciupercile pot ajuta la prevenir [continuare]

Intoxicatia cu fier

Intoxicatia cu fier

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia cu fier apare cel mai frecvent cand o persoana, adesea un copil, inghite foarte multe pilule ce contin fier sau este expus unor substante industriale. In cele mai multe cazuri, insa, este vorba de suplimente nutritionale. Acestea sunt conditionate sub forma unor pastile colorate, dulci, pe care copii le confunda cu bomboane sau dulciuri si ajung sa ingere accidental cantitati mari. Intoxicatia acuta apre cel mai frecvent la pacientii cu varsta sub 6 ani, care sunt putin complianti la investigatii si nu ofera informatii utile in tratament: astfel, ei nu spun ce au inghitit si cat, iar aceste date sunt esentiale in terapie. Fierul se gaseste in foarte multe preparate farmaceutice larg raspandite si disponibile fara prescriptie medicala: dropsuri, siropuri, capsule, tablete. Doza considerata a fi toxica depinde de greutatea copilului. De exemplu, un copil de 8 ani poate fi asimptomatic chiar daca ingera o cantitate suficient de mare incat sa determine... [continuare]

Halucinogene

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Drogurile halucinogene au jucat un rol important in vietile oamenilor de mii de ani. Diversele culturi au folosit plante pentru a induce stari de detasare fata de realitate si „viziuni" in scopuri mistice, disponibilitatea lor fiind limitata de conditiile climatice si de sol pe care le solicita. Halucinogenele ( sin. psihodisleptice, psihotomimetice = care produc, mimeaza psihoze, depersonalizarile, schizofrenomimetice ) sunt capabile sa perturbe activitatea psihica, avand manifestari delirante in care starea de vis „pe trezie" domina, asemanatoare cu cea descrisa in psihoze. Desi termenul halucinogen sugereaza producerea de halucinatii, acesta este considerat inexact, deoarece halucinatiile propriu-zise sunt rare. Frecvent pot fi observate fenomenele iluzorii (iluzia este perceptia distorsionata a unui stimul existent in mediu; ex. a vedea fata cuiva deformandu-se, „topindu-se"), in consecinta, unii specialisti au denumit aceste droguri iluziogene. In ciuda... [continuare]

Insuficienta hepatica

Insuficienta hepatica

Actualizat la data de: 01 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Insuficienta hepatica este o afectiune, cronica sau acuta, caracterizata prin incapacitatea ficatului de a-si exercita in mod normal functiile sintetice si metabolice, ca parte fiziologica normala. Deoarece este o afectiune cu potential letal, insuficienta hepatica necesita ingrijire medicala de urgenta. Exista 2 forme de insuficienta hepatica: 1. Insuficienta hepatica acuta Se instaleaza in cateva zile sau saptamani, iar in prima faza este dificil de indentificat si de tratat. Acest tip de insuficienta hepatica este cauzat de dezvoltarea encefalopatiei hepatice (confuzie, coma), scaderea productiei de proteine (albumina, proteinele de coagulare), icter. Se diferentiaza insuficienta hepatica hiperactuta, cand afectiunea se instaleaza in 48 ore, si insuficienta hepatica hipoacuta cand afectiunea se instaleaza in mai mult de 4 saptamani. 2. Insuficienta hepatica cronica Se instaleaza dupa o lunga perioada de timp - luni, ani. De... [continuare]

Avocado si functia hepatica

Avocado si functia hepatica

Actualizat la data de: 19 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este cel mai mare organ intern. Acest organ vital desfasoara o multitudine de functii, inclusiv transformarea produselor alimentare in energie, producerea bilei pentru digestie si eliminarea deseurile si toxinelor din fluxul sanguin. Pentru mentinerea unei functii hepatice optime, este primordial consumul de alimente sanatoase. Unul dintre fructele santoase pentru ficat este avocado. Acesta contine nutrienti care ajuta la functionarea ficatului si imbunatateste starea generala de sanatate a unei persoane. Avocado este un fruct popular in bucataria vegetariana, un substitut pentru carnea din sandwichuri si salate intrucat acesta are un continut ridicat de grasimi. Este utilizat in bucataria mexicana in compozitia preparatului numit guacamole, precum si pentru umplerea rulourilor de sushi. Poate fi servit pasat sau feliat ca parte din mai multe mancaruri sau chiar intins pe painea prajita, servit cu sare si piper. Continut de grasime Fructele de... [continuare]

Suferinta ficatului indusa de toxice si medicamente

Suferinta ficatului indusa de toxice si medicamente

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Afectarea hepatica poate sa apara in urma ingestiei, inhalarii sau administarii parenterale (intra-venos, intra-muscular, transdermic, etc.) a numerosi agenti chimici sau medicamente. Hepatita indusa de toxice si medicamente este una dintre cele mai prezente cauze de injurie hepatica. Motivul pentru care foarte multe medicamente aflate in cercetare sunt abandonate o reprezinta rezultatele pozitive pe care acestea le dau asupra injuriei hepatice. In cazul in care un pacient se prezinta cu icter (colorare in galben a tegumentelor si mucoaselor) sau cu teste biochimice hepatice alterate (bilirubina, AST, ALT, colesterol, etc.) este esential sa se cerceteze daca acesta a luat contact cu produse chimice toxice acasa sau la locul de munca sau daca i s-au administrat medicamente care pot cauza injurie hepatica. Hepatotoxicitatea poate sa apara si in urma fitoterapiei (terapie cu ierburi si plante medicinale) sau in urma practicarii tehnicilor de medicina alternativa;... [continuare]

Dieta pentru hepatita b

Dieta pentru hepatita b

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Virusul hepatitei B este un virus ADN, ceea ce inseamna ca materialul sau genetic este compus din acizi dezoxiribonucleici. Acesta face parte dintr-o familie de virusuri cunoscute sub denumirea de hepadnaviridae. Virusul este localizat in primul rand in ficat dar este prezent si in sange si in fluidele corpului. Virusul hepatitei B este compus din particule, in partea centrala (nucleu) si un invelis inconjurator (in exterior). Nucleul este format din ADN si antigeni de nucleu (HBcAg). Invelisul contine antigeni de suprafata (AgHBs). Acesti antigeni sunt prezenti in sange si sunt makerii folositi in diagnosticul si evaluarea pacientilor suspecti de hepatita virala. Pentru cei mai multi dintre oameni, dieta specifica pentru hepatita B are la baza aceleasi elemente ca o dieta recomandata pentru o persoana sanatoasa. Bolnavii diagnosticati cu hepatita B ar trebui sa consume alimente care stimuleaza sanatatea inimii (fructe, legume, cereale integrale),... [continuare]

Intoxicatia cu monoxid de carbon

Intoxicatia cu monoxid de carbon

Actualizat la data de: 23 Decembrie 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Monoxidul de carbon este un gaz, incolor, inodor, insipid. Acest gaz invizibil, otravitor, provine din arderea unor gaze precum gazul natural, motorina, petrolul sau a lemnelor (de exemplu in sistemul de incalzire casnic, in motoarele masinilor, in sistemele de gatit sau focuri). Intoxicarea cu monoxid de carbon apare cand se inhaleaza destul monoxid de carbon, incat acesta incepe sa inlocuiasca oxigenul transportat de sange. Aceasta se intampla, deoarece moleculele de monoxid de carbon se ataseaza de celulele rosii din sange de 250 de ori mai puternic decat cele de oxigen. In timp ce oxigenul din sange este inlocuit de monoxidul de carbon, tesuturile si organele din organism care depind de acest oxigen, nu mai pot functiona normal. Cauze Intoxicarea cu monoxid de carbon e cauzata de inhalarea monoxidului, un gaz insipid, inodor, incolor, provenind din arderea incompleta a unor gaze. Se poate acumula in zone inchise sau semi-inchise, cum ar fi: masini, case,... [continuare]

Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

Comunitate medicala

Ajutor

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli cu transmitere sexuala

buna. am avut candida iar dupa ce m-am tratat cat trebuia, tot mi-or mai ramas niste pete foarte slabe rosii si niste dungi ca niste fulgere pe pielea din interior si e putina lipicioasa, iar dupa o consultatie la un medic dermatolog specialist si cu ani grei in spate mi-a spus ca nu mai am nimic si chiar mi-a facut si analiza si o iesit ca nu mai am candida.... dar dupa am observat ca in urma unui contact protejat, pe penis apar pete rosii si buburuze rosii mici de la sperma... lucru care nu exista pana acuma recent.... ma puteti ajuta cu un sfat? multumesc. [continuare]

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi... [continuare]

Intoxicatia cu monoxid de carbon

Intoxicatia cu monoxid de carbon

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Monoxidul de carbon este un gaz, incolor, inodor, insipid. Acest gaz invizibil, otravitor, provine din arderea unor gaze precum gazul natural, motorina, petrolul sau a lemnelor (de exemplu in sistemul de incalzire casnic, in motoarele masinilor, in sistemele de gatit sau focuri). Intoxicarea cu monoxid de carbon apare cand se inhaleaza destul monoxid de carbon, incat acesta incepe sa inlocuiasca oxigenul transportat de sange. Aceasta se intampla, deoarece moleculele de monoxid de carbon se ataseaza de celulele rosii din sange de 250 de ori mai puternic decat cele de oxigen. In timp ce oxigenul din sange este inlocuit de monoxidul de carbon, tesuturile si organele din organism care depind de acest oxigen, nu mai pot functiona normal. Cauze Intoxicarea cu monoxid de carbon e cauzata de inhalarea monoxidului, un gaz insipid, inodor, incolor, provenind din arderea incompleta a unor gaze. Se poate acumula in zone inchise sau semi-inchise, cum ar fi:... [continuare]

Ciuperci - amanita muscaria

Actualizat la data de: 22 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este Amanita Muscaria? Amanita muscaria (muscarita) este originara din emisfera nordica, dar se gaseste si in unele zone din Africa de Sud, America de Sud, Australia si Noua Zeelanda. Amanita muscaria este consumata rar in scop recreational. Se foloseste atat in ritualurile shamanilor, cat si de catre populatia din Siberia. Ce contine? Cea mai importanta toxina nu este muscarina, ci acidul ibotenic si produsul sau de decarboxilare muscimolul. Acestia pot fi considerati inruditi structural cu 2 neurotransmitatori majori ai SNC, acidul glutamic si respectiv GABA . De altfel, muscimolul este un agonist puternic al GABAA, consecinta fiind deprimarea sistemului nervos central. Intoxicatia acuta Intoxicatia survine in urma ingestiei deliberate de Amanita muscaria pentru a obtine efecte psihoactive, simptomele aparand in 20-180 minute. In acest caz apar somnolenta si vertijul, urmate de buna dispozitie, cresterea activitatii motorii, tremor, agitatie si... [continuare]

Intoxicatia cu metale grele: simptome, cauze, tratament

Intoxicatia cu metale grele: simptome, cauze, tratament

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia cu metale grele este cauzata de acumularea unor metale in organism, din cauza expunerii la anumite produse chimice industriale, a consumului apei contaminate sau a anumitor alimente. Acumularea prea multor metale in organism poate cauza afectiuni grave. In timp ce corpurile noastre au nevoie de cantitati mici de metale - cum ar fi zinc, cupru, crom, fier si mangan - cantitatile toxice sunt daunatoare. Plumbul, mercurul, arsenicul si cadmiul sunt cel mai frecvent asociate cu otravirea cu metale grele. Cauze - Expunere industriala; - Poluarea aerului sau a apei; - Alimente, precum pestele pescuit din zone cu concentratii mari de mercur; - Medicamente pe baza de plante care contin metale grele; - Ingerarea vopselelor pe baza de plumb sau expunerea indelungata la vaporii acestora. Simptome Simptomele intoxicatiei cu metale grele depind de tipul de metal care provoaca intoxicatia. In plus, aceasta poate fi acuta sau cronica. Intoxicatia... [continuare]

Intoxicatie

Din Dictionar Termeni

Totalitate a tulburarilor provocate de introducerea, voluntara sau nu, in organism a uneia sau mai multor subtante toxice (otravuri). Cauze - substantele toxice patrund in organism prin ingestie, prin inhalare, prin injectare sau prin absorbtie prin piele sau mucoase. Intoxicatiile acute constituie un procentaj ridicat de spitalizari, fie ca sunt accidentale (casnice sau profesionale), fie voluntare (toxicomanie, tentativa de sinucidere). Intoxicatiile cu medicamente, cele mai frecvente, reprezinta 8O% dintre intoxicatiile ce necesita o spitalizare de urgenta. Ele sunt, in general, provocate prin asocierea mai multor medicamente (65% din cazurile semnalate la adulti). In ordinea descrescanda a frecventei, medicamentele responsabile sunt benzodiazepinele, analgezicele, antidepresivele, neurolepticele, carbamatii, barbituricele si alte psihotrope, in sfarsit, medicamentele impotriva tulburarilor cardiace. Alte toxice sunt produsele industriale (solventii), produsele menajere... [continuare]

Otravire

Din Dictionar Termeni

Totalitate a tulburarilor provocate de introducerea, voluntara sau nu, in organism a uneia sau mai multor subtante toxice (otravuri). Cauze substantele toxice patrund in organism prin ingestie, prin inhalare, prin injectare sau prin absorbtie prin piele sau mucoase. Intoxicatiile acute constituie un procentaj ridicat de spitalizari, fie ca sunt accidentale (casnice sau profesionale), fie voluntare (toxicomanie, tentativa de sinucidere). Intoxicatiile cu medicamente, cele mai frecvente, reprezinta 8O% dintre intoxicatiile ce necesita o spitalizare de urgenta. Ele sunt, in general, provocate prin asocierea mai multor medicamente (65% din cazurile semnalate la adulti). In ordinea descrescanda a frecventei, medicamentele responsabile sunt benzodiazepinele, analgezicele, antidepresivele, neurolepticele, carbamatii, barbituricele si alte psihotrope, in sfarsit, medicamentele impotriva tulburarilor cardiace. Alte toxice sunt produsele industriale (solventii), produsele menajere... [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)