frunza de nuc
Vegetarianismul
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vegetarianismul reprezinta un stil de viata si o practica alimentara curenta, in care individul are o dieta ce exclude complet sau partial consumul de carne de orice tip (inclusiv peste, pasare), precum si al altor produse animale, meniul fiind alcatuit din produse vegetale. Tipuri de vegetarianism Exista mai multe tipuri de vegetarianism, in functie de permisivitatea meniului: - Vegan: este cel mai drastic, exclude total din alimentatie produsele de origine animala (lactate, oua, carne si derivatele lor), permitand doar consumul de vegetale; - Lacto-vegetarian: meniul se bazeaza pe fructe, legume si pe produse lactate; - Lacto-ovo-vegetarian: sunt permise in dieta zilnica produse vegetale, lactate, dar si oua si miere; - Semi sau partial vegetarian: acest regim alimentar contine pe langa vegetale, lactate, oua si carne alba in cantitati reduse (pui si peste, in special). Carnea rosie, este, insa, exclusa. O varianta de regim partial vegetarian este... [continuare]
Tratamente naturiste in diabetul zaharat
Dr. Pavel Ghenea
Medic nutritionist
Generalitati Diabetul este o afectiune ce se caracterizeaza prin prezenta zaharului in sange si in urina. Diabetul apare atunci cand secretia de insulina este insuficient produsa de celulele pancreatice sau atunci cand insulina nu-si indeplineste rolul in organism. Diabetul zaharat reprezinta cea mai frecventa boala endocrina inregistrata in ultimii ani. Afectiunea este caracterizata prin valori crescute ale glucozei la nivel sangvin, asa numita hiperglicemie. Cele doua tipuri de diabet zaharat Tipul I este diabetul insulino-dependent, forma cea mai grava a diabetului. El apare datorita faptului ca celulele pancreatice nu mai produc o cantitate suficienta de insulina deoarece sunt distruse, printr-o anomalie, de catre celulele imunitare. Celulele nu mai pot astfel utiliza zaharul din sange, nivelul acestuia crescand, aparand hiperglicemia. Boala apare de obicei inaintea varstei de 35 de ani, mai ales intre 10 si 16 ani. Evolutia bolii este rapida si... [continuare]
Beneficiile consumului regulat de nuci
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Obiceiul de a consuma nuci este unul extrem de benefic pentru sanatate fiindca acestea au in compozitie minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E si P, aminoacizi, grasimi nesaturate si proteine. Principalele beneficii • Diminueaza nivelul de stres . Durerile de cap, stresul, starile nervoase pot fi diminuate cu ajutorul nucilor. • Reduc colesterolul „rau” . Cercetarile oamenilor de stiinta au aratat ca nucile prezinta un efect pozitiv asupra inimii, in principal datorita continutului de grasimi nesaturate, al potasiului si al magneziului. In felul acesta, nucile sunt benefice pacientilor care au probleme cu hipertensiunea arteriala. De asemenea, cercetari recente arata ca nucile reduc nivelul colesterolul [continuare]
Nucul (juglans regia)
Arbore inalt (poate atinge chiar si 30 metri intaltime) caracterizat prin coroana sa larga, mai ales de cultura la noi intara, rareori creste spontan. trunchiul este gros, iar scoarta are culoare cenusie. Frunzele sunt eliptice, aromate. Fructul este o drupa de culoare verde, iar samanta este comestibila. Florile sunt unisexuate. Nucul infloreste in lunile mai sau iunie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele recoltate in perioada de inflorire. Nucul contine ulei volatil, grasimi, protide, tanin, vitamina c, flavone, substante minerale, vitamina A, C, B, pectine, acizi organici, etc. Nucul are calitati aseptice, astringente, hipotensive, antialergice, cicatrizante, calmante, antimicotice, antireumatice, antidiareice, antiseptice. Semintele fructelor se utilizeaza si in gastronomie in componenta preparatelor culinare. Uz intern: - boli gastrointestinale, edeme renale, colite, afectiuni ale cailor respiratorii superioare, osteoporoza, boli reumatice, enterite... [continuare]
Cum sa mancati mai multe legume verzi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Legumele cu frunze verzi sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente. Acestea sunt bogate in nutrienti si au o concentratie importanta de vitamine, minerale, antioxidanti, acid folic si flavonoide. Substantele chimice din compozitia legumelor verzi actioneaza asupra moleculelor instabile (radicali liberi), impiedicandu-le sa deterioreze celulele corpului. Legumele verzi sunt alcaline si bogate in fibre, care sunt extrem de benefice pentru sanatatea aparatului cardiovascular si sanatatea sistemului digestiv. Este important sa consumati astfel de legume in cantitati apreciabile, pentru a beneficia de toate calitatile acestora. Din fericire, exista diverse modalitati prin care sa incorporati legumele verzi sanatoase in dieta dumneavoastra - asta chiar daca nu preferati in mod special salatele. Cum puteti include in meniul zilnic legumele verzi - Frunze de sfecla. Faceti o salata dubla de sfecla. Coaceti sfecla pana cand aceasta devine moale, iar apoi taiati-o... [continuare]
Generalitati Uleiul de pin este un ulei esential incolor, uneori ajungand pana la culoarea galben pal. In functie de sursa de provenienta, uleiul de pin poate avea un parfum proaspat, pamantiu, de padure, balsamic sau uscat. De asemenea, numit si ulei de frunze de brad, acest ulei nu trebuie confundat cu uleiul de nuci de pin. Uleiul de nuci de pin este un ulei vegetal folosit in principal la gatit. Acesta este derivat din semintele de pin. Uleiul de pin este, pe de alta parte, extras prin distilarea cu abur a frunzelor. In general, uleiul de pin vine de la copacii din genul Pinus. Unele dintre soiurile sale cunoscute includ: 1. Pinul pitic (jneapan) – un copac inalt recoltat din Alpii Elvetieni. In Europa, aceasta planta este folosita la vindecarea bolilor de piele si ale scalpului. 2. Pinul cu frunze lungi – acest arbore care creste pana la 45 de metri provine din Statele Unite ale Americii si este utilizat pe o scara larga. Acest tip de ulei de pin este folosit in a... [continuare]
Generalitati Datorita publicitatii pozitive legata de beneficiile ceaiurilor din plante si aromelor delicioase puse la dispozitia consumatorilor, consumul de ceaiuri din plante este considerat un obicei sanatos. Cele mai multe persoane se bucura, mai degraba de infuzia din plante, decat de ceea ce se inseamna, la modul real, ceai. Infuziile de plante au acelasi aspect ca si ceaiul si se prepara, in principiu ca si ceaiul, folosind apa fierbinte. Pot contine frunze uscate, bucati de fructe coapte, flori, ierburi, nuci si alte plante care sa aromatizeze bautura si sa ofere o serie de avantaje in urma consumului lor. Spre deosebire de alte forme de ceai, cele din plante nu contin cafeina. Au un gust minunat si sunt usor de baut. Ceaiul din plante poate consta dintr-un singur ingredient principal pe baza de plante sau dintr-un amestec de ingrediente. Rolul acestuia este sa relaxeze, sa hidrateze, sa revigoreze si sa amelioreze anumite boli. Beneficiile ceaiurilor din plante In... [continuare]
Remedii ayurvedice: cum ne ajuta toamna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Zilele devin mai racoroase, frunzele incep sa cada din copaci. Schimbarile exterioare si natura energetica a sezonului friguros sunt diferite de cele din timpul verii si isi pun amprenta asupra dumneavoastra. Potrivit vechii stiinte indiene, numite Ayurveda, toamna se caracterizeaza prin Vata dosha, insemnand "care se misca". Vata este alcatuita din elementele Aer si Spatiu si calitatile sale sunt miscarea, uscaciunea, rugozitatea si subtilitatea. Anotimpurile Ayurveda ne invata ca totul se misca in cicluri: ziua si noaptea, respectiv anotimpurile. In cele ce urmeaza ne vom concentra in mod special pe mentinerea sanatatii din timpul toamnei. Toamna variaza in functie de zona geografica si, uneori vremea fiind mai degraba calda, lipseste aerul rece, uscat si se mentin caracteristicile meteorologice ale verii. Totusi, urmatoarele sfaturi se aplica mai ales in cazul temperaturilor mai scazute si uscate, specifice toamnei. Importanta echilibrului Pentru... [continuare]
Sarcina: ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru sanatatea mamei cat si pentru sanatatea copilului, se recomanda utilizarea vitaminelor "prenatale". Aceste formule speciale de vitamine pot remedia orice deficit nutritional aparut pe parcursul sarcinii. Chiar daca suplimentele contin numeroase vitamine si minerale, continutul in acid folic, fier si calciu sunt in mod special importante. Rolul suplimentelor de acid folic, fier si calciu in timpul sarcinii Aportul de acid folic reduce riscul nasterii unui copil cu malformatii congenitale grave ale creierului si ale maduvei spinarii, denumita "tubul neural". Un nou-nascut cu spina bifida, cea mai frecventa malformatie a tubului neural, se naste cu canalul vertebral incomplet inchis. Nervii expusi sunt lezati, determinand grade variate de paralizie, incontinenta si cateodata, retardare mintala. Tubul neural se dezvolta in primele 28 de zile dupa conceptie, inainte ca multe femei sa realizeze ca sunt insarcinate. Deoarece aproape jumatate din [continuare]
Influenta nutritiei asupra sanatatii mentale
Autor: SfatulMedicului
O dieta saraca poate sa afecteze sanatatea mentala Probabil ca majoritatea oamenilor cunosc faptul ca alimentele pe care le consuma influenteaza sanatatea organismului lor. Alegerile alimentare sanatoase ajuta la mentinerea si stimularea sanatatii inimii, muschi puternici si atingerea unei greutati corespunzatoare. De asemenea, starea de spirit poate fi influentata de ceea ce consuma o persoana, astfel ca starea de spirit va fi mult mai buna dupa ce se consuma o salata verde sau legume gatite corect decat alimente de tip fast-food. Cercetatorii studiaza efectele alegerilor dietetice asupra starii de spirit si sanatatii mentale ale oamenilor. Exista destule intrebari fara raspuns precum: - Deficientele de vitamine pot contribui la aparitia depresiei? - Suplimentele alimentare imbunatatesc starea emotionala a celor care sufera de deficiente nutritionale? - Ce cantitate dintr-un supliment va creste starea de sanatate mentala? Ce tipuri de nutrienti stimuleaza... [continuare]
5 modalitati prin care poate fi salvata vederea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor nu realizeaza pe deplin cat de important este rolul ochilor. Ochii sunt cei care permit unei persoane sa lucreze, sa citeasca, sa conduca, sa observe si sa examineze indeaproape ceva ce o fascineaza si sa vada chipul celor dragi. Cu toate acestea, in jurul varstei de 65 de ani, una din trei persoane manifesta o deficienta de vedere, conform specialistilor. Diabetul zaharat, glaucomul, degenerescenta maculara legata de varsta, isi pot pune amprenta asupra vederii. Iata ce se poate face pentru a se pastra sanatatea si buna functionare a ochilor pentru o perioada cat mai indelungata de timp: Examen oftalmologic Specialistii recomanda ca fiecare persoana sa beneficieze de consult oftalmologic. Cat de des este necesar acest lucru, depinde de varsta, istoric familial, predispozitii si alte probleme de sanatate pe care le poate manifesta un individ. Este indicat ca dupa varsta de 40 de ani (varsta la care debuteaza primele... [continuare]
Buna ziua Va salut cu respect, numele meu este Marius si scriu aici o problema legata de depunere de calciu, cu nadejdea ca voi primi un raspuns Ajutator. In urma cu 13 ani, dupa o fractura cervicala C4-C6, am ramas paralizat, tetrapareza. La operatia cervicala a fost folosit ca grefon o bucatica de os de la sold, iar dupa 6 luni de la operatie a inceput sa se cunoasca o depunere de calciu pe femur, aproape de baza, langa sold de unde a fost luata bucatica de os, iar piciorul nu se mai poate indoi pana la 90 grade. Am investigat problema la medici ortopezi si au spus ca rezolvarea e prin operatie, dar ca dupa eliminarea depunerii de calciu prin operatie poate sa reapara. Mi-au recomandat ca e mai bine sa stau cu ea asa daca nu evolueaza si nu cauzeaza vreo problema afara de cum e deja flexia piciorului. Timp de 11 ani depunerea de calciu a ramas la aceeasi dimensiune, dar de cateva luni se cunoaste o marire a ei, mai pronuntata in exterior, cam de marimea unui ou de... [continuare]
Vitamina b2
vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]
Riboflavina
vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii si... [continuare]
Lactoflavina
vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]
Mirtul (myrtus communis)
Mirtul este o planta aromatica, intalnita adesea ca planta ornamentala. Se prezinta sub forma unui arbust a carui inaltime maxima este de cinci metri. Isi are originile in zona mediteraneana si face parte din familia mirtaceelor. Mirtul are frunze alungite, groase, carnoase, foarte frumos mirositoare. Florile sunt mici, albe. Fructul de mirt este o nuca. In scop fitoterapeutic se frunzele sau chiar toate partile acestei plante. Planta contine mirtol, cineol, tanin, eucaliptol, acid cafeic, saponozide. Are actiune tonica, balsamica, antiseptica, dezinfectanta, astringenta, hemostatica. Mirtul este din ce in ce mai des intalnit in preparatele cosmetice si in cele de intretinere a gurii. pastele de dinti cu ierburi si plante medicinale si aromatice, printre care si mirtul, au devenit deja obisnuinta. Lotiuni farmaceutice si produse de infrumusetare din domeniul cosmetic utilizeaza extractele din mirt pentru a catifela pielea, tinand cont de actiunea antiseptica si... [continuare]
Arbore de cola (cola nitida)
Este originar din Africa de Vest si este cultivat in zonele tropicale. Arborele de cola creste pana la 12 m inaltime, are frunzele lanceolate, ascutite la ambele capete, cu nervuri proeminente, colorate in verde inchis. Florile sunt mici si albe, au fine dungulite rosietice si cresc in dreptul nodurilor, acoperite de frunze. Fructul de cola este alcatuit din 5 pastai, care ii dau forma de stea. Fiecare pastaie contine 5-6 seminte mari - nucile de cola, care sunt rosii in interior si au coaja maro si neteda. Planta contine urmatorii compusi chimici principali: cofeina, teofilina si tanini. Cele mai importante calitati ale arborelui de cola sunt: energizant, stimuleaza apetitul si ritmul respirator, diuretic, antidepresiv. In fitoterapie se utilizeaza semintele - nucile de cola (care se culeg inainte de a se coace). Extrasul din aceste nuci este folosit in industria bauturilor racoritoare. Uz intern: - epuizare, convalescenta, diaree, insuficienta... [continuare]
Female hormone blendtm
Ce este Female Hormone BlendTM si pentru ce se utilizeaza Indicatii Recomandat in: - sindrom premenstrual (iritabilitate, stari depresive, migrene, dureri ale sanilor, edeme), dismenoree, amenoree, menoragie, menstre neregulate - reducerea manifestarilor in sindromul pre si postmenopauza, displazie cervicala si mamara, endometrioza, fibrom uterin, chisturi ovariene, mastoza fibrochistica, hirsutism - inflamatii si infectii genitale (antibacterian, antiviral, antiparazitar) - prolaps anal si uterin - tulburari de dinamica sexuala si infertilitate feminina, frigiditate, mentinerea apetitului sexual (mentine nivelul fiziologic al testosteronului atat la femei cat si la barbati - dermatite, dermatoze, eczeme, acnee, imbatranire prematura a pielii - imunitate scazuta, anemie - hipofunctie tiroidiana - anxietate, oboseala psihica, insomnie, sevrajul la cocaina, heroina, antialgice opiacee, alcool - hipertensiunea arteriala - relaxeaza peretii arteriali Efecte benefice si in:... [continuare]
Stop apetit (cu arome de capsuni, vanilie, ananas si ciocolata)
Compozitie Sucroza, dextroza, fructoza, lapte degresat, pudra de zer, calciu caseinat, proteine din soia, celuloza purificata, fibre din tarate, carrageen, malto-dextrina, lecitina, DL-metionina, aspartam, arome naturale si artificiale, precum si urmatoarele vitamine si minerale: vitamina E acetat, acid ascorbic, niacinamida, vitamina A palmitat, pyridoxina hidroclorida, thiamina mononitrata, vitamina D3, riboflavina, biotina, acid folic, vitamina B12 calciu pantotenat, oxid de magneziu, calciu fosfat, potasiu clorid, calciu carbonat, ortofosfat feric, oxid de zinc, sulfat de mangan, sulfat de cupru, iodura de potasiu. Actiune terapeutica Este hrana delicioasa, dietetica si sanatoasa care va ajuta sa pierdeti din greutate repede, natural si placut. 3 pahare cu Stop Apetit asigura 100% necesarul nutritiv zilnic recomandat pentru adulti, continand cele 11 vitamine esentiale, 7 minerale importante, calciu si potasiu naturale, proteine, tarate, fibra. Fibra vegetala, taratele si... [continuare]
Cum pot scapa de o secretie urat mirositoare? [continuare]
In urma cu 3 luni in urma unui consult mi s-a pus diagnosticul de Mastodinie supero-interna bilaterala si mi s-a prescris Progestogel 1 aplicatie la zi timp de trei luni. Se poate sa-mi apara noduli in urma tratamentului, exista acest risc? [continuare]
buna ziua,de cativa ani tot am probleme cu spatele,nu am bagat de seama pana anul trecut cand am fost la un control,mi-au facut si un film la coloana,cu acel film am fost la specialist(mi -a spus ca sunt macinate doua vertebre) si mi-a recomandat fizioterapia,am urmat acele sedinte dar prea mare schimbare nu am simtit,apoi mi sa prescris diclofenac sau diclotard pentru dureri dar nu vreau sa devin dependent de pastile.Va rog din suflet sa-mi recomandati ceva,asi incerca ceva si pe cale naturista dar nu stiu ce.Va multumesc [continuare]
ma confrunt cu aceasta boala din 2005...am facut tratamente dar fara rezultat...ma obisnuisem cu ea...luam dimineata telfast si sera aerius, dar sub 10 grade nu ieseam decat un minut pana la masina..anul acesta a fost groaznic...de la 1 decembrie nu am mai iesit din casa ...am incercat atunci sa ies , am facut un soc si am zacut toata iarna in pat la 24-25 de grade, cu 2 pilote pe mine , transpiram in cantitati foarte mari, ma schimbam din ora in ora iar uneori continuu de 4-5 ori.......totul in jur simteam foarte rece,gheata.....am facut tratament cu prednison, hemisuccinat de cateva ori , si asa mai pot sa ma misc prin casa si transpir mai rar........dar tot nu sunt bine sa pot iesi afara......astept afara 23-24 grade cat am in casa......mi-e groaza de o noua iarna.oare se mai poate face ceva? [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter