intoxicatia alimentare
Intoxicatia cu monoxid de carbon
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Monoxidul de carbon este un gaz, incolor, inodor, insipid. Acest gaz invizibil, otravitor, provine din arderea unor gaze precum gazul natural, motorina, petrolul sau a lemnelor (de exemplu in sistemul de incalzire casnic, in motoarele masinilor, in sistemele de gatit sau focuri). Intoxicarea cu monoxid de carbon apare cand se inhaleaza destul monoxid de carbon, incat acesta incepe sa inlocuiasca oxigenul transportat de sange. Aceasta se intampla, deoarece moleculele de monoxid de carbon se ataseaza de celulele rosii din sange de 250 de ori mai puternic decat cele de oxigen. In timp ce oxigenul din sange este inlocuit de monoxidul de carbon, tesuturile si organele din organism care depind de acest oxigen, nu mai pot functiona normal. Cauze Intoxicarea cu monoxid de carbon e cauzata de inhalarea monoxidului, un gaz insipid, inodor, incolor, provenind din arderea incompleta a unor gaze. Se poate acumula in zone inchise sau semi-inchise, cum ar fi: masini, case,... [continuare]
Intoxicatia alimentara
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]
Simptomele intoxicatiilor alimentare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Simptomele intoxicatiilor alimentare sau ale toxiinfectiilor alimentare, cauzate de consumul de hrana sau bauturi contaminate cu agenti patogeni sau toxine periculoase, difera in functie de microorganismele care le-au produs. Recunoasterea imediata a simptomatologiei este foarte importanta, intrucat unele intoxicatii alimentare pot pune viata in pericol fara o interventie medicala prompta. Simptome generale ale toxiinfectiei alimentare In general, simptomele manifestate de toxiinfectiile alimentare sunt o combinatie de stari de greata, varsaturi si diaree (cu sau fara prezenta sangelui in materiile fecale), insotite de alte simptome, precum: durerile de cap; febra cu frisoane; lacrimarea ochilor; transpiratii; ameteli; salivatia excesiva; starile de confuzie; crampele abdominale; slabiciunea generalizata. Simptomatologia specifica intoxicatiilor alimentare este descrisa astfel: - Dupa consumul alimentelor... [continuare]
Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Intoxicatia alimentara si indigestia sunt doua afectiuni care nu trebuie confundate, desi unele manifestari pot fi asemanatoare. Intoxicatia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi contaminate cu bacterii, paraziti sau virusuri, pe cand indigestia se produce atunci cand alimentele sunt fie alterate, fie sunt consumate exagerat. De cele mai multe ori, nu este necesara instituirea unui tratament medicamentos in cazul intoxicatiei alimentare, fiind recomandata o hidratare optima, iar in cazul indigestiei, tratamentul medicamentos consta in suplimente de enzime digestive. Ce este intoxicatia alimentara Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii. Foarte multe organisme pot provoca intoxicatii alimentare, iar cele mai des intalnite sunt: infectia cu Norovirus, Salmonella, E. coli, Campylobacter si Listeria... [continuare]
Intoxicatia cu cafeina: cand trebuie sa ne oprim?
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Supradoza de cafeina Cafeina este un stimulent ce se gaseste in multe mancaruri, bauturi si alte produse. De obicei, consumam alimente sau bauturi care contin cafeina pentru a ne putea incepe ziua asa cum se cuvinte si uneori mai luam cate un “supliment” de energie pe parcursul zilei pentru a mentine acel nivel de energie constant. Practic, cafeina este un drog si se gaseste in cantitati consistente in cele mai populare bauturi din lume: cafea, ceai, sucuri. Adolescentii nu ar trebui sa consume mai mult de 100 miligrame de cafeina pe zi iar femeile insarcinate ar trebui sa limiteze consumul la 200 miligrame pe zi deoarece nu se cunosc cu exactitate efectele asupra bebelusului. Doza zilnica recomandata variaza in functie de varsta, greutate si starea de sanatate. Cafeina poate ramane in sistem de la 1,5 pana la 9,5 ore. Asta inseamna ca nivelul de cafeina din sange se reduce la jumatate din doza totala pe parcursul a 1,5-9,5 ore. Surse de cafeina Acest tabel indica dozele... [continuare]
Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Toxiinfectiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau bauturi care contin toxine, bacterii, virusuri sau paraziti daunatori. In timp ce multe alimente contin organisme potential daunatoare, acestea sunt de obicei distruse in timpul prepararii termice. Cu toate acestea, depozitarea inadecvata a alimentelor, dar si igiena necorespunzatoare a mainilor pot determina contaminarea. Femeile gravide, copiii, persoanele in varsta si cele care sufera de boli cronice prezinta un risc crescut de a dezvolta intoxicatii alimentare. O toxiinfectie alimentara poate fi inconfortabila dar majoritatea oamenilor se recupereaza in cateva zile fara un tratament medicamentos. Simptome ale toxiinfectiei alimentare Simptomele pot varia in functie de sursa de contaminare. Acestea pot fi de la usoare la severe: - dureri abdominale si crampe abdominale; - diaree; - dureri de cap usoare sau severe; - varsaturi; - febra; - frisoane; - slabiciune si oboseala; - greata; - dureri... [continuare]
Intoxicatia cu alcool
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Unor oameni le place sa bea o bere, vin sau lichior pentru a sarbatori sau a se relaxa. Cu moderatie, alcoolul poate fi bun. Dupa prea mult alcool, stii ca s-ar putea sa treci cu mahmureala. Dar daca nu stii cand sa renunti si sa te opresti din baut, s-ar putea sa te pui intr-o situatie care pune viata in pericol. Cand nivelul de alcool in sange al unei persoane creste, creste si riscul de intoxicatie cu alcool. Ce este intoxicatia cu alcool? S-ar putea sa fi avut mahmureala si ti-ai revenit foarte bine. Dar intoxicatia cu alcool este periculoasa si poate pune viata in pericol. Se intampla atunci cand o persoana bea o cantitate mare de alcool intr-un timp scurt. Intoxicatia cu alcool poate rezulta din consumul oricarui tip de alcool, inclusiv bere, vin sau lichior. Pe masura ce stomacul tau digera si absoarbe alcoolul, alcoolul intra in sange, iar nivelul de alcool in sange incepe sa creasca. Ficatul tau descompune alcoolul. Dar atunci cand nivelul de alcool din... [continuare]
De ce apar si cum previi toxiinfectiile alimentare
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este toxiinfectia alimentara Toxiinfectia alimentara este o problema de sanatate frecventa, care afecteaza milioane de persoane, la nivel mondial, in fiecare an. Este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi care sunt infestate cu bacterii, virusuri sau paraziti. In peste 70% din cazuri, bacteriile sunt vinovate de aparitia infectiei. Cele mai multe toxiinfectii sunt cauzate de Norovirus, Campylobacter, Clostridium perfringens, E. Coli si Salmonella. Simptome In functie de agentul vinovat de aparitia toxiinfectiei, simptomele pot aparea la un interval de doua-trei ore de la ingerarea alimentului infestat, cat si mai tarziu (intre 12 si 48 de ore). Astfel, in cazul intoxicatiei cu Campylobacter (in urma consumului de carne de pui, lactate nepasteurizate) manifestarile apar la 2-5 zile de la ingestie, in cazul celei cu Norovirus la un interval de 12- 48 de ore, la cea cu Staphylococcus aureus in 1-6 ore de la infestare, iar la intoxicatia cu [continuare]
Ce este intoxicatia cu histamina (scombroidoza)?
Dr. Claudia Adriana Nicolae
Medic primar Alergologie si Imunologie
Ce este scombroidoza Scombroidoza este o reactie toxica alimentara supranumita otravirea cu histamina. Ea apare ca urmare a consumului de peste stricat si este adesea confundata cu o reactie alergica. Termenul provine de la cuvantul grecesc “scombos” adica macrou, fiind descrisa initial in legatura cu consumul de peste apartinand familiei scombridae din care fac parte mcroul, tonul, marlinul, pestele-spada, palamida alaturi de alte 100 de specii. Majoritatea lor au o carne de culoare inchisa. Ulterior reactia toxica a aparut si dupa consumul de hering, sardine, hamsii, lufar sau mahi-mahi, in general specii de peste care sunt congelate sau pastrate inadecvat. Tipuri de peste care contin in mod natural o cantitate foarte mare de histidina Spre deosebire de alte toxiinfectii alimentare scombroidoza nu este produsa de bacterii sau virusuri, ci de asa numitele scombrotoxine, cea mai importanta dintre ele fiind histamina. Multe dintre tipurile de peste contin in mod natural o... [continuare]
Intoxicatia cu mercur - riscuri ascunse si solutii de preventie
Autor: SfatulMedicului
Ce este intoxicatia cu mercur Mercurul este un element chimic, un compus ce se gaseste in rocile din crusta planetei. Acesta are un aspect stralucitor argintiu, fiind astfel numit si ,,argint lichid’’. Mercurul este de asemenea prezent in tabelul periodic, avand simbolul Hg si numarul atomic 80. Mercurul, din totalul de elemente chimice, se diferentiaza prin consistenta sa, fiind un metal ce se poate gasi atat in stare solida cat si in stare lichida, in functie de temperatura. Mercurul are proprietati de conductibilitate, fiind regasit frecvent in termometre, felinare si becuri. Patruns insa in organismul uman, mercurul este toxic si nociv pentru acesta. Intoxicatia cu mercur apare atunci cand va expuneti la cantitati prea mari de mercur, iar corpul reactioneaza in mod negativ la mercur. Tipuri de mercur Exista 3 tipuri principale de mercur ce sunt nocive pentru corpul uman: • Mercur elemental (mercurul lichid): acesta se gaseste in obiecte precum termometrele... [continuare]
Diferenta intre gastroenterita si intoxicatia alimentara
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce sunt afectiunile gastrointestinale? Daca experimentati simptome gastrointestinale neasteptate, probabil va ganditi la urmatoarea intrebare: ar putea fi vorba de o toxiinfectie alimentara sau ma confrunt cu o gastroenterita? Ambele boli au simptome similare si pot aparea rapid, asa ca uneori poate fi dificil sa le deosebim. Desi simptomele coincid, toxiinfectia alimentara asociaza manifestari mai severe, iar timpul de vindecare este mai scurt. Ce este gastroenterita? Gastroenterita este o inflamatie localizata la nivelul stomacului si a intestinelor, determinata de infectii virale. Aceasta se raspandeste cu rapiditate, motiv pentru care focarele infectioase pot aparea cu usurinta in colectivitati. Se transmite frecvent prin suprafete contaminate, precum ustensile folosite in comun, practici de igiena precare, precum spalarea necorespunzatoare a mainilor sau contact apropiat cu o persoana deja infectata. Cu toate acestea, poate fi prevenita eficient prin... [continuare]
Generalitati Monoxidul de carbon este un gaz, incolor, inodor, insipid. Acest gaz invizibil, otravitor, provine din arderea unor gaze precum gazul natural, motorina, petrolul sau a lemnelor (de exemplu in sistemul de incalzire casnic, in motoarele masinilor, in sistemele de gatit sau focuri). Intoxicarea cu monoxid de carbon apare cand se inhaleaza destul monoxid de carbon, incat acesta incepe sa inlocuiasca oxigenul transportat de sange. Aceasta se intampla, deoarece moleculele de monoxid de carbon se ataseaza de celulele rosii din sange de 250 de ori mai puternic decat cele de oxigen. In timp ce oxigenul din sange este inlocuit de monoxidul de carbon, tesuturile si organele din organism care depind de acest oxigen, nu mai pot functiona normal. Cauze Intoxicarea cu monoxid de carbon e cauzata de inhalarea monoxidului, un gaz insipid, inodor, incolor, provenind din arderea incompleta a unor gaze. Se poate acumula in zone inchise sau semi-inchise, cum ar fi:... [continuare]
Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare. De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a... [continuare]
Intoxicatia cu metale grele: simptome, cauze, tratament
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intoxicatia cu metale grele este cauzata de acumularea unor metale in organism, din cauza expunerii la anumite produse chimice industriale, a consumului apei contaminate sau a anumitor alimente. Acumularea prea multor metale in organism poate cauza afectiuni grave. In timp ce corpurile noastre au nevoie de cantitati mici de metale - cum ar fi zinc, cupru, crom, fier si mangan - cantitatile toxice sunt daunatoare. Plumbul, mercurul, arsenicul si cadmiul sunt cel mai frecvent asociate cu otravirea cu metale grele. Cauze - Expunere industriala; - Poluarea aerului sau a apei; - Alimente, precum pestele pescuit din zone cu concentratii mari de mercur; - Medicamente pe baza de plante care contin metale grele; - Ingerarea vopselelor pe baza de plumb sau expunerea indelungata la vaporii acestora. Simptome Simptomele intoxicatiei cu metale grele depind de tipul de metal care provoaca intoxicatia. In plus, aceasta poate fi acuta sau cronica. Intoxicatia... [continuare]
Prim ajutor in caz de intoxicatie etanolica
Autor: SfatulMedicului
Nu exista un antidot specific in intoxicatia cu etanol, masurile terapeutice bazandu-se in principal pe sustinerea functiilor vitale, mai ales combaterea deprimarii respiratorii (daca pacientul este in coma), reechilibrarea hidroelectrolitica (datorita efectului diuretic marcat al alcoolului) precum si administrarea de tonice si vitamine, in special a celor din complexul B, cum ar fi vitamina B1 (Tiamina) si vitamina B6 (Piridoxina). Se recomanda, de asemenea, administrarea de glucoza intravenos 50% si de naloxona + vitamina B1 (administrarea lor face parte din protocolul de tratament al tuturor intoxicatiilor ce afecteaza si sistemul nervos central). Daca pacientul este in coma, se recomanda intubarea orotraheala in vederea combaterii deprimarii respiratorii, precum si pentru a preveni aspiratia secretiilor (in special gastrice - regurgitatii sau voma) care pot determina, odata ajunse in plamani, aparitia unor bronhopneumonii deosebit de agresive, ce pot duce chiar la moartea... [continuare]
Generalitati Odata cu anotimpul verii incepe sezonul gratarului si al bacteriilor care se multiplica cu rapiditate in alimente, din cauza vremii calde. Astfel, creste si riscul aparitiei intoxicatiilor alimentare. Cu ajutorul a catorva masuri simple puteti preveni o experienta neplacuta. Intoxicatia alimentara Toxiinfectia alimentara este de obicei usor de suportat si cei mai multi dintre oameni sunt vindecati in maxim o saptamana. Uneori aceasta poate fi mai severa, chiar mortala, de aceea este important sa se ia in serios riscurile acesteia. Copiii, persoanele in varsta si cele cu sistemul imunitar slabit sunt deosebit de vulnerabile la intoxicatii alimentare. Pentru inceput trebuie sa va spalati pe maini cu apa si sapun, cel putin cu 20 de secunde inainte sa folositi alimentele. Daca va aflati intr-un loc in care nu exista nicio sursa de apa curata, aprovizionati-va cu apa curata, sapun si prosoape de hartie sau servetele de unica folosinta ori gel dezinfectant p [continuare]
Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi... [continuare]
Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In zilele de vara, se asteapta instalarea caniculei in perioade diferite ale acestui anotimp. Cand canicula se apropie, se recomanda consumul de lichide, cu precadere apa, pentru a evita deshidratarea. In cazul alimentatiei, sunt cateva alimente recomandate pentru a fi consumate si altele care ar trebui evitate. Ce mancam in caz de canicula Pentru a elimina de tot riscul deshidratarii, optati pentru alimente bogate in apa, in special fructe si legume. Mizati mai ales pe rolul castravetilor si al frunzelor de salata care sunt legumele cele mai bogate in apa, dar, de asemenea, in randul legumelor recomandate pentru consum pe timp de canicula se numara rosiile si dovleceii. In ceea ce priveste fructele , cele mai bune de consumat sunt pepenele rosu, pepenele galben, piersica, capsunile si altele. Carnea de peste alb este o alegere buna pe timp de caldura puternica. Pentru a va racori, puteti alege un sorbet racoritor, care este mai putin caloric decat o inghetata... [continuare]
Botulismul - intoxicatie alimentara cauzata de clostridium botulinum
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Botulismul este o afectiune neuromusculara (paralitica) cauzata de o toxina bacteriana (toxina Clostridium botulinum) care actioneaza la nivelul intestinului si determina "otravire" neuromusculara. Exista 3 tipuri de botulism: - botulismul alimentar - botulismul "de plaga" - botulismul sugarilor Botulismul alimentar apare atunci cand toxina botulinica, produsa in alimente contaminate, este ingerata (mancata) sau sporii acestei toxine sunt inhalati. Botulismul "de plaga" este determinat de toxina botulinica care se afla la nivelul unei plagi infectate cu aceasta bacterie. Botulismul su [continuare]
Saturnismul sau intoxicatia cu plumb
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Saturnismul apare atunci cand plumbul se acumuleaza in organism. Dupa luni sau ani, valorile plumbului pot atinge niveluri periculoase si, eventual, letale. Plumbul este un metal greu si reprezinta o otrava puternica. Se poate acumula in organism daca patrunde pe gura sau daca este inhalat. De asemenea, plumbul poate patrunde in organism si prin leziuni deschise ale pielii sau prin mucoase. Poate deteriora toate sistemele, inclusiv inima, oasele, rinichii, dintii, intestinele, organele de reproducere, sistemul nervos si cel imunitar. Copiii mici, in special cei cu varste mai mici de 6 ani, sunt deosebiti de sensibili la intoxicatia cu plumb. Dezvoltarea fizica si psihica le poate fi afectata in mod ireversibil. Cele mai frecvente surse de plumb sunt reprezentate de conductele de apa din cladirile vechi, vopselele pe baza de plumb, dar si apa, aerul sau solul contaminate. Particulele de plumb se pot acumula si in praful din casa si in solul gradinii. Fumul de... [continuare]
Intoxicatie alimentara
infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]
Intoxicatie
Totalitate a tulburarilor provocate de introducerea, voluntara sau nu, in organism a uneia sau mai multor subtante toxice (otravuri). Cauze - substantele toxice patrund in organism prin ingestie, prin inhalare, prin injectare sau prin absorbtie prin piele sau mucoase. Intoxicatiile acute constituie un procentaj ridicat de spitalizari, fie ca sunt accidentale (casnice sau profesionale), fie voluntare (toxicomanie, tentativa de sinucidere). Intoxicatiile cu medicamente, cele mai frecvente, reprezinta 8O% dintre intoxicatiile ce necesita o spitalizare de urgenta. Ele sunt, in general, provocate prin asocierea mai multor medicamente (65% din cazurile semnalate la adulti). In ordinea descrescanda a frecventei, medicamentele responsabile sunt benzodiazepinele, analgezicele, antidepresivele, neurolepticele, carbamatii, barbituricele si alte psihotrope, in sfarsit, medicamentele impotriva tulburarilor cardiace. Alte toxice sunt produsele industriale (solventii), produsele menajere... [continuare]
Generalitati Cianidele sunt substante toxice care contin gruparea chimica CN. Acestea pot patrunde in organism si determina intoxicatii prin ingestie (alimente sau cianuri), pe cale inhalatorie (inhalarea de gaze), prin tegumente sau mucoase (nazala su conjunctivala). Sursele de cianide sunt foarte variate: atat naturale cat si sintetice. Sursele sintetice sunt reprezentate de: - solventi care contin cianide - ierbicide, insecticide, raticide - productia de cauciuc sintetic, cianizi, fumiganzi - substante utilizate la curatarea metalelor - substante utilizate pentru developarea filmelor fotografice - industria chimica, a maselor plastice - substante folosite la extractia aurului din minereurile aurifere. Surse naturale: - in cantitati reduse se gasesc in: varza, spanac,tutun, bere, mustar - samburii de pruna, cirese, mar, piersica, caise - samburii de migdale (ingestia a 60 samburi este letala) - radacini de cassava (tapioca) - fum, gaze care se degaja in... [continuare]
Generalitati Tetanosul este o intoxicatie acuta a sistemului nervos central produsa de toxina bacilului sporulat gram-pozitiv anaerob Clostridium tetani; este o boala infecto-contagioasa tratata in cadrul serviciilor de boli infectioase, rolul chirurgului fiind acela de a preveni producerea infectiei (in cazul plagilor cu risc tetanigen), iar odata infectia aparuta, de a trata poarta de intrare. Etiologie Bacilul tetanic este un germene teluric (e gasit cel mai frecvent sub forma de spori in pamant, mai ales in zonele fertilizate cu balegar); poate exista si in intestinul gros si chiar subtire al oamenilor si animalelor, de unde este eliminat odata cu materiile fecale. Aceasta explica posibilul tetanos postoperator si posibila aparitie la bolnavi ce au suferit in urma cu multi ani rani de razboi, inmagazinand in cicatrice spori de bacil tetanic, cu eliberarea acestora in cursul interventiilor chirurgicale recente si trecere in forma vegetativa. Etiopatogenie Bacilul... [continuare]
Recoltarea produselor biologice pentru analize (recoltarea urinei, a sangelui, a materiilor fecale, a secretiilor)
Autor: SfatulMedicului
Recoltarea urinei Pentru precizarea diagnosticului, medicul consultant recomanda aproape totdeauna si un examen de urina. Analiza urinei se face nu numai in bolile aparatului urinar ci si in bolile altor organe. Recoltarea urinei se poate face atat la nivelul laboratorului cat si la domiciliu. In raport cu analiza solicitata se recolteaza: - fie urina de dimineata; - fie urina din 24 de ore. Recoltarea urinei de dimineata Persoanele indiferent de sex, care recolteaza urina la domiciliu, in vederea analizelor curente, trebuie sa respecte urmatoarele indicatii: - recipientul (borcanul sau sticla) in care se recoltaza urina sa fie perfect curat, spalat cu apa si soda si apoi clatit cu apa multa; sticlele nespalate in care au fost bauturi alcoolice, otet, ulei, sucuri de fructe, ape minerale, siropuri, medicamente, detergenti pot sa falsifice rezultatele analizelor; se intelege ca si dopul sticlei trebuie sa fie curat, fara urme de substante chimice; - se va recolta urina proaspata... [continuare]
Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul omului, ca si al animalelor, este constituit si din materie neorganica, adica din minerale (electroliti): metale si metaloide (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, iod etc.). Aceste minerale sunt introduse in organism odata cu apa si alimentele. In mod normal exista un echilibru intre cantitatea de minerale introdusa si cantitatea de minerale eliminata din organism prin urina, materii fecale, sudoare, saliva, lacrimi. Perturbarea acestui echilibru, fie printr-un exces fie printr-un deficit, produce tulburari in functia normala a organismului. De obicei, excesul de minerale este rar intalnit deoarece organismul are capacitatea de a regla compozitia in minerale a sangelui, eliminand surplusul de fecale sau urina pe alte cai. Numai in cazul in care functia rinichiului este tulburata de anumite boli, mineralele neputandu-se elimina, se acumuleaza excesiv in organism. Lipsa de minerale in organism este cauza fie a unei alimentatii sarace in... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter