Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

benzoat de sodiu natural

Reducerea aportului de sare din organism

Reducerea aportului de sare din organism

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Consumul moderat de sare Reducerea aportului de sare este extrem de importanta pentru sanatatea generala, deoarece consumul excesiv de sare poate avea efecte negative asupra organismului. Este important sa consumam sodiu in cantitati moderate, deoarece excesul de sodiu poate contribui la aparitia hipertensiunii arteriale si la alte probleme de sanatate. Organizatiile de sanatate recomanda limitarea consumului de sare pentru a mentine tensiunea arteriala in limite normale si pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Cand este nevoie sa reducem aportul de sare? Cea mai cunoscuta afectiune in care aportul de sare are un rol important este hipertensiunea arteriala. In aceasta boala este foarte important ca pacientul, pe langa administrarea zilnica si permanenta a tratamentului medicamentos, sa evite alimentele bogate in sare/sodiu. Alte afectiuni in care aportul de sare este foarte important: boala cronica de rinichi, ciroza hepatica insotita de ascita, litiaza renala si... [continuare]

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele

Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele

Actualizat la data de: 28 Februarie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bauturile carbogazoase sunt preferatele societatii din sec. 21, in fiecare an consumandu-se tone de astfel de lichide. Bauturile carbogazoase sunt non-alcoolice, fiind preparate din apa, cafeina si un agent aromatizat. Exista totusi posibilitatea ca si in aceste bauturi sa se gaseasca suc de fructe sau alcool - sub 0.5% din volumul total pentru ca bautura sa fie incadrata in sectorul bauturilor non-alcoolice. Deoarece majoritatea persoanelor nu sunt constiente de riscul impus de consumul acestor bauturi, in cele ce urmeaza va prezentam 15 efecte secundare grave. 15 motive pentru a renunta la bauturile carbogazoase Stiti in ce masura bauturile carbogazoase, cofeinizate, care contin zahar sau indulcitori artificiali, dauneaza organismului? Renuntarea la consumul acestor produse este poate unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le puteti face pentru imbunatatirea starii generale de sanatate. 1. Nu detin proprietati nutritive In aceste bauturi nu exista... [continuare]

Dieta pentru sindromul adhd

Dieta pentru sindromul adhd

Actualizat la data de: 22 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati ADHD este o tulburare comportamentala manifestata prin imposibilitatea persoanei afectate de a se concentra asupra unei activitati anume. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin modificari ale dispozitiei, anxietate, impulsivitate, ostilitate, tulburari ale somnului asociate cu alte simptome precum durerea de cap, migrenele si disconfortul gastric. Persoanele care sufera de aceasta afectiune, de regula, prezinta o greutate mica la nastere, sufera de alergii sau de boli autoimune. Acest sindrom afecteaza in mod egal atat femeile cat si barbatii. Sindromul ADHD nu se trateaza definitiv, astfel, desi simptomele se diminueaza considerabil acestea persista si in perioada adulta. In randul specialistilor circula o regula potrivit careia ADHD este o afectiune ce presupune deficienta functionala a grasimilor EPA si DHA, situatie care adesea coincide cu carenta de fier si/sau zinc. In prezent, nu exista suficiente informatii pentru a fi stabilita o schema de... [continuare]

Importanta sodiului in dieta

Importanta sodiului in dieta

Actualizat la data de: 28 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este sodiul? Sodiul este un mineral esential, avand rol important in mentinerea functionalitatii corespunzatoare a organismului. Rolul sodiului in organism El intervine, alaturi de potasiu, in reglarea echilibrului hidrosalin, influentand astfel direct valorile tensiunii arteriale si ale volemiei si participand in mod activ la mentinerea homeostaziei mediului intern. De asemenea, sodiul are rol in mentinerea la parametrii normali a activitatii musculare si nervoase. Aproximativ 30% din sodiul prezent in corp este depozitat in oase, restul fiind distribuit in lichidele organismului. Este un constituent de baza al plasmei sangvine, iar 60% din totalul sau se afla in lichidele extracelulare (cele care scalda celulele). Prin prezenta sa in concentratie mare in sistemul circulator, influenteaza tensiunea si are rol anticoagulant. Impreuna cu un alt electrolit important, potasiu, sodiul intervine in mentinerea valorilor normale ale pH-ului sangvin. Printre... [continuare]

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum. La inceput, aceasta lista a fost populata de coloranti, ca in 1964 sa fie completata de conservanti, in 1970 de antioxidanti si in 1974 de emulsificatori, stabilizatori, intaritori si agenti gelifianti. In multe tari europene, termenul de "E-uri" este utilizat cu o conotatie peiorativa, care face trimitere catre ingredientele artificiale nocive din hrana. In realitate, multi compusi naturali ai alimentelor sunt identificati cu un indice E:... [continuare]

Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari

Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colorantii alimentari sunt folositi in industria de profil de decenii intregi. In prezent, produsele pe care oamenii le cumpara din supermarket contin cel putin un colorant alimentar, producatorii din intreaga lumea folosind anual circa 7 milioane de kilograme de coloranti sintetici, potrivit statisticilor Centrului pentru Stiinta in Interes Public (CSPI). Pericolele pentru sanatate ale acestor substante raman un subiect aprins de dezbatere, cata vreme exista multi specialisti care scot la lumina o serie intreaga de riscuri, de la aparitia tulburarilor de comportament la copii, pana la declansarea cancerului mai tarziu in viata. Colorantii alimentari si bolile pe care le produc Multi coloranti naturali folositi in trecut in industria alimentara au fost interzisi de autoritati, din pricina toxicitatii lor despre care se discuta aprins in secolul XX. De atunci, companiile au inceput sa ii inlocuiasca treptat cu coloranti artificiali. Din pacate, acestia din... [continuare]

Lucruri pe care ar fi bine sa le stiti despre apa de gura

Lucruri pe care ar fi bine sa le stiti despre apa de gura

Actualizat la data de: 07 Februarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Apa de gura este un produs destinat unei igiene orale depline, pe care medicii stomatologi il recomanda pentru a fi utilizat in mod regulat. Diversitatea produselor destinate ingrijirii cavitatii bucale, prin care se numara si apa de gura, poate crea confuzie. In plus, ingredientele folosite sunt si ele mai putin intelese de consumatori, fiecare adresandu-se unor scopuri distincte reimprospatarea respiratiei, protectia impotriva cariilor, prevenirea acumularii de placa dentara sau albirea dintilor. Informatiile urmatoare va ajuta sa alegeti apa de gura potrivita necesitatilor proprii. Tipuri de apa de gura Exista doua tipuri principale de apa de gura, din prisma scopului in care acest produs de igiena orala este folosit. - A pa de gura cosmetica. Este conceputa pentru clatirea cavitatii bucale pentru obtinerea unei respiratii mai proaspete, dar si pentru albirea graduala a dintilor. - Apa de gura terapeutica . Aceasta contine ingrediente active care omoara... [continuare]

Cei mai periculosi aditivi alimentari

Cei mai periculosi aditivi alimentari

Actualizat la data de: 13 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele procesate sunt adesea tratate cu aditivi - substante care adauga culoare, sporesc aroma sau cresc durata de valabilitate. Aditivii nu sunt neaparat periculosi, intrucat in majoritatea cazurilor previn deteriorarea alimentelor si ajuta la mentinerea valorii nutritive a acestora. Cu toate acestea, o dieta bogata in alimente procesate este corelata cu obezitate, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si cancer. Aditivi asociati cu efecte negative asupra sanatatii Glutamat monosodic (E621) . Este o sare sodica din acidul glutamic, un aminoacid non-esential aparut natural. Este un aditiv alimentar clasic, utilizat pentru a intensifica aroma preparatelor. Glutamatul monosodic a fost extrem de controversat, mai ales dupa un studiu din 1969 efectuat asupra soarecilor de laborator, in urma caruia s-a constatat ca a provocat efecte neurologice nocive, afectand cresterea si dezvoltarea acestora. Totusi, aditivul este foarte probabil sa nu aiba niciun efect... [continuare]

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Actualizat la data de: 06 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]

Ce este Efferalgan Codeine si pentru ce se utilizeaza Indicatii Se administreaza doar adultilor si copiilor cu greutatea corporala de 15 kg sau mai mare pentru tratamentul simptomatic al durerii moderate pana la cea severa, care nu cedeaza la monoterapia cu acid acetilsalicilic sau paracetamol. Mod de administrare Acest medicament se administreaza numai la adulti si la copiii cu greutatea mai mare de 15 kg. La copii: Doza zilnica recomandata de paracetamol este aproximativ 60 mg/kg/pe zi, divizata in 4 sau 6 prize. Doza zilnica recomandata de codeina este aproximativ 3 mg/kg/zi, divizata in 4 sau 6 prize. Prescriptia medicului va fi strict respectata. Ghidare: La copiii cantarind intre 15-22 kg (cu varsta aproximativ 3-6 ani), doza este o jumatate de comprimat o data, repetata daca este necesar, dupa un interval de 6 ore, fara a depasi 4 jumatati de comprimat pe zi. La copiii cantarind intre 23-30 kg (cu varsta aproximativ 7-10 ani), doza este o jumatate de comprimat o... [continuare]

Ce este Adagin pentru copii si pentru ce se utilizeaza Adagin pentru copii contine ibuprofen, substanta care apartine clasei de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care actioneaza prin ameliorarea durerii si umflarii (inflamatiei) si scaderea febrei. Adagin pentru copii poate fi utilizat pentru ameliorarea durerii usoare pana la moderate, precum durere in gat, durere dentara sau determinata de aparitia dintilor, durere de urechi, de cap si alte tipuri de durere usoarasau asociata luxatiilor. De asemenea, poate fi utilizat pentru ameliorarea simptomelor de racealasi gripa si pentru reducerea febrei, inclusiv a febrei dupa efectuarea vaccinului la varsta de 3 luni. Mod de administrare Administrati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastrasau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastrasau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Agitati intotdeauna flaconul foarte bine inainte de utilizare. Utilizati intotdeauna seringa din... [continuare]

Compozitie Substanta activa este linezolidul. Dupa constituire cu 123 ml apa se obtin 150 ml suspensie orala,. Fiecare 5 ml de suspensie reconstituita contine 100 mg linezolid. Celelalte componente sunt: zahar, manitol (E 421), celuloza microcristalina (E 460), carboximetilceluloza sodica (E 466), aspartam (E 951), dioxid de siliciu coloidal, anhidru (E 551), citrat de sodiu (E 331), guma Xanthan (E 415), benzoat de sodiu (E 211), acid citric anhidru (E 330), clorura de sodiu, edulcoranti (fructoza, maltodextrina, glicirizinat de monoamoniu, sorbitol), aromatizanti Orange, Orange Cream, Peppermint, Vanilla (acetoin, alfa-tocoferol aldehida, aldehida anisica, beta-cariofilen, acid n-butiric, lactat de butil butiril, delta-decalactona, dimetil benzil carb acetat, alcool etilic, butirat de etil, etil maltol, etil vanilin, furaneol, terpeni de grapefruit, heliotropina, maltodextrina, amidon alimentar modificat, succinat de monometil, aldehida de portocale, ulei de portocale FLA CP,... [continuare]

Ce este Diflucan, pulbere pentru suspensie orala si pentru ce se utilizeaza Indicatii Diflucan apartine unui grup de medicamente denumite "antifungice". Substanta activa este fluconazolul. Diflucan este utilizat la adulti pentru tratarea infectiilor produse de fungi si poate fi folosit si pentru prevenirea infectiilor candidozice. Majoritatea infectiilor fungice sunt produse de o levura denumita Candida. Adulti Medicul va poate recomanda medicamentul pentru tratarea urmatoarelor infectii fungice: - Meningita criptococica - infectie fungica la nivelul creierului; - Coccidiomicoza - o afectiune a sistemului bronhopulmonar; - Infectiile produse de Candida si localizate in sange, organe interne (inima, plamani) sau caile urinare; - Candidoza mucoaselor - infectii ale mucoasei gurii, gatului si stomatita datorata protezei dentare; - Candidoza genitala - infectia vaginului sau penisului; - Infectii fungice ale pielii, de exemplu,... [continuare]

Ce este Cedax si pentru ce se utilizeaza Indicatii Cedax (cefibuten) este utilizat in tratamentul infectiilor tactului respirator, urechilor si ale tactului urinar, determinate de anumite tipuri de bacterii. Cedax poate fi utilizat la adulti si copii cu varste peste 6 luni, conform recomandarilor medicului dumneavoastra. Mod de administrare Intotdeauna utilizati Cedax conform recomandarilor medicului dumneavoastra. Verificati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul daca nu sunteti sigur. Copiii cu greutatea peste 45 kg sau cu varste peste 10 ani, pot primi doza adultului de 400 mg sub forma de capsule sau suspensie. Pentru copiii mai mici, medicul va prescrie de obicei suspensia orala. Pentru suspensie, doza stabilita in mililitri (ml) va fi prescrisa in functie de greutatea corporala a copilului. Utilizati lingurita dozatoare furnizata, ce prezinta marcaje pentru 1,25 ml, 2,5 ml si 5 ml. Agitati bine suspensia inainte de masurarea fiecarei doze. Asigurati-va ca luati acest... [continuare]

Tonotil-n, pulbere

Din Medicamente

Ce este Tonotil-N si pentru ce se utilizeaza Indicatii Este indicat ca un tonic in conditii de slabire a organismului, in anorexie, in convalescenta. Tonotil-N poate fi administrat in toate "Specialitatile Medicale", dupa cum urmeaza: Pediatrie: retardare psihosomatica, convalescenta, anorexie, ameliorarea capacitatii de adaptare, oboseala in urma unui efort intelectual prelungit. Medicina interna: surmenaj fizic si intelectual, convalescenta, stari de slabiciune (anemie, anorexie). Geriatrie: depresiune senila sau dementa senila, dereglari psihosomatice ale varstei a III-a si persoane varstnice, pierderea memoriei, de scadere a performantelor intelectuale, dereglari metabolice si ca adjuvant in tratamentul cu medicamente angiovasculare. Neurologie: tensiuni nervoase, oboseala asociata cu administrarea de medicamente sedative. Ca supliment in tratamentul cu antidepresive si anxiolitice. Chirurgie: este un tonic pentru organism; se recomanda in convalescenta dupa interventii... [continuare]

Buna ziua ...ma numesc Anca si am un baietel de 4 anisori....cum a venit iarna suntem intruna raciti....face rosu in gat ....tuse uscata ...curge nasucu....urmeaza si un tratament ptr imunitate Ribomunil.....dar cum merge la gradinita o saptamana face rosu in gat....si acuma doamna doctor ne-a prescris Sumetrolim ,nurofen si Robitusin...facuse febra.....dar tot nu i-a trecut si facem tratamentul de 6 zile......in aceasta iarna a facut si bronsita acuta ...otita medie.....si vesnicul rosu in gat.....zii de zii bea portia de Multi Sanastol....fructe si am o foarte mare grija fata de el.....ce as putea sa mai fac sa-i maresc imunitatea???si cum sa scapam de rosu in gat ???multumesc anticipat! [continuare]

Buna ziua, Numele meu este Mihai N, am 20 de ani si sunt student la UPB. M-am abonat la acest forum in speranta ca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi, sugestii si eventual raspunsuri la intrebarile mele privind boala de care sufar de ceva timp. In vara anului 2011 au aparut primele simtome de reflux gastric, in urma unui regim alimentar haotic si a consumului de alcool, cafea, tigari (tigara si cafeaua pe stomacul gol, tigara imediat dupa masa, mancam cand imi aduceam aminte, etc.). Medicul de familie m-a calmat cu un tratament de o saptamana (emanera-esomeprazol + debridat + motilium) care a functionat mai bine decat ma asteptam. Problema insa a reaparut dupa cateva luni, intrucat nu am tinut un regim alimentar adecvat - obisnuiam sa mananc fast-food, junk-food - astfel ca am inceput sa iau esomeprazol pe cont propriu, observand ca are efect, fara a mai cere sfatul medicului. Aceasta automedicatie s-a repetat de cateva ori: de fiecare data simptomele treceau in... [continuare]

Pagina 1 din 1 (24 rezultate)
  • « Pagina precedenta
  • Pagina urmatoare »