Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alimentatie bogata in fibre

O dieta bogata in fibre si legume poate ajuta la ameliorarea depresiei

O dieta bogata in fibre si legume poate ajuta la ameliorarea depresiei

Actualizat la data de: 15 Martie 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Este binecunoscut faptul ca un stil de viata sanatos nu este benefic doar pentru sanatatea noastra fizica, ci si pentru cea mentala. Asadar, unele studii au demonstrat in ultima vreme faptul ca o dieta sanatoasa poate reduce considerabil simptomele provocate de depresie. Astfel, cercetatorii au aratat faptul ca o dieta saraca poate crea probleme din sfera sanatatii mintale. Atunci cand ne gandim la efectele pe care dieta le are asupra noastra, nu trebuie sa ne gandim doar la inima, stomac sau ficat, ci si la minte. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Manchester, Regatul Unit, au incercat sa gaseasca raspunsuri cu privire la aceasta problema. Acestia au remarcat faptul ca o dieta deficitara poate influenta in mod negativ sanatatea mintala. Totodata, au subliniat si fapul ca imbunatatirea dietei nu amelioreaza neaparat simptomele depresiei si ale anxietatii. Pentru a ajunge la aceste concluzii, au fost incluse in studiu aproape 46.000 de persoane pentru a... [continuare]

Alimentatia corecta a copiilor

Alimentatia corecta a copiilor

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: -  a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati.  Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]

Relatia intre alimentatie si cancer

Relatia intre alimentatie si cancer

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2018

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Generalitati Este cunoscut faptul ca stilul de viata ne poate influenta sanatatea. Dieta noastra include alimente benefice (care ne pot proteja organismul impotriva cancerului), cat si alimente nocive, ce cresc riscul aparitiei neoplaziilor. Proiectul EPIC (the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) este cel mai mare studiu realizat asupra dietei si al sanatatii. In acest studiu au fost inclusi peste jumatate de million de persoane (520.000) si a fost realizat in 10 tari europene. Scopul studiului a fost de a analiza legaturile dintre alimentatie, cancer si alte boli cronice. Cele mai frecvente tipuri de cancer produse de o dieta nesanatoasa Cancerul intestinal Consumul excesiv de carne rosie (carnea de vita, carnea de porc, de miel, carnea tocata) si carne procesata (carnea conservata prin afumare, sarare sau prin adaugarea de conservanti: sunca, slanina, salamul) cresc riscul aparitiei cancerului de colon. Carnea rosie si carnea prelucrata contine un... [continuare]

Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer

Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia si riscul de cancer Alimentatia zilnica si obiceiurile dietetice pe care le are fiecare dintre noi pot influenta direct aparitia multor patologii. Cancerul este de asemenea una dintre aceste patologii. Studii observationale au demonstrat ca prin consumul excesiv a unor alimente sau categorii de alimente poate creste riscul de a dezvolta cancer. Alimentatia reprezinta unul dintre factorii ce pot contribui si creste sansele de a avea cancer, insa aceasta patologie este de cele mai multe ori cauzata de un cumul de factori diferiti. Alimente cu potential cancerigen Carbohidratii rafinati si zaharul Alimentele procesate, bogate in zahar si sarace in fibre si nutrienti, sunt unul dintre alimentele asociate cu un risc crescut de cancer. In mod particular, cercetatorii au descoperit ca o dieta ce provoaca cresteri ale glicemiei este frecvent implicata in aparitia unor cancere precum cancerul de san, de stomac si cancerul colo-rectal. Un studiu ce a inclus peste... [continuare]

Alimentatia si influenta sa asupra sanatatii mintale

Alimentatia si influenta sa asupra sanatatii mintale

Actualizat la data de: 28 Februarie 2025

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Legatura dintre alimentatie si sanatatea mintala Alimentatia noastra nu influenteaza doar greutatea sau energia fizica, ci are un impact profund asupra functionarii creierului. Specialistii din domeniul sanatatii mintale au descoperit in ultimii ani o legatura puternica intre ceea ce mancam si modul in care gandim sau simtim. Creierul uman, acest organ extraordinar care contine miliarde de celule nervoase, are nevoie de combustibil de calitate pentru a functiona optim. Atunci cand alimentatia este bogata in nutrienti esentiali, creierul primeste tot ce ii trebuie pentru a produce substantele chimice care regleaza emotiile si gandirea. Efectele dezechilibrelor din alimentatie In schimb, o alimentatie dezechilibrata poate duce la instalarea unor probleme serioase, de la anxietate si depresie pana la boli neurodegenerative. Studiile recente arata ca unul din cinci adulti se confrunta cu probleme de sanatate mintala intr-un an obisnuit. Multi ignora rolul alimentatiei,... [continuare]

Fibrele sunt utile in tratamentul afectiunilor intestinale

Fibrele sunt utile in tratamentul afectiunilor intestinale

Actualizat la data de: 02 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv si la mentinerea unei greutati corporale optime. Pe langa faptul ca acestea sunt indicate in tratamentul impotriva constipatiei sau hemoroizilor, fibrele sunt indicate in meniul zilnic al persoanelor care sufera de diabet sau au colesterolul marit. O dieta bogata in fibre este asociata cu un mod de viata sanatos. Fibrele dietetice provin din parti ale plantelor care nu pot fi digerate de enzime si nu sunt absorbite in sistemul sanguin. In schimb, acestea sunt eliminate din organism ca si deseuri. Pe de alta parte, exista si fibre brute reprezentate de parti ale alimentelor care raman dupa ce alimentele au fost supuse hidrolizei acide si alcaline. Cantitatea de fibra bruta dintr-o planta este in general, intre 1/8 si 1 din totalul de fibre dietetice. Beneficiile dietei bogate in fibre Dieta bogata in fibre este o dieta care permite un regim 100% sanatos, putand fi consumate: - alimente... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Consumul de fibre si flatulenta excesiva

Consumul de fibre si flatulenta excesiva

Actualizat la data de: 02 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele sunt reprezentate de partea unei plante comestibile pe care organismul nu o poate absorbi sau digera. Fibrele sunt de doua feluri: solubile si insolubile. Fibrele solubile sunt solubile in apa si se transforma intr-o substanta asemanatoare cu gelul. Fibrele insolubile sunt cele care ajuta alimentele sa circule prin tractul digestiv si ajuta la regularizarea procesului digestiei. Principalul beneficiu al fibrelor este mentinerea sanatatii colonului si intestinelor. Consumul de alimente bogate in fibre poate ameliora sau chiar reduce aparitia constipatiei si diareei, atenueaza simptomele de colon de intestin iritabil, scade riscul dezvoltarii hemoroizilor si a bolii diverticulare, contribuie la pastrarea unei greutati normale si reduce riscul declansarii diabetului si bolilor cardiovasculare. Persoanele adulte de sex feminin ar trebui sa consume 20 g fibre pe zi, iar cele de sex masculin putin peste 30 g de fibre pe zi. O dieta bogata in fibre are... [continuare]

Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate

Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate

Actualizat la data de: 20 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta cu fibre este un plan alimentar echilibrat si hranitor, recomandat ca alternativa la regimurile de slabit restrictive, care infometeaza si priveaza organismul de nutrienti esentiali pentru sanatate. Proprietatile nutritive ale alimentelor cu fibre ajuta la scaderea in greutate, oferind, in acelasi timp, organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a functiona zilnic. Fibrele mai se regasesc si sub numele de substante de balast. Se gasesc in principal in alimente de natura vegetala, iar una dintre caracteristicile principale ale lor este ca nu sunt digerabile si nu pot fi absorbite in organism. Cu toate acestea, fibrele joaca un rol esential in alimentatie si au o multime de beneficii asupra sanatatii. Fibrele alimemtare sunt de doua feluri - solubile (care se dizolva in apa); - insolubile (care nu se dizolva in apa). Cantitatea optima de fibre care ar trebui furnizata zilnic organismului difera in functie de sex. Femeile ar trebui sa... [continuare]

10 mituri despre dieta si alimentatia sanatoasa

10 mituri despre dieta si alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 07 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta si alimentatia sanatoasa sunt doua preocupari prioritare intr-o epoca a exceselor si a hranei nocive, care au condus la cresterea ratei obezitatii la scara globala. Proportional cu interesul crescand al oamenilor pentru un fizic armonios si sanatos, s-au dezvoltat si o serie de mituri si perceptii gresite despre ceea ce inseamna o dieta echilibrata si o alimentatie sanatoasa. De altfel, specialistii in nutritie spun ca mentalitatea tipica a urmarii curelor de slabire drastice este gresita. Secretul este adoptarea unei diete corecte pe termen lung si imbratisarea unui stil de viata sanatos, ce cuprinde mese complete, in cantitati moderate. Cele mai frecvente mituri despre dieta Cele mai multe dintre miturile despre dieta si respectarea unei alimentatii sanatoase s-au imprimat adanc in constiinta multor generatii, fara sa fie sustinute de puncte de vedere stiintifice. Care sunt acestea, aflati mai jos. Mesele de seara predispun ingrasarii Indemnul de a nu... [continuare]

Sunt fibrele secretul pierderii in greutate?

Sunt fibrele secretul pierderii in greutate?

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele sunt asociate de foarte multi experti in nutritie cu secretul pierderii in greutate, iar proprietatile lor unice confirma acest efect benefic al lor asupra siluetei. De altfel, fibrele stau la baza unui tract gastrointestinal sanatos si ajuta la mentinerea sanatatii inimii, prin reglarea colesterolului in sange. Fibrele induc rapid starea de satietate si nu contin calorii, de aceea sunt esentiale intr-o dieta propice eliminarii kilogramelor in plus si mentinerii unei greutati sanatoase. Doza zilnica recomandata de fibre este de 25 de grame, o tinta deloc greu de atins, cata vreme ele se regasesc in foarte multe alimente consumate in mod normal. Ce sunt fibrele alimentare Fibrele alimentare sunt toate partile constituente ale plantelor care nu pot fi digerate sau absorbite de corp. Spre deosebire de alte elemente ale hranei, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, fibrele trec aproape intacte prin tractul digestiv (stomac, intestinul subtire si... [continuare]

Combateti oboseala prin alimentatie

Combateti oboseala prin alimentatie

Actualizat la data de: 10 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia este una dintre cele mai eficiente cai prin care puteti sa combateti oboseala, mai ales in perioadele in care rezervele de energie par sa se epuizeze in mod inexplicabil. Sindromul de oboseala cronica poate fi tinut sub control printr-o dieta energizanta, care sa alimenteaze celulele, muschii si creierul cu substantele necesare vigorii fizice si psihice. Aflati cum ar trebui sa arate meniul zilnic, astfel incat sa scapati de toate simptomele oboselii diurne! Dieta recomandata in combaterea oboselii Intrucat alimentele sunt combustibilul organismului, modul in care ele sunt alese va avea un impact direct asupra randamentului fizic si psihic. Pana si momentul in care consumati un anumit tip de hrana face diferenta intre o vitalitate crescuta si o stare de epuizare greu de tinut sub control. Influenta dietei asupra nivelului de energie de care beneficiati incepe inca de la primele ore ale diminetii. Micul dejun este o masa usor de sarit, mai ales... [continuare]

Necesarul de fibre in alimentatie

Necesarul de fibre in alimentatie

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele sunt elemente de baza in alimentatia omului, cu rol esential in buna functionare a sistemului digestiv. Organismul nu poate digera fibrele alimentare, de aceea ele sunt eliminate cu rapiditate prin intestinul gros. Acesti nutrienti pot fi preluati din fructe, legume si cereale, iar aportul lor insuficient conduce la cresterea in greutate, debutul afectiunilor cardiace sau chiar la instalarea cancerului. O cantitate optima de fibre in dieta contribuie si la un mai bun control al greutatii corporale, intrucat participa la mentinerea starii de satietate o perioada mai lunga de timp. Rolul fibrelor in organism Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglarii digestiei. Odata ce enzimele metabolizeaza nutrientii din hrana consumata, fibrele si toxinele se ataseaza de reziduurile alimentare si faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Respectarea necesarului zilnic de fibre este o conditie de baza pentru sustinerea functiei digestive.... [continuare]

4 retete recomandate ca alternative sanatoase la preparate bogate in calorii

4 retete recomandate ca alternative sanatoase la preparate bogate in calorii

Actualizat la data de: 14 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Preparatele bogate in calorii, precum pizza sau deserturile decadente, sunt ispite culinare dificil de evitat in permanenta. O cale de compromis poate fi prepararea de retete sanatoase sub forma unor alternative cu un aport caloric mai scazut, la fel de gustoase precum variantele clasice. Un mod de viata sanatos nu trebuie sa insemne privarea continua de felurile de mancare copioase indragite de copii si adulti deopotriva. O alimentatie benefica organismului si longevitatii implica, in schimb, alegerea atenta a ingredientelor folosite pentru preparatele consumate in mod regulat. Alternative sanatoase la retete hipercalorice Un preparat bogat in calorii poate fi intotdeauna reinventat prin retete care sa reduca in mod considerabil aportul de grasimi, carbohidrati si zahar, mai exact al nutrientilor care furnizeaza un numar periculos de calorii. Retetele de mai jos sunt exemple excelente de alternative mai sanatoase pentru delicii culinare copioase si... [continuare]

Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor

Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia este importanta pentru sanatate. Din acest motiv, dieta copiilor si a adultilor ar trebui sa contina o varietate de alimente care sa ii asigure organismului toate substantele nutritive necesare bunei functionari: proteine, carbohidrati, grasimi, apa, vitamine si minerale. Cand este combinata cu activitatea fizica si cu mentinerea unei greutati normale, dieta reprezinta o modalitate buna de a ajuta organismul sa ramana puternic si sanatos. In ce consta o dieta echilibrata? O dieta sanatoasa ar trebui sa furnizeze cantitatea necesara de energie pentru intreaga zi. Organismul are nevoie de calorii pentru a indeplini sarcini zilnice precum mersul pe jos, spre exemplu, dar si pentru toate functiile corpului. Procese precum respiratia, pomparea sangelui in organism si gandirea necesita un consum de calorii. Alimentele si bauturile ofera caloriile de care avem nevoie, insa aportul prea mare de calorii o perioada mai lunga de timp duce la cresterea... [continuare]

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]

Legatura dintre alimentatie si cancer

Legatura dintre alimentatie si cancer

Actualizat la data de: 29 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Factorii care favorizeaza aparitia cancerului Cancerul reprezinta o boala complexa ce poate avea mai multe cauze, de la factorii genetici si pana la expunerea la anumite toxine. Dieta joaca un rol important si poate avea capacitatea de a influenta aparitia cancerului, chiar si la persoanele fara alti factori de risc. Cercetatorii afirma ca aproximativ 20% dintre cazurile de cancer sunt direct legate de obezitate, sedentarism, alimentatie deficitara, fumat sau consum excesiv de alcool. Alimentele care pot creste riscul de aparitie a cancerului Studiile au aratat ca exista dovezi solide in legatura cu modul in care dieta poate influenta riscurile de aparitie a cancerului. Sunt dificil de descoperit legaturile directe dintre riscul de dezvoltare a cancerului si anumite alimente, deoarece pe piata exista o gama larga de produse, acestea fiind preparate in mai multe moduri. Totusi, cercetatorii au descoperit ca unele alimente pot fi legate in mod direct de riscul de a dezvolta... [continuare]

Alimentatie pentru o viata lunga

Alimentatie pentru o viata lunga

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Antioxidantii si imbatranirea Consumati alimente bogate in antioxidanti pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen ce contribuie la procesul de imbatranire. Antioxidantii pot fi gasiti in legume si fructe colorate precum fructe de padure, sfecla, rosii, etc. Pentru o dieta echilibrata si pentru a va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer sau boli de inima, adaugati in dieta zilnica intre 5 si 9 portii de fructe si legume. Benefiicile uleiului de masline pentru sanatate Uleiul de masline este o grasime monosaturata gustoasa, care poate influenta memoria in sens pozitiv. In uleiul extra-virgin de masline se gaseste un compus numit oleocanthol, un antiinflamator natural ce produce efecte similare ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene. In urma unui studiu s-a constatat ca subiectii care au consumat ulei de masline extra-virgin, aveau o crestere a HDL-ului, colesterolul bun ce curata grasimea de pe peretii... [continuare]

Fibrele alimentare: regim de slabit

Fibrele alimentare: regim de slabit

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt fibrele alimentare? Fibrele dietetice sau alimentare se refera la toate tipurile de vegetale pe care organismul nu le poate digera sau absorbi. Spre deosebire de alte produse alimentare, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii, pe care organismul le descompune si le absoarbe, fibrele nu sunt digerate de catre organism. Prin urmare, traverseaza relativ intacte stomacul, intestinul subtire, colonul si apoi sunt evacute din organism. Desi e greu de crezut, fibrele alimentare au un rol major in mentinerea sanatatii. Tipuri de fibre alimentare Fibrele sunt de doua tipuri: cele care nu se dizolva in apa (insolubile) si fibrele care se dizolva in apa (solubile). Fibrele insolubile Ajuta continutul colonului sa avanseze in timpul miscarilor peristaltice ale acestuia, usureaza activitatea sistemului digestiv si contribuie la curatarea colonului. Datorita acestor proprietati fibrele sunt apreciate si utilizate mai ales de catre persoanele care sufera de... [continuare]

10 greseli in alimentatie

10 greseli in alimentatie

Actualizat la data de: 27 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Greselile in alimentatie pot influenta greutatea. Greselile simple pot sa duca spre esec eforturile tale de a te reintoarce in perechea de blugi preferata. In cazul in care obiectivul pare de neatins sau greutatea doar oscileaza fara a se mentine scazuta, exista sansa sa faci una din cele 10 greseli in alimentatie. Sfaturi utile Nu opta pentru diete drastice Hotarata sa pierzi rapid in greutate, ai tendinta sa alegi o dieta drastica. Poate nu ti se pare dificil, dar consumi grapefruit si supa de varza in fiecare zi. Scazi zilnic din calorii, chiar sub 1000 si, cu siguranta, vei scadea in greutate. Cand consumi alimente cu atat de putine calorii, obisnuiesti metabolismul sa mentina un ritm scazut si o data ce vei termina dieta, organismul tau va arde caloriile mult mai incet decat inainte (si vei lua in greutate). Nu omite micul-dejun Sa sari peste micul dejun este cea mai usoara metoda sa scazi din caloriile dintr-o zi, dar consecinta poate fi o crestere a... [continuare]

Merele si bananele in alimentatia copiilor

Merele si bananele in alimentatia copiilor

Actualizat la data de: 28 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele sunt preferate de bebelusi gratie gustului lor dulce, alaturi de mar, care este unul din fructele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor. In plus, exista destul de multe soiuri de mere care pot fi introduse in regimul alimentar zilnic al micutilor. Merele Zicala "un mar pe zi tine doctorul departe" este destul de adevarata. Pentru inceput, este recomandat sa se evite merele acre pentru ca primul contact cu acest produs alimentar sa fie o experienta placuta. Copiii sunt pregatiti inca de la varsta de 6 luni sa consume mere. Merele contin pectina, o fibra care sustine bacteriile bune din intestin care, la randul lor tin la distanta bacteriile rele. Merele mai contin bor, un mineral care ajuta oasele sa ramana puternice si sanatoase si antioxidanti care ajuta organismul in lupta cu bolile. In plus, un mar contine un sfert din necesarul zilnic de vitamina C. In comert, exista diverse sosuri si sucuri de mere. Cand se vor... [continuare]

Alimentatia in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Actualizat la data de: 09 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]

Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa

Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 05 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Meiul, lintea si hameiul sunt elemente-cheie intr-o alimentatie sanatoasa, furnizand o gama larga de beneficii pentru bunastarea fizica si psihica. Meiul previne eficient afectiunile digestive si ajuta la mentinerea greutatii corporale optime., Lintea protejeaza sistemul cardiovascular, iar hameiul este un bun calmant pentru sistemul nervos si un remediu eficient in disconfortul menstrual. Beneficiile meiului in alimentatie Meiul este o cereala cu aroma de nuca, considerata a fi una dintre cele mai usor digerabile si non-alergice grane pe care oamenii le pot introduce in dieta. Meiul se numara totodata printre putinele cereale cu efect alcalinizant pentru organism. In ciuda faptului ca meiul este asociat de regula cu hrana pentru pasari, el poate fi un ingredient delicios in meniul oamenilor de pretutindeni. Odata gatit, are o consistenta cremoasa similara cu cea a piureului sau a orezului foarte bine fiert. Meiul poate fi alb, gri, galben sau rosu. Circa... [continuare]

Ce alimentatie sa adoptati pentru a preveni cancerul de colon

Ce alimentatie sa adoptati pentru a preveni cancerul de colon

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cancerul de colon poate fi prevenit prin gestionarea factorilor de risc care pot fi controlati, precum alimentatia pe care o adoptati si programul regulat de miscare. Majoritatea studiilor de specialitate arata ca supraponderalitatea si obezitatea cresc riscul cancerului colorectal in randul ambelor sexe, cu o incidenta crescuta la barbati. O talie mai mare (mai mult tesut gras in jurul abdomenului) determina de asemenea o susceptibilitate crescuta in fata cancerului de colon. Cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in legume, fructe si cereale integrale, din care sunt excluse carnea rosie si produsele procesate de origine animala, este benefica in prevenirea cancerului colorectal. Alimentatia care scade riscul dezvoltarii cancerului de colon Prima regula in respectarea unei alimentatii care scade riscul dezvoltarii cancerului de colon este evitarea tuturor surselor alimentare de grasimi saturate si grasimi trans. Carnea de vita, porc, miel si mezelurile... [continuare]

As dorii exemple de produse ce contine fibra.Multumesc [continuare]

Pagina 1 din 17 (509 rezultate)