consumul de cafea
Consumati prea multa cofeina? aflati simptomele abuzului
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Cofeina este o substanta ce se regaseste in cafea/ceai/cacao/sucuri/energizante, cu efecte benefice sau negative pentru sanatate. De aceea, este important ca fiecare persoana sa stie daca este sau nu cazul sa diminueze consumul acestei substante. Cofeina stimuleaza sistemul nervos central, atenueaza oboseala, imbunatateste nivelul de atentie si concentrare, dar si performanta fizica. Cand trebuie diminuata cantitatea de cofeina? Efectul cofeinei asupra organismului depinde de varsta, cantitate, capacitatea de eliminare, metabolism etc. Pentru cei mai multi dintre adultii sanatosi, dozele moderate de cofeina (200-300 mg sau aproximativ doua-patru cesti de cafea pe zi) nu sunt deloc contraindicate. Totusi, in unele circumstante (cum sunt cele prezentate mai jos), cantitatea de cofeina trebuie diminuata sau ar trebui sa se ia in calcul renuntarea la consumul acesteia. Cand se consuma 4 sau mai multe cesti de cafea pe zi? Desi consumul moderat de cofeina se... [continuare]
Care sunt beneficiile renuntarii la consumul de cafea?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru unele persoane, renuntarea la cafea pare a fi imposibila. In prezent, consumul de cafea si cofeina este mai crescut decat oricand. Industria bauturilor ce contin cofeina este extrem de dezvoltata si include atat bauturile pe baza de cafea, cat si bauturile energizate. Vestea buna este ca exista multe beneficii dovedite pentru sanatate care vin impreuna cu un consum moderat de cafea, de la un metabolism mai rapid, la un risc semnificativ mai scazut de aparitie a bolii Alzheimer. Totusi, renuntarea la cafea si la cofeina are o serie de avantaje. De ce sa renuntam la consumul de cafea? 1. Reducerea anxietatii Cofeina vine la pachet cu un aport crescut de energie. Acest aport este folosit in mare parte, dar, cu toate acestea, energia ramasa poate stimula hormonii legati de reactia de „lupta sau fuga”. Acest lucru poate cauza o crestere a starilor de anxietate si nervozitate, dar poate duce la aritmii cardiace si chiar la atacuri de panica. Persoanele care... [continuare]
Care sunt riscurile consumului de cafea in timpul sarcinii?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea femeilor insarcinate au o dilema legata de cafea, mai exact daca aceasta bautura este sau nu permisa in timpul sarcinii. Desi exista o multitudine de studii legate de acest subiect, inca nu se poate vorbi despre un raspuns general valabil. Cert este ca, pe timpul sarcinii, cafeaua trebuie consumata cu moderatie, ceea ce inseamna maximum doua cesti pe zi. Excesul de cafea in cazul femeilor gravide poate fi responsabil de aparitia unor probleme precum tulburarile de ritm cardiac. Ce spun studiile Potrivit cercetarilor realizate de specialisti, este recomandat un consum zilnic de maximum 200 mg de cofeina, adica aproximativ doua cesti mici de cafea pe zi. Un consum mai mare se pare ca ar dubla riscul pierderii sarcinii, potrivit unor studii. Acestea mai arata ca femeile insarcinate in primul trimestru de sarcina si care consuma zilnic 200 de mg de cofeina prezinta o rata a avortului spontan de 25%, femeile care consuma 100 de mg de cofeina au o rata de... [continuare]
Efectele necunoscute ale consumului de cafea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Considerata o bautura revigoranta, cafeaua are multe efecte pentru sanatate. Efectele cafelei pentru sanatate, fie ca sunt benefice sau nedorite, sunt in general putin cunoscute de publicul larg si uneori chiar si de profesionistii din domeniul sanatatii. Vorbind despre efectele cafelei, este esential sa se cunoasca farmacologia sa, adica substantele chimice pe care le contine si actiunile sale asupra organismului uman. Este vorba in particular despre cofeina, principalul sau compus. Absorbita intr-o maniera rapida si completa de organism dupa 45 de minute, cafeaua isi atinge varful de actiune intre un sfert de ora si 2 ore dupa ingerare. Acest efect este resimtit la un adult pentru o durata de la 2 ore si jumatate pana la 4 ore si jumatate. La femeile insarcinate, aceasta durata se mareste in masura exponentiala si poate merge pana la 15 ore, in ultimul trimestru al sarcinii. Efectele cofeinei Cofeina este in mod esential un psihostimulant in competitie cu... [continuare]
Am observat ca dupa consumul zilnic de cafea, nu mai mult de 200 mL, timp de 3-4 saptamani, incepe o perioada de crampe musculare. Multumesc [continuare]
Efectele binefacatoare ale consumului de cacao
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de cacao prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii. In plus, pudra de cacao nu creeaza dependenta, asa cum se intampla in cazul consumului de cafea. Aceasta este bogata in minerale precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alaturi de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9). De asemenea, consumul de cacao previne bolile cardiovasculare si combate anumite complicatii care se intalnesc la persoanele in varsta. Beneficiile pentru sanatate ale pudrei de cacao se datoreaza numeroaselor flavonoide din compozitia bobului de cacao. Dintre aceste substante active, cu proprietati puternic antioxidante, cele mai importante sunt catechinele, epicatechinele si flavonolii. Acesti antioxidanti reduc riscul imbolnavirii de afectiuni grave cum ar fi: diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajuta la buna functionare a creierului, incetinind, in acelasi timp, si procesul de... [continuare]
Cofeina din cafea si din bauturile racoritoare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumata in cantitati prea mari, cofeina poate provoca efecte secundare neplacute, cum ar fi nervozitate, iritabilitate, anxietate, insomnie sau tulburari gastrointestinale. Aceste efecte adverse pot fi evitate in cazul in care se va limita cantitatea de cofeina de pe parcursul unei zile. Este destul de dificil insa sa se determine care este cantitatea exacta de cofeina din compozitia bauturilor alcoolice si a cafelei proaspat preparata. Cofeina din bauturile racoritoare Cantitatea specifica de cofeina din bauturile racoritoare variaza foarte mult, in functie de marca. In general 350 [continuare]
8 motive intemeiate sa nu renuntati la cafea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca va ganditi sa renuntati la cafea, cercetatorii japonezi v-ar sfatui sa pastrati aceasta bautura energizanta in meniul zilnic. In urma mai multor studii dedicate proprietatilor boabelor de cafea, au rezultat mai multe motive intemeiate pentru a consuma in mod regulat aceasta bautura cu numeroase beneficii pentru sanatate in general. Cata vreme cafeaua este bauta fara zahar, lapte si alte ingrediente care sa adauge calorii in plus, ea aduce multe servicii creierului si organismului deopotriva. Ingredientele benefice din cafea Cofeina nu este ingredientul-cheie care transforma cafeaua intr-o bautura sanatoasa. Cercetatorii au descoperit ca exista sute de substante naturale in boabele de cafea, cu efecte pozitive asupra sanatatii sistemului cardiac si a celui cerebral. Multi dintre constituentii naturali ai cafelei sunt antioxidanti performanti in protectia celulelor impotriva actiunii distructive a radicalilor liberi. Un studiu japonez a decoperit ca... [continuare]
Consumul de apa ajuta sau nu la accelerarea metabolismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Accelerarea metabolismului, mai exact intensificarea proceselor de ardere a grasimilor, este unul din telurile principale ale persoanelor care incearca sa elimine surplusul ponderal. Consumul de apa este una dintre metodele promovate in directia stimularii metabolismului, alaturi de alte solutii similare. Eficacitatea lor nu este, insa, o certitudine. Apa si influenta sa asupra metabolismului Exista numeroase diete de slabit care contin, printre recomandarile de baza, consumul sporit de apa, in vederea obtinerii unor rezultate optime. Apa constituie circa 60% din greutatea corporala si este esentiala pentru mentinerea numeroaselor functii biologice, de la transportul nutrientilor catre celule, pana la intretinerea umiditatii tesuturilor moi de la nivelul nasului, urechilor sau al gatului. Intrucat organismul nici nu produce, nici nu stocheaza apa, consumul zilnic de lichide este esential pentru refacerea rezervelor de fluide pierdute in mod constant prin... [continuare]
Ce trebuie sa stiti despre toxinele din cafea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cafeaua s-a dovedit a fi un aliment cu numeroase beneficii pentru sanatate, din prisma continutului bogat in antioxidanti. Numeroase studii vorbesc despre efectele pozitive ale cafelei asupra sanatatii, insa exista si cercetari care aduc in discutie potentialele substante nocive din boabele de cafea, anumite toxine care ar predispune organismul la imbolnavire. Oamenii de stiinta continua sa cerceteze efectele adverse asociate cu consumul regulat de cafea, deocamdata consinderat a fi un obicei benefic. Micotoxinele din cafea Fungii sunt organisme care se impart in trei tipuri principale drojdii, mucegaiuri si ciuperci. In timp ce drojdia creste si functioneaza ca un organism unicelular, mucegaiurile formeaza filamente multicelulare. Unele tipuri de mucegaiuri pot creste pe culturi comestibile, precum cerealele si boabele de cafea, producand substante chimice numite micotoxine, cu efect otravitor atunci cand ajung in organism in cantitati mari. Totodata,... [continuare]
Generalitati In ciuda faptului ca este cunoscuta de peste doua secole, cafeaua facuta din cicoare a devenit populara doar in ultimii ani. Aceasta bautura calda are gustul unei cafele, dar nu este facuta din boabe de cafea prajite, ci din radacina de cicoare. Este des utilizata in randul celor care incearca sa isi reduca aportul de cofeina si prezinta si cateva beneficii pentru sanatate, printre care se numara reducerea inflamatiei, scaderea nivelului de zahar din sange si imbunatatirea starii de sanatate a sistemului digestiv. Cu toate acestea, cicoarea poate provoca si reactii adverse. Ce este cafeaua de cicoare Cicoarea este o planta cu flori din familia papadiilor, caracterizata printr-o tulpina dura, paroasa, cu flori violet-deschis si frunze ce sunt des utilizate in salate. Are un gust asemanator cafelei, dar are o aroma deseori descrisa ca fiind usor lemnoasa. Cafeaua din cicoare este obtinuta folosind radacinile plantei prajite, macinate si preparate prin fierbere. Este... [continuare]
Zatul de cafea: utilizari practice si cosmetice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cafeaua este una dintre cele mai des consumate bauturi din lume. Ea este preparata din seminte prajite si este cultivata in peste saptezeci de tari din intreaga lume. Cafeaua neprajita este una din cele mai tranzactionate produse agricole din lume, principalii exportatori fiind America Latina, Asia de Sud si Africa. Dupa apa, cafeaua este considerata una din cele mai consumate bauturi din lume. Moduri in care poate fi folosit zatul de cafea Sfaturi pentru folosirea zatului de cafea: Intrebuintari cosmetice - Zatul de cafea este intrebuintat pentru masajul anticelulitic . Se mixeaza un sfert de cana calda de zat de cafea cu o lingura de [continuare]
Generalitati Consumul abundent de apa este foarte important pentru starea generala de sanatate. Peste 60% din organismul uman este constituit din apa, motiv pentru care deshidratarea poate pune realmente viata in pericol. Inlocuirea bauturilor acidulate hipercalorice cu apa plata are efecte pozitive asupra controlului greutatii corporale, precum si asupra calitatii somnului, cresterii nivelului de energie al organismului, reducerea aparitiei cariilor dentare si controlul afectiunilor cronice, precum diabetul. Beneficiile apei pentru organism Potrivit Centrului de Control si Prevenire al Afectiunilor din SUA, barbatii ar trebui sa consume zilnic in jur de 3,7 litri de apa si femeile circa 2,7 litri, nu doar din apa plata propriu-zisa, ci si din alimentele bogate in lichide (fructe si legume). Aportul zilnic suficient de apa are multiple beneficii pentru sanatate. - Randamentul optim al functiilor organismului. Apa este o parte integranta a sistemului circulator,... [continuare]
6 mancaruri care te energizeaza, fara sa mai bei cafea dimineata
Autor: SfatulMedicului
Cafeaua este bautura pe care cei mai multi dintre noi o bem dimineata, pentru ca ne energizeaza si ne scapa de starea de somolenta. Sigur ca te invioreaza pentru o vreme, insa stiai ca pot exista alternative mai sanatoase pentru a rupe vraja somnului? Iata care sunt alimentele pe care le poti consuma, astfel incat sa aiba acelasi efect de trezire ca si cafeaua. Semintele de chia O alternativa sanatoasa o reprezinta semintele de chia, care sunt o sursa bogata de acizi grasi Omega 3, despre care se stie ca ajuta la stimularea sistemului nervos, imbunatatind concentrarea. De asemenea, te ajuta sa fii mai activ, inca de la primele ore ale diminetii. Totodata, semintele de chia sunt esentiale si pentru buna functionare a digestiei. Au si un continut ridicat de apa, ceea ce inseamna ca te ajuta sa te hidratezi, nu doar ca iti dau energie. Astfel, adauga seminte de chia in smoothie, intr-un shake sau in iaurtul de dimineata. Apa calda cu lamaie O alta modalitate de a-ti incepe... [continuare]
In ce masura ajuta laptele pus in cafea? Am inteles ca ar diminua din efectele negative ale consumului de cafea? M-as bucura sa fie asa, deoarece mie imi place . [continuare]
trebuie sa renunt la consumul de cafea in cazul in care am fost diagnosticat cu steatoza ? [continuare]
Buna,recent mi au aparut spasme musculare cel mai mult fiind prezente in zona picioarelor.Am ovservat ca cel mai des ini apar cand consum alcool si apar in ziua urmatoare,majoritatea timpului noaptea.Mai apar si cand sunt obosit sau beau cafea insa sunt mult mai mici aproape nesemnificative.De la alcool am avut spasme foarte puternice,am ajuns sa nu pot misca piciorul,totusi majoritatea timpului,in weekend beau 2-3 beri La inceput picioarele imi erau foarte reci noaptea,insa am inceput sa i au calciu magneziu zinc si am scapat dar in cazul in care consum alcool,cafea,tigari sau sunt obosit apar spasmele.Mentionez ca s au ameliorat de la calciu,mg,zn dar tot mai apar [continuare]
Buna ziua , se poate consuma cafea dupa 10 minute dupa ce am luat siofor ?
Am diabet zaharat tip 2 sau ( B ) cum i se mai spune , am consumat cafea dupa 10 minute de cind am luat Siofor-ul pt ca trebuia sa plec de acasa , aveam o treaba , poate nu am facut bine dar ma grabeam , trebuia sa ajung undeva , multumesc [continuare]
Buna ziua.Vreau sa stiu si eu daca o ceasca de cafea dimineata imi face rau.Va amintesc doamna doctor ca mai am 2 luni si termin tratamentul pt.tbc.Multumesc. [continuare]
Buna ziua. Am un fiu de 17 ani pe care il suspectez ca fumeaza aceste tigari nepermise sau poate legale (in lipsa noastra, in camera lui se simte un miros care nu este de tigara normala). problema este ca el nu recunoaste si nici nu vrea sa mearga la un psiholog sau psihiatru.I-a scazut capacitatea de concentrare, memorare, nu vrea sa mai invete deloc, la scoala se duce doar ca sa faca act de prezenta, deseneaza in loc sa-si ia notite (si culmea, nu-i face nimeni observatie dintre profesori). probabil ca le e teama si lor sa nu devina violent cu ei, si-au dat seama ca consuma ceva, si il lasa in voia lui). Ce se mai poate face cu un asemenea tanar? Cu noi , parintii lui, se poarta mizerabil, tipa, urla, ne injura. Astept o criza mai puternica pt.a ajunge la 112 cu el, pt. ca altfel nu-l pot duce la un medic...Poate cineva sa ma ajute, cum sa actionez ca sa-l pot convinge ca nu e pe drumul cel bun? multumesc. [continuare]
la o luna dupa ce am facut infarctul IMA si sunt inca sub tratament medicamentos, pot sa consum cafea si alcool in cantitati mici sau moderate ? cauzeaza? [continuare]
In incercarea de a ma hrani cat mai sanatos si evitand total dulciurile, atat cumparate cat si facute in casa, am trecut la consumul de miere de albine care imi place foarte mult, in diverse combinatii cu nuci, seminte etc. Vreau sa va intreb, consumul in cantitati mai mari de miere de albine are contraindicatii pt o persoana sanatoasa?Poate conduce la diabet sau alte dereglari? Am incept consumul regulat de miere si eliminatrea celorlalte dulciuri de cateva luni bune timp in care am realizat ca am mancat kilograme intregi de miere. Am facut un calcul foarte sumar, grosier, ca sa observ ca mananc cam 200g de miere de albine pe zi. Pe langa aceasta mai mananc si polen, o lingurita dimineata, precum si capaceala. Ma gandeam ca am cam exagerat un pic pt ca fac ce fac si mai iau un varf de lingurita de miere ba la servici ba acasa si asa consum pe zi cum am spus cam 200g. Credeti ca nu are importanta sau trebuie sa reduc consumul? Va multumesc si sper sa-mi raspundeti si mie. O zi buna. [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter