cereale
Alergia la cerealele pe baza de grau
Dr. Antoniu Cerasela
Medic specialist pediatru
Generalitati Alergia reprezinta un raspuns anormal, exagerat al organismului, declansat de expunerea lui la substante comune, prezente in mediul inconjurator, bine tolerate de persoanele fara predispozitie genetica la dezvoltarea unor boli alergice, dar percepute ca fiind alergene de catre persoanele susceptibile. Compotamentul de tip alergic are tendinta familiala de aparitie. Riscul ca un nou-nascut sa dezvolte simptome atopice este strans legat de prezenta acelorasi simptome la unul dintre parinti. Alergiile alimentare pot aparea la orice varsta, dar mai frecvent la copii si, in special, la sugari deoarece atat sistemul imunitar, cat si cel digestiv sunt inca in formare, fiind mai susceptibile sa dezvolte o reactie alergica la o proteina continuta intr-un aliment sau aditiv alimentar. Exista sugari foarte sensibili la aceste alimente incat pot dezvolta o reactie alergica prin intermediul laptelui matern, daca mama a consumat aceste alimente. Au fost descrise 8 alimente sau... [continuare]
Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Date generale Alaptarea, ca multe alte aspecte ale cresterii copiilor, este un proces gradual de crestere a independentei si a stapanirii de sine din partea bebelusului tau si un pas inapoi treptat din partea ta. Dupa primele 6 luni ale bebelusului, laptele matern va continua sa furnizeze marea majoritate a nutrientilor necesari, chiar daca incepe sa guste o varietate de alimente noi. Desi bebelusul se va bucura, fara indoiala, foarte mult de introducerea unor noi gusturi si texturi, experientele sale cu alimentele solide sunt doar sesiuni de practica pentru viitor. Este important sa va asigurati ca continua sa primeasca suficient lapte matern pentru a-si satisface nevoile nutritionale. Beneficiile alaptarii Alaptarea are numeroase beneficii pentru sanatatea ta si a bebelusului tau. Intelegerea acestor beneficii te poate ajuta sa decizi daca alaptarea este potrivita pentru familia ta Beneficiile alaptarii pentru bebelusi Cercetarile sugereaza ca alaptarea reduce riscul... [continuare]
Cereale integrale pe care este bine sa le consumati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati De mii de ani, oamenii au mancat cereale direct din plante. Exista mai multe tipuri de cereale. cerealele integrale sunt cele nerafinate, carora nu li s-a indepartat invelisul exterior al bobului si nici germenii. cerealele integrale sunt bogate in carbohidrati, fibre, grasimi sanatoase, vitamine, minerale, enzime vegetale, hormoni si sute de fitochimicale. cerealele rafinate sunt cereale care au fost prelucrate, carora li s-au indepartat o parte din partile componente (atat invelusiul exterior, cat si germenii), in scopul de a avea o textura mai fina si de a le prelungi durata de conservare. Totodata, in procesul rafinarii sunt eliminate o serie de substante nutritive si fibre. cerealele imbogatite sunt atat cereale prelucrate, dar si integrale, carora li se adauga o serie de vitamine (in special din grupul B, dar si fier), precum si alte elemente nutritive care nu se gasesc in mod natural in produsele alimentare. cereale pe care ar trebui sa le... [continuare]
3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati cerealele integrale ocupa un loc important la baza piramidei nutritionale, fiind surse de nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii. In timp ce orezul brun sau quinoa se bucura de o popularitate crescuta, alte cereale mai putin cunoscute merita sa se regaseasca mai des in meniul zilnic. Alacul, amarantul si meiul sunt cereale cu proprietati alimentare unice, fiind totodata si ingrediente excelente pentru retete sanatoase si usor de preparat. Meiul beneficii si idee de reteta Meiul este o cereala care se prepara rapida, nu contine gluten (poate fi consumata in siguranta de persoanele care sufera de boala celiaca) si furnizeaza cantitati importante de aminoacizi. Aroma sa este asemanatoare cu cea a alunelor. Meiul se remarca prin faptul ca este singura cereala integrala cu efect de alcalinizare a sangelui, astfel explicandu-se si usurinta cu care este digerata. Totodata, furnizeaza cel mai mare aport de fier dintre toate cerealele si imbunatateste... [continuare]
Efectele benefice ale consumului de cereale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]
Generalitati Promovate intens in media de toate tipurile, cerealele au ajuns una dintre cele mai frecvente alegeri pentru micul dejun, in special in cazul persoanelor ocupate, cu atat mai mult cu cat se constituie intr-o masa rapida, usoara si consistenta. Insa cat de sanatoase si de eficiente sunt cerealele? Tipuri de cereale Integrale, expandate, pulbere sau glazurate cu zahar ori ciocolata, cerealele sunt preferatele copiilor si una dintre optiunile de baza ale adultilor. cerealele din comert sunt, de obicei, procesate prin amestecarea semintelor cu apa si agenti de aromatizare, sunt uscate, apoi macinate in granule marunte pentru a fi usor digerabile. Cele mai intrebuintate cereale sunt graul, porumbul, orzul, orezul, ovazul, secara, hrisca si meiul. In functie de reteta folosita, exista mai multe tipuri de cereale: Fulgi de porumb . Contin zahar, sirop de malt, sare si apa. cereale integrale . Desi sunt gatite la abur si uscate cu aparate speciale, acestea contin zahar... [continuare]
Generalitati cerealele integrale sunt parte a oricarei diete sanatoase, oferind multiple beneficii pentru sanatate, cum ar fi prevenirea bolilor cronice. In plus, toate cerealele sunt surse excelente de carbohidrati complecsi. cerealele furnizeaza multe vitamine si minerale si au un continut scazut de grasimi. Consumul de cerealele integrale (cele care nu au fost private de substantele nutritive) este recomandat in defavoarea cerealelor rafinate (cerealele la care sunt inlaturate substantele nutritive pentru a li se prelungi durata de viata). In plus, cerealele integrale ofera substante nutritive si fibre necesare pentru o sanatate optima. Cantitatea necesara de cereale Conform specialistilor, cantitatea de cereale de care are nevoie o persoana depinde de factori cum ar fi sexul, varsta si nivelul de activitate fizica. Valoarea zilnica recomandata de cereale integrale pentru femei este de aproximativ 180 grame si aproximativ 200 grame pentru barbati. De exemplu, o... [continuare]
Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]
Secara (secale cereale)
Planta medicinala si alimentara (cereala) cultivata pe sol nisipos, in regiuni cu umiditate ridicata si temperatura scazuta si mai ales in zona de deal. Frunzele au culoare verde-albastra, iar florile sunt sub forma de spic. Fructul este o cariopsa maronie. secara infloreste in luna iunie sau iulie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza boabele (semintele). Recoltarea se face dupa coacere, dupa luna iulie. Planta contine proteine, lipide, apa, substante minerale, carbohidrati, minerale (fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu), vitamine (vitamine din grupul B, vitaina E), aminoacizi. Secara are efect depurativ, emolient, laxativ, mineralizant, antiinflamator. Secara se foloseste si in gastronomie, in mod special in compozitia painii de secara, dar si in industria celulozei. Uz intern: - constipatie, boli hepatice, diabet, afectiuni renale, afectiuni cardiovasculare, convalescenta, inflamatii - sub forma de decoct. Uz extern: - psoriazis,... [continuare]
Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]
Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?
Autor: SfatulMedicului
Consumul de fibre Farfuria oricarei persoane ar trebui sa fie plina, cat de des se poate, cu alimente ca cirese, struguri, ardei, fasole, cereale integrale si nuci. Alimentele bogate in fibre ajuta la reglarea digestiei. Organismul are nevoie de 20-35 grame de fibre pe zi. O alimentatie bogata in fibre este importanta pentru mentinerea greutatii ideale si este utila in prevenirea bolilor de inima, a fluctuatiilor de zahar din sange si poate preveni chiar si aparitia hemoroizilor. Guma de mestecat contra pirozisului (arsurilor provocate de hiperaciditate) Mestecarea gumei poate ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului gastroesofagian si a arsurilor stomacale, prin stimularea productiei de saliva pentru neutralizarea acizilor. Deoarece guma de mestecat cu aroma de menta poate provoca arsuri stomacale, ar trebui sa se opteze pentru alte arome cu exceptia acesteia. Totusi, se va renunta la aceasta daca din cauza ei se va inghiti aer care va duce la eructatii si... [continuare]
Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente. In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi! Legea 1 - Culoarea alimentelor Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate,... [continuare]
Gerocossen s.r.l.
GEROCOSSEN S.R.L., companie privata infiintata in 1990, cu sediul in Bucuresti, este in prezent una dintre cele mai moderne firme producatoare de cosmetice din Romania. Managementul firmei este asigurat de trei asociati cu indelungata experienta in domeniul industriei cosmetice. GEROCOSSEN ofera consumatorilor linii complete de produse pentru ingrijirea si infrumusetarea tenului si parului, in formule unice, cu principii active naturale extrase din plante, flori si cereale, cunoscute pentru proprietatile lor miraculoase in cosmetica, in asociere cu ingrediente cosmetice moderne, cu proprietati deosebite de ingrijire si infrumusetare. Linia GEROCOSSEN EUROPEAN SKIN CARE PRODUCTS cuprinde cosmetice pentru ingrijirea si infrumusetarea tuturor tipurilor de ten (gras, uscat, devitalizat) avand la baza principii active din plante si vitamine in asociere cu ingredienti cosmetici moderni, cu proprietati deosebite de hidratare si hranire a pielii. Linia GEROCOSSEN NATURAL... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter