Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

importanta sulfului in organism

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]

Afectiuni ale sistemului digestiv

Afectiuni ale sistemului digestiv

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Tractul gastrointestinal este format dintr-un tub muscular care incepe la nivelul cavitatii bucale si se continua cu faringele, esofagul, stomacul, intestinul, rectul si anusul. In sistemul digestiv sunt cuprinse o serie de organe auxiliare pentru ca acesta sa isi poate indeplini activitatile zilnice; astfel, glandele salivare, ficatul, pancreasul si vezica biliara detin functii importante in desfasurarea digestiei. Componentele individuale ale sistemului gastrointestinal sunt: cavitatea bucala, faringele, glandele salivare (parotide, sublinguale si submandibulare), esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, ficat, vezica biliara si pancreas. Principala activitate a tractului gastrointestinal este transformarea alimentelor in nutrienti, care pot fi absorbiti de catre organism pentru a produce energie - atat de necesara in fiecare zi. Digestia propriu zisa a alimentelor are loc in stomac si in intestinul subtire, unde proteinele, grasimile si... [continuare]

Trombocitopenia

Trombocitopenia

Actualizat la data de: 16 Iunie 2022

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Definitie Trombocitopenie este termenul medical pentru exprimarea numarului scazut de trombocite din sange. Plachetele (trombocitele) sangvine sunt celule incolore ale sangelui care au un rol important in coagularea sangelui. Trombocitele sunt esentiale in stoparea sangerarilor, datorita functiei lor de coagulare a sangelui. Acestea adera la peretele vasului de sange lezat si obtureaza fisurile care determina hemoragia. Trombocitopenia apare ca o consecinta a manifestarii unei afectiuni, cum ar fi leucemia, ca urmare a scaderii functiei sistemului imunitar, sau ca efect secundar in urma administrarii unor medicamente. In cele mai multe cazuri, trombocitopenia se amelioreaza atunci cand cauza care a declansat-o este tratata. Medicamentele, interventiile chirurgicale, sau tranfuzia sanguina pot fi utile in tratarea trombocitopeniei cronice. Simptomele Semnele si simptomele de trombocitopenie pot include: - vanatai fie usoare, fie accentuate; - sangerari... [continuare]

Detoxifierea rinichilor

Detoxifierea rinichilor

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2024

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Conform medicinei chineze antice, rinichii sunt responsabili de pastrarea materialului nostru genetic sau al esentei. Datorita faptului ca aceasta esenta circula prin intreg organismul uman, rinichii sanatosi sunt importanti pentru bunastarea totala. Pozitionati de o parte si de alta a coloanei vertebrale si protejati de coaste, rinichii formeaza un sistem de curatare care poate filtra mai mult de 48 de litri de sange in fiecare zi. Rinichii ajuta la eliminarea deseurilor si toxinelor, cum ar fi ureea si amoniacul. Acestia controleaza nivelul de fosfat, sulf si sodiu din corp si reglementeaza productia de celule sanguine, mentinand corespunzator pH-ul din corpurile noastre. Rinichii nu se odihnesc niciodata si deseori devin supraincarcati, mai ales atunci cand dieta unei persoane este bogata in alimente procesate. Beti multa apa Rinichii sunt proiectati sa se ocupe de toxine si sunt destul de rezistenti, dar si acestia au anumite limite. Cand sunt diluate cu apa,... [continuare]

10 modalitati de detoxifiere a organismului

10 modalitati de detoxifiere a organismului

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand va ganditi la detoxifierea organismului probabil credeti ca trebuie sa urmati diete pe baza de suc, sa tineti post sau sa adoptati diverse metode periculoase pentru curatarea sistemului digestiv. Totusi, detoxifierea organismului presupune un regim de viata sanatos. Trupurile noastre sunt supuse la toxine, otravuri si poluanti, zi de zi, al caror efect cumulat poate reduce calitatea vietii noastre. Lipsa de energie, durerile de cap inexplicabile, problemele de memorie, unghiile slabite, parul casant si alergiile persistente sunt doar cateva dintre semnele ca organismul dumneavoastra are nevoie de detoxifiere. Concentrarea asupra alimentelor bogate in nutrienti, evitarea celor prelucrate, dar si alte masuri destul de simple va pot imbunatati starea generala de sanatate. Masuri pentru detoxifierea organismului - Sarurile de baie Epsom - apa calda ajuta la eliminarea toxinelor din corp prin suprafata pielii, cu ajutorul transpiratiei. Prin intermediul sarurilor... [continuare]

Mineralele: functii si beneficii

Mineralele: functii si beneficii

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]

Corpul tau: tot ce nu stii despre el!

Corpul tau: tot ce nu stii despre el!

Actualizat la data de: 30 Martie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea persoanelor au impresia ca in urma orelor de biologie si antropologie invata totul despre organismul uman, insa materialele dedicate si cartile editate nu dispun de suficient spatiu pentru a cuprinde toate informatiile legate de acest subiect. Unele dintre informatiile prezentate in acest material pot fi considerate banale, altele "depasite" din punct de vedere al actualitatii, insa oricare dintre acestea ar putea sa va salveze viata intr-un moment neasteptat. Fapte neobisnuite Probabil va veti intreba de ce nu ati aflat aceste informatii in timpul orelor de biologie; de la tratamentul mahmurelii si pana la Sindromul Cefalgic (durerile de cap), toate aceste informatii trebuiesc cunoscute. 1. Fiecare persoana are o amprenta a limbii unica, la fel ca si cea digitala 2. Consumul de fructe si legume ar putea ajuta organismul sa-ti produca propria aspirina Conform Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara, persoanele care consuma acid benzoic... [continuare]

Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume

Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume

Actualizat la data de: 18 August 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente care se gasesc in lume! Descoperiti 26 de alimente bogate din punct de vedere nutritional, indicate in echilibrarea dietei si care previn aparitia unor afectiuni grave, precum: cancer, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Prin consumarea acestor alimente veti adopta o dieta personalizata prin asigurarea suplimentelor nutritionale necesare organismului dvs. Un stil de viata sanatos nu presupune doar consumul alimentelor sanatoase; la fel de importante sunt si modul de preparare al alimentelor, respectarea unui program de exercitii fizice si o igiena riguroasa. Fructe 1. Caise Informatii nutritonale: - beta-caroten: previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor; - vitamina A: organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de piele; - fosfor: eficient in prevenirea problemelor de memorie; - vitamina C,... [continuare]

Alergiile de primavara

Alergiile de primavara

Actualizat la data de: 30 Martie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este primavara! In sfarsit ne bucuram de vremea mai frumoasa si de zilele mai lungi, insa primavara multe persoane se plang ca stranuta, le curge nasul, au ochii rosii si inlacrimati sauisi simt gatul inflamat. Aceste semne indica prezenta unei alergii, adica o reactie inflamatoare anormala sau o sensibilitate acuta a organismului fata de anumite substante numite alergene. Care sunt cauzele unei alergii Responsabili de producerea alergiilor sunt polenul florilor si praful. Se disting 3 tipuri de alergii sezoniere: - alergia de primavara cauzata de polenul pomilor si arbustilor – debuteaza la jumatatea lunii martie si se sfarseste in iunie; - alergia de vara cauzata de polenul graminatelor (gazon, fan, secara, porumb); - alergia de la sfarsitul verii cauzata de polenul erbaceelor. Cum se manifesta alergiile Asa cum am enumerat si in introducerea acestui articol, semnele alergiei pot fi ochii iritati si inlacrimati, stranuturi, congestia si curgerile nazale si... [continuare]

Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei

Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei

Actualizat la data de: 28 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Anafilaxia Cea mai buna metoda pentru prevenirea anafilaxiei este evitarea expunerii la medicamentele sau la alimentele sau alte substante care produc alergia. Anumite alergii au nevoie de o pregatire mai atenta din cauza riscului de aparitie a anafilaxiei. Orice persoana care a avut o reactie anafilactica in trecut, poate avea din nou anafilaxie in viitor, dupa expunerea la acelasi factor declansator. O persoana care a avut o roseata sau o reactie alergica la orica tip de penicilina, cefalosporina, medicamente ce contin sulf, latex, intepaturi de insecte, alune, fructe de mare (scoici) sau substante de contrast folosite pentru testele radiologice, poate face anafilaxie la urmatoarea expunere. In cazul substantelor de contrast folosite pentru testele radiologice, se poate folosi un tip de substanta de contrast care este mai putin probabil sa provoace o reactie alergica si se poate recomanda administrarea de antihistaminice si de corticosteroizi inainte si dupa efectuarea... [continuare]

Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]

Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc. Proteine totale Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin. Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt: - la adulti = 6,6- 8,6 g la 100ml; - la copii 1-3 ani = 6,0 - 8,6 g la 100ml. Din acestea, circa 60% (3,6-4,8g) sunt... [continuare]

Spune stop celulitei cu ajutorul tratamentelor naturiste!

Spune stop celulitei cu ajutorul tratamentelor naturiste!

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Celulita este o inflamatie care apare la nivelul tesutului conjunctiv, cauzata de toxinele pe care organismul nu reuseste sa le elimine. Aceasta este caracterizata prin ingrosarea si inflamarea tesuturilor, dand pielii aspectul inestetic de „coaja de portocala”. Celulita apare la peste 90% dintre femeile care au trecut de pubertate si rareori este intalnita la barbati. Contrar convingerilor populare, celulita nu apare stric la persoanele supraponderale ci si la cele care au o greutate corporala normala sau sunt slabe. Zonele cele mai afectate de celulita sunt: soldurile, fesele, coapsele, abdomenul si bratele. O piele frumoasa, neteda este legata direct de buna activitate a vaselor sanguine, de o hidratare corespunzatoare a organismului si de un echilibru al nutrientilor. Alimentatia corespunzatoare asigura nivelul necesar de nutrienti si oxigen in sange, ajutand la hidratarea corespunzatoare a tesuturilor de grasimi. In mod natural, tesuturile grase... [continuare]

Wobenzym - rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem

Wobenzym - rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt enzimele? Enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple si descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta se produc perturbari in exploatarea normala a alimentelor si in degradarea lor de catre acestea. Enzimele sunt substante organice complexe de natura proteica, cu rol major in dirijarea si favorizarea proceselor metabolice la toate organismele vii. Enzimele sunt catalizatori in reactiile biochimice din organismul nostru, au rol de baza in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie. Ele se afla la baza tuturor functiilor din organism, de la digestie pana la sustinerea la parametri optimi a sistemului imunitar. Proteinazele sunt elementul activ de baza a preparatelor enzimatice combinate, asigurand efectele lor principale - antiinflamator,... [continuare]

4 vitamine esentiale pentru un par sanatos

4 vitamine esentiale pentru un par sanatos

Actualizat la data de: 28 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Sfaturi esentiale Caderea parului intervine atunci cand regimul alimentar nu este suficient de bogat in Vitamina B, acid folic, minerale, sulf, zinc. Pentru a favoriza cresterea parului, este necesara imbunatatirea circulatiei in scalp, prin asigurarea unei doze optime de vitamina E si C. Lipsa vitaminei A in organism creaza o deficienta de sebum la nivelul scalpului, rezultand un par uscat si fragil. Vitamine 1. Vitamina A Vitamina A are un rol foarte important in producerea de sebum. Fara ea, parul este uscat, subtire si exista o mare predispozitie pentru matreata. Toate aceste simptome, pot determina caderea parului. Absorbtia vitaminei A in organism poate fi impiedicata de: - administrarea de aspirina sau alte medicamente; - fumul de tigara. La polul opus, o doza prea mare de vitamina A poate avea acelasi efect: caderea parului, prin cantitati crescute de sebum. Cu toate acestea, daca doza recomandata de vitamina A este asigurata prin consumul de alimente... [continuare]

Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice

Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice

Actualizat la data de: 17 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta, pe langa energie, si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este prea mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila,... [continuare]

11 mituri surprinzatoare din medicina

11 mituri surprinzatoare din medicina

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cultura medicala populara detine nenumarate mituri impresionante despre sanatate pe care oricine trebuie sa le cunoasca, deoarece au ca subiect de discutie organismul uman, afectiunile cronice si sezoniere, dar si regimul alimentar. Majoritatea miturilor sunt inofensive, influentand intr-o mica masura starea generala de sanatate a unui individ, dar cum scopul stiintei este cunoasterea adevarului, va prezentam 11 mituri care au facut subiectul mai multor studii si care cu siguranta vor contribui la imbunatatirea cunostintelor dvs. in domeniul medical. Gazele intestinale urat mirositoare sunt ceva normal Gazele intestinale sunt formate din vapori inodori din: dioxid de carbon, oxigen, hidrogen si uneori metan. Gazele intestinale urat mirositoare provin din putrefactia proteinelor alimentare in sulful existent in intestinul gros sau din putrefactia carbohidratilor (glucide) care contin zaharuri nedigerabile - amidon si fibre. Acesti carbohidrati nu se... [continuare]

Aditivii periculosi din alimente

Aditivii periculosi din alimente

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Adevarul despre usturoi este usor de descoperit. Ce este interesant este faptul ca de-a lungul timpului, calitatile sale au fost confirmate. In prezent, usturoiul este considerat important gratie modului in care acesta poate ajuta la prevenirea a multiple boli. Usturoiul a fost folosit inca din Evul Mediu pentru o sanatate optima. Oamenii de stiinta au descoperit noi utilizari interesante ale acestui aliment si beneficiile pe care aceasta le poate oferi. Rolul pozitiv al usturoiului pentru sanatate - Tratarea cancerului - Da, usturoiul poate ajuta inclusiv in tratarea cancerului. Studiile au aratat ca anumite substante din compozitia usturoiului, cum ar fi dialil disulfidul, au efecte veritabile in distrugerea celulelor canceroase si ajuta la dezvotlarea unui sistem imunitar puternic. Usturoiul este cunoscut pentru reducerea dezvoltarii tumorilor papilare. - Echilibrarea tensiunii arteriale - Uimitor dar adevarat. Usturoiul poate ajuta... [continuare]

Comunitate medicala

Nu mai scap de acnee

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli de piele

Buna!Am 19 anisi sufar de acnee de 3ani.Am folosit o groaza de creme,de solutii si sapunuri dar degeaba.Acum in ultimul an acneea s a accentuat mai tare.Am fost la medicul dermatolog si mi a prescris metro ruboril,eryfluid si un sapun cu sulf.Nu m-au ajutat cu nimic.M am dus a doua oara,atunci mi a prrescris antibioce,mai exact Azotrex(azitromicina).Azotrex ul imi facea bine cam o saptamana,(in sensu ca dispareau cosurile dar ramaneau petele),dar dupa aceea cosurile reapareau,deci nici aceasta varianta nu m a ajutat,Am fost a 3 a oara la medic si mi a prescris din nou aceleasi tratament de prima oara(metro ruboril,eryfluid) in combinatie cu niste creme,bioderma.Acest tratament cu bioderma l am inceput cam acum o saptamana dar nu vad nici o evolutie.V as ruga sa imi dati un sfat,cum sa procedez ,ce sa mai iau pentru ca nu mai gasesc nici un remediu.Va multumesc! [continuare]

Buna ziua ! In urma cu vreo cateva luni am fost diagnosticata cu Tricofitie....Dr.dermatolog mi-a zis ca am luat aceasta micoza de la pisica de apartament si a avut dreptate...problema cea mai grava e ca, in ciuda tratamentului, inca nu mi-a trecut. iar problema si mai grava e ca ne-am contaminat toti membrii familiei....cea mai afectata fiind eu, deoarece eu m-am imbolnavit prima.Din cate am mai cercetat si eu pe internet, am aflat ca, tricofitia se localizeaza la nivelul capului dar eu am si pe corp.As vrea sa mai specific ca la inceput mi-a aparut sub o forma iar acum sub alta(la inceput eczemele erau sub forma unei pecingine,acum apar sub forma unor mici blande sau mici cosulete care se pot sparge la apasare si se inmultesc uneori mai repede alteori mai incet....oricum eu incerc sa le tin sub control dar nu le pot face sa nu mai apara.Ca sa ma puteti ajuta am sa va spun si ce tratament am urmat : am luat pe cale orala 10 zile TERBINAFINE 1/zi. am folosit un preparat pe baza de... [continuare]

Alunul (corylus avellana)

Din Plante medicinale

Alunul este un arbust din familia betulaceelor. creste prin padurile de fag, de ulm, de stejar, in amestec cu arborii de baza sau la margine, sub forma de tufisuri, in zona alpina si subalpina. Poate fi intalnit si pe pajisti. Aria de raspandire – de la campie pana la munte, frecvent in zona dealurilor. Poate creste pana la cinci metri inaltime. Florile sunt sub forma de matisori, iar frunzele, aproape ovale, au un petiol de unu-doi centimetri. fructele (alunele) sunt achene si seamana cu ghinda sau chiar cu jirul si se grupeaza cate doua – patru la un loc. Alunul infloreste din luna februarie pana in aprilie. Valoare terapeutica au nu numai alunele, ci si frunzele, coaja sau ramurile arbustilor tineri. Importanti in terapie sunt si matisorii de alun. fructele contin: azotati, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, cupru, sulf, sodiu, vitaminele a si B, materii grase. Alunele de padure sunt, datorita aceste compozitii de exceptie, puternic nutritive si cu valoare energetica... [continuare]

Pagina 1 din 4 (95 rezultate)