Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

budinca

Ce ar trebui sa stim despre guta

Ce ar trebui sa stim despre guta

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Dr. Grama Mihaela
Medic primar medicina interna

Aceasta afectiune face parte din categoria bolilor articulare inflamatorii, fiind, de fapt, o poliartrita cu substrat metabolic. Cauza artritei gutoase este cresterea in sange a acidului uric, un deseu metabolic provenit din degradarea purinelor. Acidul uric este bine tolerat la o concentratie serica obisnuita, el fiind un constituent biochimic normal, dar, ulterior concentratiei serice exagerate, incepe sa se depuna in tesuturi, in special in sinoviala articulara. Sunt preferate articulatiile suprasolicitate circulator si gravitational, cum ar fi articulatia metatarso - falangiana a degetului unu al membrului inferior (degetul mare al piciorului). Criza articulara debuteaza brusc, adesea noaptea, cu inflamarea serioasa a articulatiei respective (tumefiere, roseata, caldura locala), cu dureri intense, neameliorate de analgeticele tipice (algocalmin, paracetamol) sau de antiinflamatoarele comune (diclofenac, ketonal etc). Puseul de guta are factori precipitanti... [continuare]

Regimul alimentar in cancer

Regimul alimentar in cancer

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta.  Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]

Intoleranta la fructoza

Intoleranta la fructoza

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2023

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Intoleranta la fructoza este o afectiune in care organismul intampina dificultati in digestia si utilizarea fructozei pe care o contin alimentele. Aceasta se trateaza prin eliminarea completa a fructozei si zaharozei din dieta. Tipuri Exista doua tipuri de intoleranta la fructoza . Prima este fructoza ereditara cunoscuta si sub denumirea de fructozemie sau deficitul in producerea enzimei aldolase B - este o boala genetica rara care afecteaza metabolizarea fructozei, din cauza lipsei enzimei care o descompune (aldolasa B). Ca urmare, fructoza se acumuleaza in ficat, rinichi si intestin subtire, iar organismul nu este capabil sa converteasca glicogenul in glucoza. Daca afectiunea nu este tratata, nivelul de zahar din sange scade (hipoglicemie) si se formeaza substante nocive care distrug ficatul. Fructoza ereditara este dificil de diagnosticat, iar rata sa exacta de incidenta nu este cunoscuta cu exactitate, dar se presupune ca este rara. Intrucat este mostenita, nu... [continuare]

Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare

Tratamentul cancerului de colon - combaterea efectelor secundare

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Generalitati Cancerul de colon este cancerul intestinului gros, partea inferioara a sistemului digestiv. Cancerul rectal este cancerul ultimei parti a colonului. Impreuna, cele doua tipuri de cancere sunt adesea mentionate sub denumirea de cancer colorectal. Cele mai multe cazuri de cancer de colon debuteaza sub forma unor tumori necanceroase sau aglomerari de celule, numite polipi adenomatosi. Cei mai multi dintre acestia, de-a lungul timpului, se transforma in cancer al colonului. Pierderea poftei de mancare Pierderea apetitului alimentar este una din cele mai frecvente probleme asociate cu cancerul de colon si tratamentul acestuia. Nimeni nu stie exact ce anume cauzeaza acest lucru. Poate fi determinata de tratamente sau, chiar de cancerul de colon in sine. Emotiile cum ar fi teama, anxietatea sau depresia pot declansa lipsa poftei de mancare la o persoana. Pentru unii bolnavi, pierderea apetitului alimentar dureaza o zi sau doua, dar in cazul altora este permanenta.... [continuare]

 fructele - surse excelente de antioxidanti

fructele - surse excelente de antioxidanti

Actualizat la data de: 18 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Afinele, coacazele, murele, zmeurele sunt considerate a fi cele printre cele mai specifice delicii naturale ale verii. Ele ne inspira in bucatarie, ne indeamna sa preparam cat mai multe prajituri, tarte, shake-uri naturale, inghetate, dulceturi si budinci. Iar daca ati avut placere de a le culege direct din gradina sau din mijlocul naturii, stiti deja cat de minunate sunt fructele proaspete. Ne imbie cu o aroma deosebita si ne amintesc, cu fiecare fructa ca... este vara! Dar acestea minuni colorate sunt mult mai mult decat ingrediente de sezon in preparatele noastre culinare. Ele sunt surse excelente de antioxidanti, de vitamine si minerale, de substante nutritive esentiale care stimuleaza sanatatea organismului si care ne pot ajuta sa cotracaram din timp anumite afectiuni, sa fim mai energici si mai sanatosi si sa ne bucuram din plin de acest sezon. Un studiu efectuat de catre specialistii in nutritie a evidentiat faptul ca doar o cana plina de astfel de fructe... [continuare]

Gustari pentru copii: 10 sfaturi sanatoase

Gustari pentru copii: 10 sfaturi sanatoase

Actualizat la data de: 09 Februarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Cand copilului ii este foame e bine ca parintele sa fie pregatit sa-i ofere o gustare sanatoasa. Gustarea este foarte importanta pentru copii si nu este un obicei neaparat rau, aceasta asigurand copilului necesarul de energie si nutrienti pentru intreaga zi. Cu adevarat important este calitatea gustarii! Iata 10 sfaturi pentru cele mai sanatoase gustari ale copilului: 1. Mentinerea gustarilor nesanatoase afara din casa Copilul nu va cere prajituri si ciocolata daca acestea nu se gasesc la indemana. Este bine ca parintele sa ofere micutului un bun exemplu prin consumarea de alimente sanatoase! 2. Cerealele Gustarile cu cereale integrale – cum ar fi covrigeii din faina integrala si cerealele integrale bogate in fibre alimentare – pot oferi copilului energia necesara. 3. Legume cu dressing Copilului ii pot fi serviti morcovi mici sau alte legume crude cu un dressing sarac in grasimi, biscuiti sarati [continuare]

Minune intr-un bol: salata de fructe

Minune intr-un bol: salata de fructe

Publicat la data de: 23 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chiar daca, sa zicem, nu sunteti unul din pasionatii de fructe, chiar daca rezistati unor mere apetisante sau unor banane parfumate, cum puteti spune nu unei colorate, insiropate si aromate salate de fructe? Cand este vorba de salata de fructe nu ne gandim doar la un fruct, sau doua, sau trei, ne gandim la o adevarat explozie de culori si parfumuri, de texturi si stimuli. Nu doar mugurii gustativi se vor bucura de o astfel de alegere, dar si terminatiile olfactive, si ochii. Salata de fructe are tot ce-i trebuie pentru a deveni ispita dulce a acestui sezon. In plus, cum primavara deja si-a intrat in drepturi iar vremea pare deja sa anunte o vara grozava, nu avem nici un motiv sa credem ca vom duce lipsa de materie prima. Daca dorim sa cream putina magie in bucatarie, nu trebuie decat sa ne alocam cateva minute, sa luam fructele pe care le avem la indemana in frigider (sau poate chiar si in congelator) si sa le amestecam intr-un bol. Pe principiul “acum il... [continuare]

Importanta calciului in dieta

Importanta calciului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman, cu functii structurale atat de importante incat daca rezervele sale s-ar pierde in intregime, corpul s-ar reduce la o masa tisulara lipsita complet de forma si consistenta. Acest lucru se datoreaza prezentei calciului in structurile ce determina arhitectura corpului, cum ar fi scheletul, cartilajele, dintii. Mai precis, 99% din calciul total este stocat in aceste structuri dure, restul de 1% distribuindu-se in celulele nervoase, sange, precum si in alte structuri tisulare importante. Calciul este un macromineral de care omul are nevoie in permanenta. In trecut specialistii considerau ca dieta trebuie fortificata cu calciu doar pana in jurul varstei de 20-30 de ani, insa studii recente au demonstrat ca necesarul de calciu se mentine crescut pe tot parcursul vietii, in special in cazul femeilor tinere, care alapteaza, sau in cazul celor care intra la menopauza. Acesta este unul din motivele pentru care este... [continuare]

Sfaturi pentru dieta alimentara de vara

Sfaturi pentru dieta alimentara de vara

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa incerce acest lucru pe parcursul verii, cand este mult mai usor sa adopte o dieta echlibrata si diversificata, fara a fi necesar sa se implementeze o cura drastica care poate duce la anumite dezechilibre nutritionale. Este important sa se retina faptul ca indiferent de dieta adoptata, este necesara hidratarea corespunzatoare (2-3 litri de apa zilnic). Rosiile si ardeii Legumele, in general, sunt alimente cu un continut bogat in vitamine si minerale. Culoarea acestora se datoreaza in mare parte unor constituenti precum, vitamina C, vitamina A, licopen etc. Legumele sunt ideale in dietele pentru slabit, rosiile si ardeii oferind si un aport caloric redus. Sfaturi pentru dieta cu rosii si ardei - alegerea unor rosii intens colorate, coapte, tari, cu miros caracteristic puternic; - pastrarea acestora in frigider (nu mai mult de cateva zile); - folosirea pe cat posibil a sucului si pastei de tomate fara aditivi si... [continuare]

Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza

Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza

Actualizat la data de: 19 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indulcitorii artificiali sunt substante chimice sau compusi naturali care asigura alimentelor gustul dulce fara a transmite organismului un numar ridicat de calorii. Deoarece inlocuitorii au gust mai intens decat zaharul este suficient sa utilizati o cantitate mica pentru a obtine acelasi rezultat. Produsele alimentare care au in compozitie indulcitori artificiali au mai putine calorii decat cele cu zahar, din aceasta cauza deseori sunt recomandate in timpul dietelor pentru slabit sau pentru mentinerea greutatii corporale. Pacientii cu diabet zaharat pot utiliza indulcitori artificiali, deoarece acestia asigura alimentelor gustul dulce, fara sa creasca nivelul zaharului din sange. Totodata, este bine de stiut ca unele alimente (prajituri, biscuiti, ciocolata), pe a caror eticheta apare informatia "fara zahar", pot contine indulcitori precum sorbitol sau manitol, care contin un numar mare de calorii, favorizand cresterea in greutate si nivelul de zahar din... [continuare]

Top 8 surse ascunse de sare

Top 8 surse ascunse de sare

Actualizat la data de: 12 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dupa diagnosticul de insuficienta cardiaca, reducerea aportului de sare din dieta este una dintre primele recomandari ale medicului. Sarea contribuie la retentia de lichide, iar valorile prea mari de sodiu pot agrava afectiunile cardiovasculare. Din acest motiv, medicii recomanda ca persoanele care sufera de insuficienta cardiaca sa nu consume mai mult de 1500-2000 de mg de sodiu pe zi. Cum poate fi facut acest lucru? Un prim pas ar fi sa se urmeze regulile de baza ale unei diete alimentare cu un nivel scazut de sare. Se va gati fara sare si se vor folosi diverse arome cum ar fi usturoiul, citricele si mirodeniile. Cu toate acestea, in cazul multor oameni, nivelul de sodiu nu scade, iar de vina este in special sarea ascunsa in diverse produse alimentare. Surse ascunse de sare In urma studiilor s-a constatat ca exista o serie de alimente care ofera unei persoane chiar si pana la 40% din doza zilnica recomandata de sodiu. Printre acestea se numara: -... [continuare]

Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun

Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ce se recomanda la micul dejun - cafea? Dimineata majoritatea oamenilor abia arunca o privire in bucatarie. In general se considera ca pregatirea micului-dejun necesita un timp pretios. Exista dovezi suficiente ca datorita consumarii micului-dejun in fiecare zi se pierde o parte importanta a greutatii corporale. Oamenii omit micul-dejun crezand ca reduc consumul de calorii, dar pe parcursul zilei, la amiaza sau pranz, acestia sunt infometati. Aceste persoane isi inlocuiesc caloriile in timpul zilei in mod incostient rontaind intre pranz si cina, determinandu-si astfel singuri nereusita. Beneficiile micului dejun Consumarea micului-dejun este un obicei zilnic al persoanelor cu "scadere in greutate", aceste persoane mentinandu-si greutatea dupa pierderi in greutate de cate 15 kg sau chiar mai mult pentru cel putin un an si chiar mai mult, pana la 6 ani. Cam 78% din aceste persoane au confirmat ca iau micul-dejun zilnic si aproape 90% au raportat ca iau... [continuare]

9 motive sa consumati mai multi cartofi dulci

9 motive sa consumati mai multi cartofi dulci

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cartoful dulce, este o radacinoasa tuberoasa, un aliment deosebit de popular oriunde in lume. Cartofii dulci, nativi in America Centrala, sunt considerati un aliment pricipal in multe tari. Aroma cartofilor poate fi modificata daca sunt pastrati in frigider. Ar trebui sa fie buni pentru consum daca sunt pastrati intr-un loc racoros, intunecat si bine ventilat. Daca temperatura spatiului de depozitare este prea mare (peste 15 grade C) vor germina mai devreme sau vor capata o textura lemnoasa. Odata fierti, cartofii dulci pot fi pastrati pana la o saptamana in frigider. La fel ca orice alti cartofi, cartofii dulci sunt consumati intodeauna gatiti, dar gustul lor dulce ii face mai apreciati. Pot fi folositi intr-o mare varietate de preparate culinare si sunt gustosi daca sunt asezonati cu oregano, scortisoara, miere, tei, ghimbir, nucsoara si nuca de cocos. Bucurati-va de acesti cartofi care pot fi gatiti in diverse moduri produse de patiserie, budinci,... [continuare]

Dieta de vara a persoanelor cu diabet

Dieta de vara a persoanelor cu diabet

Actualizat la data de: 22 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca va numarati printre persoanele care sufera de diabet si isi planifica mesele dupa metoda piramidei nutritionale sau mai nou, a farfuriei alimentare, luati in considerare pregatirea unui meniu de vara. Salatele specifice anotimpului calduros ar putea reprezenta o masa echilibrata nutritional, dar si gustoasa si satioasa. Produsele proaspete din timpul verii reprezinta componenta cheie a meselor pentru bolnavii de diabet zaharat, care ar trebui sa inceapa masa cu 2 cesti de legume crude. Portiile de proteine slabe, de fructe proaspete de vara si grasimi sanatoase pot imbogati salatele de vara si le pot transforma intr-o masa ideala pentru bolnavii de diabet. De ce este importanta dieta pentru persoanele care sufera de diabet? Excesul de greutate este asociat cu: hipertensiunea arteriala diabetul de tip 2 riscul crescut de boli cardiovasculare - infarct miocardic, accident vascular cerebral, angina pectorala Diabetul zaharat de tip 2... [continuare]

Dieta pentru afectiunile gastrointestinale

Dieta pentru afectiunile gastrointestinale

Actualizat la data de: 10 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Persoanele care experimenteaza probleme gastrointestinale, cum ar fi ulcerul gastroduodenal, gastrita cronica, esofagita de reflux sau dispepsia, sunt adesea instruite de catre medic sa urmeze un regim alimentar, o dieta specifica. O astfel de dieta este compusa in principal din alimente moi, cu aciditate scazuta si cu un minim de condimente. Produsele alimentare cum ar fi cafeaua, ciocolata, sucurile carbogazoase, fasolea uscata, carnea prajita, produsele din cereale integrale, fructele si legumele crude sunt total interzise. Cei care vor urma dieta pentru afectiunile gastrointestinale vor consuma alimente precum budinca de gris, piure de cartofi sau orez fiert, in loc de alte surse de amidon (biscuiti, paine, cereale). Portiile sunt controlate in scopul imbunatatirii digestiei alimentelor (care trec prin tractul digestiv) si a miscarilor intestinale, proces denumit peristaltism intestinal. Persoanele care se afla in perioada de convalescenta dupa anumite... [continuare]

Dieta bernstein

Dieta bernstein

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]

Zaharina (e 954)

Din Medicamente

Se prezinta sub forma unor cristale incolore de culoare alba. Gustul dulce al zaharinei se dezvolta mai lent, dar dupa atingerea intensitatii maxime este destul de persistent. zaharina are un gust residual amar/metalic care devine foarte pregnant la concentratii mari. Puterea de indulcire a zaharinei variaza in domeniul 300-500. zaharina prezinta o foarte buna stabilitate, putand fi utilizata in orice produs alimentar. Este utilizata intr-o mare varietate de produse: bauturi racoritoare, budinci, bauturi instant, topinguri, produse lactate, guma de mestecat, conserve de fructe, produse de patiserie, gemuri, jeleuri, tablete edulcorante. [continuare]

aspartamul (e 951)

Din Medicamente

Prezentare Se prezinta sub forma unei pulberi cristaline de culoare alba sau sub forma granulara. Aspartamul se descompune rapid in conditii nefavorabile de temperaturi si Ph. La temperature ridicate viteza de descompunere creste rapid, aceasta sensibilitate limiteaza utilizarea aspartamului numai la produsele care nu sufera tratamente termice intense. Compozitie Desi fenilalanina este un aminoacid esential, in cazuri foarte rare (1 la aproximativ 10000 de persoane), datorita unei afectiuni metabolice (fenilcetonuria), fenilalanina nu poate fi metabolizata. Ca urmare pe eticheta alimentelor care contin aspartam trebuie precizat ca acestea contin o sursa de fenilalanina. Cantitatea de fenilalanina continuta de un pahar de bautura racoritoare indulcita cu aspartame este de 8 - 10 ori mai mica decat cea continuta intr-un pahar de lapte. Interactiuni Gustul aspartamului este apropiat de cel al zaharozei, fara nuante parazite majore. Aspartamul prezinta un sinergism destul de... [continuare]

Comunitate medicala

Hemoroizii si sarcina

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Sarcina

buna, sunt insarcinata in 13 saptamani si 6 zile si de exact o saptamana am probleme mari cu hemoroizii. stiu ca e din cauza constipatiei, alimentatia mea e compusa din lapte, paine integrala, budinca, prune... mi-au dat de la farmacie o crema cu benzocaina da nimic.... imi puteti spune ce sa folosesc, ce sa fac ca inebuinesc de dureri. multumesc [continuare]

am un baietel de 1 an jumate are, 9,5 kg, s-a nascut cu 2,900. Nu are pofta de mancare, mai bin e zis nu il atrage mancarea de nici un fel. problemele au inceput chiar de la diversificare.Mananca maxim 100 g mancare la masa, mai mult pasata, si cam 500 ml lapte praf. Nici cu fructele nu stam prea bine, mananca rar, dulciuri nici atat, nici facute in casa nici cumparate. Nu este curios sa incerce mancarea, nici macar ce mancam noi, ne da noua sa mancam dar la el in gura nu baga, duce pana langa gurita dar nu gusta. Mananca numai daca are ce face la masa, ceva care sa ii atraga atentia. A stat si 8 ore nemancat, la sfatul medicului, daca nu vrea sa manance la masa sa il las nemancat pana la masa viitoare. Pofta, sau mai bine zis lipsa poftei a fost aceeasi. Fe, Ca si hemoleocograma au iesit bine. I-am dat si mulivitamine, ulei de cod... dar nimic cu pofta de mancare. In ultimele 2 luni nu a luat in greutate dar nici nu a slabit. inaltimea este de aprox 81 cm. Nu stiu cum sa mai... [continuare]

Scurt istoric:-inainte cu o luna de bac mi-a aparut o pata la ceafa care inca o am + arsuri stomacale -la 2 sapt dupa bac au inceput scaunele zilnice (2-3) alternanta diaree/constipatie ,senzatie ca a mai ramas ceva,senzatie ca scap pe mine,crampe, si dupa evacuare (care o simteam acida rau,ma ustura anusu[cateodata]),miros de fecale ingrozitor,la fel si la flatuenta+ nu mai puteam consuma lactate, de exemplu mancam budinca si in 10 minute iesea budinca -analize spital: transaminazele crescute cu 30-40 fata de limita normala,diagnostice:H.Pylori,colecistita cronica,gastro-duodenita nespificata,degerescenta grasoasa a ficatului nespecificata -dupa 2 saptamani de la internare simptomele s-au inrautati dupa tratamentul pt H.Pylori. Am facut 7-8 reactii adverse la ospamox - am luat probiotice, si scaunele a devenit normale dar tot in fiecare dimineata Nu am dus un stil de viata prea sanatos,mancam orice. Am 19 ani, 75 kg , 1,70 m si am fost foarte sedentat in perioada cu bacu.... [continuare]

Pagina 1 din 4 (118 rezultate)