Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimente lipsite de purine

Hiperuricemie

Din Dictionar Termeni

crestere a nivelului de acid uric in sange. Hiperuricemia este urmarea unei perturbatii adesea ereditare a metabolismului bazelor purinice (substan!e azotate care intra In compozitia nucleotidelor, elementele constitutive al A.D.N.-ului) sau unui regim alimentar prea bogat in purine (momite de vitel, ficat, rinichi, creier, sardele, heringi). Hiperuricemia antreneaza formarea in articulatii, rinichi si sub piele a unor depozite de urati (saruri de acid uric), care provoaca guta si calculii urinari. Tratamentul ei consta, pe de o parte, intr-un regim alimentar lipsit de purine, pe de alta parte, in luarea de medicamente hipouricemiante. [continuare]

Ce ar trebui sa stim despre guta

Ce ar trebui sa stim despre guta

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Dr. Grama Mihaela
Medic primar medicina interna

Aceasta afectiune face parte din categoria bolilor articulare inflamatorii, fiind, de fapt, o poliartrita cu substrat metabolic. Cauza artritei gutoase este cresterea in sange a acidului uric, un deseu metabolic provenit din degradarea purinelor. Acidul uric este bine tolerat la o concentratie serica obisnuita, el fiind un constituent biochimic normal, dar, ulterior concentratiei serice exagerate, incepe sa se depuna in tesuturi, in special in sinoviala articulara. Sunt preferate articulatiile suprasolicitate circulator si gravitational, cum ar fi articulatia metatarso - falangiana a degetului unu al membrului inferior (degetul mare al piciorului). Criza articulara debuteaza brusc, adesea noaptea, cu inflamarea serioasa a articulatiei respective (tumefiere, roseata, caldura locala), cu dureri intense, neameliorate de analgeticele tipice (algocalmin, paracetamol) sau de antiinflamatoarele comune (diclofenac, ketonal etc). Puseul de guta are factori precipitanti... [continuare]

Guta - cauze, simptome, tratament

Guta - cauze, simptome, tratament

Actualizat la data de: 17 Mai 2019

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Ce este guta Guta este o forma de artrita (inflamatia articulatiilor), caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor. Boala este caracterizata prin durere, edem, roseata si caldura locala (inflamatie) precum si prin impotenta functionala a articulatiei. Fara tratamentul corespunzator, guta este o boala care prezinta recurente (acutizari) frecvente care pot cauza leziuni severe ale articulatiilor, tendoanelor sau a altor tesuturi. Guta este o boala mai frecventa in randul populatiei de sex masculin. Cauzele gutei Cauza principala a gutei este hiperuricemia (excesul de acid uric in sange). Hiperuricemia este deseori asimptomatica si nu cauzeaza complicatii, majoritatea persoanelor cu nivel crescut sanghin al acidului uric nu dezvolta niciodata guta. Nu este cunoscuta cauza exacta a hiperuricemiei, insa s-au idendificat recent diferiti factori heredo-colaterali (genetici) incriminati in aparitia acesteia. Cand nivelul acidului uric are valori... [continuare]

Gestionarea episoadelor acute de guta

Gestionarea episoadelor acute de guta

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2025

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este guta? Guta reprezinta o afectiune ce rezulta din eliminarea deficitara a acidului uric, ceea ce duce la depunerea de urati de sodiu in tesuturi, determinand aparitia unor tulburari la nivelul articulatiilor si la nivelul rinichilor. Cum se manifesta? Acidul uric este o substanta chimica, produsa atunci cand organismul uman descompune diverse alimente care contin compusi organici numite purine, ce le gasim in alimente precum: carne de vanat, peste, ficat, fasole, dar si in anumite bauturi cum ar fi berea si vinul. Nivelurile crescute de acid uric poarta denumirea de hiperuricemie (prea mult acid uric crescut in sange) si este o afectiune ce apare frecvent la sexul masculin in jurul varstei de 50 ani, iar boala ce rezulta in urma excesului de acid uric neeliminat din organism duce la aparitia gutei. Guta mai este considerata si un tip de afectiune reumatica deoarece prezinta aproximativ aceleasi simptome ca si cele din reumatismul articular, dat fiind faptul ca... [continuare]

Intarirea organismului in conditii de stres si oboseala

Intarirea organismului in conditii de stres si oboseala

Actualizat la data de: 16 Septembrie 2022

Autor: SfatulMedicului

Intarirea organismului Atunci cand va aflati sub orice forma de stres, fie ca este un stres acut, amenintator de viata, fie ca este iritant, constant, organismul dumneavoastra intra intr-o stare de aparare. Aceasta stare este numita si raspunsul ,,lupta sau fugi’’, si reprezinta modul in care organismul se pregateste pentru un pericol. Modificarile ce au loc la nivelul celulelor si organelor in momentul unui stres cotidian, de zi cu zi, sunt aceleasi modificari ce ar avea loc daca v-ati afla in fata unui leu infometat. Glandele suprarenale sunt activate, tensiunea arteriala creste, digestia incetineste, muschii se contracta. Stresul ce apare intr-o situatie de urgenta este de scurta durata. Totusi, stresul dat de anxietate, ingrijorari sau furie, mentine organismul in starea de aparare timp de 24 de ore pe zi, in fiecare zi, timp de perioade mai lungi. Astfel putem intelege cat de daunatoare este aceasta stare pentru corpul si mintea umana, care, la un moment dat, obosesc.... [continuare]

Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!

Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Contrar informatiilor pe care le-ati primit probabil pana acum, nu exista o dieta diabetica in sine – si asta este o veste buna! Dieta recomandata diabeticilor pentru a controla glucoza din sange (sau glicemia) este indicata pentru cei cu diabet dar este recomandata pentru oricine altcineva. Aceasta inseamna ca dumneavoastra si familia dumneavoastra puteti manca aceleasi alimente sanatoase atunci cand este ora mesei. Totusi, pentru persoanele cu diabet, cantitatea totala de carbohidrati consumata zilnic trebuie monitorizata cu multa atentie. Dintre diferitele componente nutritive – carbohidrati (glucide), lipide si proteine – carbohidratii au cea mai mare influenta asupra nivelului de zahar in sange. Cele mai multe persoane cu diabet trebuie, de asemenea, sa monitorizeze ingestia zilnica de grasimi si proteine. Pentru a avea controlul nivelului de zahar in sange, trebuie sa alegeti o mancare sanatoasa, sa faceti zilnic exercitii fizice si sa va luati... [continuare]

Suferi din cauza inflamatiilor in organism? afla ce alimente trebuie sa eviti

Suferi din cauza inflamatiilor in organism? afla ce alimente trebuie sa eviti

Actualizat la data de: 30 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Inflamatiile cronice sunt dusmanii multor persoane, provocand dureri articulare, reprezentand si raspunsul pe care corpul nostru il da la unii factori agresivi, precum virusurile, bacteriile, dar si unele substante toxice. Unele medicamente cu rol antiinflamator, dar si schimbarea stilului de viata, prin renuntarea la vicii precum fumatul si alcoolul in exces, reducerea stresului au un rol important in reducerea inflamatiilor. Si alimentele pe care le consumam pot reduce simptomele, in timp ce altele le pot agrava. Iata care sunt mancarurile pe care trebuie sa le eviti, daca te confrunti cu inflamatii in organism: 1. Cartofii prajiti Iti poate fi greu sa te abtii de la cartofii prajiti, insa este o masura pe care ar fi bine sa o iei daca suferi de inflamatii in organism. Cercetatorii de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, au descoperit ca persoanele afectate de inflamatii care nu si-au mai pus in farfurie cartofi prajiti au avut de castigat: in urma analizelor s-a... [continuare]

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei c

Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei c

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Persoanele diagnosticate cu hepatita C trebuie sa acorde o atentie deosebita alimentatiei. Hrana si bauturile consumate afecteaza in mod direct functionarea ficatului, cu atat mai mult atunci cand exista o afectiune la acest nivel. O dieta atent organizata poate imbunatati starea de sanatate a ficatului. In plus, previne formarea tesuturilor cicatriciale si acumularea grasimilor, doua fenomene care agraveaza hepatita C si o fac mult mai dificil de tinut sub control. Cateva sfaturi de nutritie esentiale trebuie sa fie cunoscute de toti pacientii cu afectiuni hepatice. Reguli de alimentatie pentru hepatita C Hepatita C este o boala infectioasa produsa de contactarea virusului VHC, deseori asimptomatica, dar care poate degenera in ciroza sau cancer hepatic. Statistic, peste 150 de milioane de oameni sufera de aceasta afectiune care se transmite prin contactul direct cu sangele infectat (administrarea nesterila a injectiilor intravenoase, transfuzii de sange,... [continuare]

Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta

Dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta

Actualizat la data de: 19 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Guta este o forma dureroasa de artrita care a fost asociata cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare si alcool. Ca urmare, tratamentul gutei include restrictii alimentare severe. De aceea, dieta recomandata pentru persoanele care sufera de guta este destul de greu de urmat. Din fericire, In multe aspecte, aceasta dieta seamana cu planurile de alimentatie sanatoasa recomandate pentru majoritatea oamenilor. Alaturi de contributia pe care o are la mentinerea sub control a gutei, dieta poate ajuta la prevenirea multor boli cronice. Guta se declanseaza atunci cand in sangele unei persoane acidul uric atinge un nivel ridicat, iar cristalele rezultate se acumuleaza in jurul articulatiilor. Organismul unei persoane produce acid uric in urma procesului de descompunere a purinelor. Desi se gasesc in mod natural in corpul uman, totusi exista anumite alimente (organe, hamsii, hering, sparanghel, ciuperci), care... [continuare]

Artrita gutoasa

Artrita gutoasa

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Termenul de artita se refera la peste 100 de tipuri diferite de boli reumatice. Artrita gutoasa este denumirea pentru aproximativ 5% dintre toate cazurile de artrita. Artrita gutoasa este o boala inflamatorie care apare atunci cand excesul de acid uric (produs rezidual al corpului), care circula in sange, este depozitat sub forma de cristale de urati de sodiu in anumite articulatii. Cauze Excesul de acid uric poate fi cauzat de factori genetici sau boli renale. Conditia poate fi agravata de anumite medicamente, cum ar fi diureticele, dozele mici de aspirina, consumul de alcool sau alimentele bogate in purine (care sunt descompuse in acid uric). Probabilitatile de a dezvolta artrita gutoasa creste in cazul persoanelor supraponderale, care fac exces de alcool, mananca prea multa carne si peste - alimente bogate in purine. Alti factori care pot creste riscul manifestarii artritei gutoase sunt: hipertensiunea arteriala netratata, diabetul zaharat, [continuare]

6 nutrienti de care au nevoie vegetarienii

6 nutrienti de care au nevoie vegetarienii

Actualizat la data de: 02 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vegetarienii au posibilitatea de a urma un regim alimentar echilibrat, chiar si fara a primi proteinele si grasimile de origine animala. Important este ca persoanele care opteaza pentru acest stil de viata sa cunoasca foarte bine ce nevoi nutritionale au si sa substituie inteligent nutrientii de provenienta animala, cu cei pe care ii pot prelua din hrana vegetala. Fiecare masa a vegetarienilor trebuie sa prezinte un echilibru perfect intre proteinele vegetale, carbohidratii si grasimile esentiale de calitate. Tipuri de diete vegetariene Dietele vegetariene sunt interpretate de multe persoane ca fiind regimuri alimentare lipsite de carne. In realitate, exista mai multe tipuri de diete vegetariene, in functie de sursele de hrana excluse sau nu din preparatele culinare consumate permanent. - diete lacto-vegetariene exclud carnea, pestele, ouale si preparatele culinare cu aceste ingrediente; permit consumul de lactate, precum laptele, branza, iaurtul si untul. - diete... [continuare]

Rezectia de intestin subtire sau enterectomia

Rezectia de intestin subtire sau enterectomia

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Rezectia de intestin subtire este interventia chirurgicala prin care se elimina partial sau total, intestinul subtire. Aceasta se va face atunci cand o parte a intestinului subtire este obturata sau este lezata ca urmare a diverse afectiuni. Procesul digestiei (descompunerea si absorbtia nutrientilor) se desfasoara, mai ales, in intestinul subtire. In timpul interventiei chirurgicale, pacientul va fi anesteziat, va fi inconstient si se va afla in imposibilitatea de a simti durerea. Daca bolnavul va fi operat laparoscopic, va suporta 3-5 incizii de mici dimensiuni, la nivelul abdomenului. Prin acestea, chirurgul va introduce o camera si instrumentele medicale cu ajutorul carora va realiza procedura. Interventia chirurgicala deschisa implica realizarea unei incizii de aproximativ 14 cm lungime pe mijlocul abdomenului bolnavului. Medicul va localiza partea intestinului subtire care este lezata si va aplica cleme in capetele portiunii care va fi eliminata. Apoi,... [continuare]

Guta, boala asociata cu un consum excesiv de carne

Guta, boala asociata cu un consum excesiv de carne

Actualizat la data de: 26 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Guta este o forma comuna si complexa de artrita ce cauzeaza durere intensa, inflamatie si rigiditate la nivelul articulatiilor. In foarte multe cazuri, boala afecteaza degetul mare al piciorului (halucele). Episoadele bolii pot sa apara rapid si revina periodic, lezand lent tesuturile din regiunea inflamata. In plus, guta a fost corelata cu o incidenta crescuta a bolilor cardiovasculare si metabolice. Este cea mai frecventa forma de artrita inflamatorie la barbati, dar si femeile pot fi afectate, mai ales dupa instalarea menopauzei. Cauze si factori de risc In mod normal, acidul uric este dizolvat in sange si este eliminat din organism prin urina. Daca se produce prea mult acid uric sau nu este eliminat corespunzator, se pot forma urati ce se pot acumula la nivelul articulatiilor producand tabloul clinic al gutei. Excesul de acid uric din sange poarta numele de hiperuricemie si poate fi consecinta consumarii unor alimente bogate in aceasta substanta, precum... [continuare]

10 sfaturi pentru prevenirea acneei

10 sfaturi pentru prevenirea acneei

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acneea este una din problemele cu care ne confruntam din ce in ce mai mult. Poluarea, stresul zilnic si dezechilibrele hormonale isi spun cuvantul si ajungem sa fim agasati de ea nu doar in adolescenta ci si mult dupa ce pubertatea s-a incheiat. Acneea este mult mai mult decat o simpla problema dermatologica, ea influentand foarte mult increderea individului in sine. Tratamentele dermatologice actuale incearca sa controleze aceasta suferinta, insa specialistii fac si cateva recomandari foarte utile in ceea ce priveste prevenirea aparitiei sau agravarii afectiunii. Cele mai importante sunt prezentate in continuare. Mentinerea curata a fetei Chiar daca va confruntati sau nu cu probleme ale tenului, este foarte important sa va spalati corect pe fata, pentru a evita agravarea sau aparitia unor neplaceri. Prin spalare se indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii, impuritatile, excesul de sebum si se curata porii. Se recomanda spalarea fetei cu apa calduta,... [continuare]

Sfaturi sanatoase pentru vacanta

Sfaturi sanatoase pentru vacanta

Actualizat la data de: 22 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Atunci cand multi dintre noi suntem in vacanta, ne dorim mai mult decat orice sa ne relaxam. Ne petrecem zile intregi lenevind pe un scaun de plaja sau un hamac. Odata cu venirea serii ne face placere sa savuram o bautura racoritoare si deserturi relaxante. Adesea, revenim acasa cu cateva kilograme mai mult si ceva mai obositi. Vacantele nu trebuie sa fie asa. O vacanta activa este mult mai relaxanta. Important este ce se intelege prin vacanta activa. Nu trebuie ca aceasta sa includa jogging sau sporturi riscante, dar nici sedentarism. Sunt suficiente plimbarile pe strazile orasului, explorarea naturii, vizita la o gradina zoologica sau acvariu, deplasarile cu bicicleta sau cu barca. Deconectati-va Nu va doriti sa ratati lucrurile importante din viata dumneavoastra, dar nevoia de a fi tot timpul la curent cu noutatile nu va va permite sa va relaxati cu adevarat. Opriti-va telefonul sau inchideti computerul, macar pentru cateva zile. Astfel, veti reusi sa va... [continuare]

Comunitate medicala

Guta

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diverse

Ce nu este bun la guta?Ce anume face ca durerea de guta sa apara? [continuare]

Comunitate medicala

Toful gutos

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Oase si articulatii

Mamei mele,in varsta de 80 de ani i s-a facut un tof gutos cu o suprainfectie.Medicul de familie a vazut-o si i-a dat ampicilina si comprese cu rivanol.Problema e durerea destul de mare pe care o are si care nu stim cum s-o mai inlaturam.Avand mai multe boli cronice(colita,cardiopatie ischemica,HTA,pielonefrita)nu poate lua antiinflamatorii si doar cu algocalmin si aspirina mai rezolvam ceva,dar nici cu aceste medicamente nu poate exagera.V-as ruga sa-mi spuneti un leac pentru durere,poate cineva ma poate ajuta...Multumesc mult. [continuare]

Buna ziua, pe sotia mea o doare foarte tare degetul mare de la piciorul stang.Durerea a inceput acum doua saptamani, o durere suportabila, dar de doua zile nu mai poate sa se incalte si nici sa doarma din cauza durerii.Daca atinge unghia o doare foarte tare.Nu s-a intepat in nimic.Poate fi vorba de unghie incarnata sau altceva? Degetul de la piciorul stang este cam rosu, dar nu este fierbinte,este mai mult rece(de fapt toate degetele ei sunt cam reci).Va rog sa ma ajutati. Am postat la Activitate comunitate doua poze cu degtul mare de la ambele picioare la ID - cgd. [continuare]

6 alimente uimitoare pentru curatarea colonului

6 alimente uimitoare pentru curatarea colonului

Actualizat la data de: 22 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tulburarile gastrointestinale sunt frecvent intalnite in societatea de astazi, iar acest lucru se datoreaza in mare parte din cauza faptului ca oamenii consuma o cantitate destul de mare de produse alimentare asa-zis moderne, lipsite de elementele nutritive necesare pentru o digestie sanatoasa. De asemenea, in compozitia acestora se mai afla o gama larga de substante toxice, coloranti, indulcitori artificiali si pesticide. Vestea buna este ca tulburarile digestive cronice pot fi gestionate eficient, astfel incat sa nu afecteze calitatea vietii. Cateva modificari dietetice simple pot contribui semnificativ la ameliorarea si chiar vindecarea multor tulburari ale colonului. In continuare puteti citi despre sase alimente care va pot ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Alimente necesare pentru pastrarea sanatatii sistemului digestiv 1. Merele. Multe procese avansate de curatare a colonului includ merele, fie intregi, fie sub forma de suc, sos sau otet,... [continuare]

Alimente care dau dependenta

Alimente care dau dependenta

Actualizat la data de: 11 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dependenta de anumite alimente este un fenomen real, validat de catre cercetatori. Oamenii de stiinta au descoperit ca unele tipuri de hrana pot avea efecte similare cu cele narcoticelor asupra creierului uman. Persoanele care nu se pot abtine de la ciocolata sau cartofi prajiti sunt considerate "lacome" sau "lipsite de vointa". In realitate, este pot fi victimele unor reactii chimice puternice la nivel cerebral, provocate de anumite substante din compozitia unor alimente. Cand dau alimentele dependenta Tot mai multe cercetari stiintifice sunt dedicate introducerii alimentelor, respectiv a substantelor continute de acestea, in aceeasi categorie cu abuzul de droguri sau alcool. Oamenii de stiinta cred ca de vina pentru adictia de mancare sunt trei elemente-cheie: zaharul, sarea si grasimile. Organismul uman nu a evoluat suficient de mult, incat sa gestioneze efectul triplu de hiperstimulare al acestor trei ingrediente din hrana. In trecut, zaharul era consumat mult... [continuare]

Recomandari alimentare pentru hemoroizi

Recomandari alimentare pentru hemoroizi

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta pentru hemoroizi este o alternativa lipsita de durere si accesibila cand vine vorba de diminuarea simptomelor hemoroizilor sau chiar eliminarea acestora. Desi doar dieta nu poate face minuni pentru hemoroizii de gradul trei, patru sau in cazurile grave, unele schimbari simple ale obiceiurilor alimentare pot fi suficiente pentru a ameliora sau a scapa de hemoroizi. Fibrele O dieta bogata in fibre este esentiala pentru un scaun moale si pentru a evita incordarea din timpul eliminarii fecalelor. Fibrele alimentare se gasesc in fructe, legume, cereale integrale si leguminoase. Fibrele nu sunt digerate de organism, fapt ce ajuta la normalizarea tranzitului intes [continuare]

Alegeri alimentare sanatoase

Alegeri alimentare sanatoase

Actualizat la data de: 25 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Orice persoana doreste sa manance sanatos si sa consume cat mai multe alimente bogate in substante nutritive, dar oricine se afla in fata raftului cu produse alimentare ar putea alege cu dificultate intre alimente similare, cum ar fi de exemplu, carne de pui sau cea de curcan. Mancarea pe care o consumati va ofera energia necesara zi de zi. Selectati cele mai bune optiuni din punct de vedere nutritiv pentru a optimiza dieta dvs. si a satisface necesitatile organismului. Capsuni versus afine Ambele sunt unele din cele mai sanatoase alimente, dar specialistii considera ca afinele (in special cel salbatice) au o puternica actiune antioxidanta, comparativ cu alte fructe. Antioxidantii ajuta la mentinerea puterii sistemului imunitar si reduc prejudiciile tesutului muscular rezultat in urma excercitiilor fizice. O alegere sanatoasa ar fi sa se adauge afine peste carne macra, fara grasimi. Gratie sucului fructelor carnea va fi cat mai zemoasa. Piept de pui... [continuare]

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?

Actualizat la data de: 06 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]

10 pericole alimentare

10 pericole alimentare

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Beneficiile consumului de alimente in stare naturala

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimente integrale - Probabil ca stii ca este bine sa le consumi. Dar stii ce sunt de fapt? "Traim intr-o societate care consuma foarte multe alimente procesate si suprarafinate, incat pot exista confuzii in ceea ce priveste cunoasterea termenului de alimente integrale", afirma Tara Gidus, membru al Asociatiei Americane de Dietetica. Chiar si pentru cunoscatorii in domeniu, termenul este confundat cu altii asemanatori. Alimentele integrale pot fi organice, crescute in gradina proprie sau lipsite de pesticide. Insa acest lucru nu este important. Definitia alimentelor integrale este mult mai simpla. "Atunci cand consumam alimente integrale, alimentele respective sunt in stare naturala", afirma Gidus. "Le consumam intacte, impreuna cu toate vitaminele, mineralele si substantele nutritive pe care le contin". Componentele cu adevarat sanatoase sunt cele care se indeparteaza in procesul de rafinare si procesare. De exemplu putem compara intre un... [continuare]

10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar

10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar

Actualizat la data de: 10 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele si preparatele gatite pe gratar au o valoare nutritiva superioara si sunt semnificativ mai sanatoase decat cele prajite. Spre deosebire de alte metode de preparare a hranei, precum prajirea sau inabusirea cu ulei si alte tipuri de grasime, coacerea alimentelor pe gratar aduce multe beneficii sanatatii, fara sa sacrifice gustul placut al mancarii. Beneficiile prepararii alimentelor pe gratar Grasimea in exces din carnea pregatita pe gratar este eliminata eficient, iar legumele retin mai multe vitamine si minerale. In plus, caldura emanata dinspre foc, spre alimente, mentine umiditatea in hrana si o face suficient de frageda, incat sa nu fie nevoie de adaugarea altor uleiuri sau grasimi in procesul de gatire. Acest lucru face mai putin necesara asezonarea cu sosuri, asadar reduce din aportul caloric al mancarii. Un alt beneficiu al prepararii alimentelor pe gratar este acela ca toate tipurile de carne retin o cantitate mai mare de riboflavina si... [continuare]

Cele mai bune surse alimentare de vitamina c

Cele mai bune surse alimentare de vitamina c

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitamina C este unul dintre cei mai siguri si eficienti nutrienti, avand un rol bine stabilit in numeroase functii ale organismului. Cand este preluata frecvent din surse alimentare, vitamina C inlesneste randamentul sistemului imunitar impotriva infectiilor, previne bolile cardiovasculare, complicatiile prenatale, bolile oculare sau problemele dermatologice. Chiar daca poate fi preluata din suplimente nutritive, vitamina C se absoarbe cel mai bine in organism cand provine din surse alimentare. Pentru asigurarea dozei zilnice necesare de vitamina C, se recomanda consumul de pana la 5 portii fructe si legume in fiecare zi. Beneficiile vitaminei C Beneficiile vitaminei C au fost descoperite cu sute de ani in urma, in timpul unei epidemii izbucnite in Europa. In prezent, alimentele bogate in vitamina C sunt considerate adjuvanti excelenti in tratarea numeroaselor afectiuni, de la raceala comuna, pana la depresie. Vitamina C intareste starea de sanatate,... [continuare]

Aliment

Din Dictionar Termeni

Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali: - proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. - glucidele sunt substante... [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)