factorii ce influenteaza aportul alimentar
Cum influenteaza mancarea procesata functia cognitiva
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Prezentare generala Alimentele procesate sunt ceva obisnuit in viata de zi cu zi a oamenilor. Spre exemplu, se estimeaza ca 73% din produsele alimentare din Statele Unite ale Americii sunt ultraprocesate. Aproape toate alimentele sunt procesate pentru conservare, dar alimentele ultraprocesate “gata de consum” sunt adesea sarace din punct de vedere nutritional si pot duce la un consum excesiv. In plus, cercetarile de specialitate au asociat consumul de alimente ultraprocesate cu o serie de rezultate negative pentru sanatate. Mai amanuntit, un nou studiu arata ca persoanele care consuma frecvent alimente procesate major prezinta un risc mai mare de declin cognitiv. Consumul acestor alimente a fost asociat, de asemenea, cu un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, sindrom metabolic si obezitate, printre diverse alte efecte negative pentru sanatate. O statistica ingrijoratoare arata faptul ca, in perioada 2001-2018, procentul de calorii obtinut din alimente... [continuare]
Durerile abdominale si constipatia: care sunt cauzele si cand este indicata vizita la medic?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Constipatia, afectiune larg intalnita Durerile abdominale reprezinta un simptom comun al constipatiei, astfel incat acestea apar de foarte multe ori impreuna. Exista multe motive pentru care oamenii sufera de dureri abdominale si constipatie, acestea variind de la anumiti factori ce influenteaza stilul de viata pana la afectiuni medicale grave. Constipatia este o afectiune larg raspandita care poate afecta persoanele de orice varsta si sex. Simptomele asociate constipatiei Constipatia se poate defini ca fiind incetinirea tranzitului intestinal, urmata de imposibilitatea de a defeca de mai mult de 2-3 ori pe saptamana. Constipatia se poate insoti de anumite simptome, precum: - dureri abdominale; - dificultate sau durere atunci cand se incearca eliminarea scaunelor; - eliminarea de scaune tari, uscate, fragmentate; - senzatia de plenitudine la nivelul intestinelor, chiar si dupa ce s-a mers la toaleta. Simptomele asociate durerilor abdominale Durerile abdominale pot varia in... [continuare]
Obezitatea – ghid medical
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1 Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]
Obezitatea
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Obezitatea nu este numai o problema estetica ci este o boala caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii, tulburari psihice (depresie, anxietate, stima de sine scazuta, izolare sociala), afectiuni digestive si pulmonare. Indicele de masa corporala Pentru a diagnostica aceasta boala se foloseste indicele de masa corporala (IMC). IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Pentru ca foloseste inaltimea si greutatea, doi parametri usor de masurat de catre oricine, este foarte simplu si rapid sa afli daca ai probleme de greutate. Formula lui de calcul este urmatoarea: greutatea (masurata in kilograme) se... [continuare]
Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni
Dr. Simona Carniciu
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, doctor in stiinte medicale
Sedentarismul si industrializarea intensa In societatea moderna, sedentarismul si industrializarea intensa care a adus de la sine accesul facil la alimente - de cele mai multe ori alimente hipercalorice, bogate in lipide si zaharuri rafinate - sunt principalii factori care au facut ca obezitatea sa fie considerata boala cronica inca din anul 1997 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din pacate, obezitatea a luat proportii epidemice, tot mai multe persoane fiind afectate in prezent de obezitate, in diferite grade, atat populatia adulta, dar si populatia tanara, chiar copii. Despre efectele obezitatii asupra sanatatii ne-a vorbit dr. Simona Carniciu, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Cauze SfatulMedicului.ro: Statisticile arata ca 15% dintre copiii romani sunt obezi, iar Romania ocupa locul doi in Europa la obezitate infantila. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie? Dr. Simona Carniciu: Obezitatea ia proportii epidemice, tot mai multe... [continuare]
Carenta de acid folic poate duce la anemie
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este acidul folic Acidul folic sau folatul este un nutrient esential care face parte din complexul de opt vitamine hidrosolubile B. E important de mentionat faptul ca acidul folic reprezinta o forma sintetica a vitaminei B9 si nu se regaseste in mod natural in alimente, ci sub forma de supliment alimentar. Folatul este forma naturala a vitaminei B9. Totodata, dupa ce a ajuns in organism, acidul folic este transformat in vitamina B9 pentru a putea fi asimilat. Acidul folic este necesar pentru buna functionare a organismului, fiind implicat in productia de material genetic (ADN) si in alte functii ale organismului. Acesta contribuie la producerea de energie, la metabolizarea carbohidratilor, regleaza functionarea sistemului nervos si transformarile proteinelor si lipidelor in organism. Cand apare carenta Carenta este frecvent intalnita si poate aparea datorita unui aport inadecvat, malabsorbtiei si utilizarii unor medicamente. Deficitul produce anemie... [continuare]
Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce este hipertensiunea Hipertensiunea apare dintr-o combinatie de factori de mediu si genetici si din interactiunile acestor factori. Studiile epidemiologice, meta-analize si studii controlate randomizate au demonstrat ca anumite tipare alimentare si elemente alimentare individuale joaca un rol decizional in dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Schimbarile in dieta pot scadea tensiunea arteriala, pot preveni dezvoltarea hipertensiunii si pot reduce riscul complicatiilor hipertensiunii arteriale. Strategiile dietetice pentru prevenirea hipertensiunii includ reducerea aportului de sodiu, limitarea consumului de alcool, cresterea aportului de potasiu si adoptarea unui model alimentar general, cum ar fi dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau o dieta mediteraneana. Pentru a reduce povara complicatiilor legate de tensiunea arteriala crescuta, sunt justificate eforturile care se concentreaza pe schimbari de mediu si comportamentale individuale care incurajeaza si... [continuare]
Ce este grasimea viscerala si cum scapam de ea?
Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog
Generalitati Grasimea viscerala reprezinta acele depozite de lipide din jurul organelor, care pot influenta aparitia diverselor patologii. Acestea produc o stare de inflamatie, prin eliberarea unor substante care promoveaza aparitia procesului inflamator si care, mai devreme sau mai tarziu, au efecte negative asupra organismului, prin formarea de placi de aterom la nivelul vaselor de sange, aparitia hipertensiunii arteriale, a diabetului etc. Majoritatea indivizilor incep sa ia in greutate odata cu inaintarea in varsta deoarece, pe de-o parte apare sedentarismul, iar pe de alta, din cauza modificarii raportului dintre anabolism si catabolism in favoarea anabolismului. Cu alte cuvinte, aportul de kilocalorii este mai mare comparativ cu necesitatile organismului si, din acest motiv, organismul este nevoit sa depoziteze surplusul de kilocalorii sub forma de grasime. Din pacate, nu grasimile din alimente ne ingrasa, ci un aport mai mare de carbohidrati, prin stimularea secretiei... [continuare]
Medicina alternativa si astmul Cand vine vorba de patologiile cronice, multi pacienti tind sa opteze si pentru medicina alternativa si tratamente complementare medicatiei lor de fond. Medicina alternativa consta in administrarea unor tratamente facute acasa sau care nu au nevoie de prescriptie medicala, si/sau de efectuarea unor exercitii sau proceduri cu anumite beneficii pentru sanatate. Astfel de terapii alternative includ suplimentele alimentare, acupunctura, terapia prin masaj si chiropractica, plantele concentrate, exercitiile de respiratie si altele. Desi pot fi utilizate si singure, este ideal ca aceste terapii sa fie combinate cu tratamentul medical clasic, prescris de catre medic. Tratamente alternative in astm Astmul bronsic, indiferent de etiologia si de factorii declansatori, este o afectiune cronica intalnita la o mare parte din populatie. Cateva metode de tratament alternativ sunt considerate eficiente in tratamentul astmului. Totusi, studiile... [continuare]
Obezitatea la copii
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce este afectiunea Lumea trece printr-o tranzitie epidemiologica si nutritionala rapida, caracterizata prin deficiente nutritionale persistente, asa cum o evidentiaza prevalenta starii de crestere, a anemiei si a deficientelor de fier si zinc. Obezitatea a atins niveluri epidemice in tarile dezvoltate. Cele mai mari rate de prevalenta a obezitatii infantile au fost observate in tarile dezvoltate; cu toate acestea, prevalenta sa este in crestere si in tarile in curs de dezvoltare. Femeile sunt mai predispuse la obezitate in comparatie cu barbatii, din cauza diferentelor hormonale inerente. Obezitatea infantila Obezitatea infantila reprezinta o afectiune medicala grava care afecteaza copiii si adolescentii. Este deosebit de ingrijorator, deoarece kilogramele in plus ii indreapta adesea pe copii pe calea catre probleme de sanatate care erau considerate candva probleme ale adultilor - diabet, hipertensiune arteriala si colesterol ridicat. Obezitatea infantila poate duce, de... [continuare]
Principalii factori care ne pot predispune la obezitate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Obezitatea este o afectiune complexa, care se caracterizeaza prin cresterea greutatii corporale si care rezulta printr-o lipsa de corelare dintre aportul caloric crescut si cheltuielile energetice reduse. In ultimii 20 de ani, obezitatea a inregistrat o crestere alarmanta la nivel global. Mai mult, obezitatea la copii si la adolescenti este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, sindromul de apnee in somn sau pentru aparitia cancerului. Barbatii obezi sunt mai predispusi la a dezvolta cancer de prostata, de colon sau rect, in timp ce femeile obeze au riscuri mai mari de a dezvolta cancer la uter, ovare, sani. Cresterea aportului energetic, mai ales a alimentelor cu o mare densitate calorica, bogata in grasimi, dar si scaderea interesului pentru sport, alaturi de instalarea sedentarismului au dus la cresterea prevalentei obezitatii la nivel global. Factori inclusi in etiologia obezitatii • Consumul caloric crescut. •... [continuare]
Cum va influenteaza dieta starea de spirit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta bogata in zahar si grasimi poate avea efecte nocive asupra starii de spirit si a sanatatii mentale in general. Ultimii ani au marcat descoperirea de legaturi certe intre dieta, dispozitie, mancatul pe fond emotional si echilibrul psihic. Legatura dintre emotii si comportamentul alimentar nu este un mit. Cele doua se influenteaza reciproc, de aceea o dieta echilibrata este esentiala pentru prevenirea tulburarilor de ordin psihic. Efectele alimentatiei asupra psihicului Oamenii de stiinta au scos in evidenta un numar impresionant de posibile efecte ale alimentatiei asupra psihicului in ultimul deceniu, demonstrate in cadrul cercetarilor desfasurate la nivel mondial. Astfel, relatia direct proportionala dintre psihic si alegerile alimentare ale unei persoane nu mai este o simpla presupunere, ci o certitudine. Dieta nesanatoasa si depresia Urmarea unei diete nesanatoase pe termen lung (bogata in alimente cu continut ridicat de zahar si in produse... [continuare]
Turele de noapte si impactul lor negativ asupra metabolismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Turele de noapte influenteaza major functionarea normala a metabolismului, potrivit celor mai noi descoperiri aduse in atentia publicului larg de catre cercetatori. De ani intregi, oamenii de stiinta au sesizat o asociere clara intre programul de lucru nocturn si riscul crescut de afectiuni cardiace, fracturi osoase, cancer, diabet si obezitate. Unul dintre efectele majore ale turelor de noapte asupra organismului pare sa fie incetinirea proceselor metabolice, pe fondul afectarii ritmului circadian biologic. Programul de noapte si incetinirea ratei metabolice Un studiu recent efectuat de profesorii Universitatii Florida de Sud a descoperit ca persoanele care fac tranzitia catre un program de lucru pe timpul noptii si unul de odihna in timpul zilei incep sa arda caloriile provenite din hrana la o rata mai scazuta. Cercetatorii au observat ca, odata ce au supus 14 voluntari unui experiment de simulare a muncii in ture de noapte, organismul acestora a inceput... [continuare]
Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]
Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Guta este o forma dureroasa de artrita care a fost asociata cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare si alcool. Ca urmare, tratamentul gutei include restrictii alimentare severe. De aceea, dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta este destul de greu de urmat. Din fericire, In multe aspecte, aceasta dieta seamana cu planurile de alimentatie sanatoasa recomandate pentru majoritatea oamenilor. Alaturi de contributia pe care o are la mentinerea sub control a gutei, dieta poate ajuta la prevenirea multor boli cronice. Guta se declanseaza atunci cand in sangele unei persoane acidul uric atinge un nivel ridicat, iar cristalele rezultate se acumuleaza in jurul articulatiilor. Organismul unei persoane produce acid uric in urma procesului de descompunere a purinelor. Desi se gasesc in mod natural in corpul uman, totusi exista anumite alimente (organe, hamsii, hering, sparanghel, ciuperci), care... [continuare]
Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]
Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]
Metode care ajuta in cazul incontinentei urinare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Incontinenta urinara reprezinta o problema de sanatate ce influenteaza puternic viata sociala a pacientului si pentru a carei rezolvare, datorita naturii mai delicate a situatiei, acesta evita prezentarea grabnica la medic. Incontinenta urinara este de fapt pierderea involuntara de urina. Este o afectiune prezenta in special la persoanele de varsta a treia, datele epidemiologice aratand faptul ca aproximativ 25% din femeile de peste 65 de ani si 15% din barbatii trecuti de aceeasi varsta sufera de aceasta problema. Cauzele ei sunt multiple si diverse, mergand de la afectiuni ale sferei uro-genitale (infectii urinare, vaginite, uretrite, afectiuni ale prostatei), pana la boli sistemice cardiace. Tratamentul diuretic, antihipertensiv, sedativ, consumul de alcool sau chiar constipatia, pot duce la aparitia episoadelor de incontinenta urinara. Tratament In ceea ce priveste modalitatile de tratament ale incontinentei urinare, acestea sunt numeroase, iar eficienta... [continuare]
Generalitati Proteinele sunt macronutrienti esentiali pentru o serie intreaga de procese fiziologice, avand un rol central in sinteza si mentinerea echilibrului musculaturii, enzimelor, hormonilor, oaselor, cartilajelor, parului si pielii. Tot proteinele contribuie la instalarea senzatiei de satietate si actioneaza ca un combustibil suplimentar pentru organism in productia de energie, alaturi de carbohidrati si grasimi. Prin urmare, acesti nutrienti sunt o parte importanta pentru orice nutritie echilibrata, daca aportul lor zilnic este unul bine dozat. Din ce sunt constituite proteinele Din punct de vedere biochimic, proteinele sunt molecule organice constituite din aminoacizi interconectati prin legaturi chimice, astfel incat sa creeze structuri tridimensionale care sunt foarte importante pentru functionarea organismului. Exista doua categorii principale de aminoacizi in corpul uman aminoacizii esentiali (pe care organismul nu ii poate produce si pe care ii preia din... [continuare]
Greseli de evitat si modificari benefice dupa menopauza
Autor: SfatulMedicului
Ce este menopauza Menopauza este definita ca scaderea productiei de hormoni din ovare, mai exact, simptomele menopauzei sunt datorate productiei scazute de estrogen din ovare. Varsta minima a menopauzei este cuprinsa intre 51-52 de ani. Semne si simptome - Declinul functiei ovariene Majoritatea femeilor intra la menopauza intre varstele de 45-55 de ani, dar etapele de inceput ale declinului functiei ovariene pot incepe cu multi ani inainte, unele femei putand avea cicluri menstruale intarziate. Varsta la care apare menopauza este determinata genetic, dar aspectele precum fumatul sau chimioterapia pot accelera declinul ovarian, ce rezulta intr-o menopauza timpurie. - Bufeurile Cel mai des intalnit simptom care apare la 80% dintre femei din timpul perioadei de menopauza sunt bufeurile, care pot aparea atat ziua, cat si in timpul noptii. Aproximativ 50% dintre femei vor experimenta bufeuri moderate pana la severe, ce interfereaza cu activitatile de zi cu zi. -... [continuare]
Generalitati Termenul "supraponderabilitate" face referire la acea persoana care are o greutate corporala mai ridicata decat masa corporala ideala, dar care inca nu sufera de obezitate; practic masa corporala se afla intre masa corporala ideala si obezitate. Greutatea normala a unei persoane raportata la inaltimea acesteia se masoara cu ajutorul indicelui de masa corporala (IMC). Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea exprimata in kg la inaltimea exprimata in metri la patrat; IMC = m / (h2). IMC Semnificatie sub 18.5 subponderal 18.5 - 24.9 greutate normala 25 - 29.9 supraponderal 30 - 34.9 obezitate clasa I 35 - 39.9 obezitate clasa II ... [continuare]
Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]
Necesarul nutritional in functie de varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a fi sanatosi, oamenii au nevoie de aminoacizi esentiali, glucide, acizi greasi esentiali si numai putin de 28 de vitamine si minerale. Totusi, nevoile nutritionale difera de la o etapa de viata la alta. In tipul dezvoltarii intrauterine, in copilarie si adolescenta, de exemplu, aportul de macronutrienti recomandati si majoritatea microelementelor sunt mai mari, comparativ cu cele de la varsta adulta. De asemenea, la persoanele in varsta unele dintre nevoile nutritive (de exemplu, vitamina D) cresc in timp ce altele, scad. Specialistii recomanda un aport alimentar dietetic de referinta care este specific pentru diferite etape ale vietii. Ar trebuie remarcat, totusi ca aceste recomandari nutritionale nu sunt concepute pentru persoanele care sufera de boli cronice sau care au un risc crescut de a dezvolta boli din cauza varstei, genetice sau ca urmare a unor factori de viata (de exemplu, fumatul, consumul de alcool, efortul fizic intens). Nevoiele... [continuare]
Digestin, capsule
Ce este Digestin, capsule si pentru ce se utilizeaza Indicatii Produs enzimatic digestiv, constituit din asocierea celor trei fermenti pancreatici: amilaza (min. 18000 UIFIP/ml), lipaza (min. 25000 UIFIP/ml) si proteaza (min. 1500 UIFIP/ml). Particulele de pancreatina obtinute din pancreasul de porc sunt acoperite cu un film polimeric de Eudragit si transformate printr-un procedeu special in microcapsule enterosolubile. Enzimele pancreatice hidrolizeaza grasimile in glicerol si acizi grasi, transforma proteinele in aminoacizi si alti compusi derivati, iar amidonul in dextroza si zaharuri. Administrarea lor reduce grasimile si continutul de azot din materiile fecale. Aceste enzime isi exercita actiunea in primul rand in duoden si in partea superioara a intestinului subtire. In mod normal, enzimele pancreatice sunt excretate in exces. Exista o rezerva secretata de 10 ori mai mare decat necesarul de consum. In general se observa un deficit enzimatic numai in cazul unei reduceri in... [continuare]
Crestor, comprimate filmate
Ce este Crestor si pentru ce se utilizeaza Indicatii Crestor face parte dintr-un grup de medicamente numite statine. Vi s-a prescris CRESTOR deoarece: - Aveti o valoare mare a colesterolului in sange. Aceasta inseamna ca prezentati risc de a face infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Vi s-a recomandat sa utilizati o statina, deoarece modificarea regimului alimentar si efectuarea mai multor exercitii fizice nu au fost suficiente pentru a corecta valoarea colesterolului din sangele dumneavoastra. In timpul tratamentului cu CRESTOR trebuie sa continuati regimul dumneavoastra alimentar de scadere a colesterolului si exercitiile fizice. sau - Aveti alti factori care va cresc riscul de a prezenta un infarct miocardic, accident vascular cerebral sau probleme asemanatoare de sanatate. Infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral si alte probleme pot fi determinate de o afectiune denumita ateroscleroza. Ateroscleroza este determinata de acumularea de depozite... [continuare]
Calibrum mami
multivitamine si minerale pentru femeile insarcinate Supliment alimentar Pentru al doilea si al treilea trimestru de sarcina si in perioada alaptarii Necesarul de vitamine si minerale al organismului difera pe durata sarcinii – de la faza de planificare, la fazele individuale ale sarcinii si continuand cu perioada de alaptare. Prin urmare, Calibrum, o marca inregistrata, vine cu o solutie unica. Calibrum babyplan este conceput pentru a fi administrat in perioada de planificare a sarcinii si in primul trimestru de sarcina, in timp ce Calibrum mami poate fi utilizat incepand cu al doilea trimestru de sarcina si pe durata alaptarii. De ce sunt vitaminele, mineralele si aportul corect al acestora atat de importante pentru femeie si copil pe durata sarcinii si alaptarii? Nutritia este un factor important cu o influenta semnificativa asupra femeilor insarcinate si fatului. Prin urmare, aceasta trebuie sa fie adecvata din punct de vedere cantitativ si calitativ pentru a asigura... [continuare]
Buna.Ce ar trebui sa consume o persoana care are acest tip de diabet la oare 10 seara,fiind si ultima masa.As dori sa stiu mai multe variante. [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Nutritie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter