Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

alergiile la alimente

Cum se manifesta alergia alimentara

Cum se manifesta alergia alimentara

Actualizat la data de: 01 Iulie 2025

Dr. Neculae Adina
Medic specialist alergologie si imunologie clinica

Ce este alergia alimentara? Orice aliment poate cauza o reactie alergica, multe din alergiile alimentare aparand in primii ani de viata. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestari cutanate, respiratorii, gastrointestinale chiar anafilaxie. Alergiile alimentare afecteaza 2,2% pana la 5,5% din copiii pana intr-un an de viata, pana la 8% din copiii pana in 5 ani si aproximativ 3,5% din populatia generala. Alergia alimnetara la copii La multi copii, alergia alimentara coexista cu alte manifestari atopice ca dermatita atopica, astmul sau rinita alergica. Copiii sunt mai afectati decat adultii; majoritatea copiilor vor deveni toleranti in cativa ani, cu exceptia cazurilor de alergie la arahide, nuci, fructe de mare. Alergia alimentara trebuie deosebita de “reactii adverse la alimente” ce nu au mecanisme imune, dar mimeaza alergia alimentara in ceea ce priveste manifestarile clinice. Evitarea stricta a alergenului... [continuare]

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusurilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica. Cauze Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand... [continuare]

Ai grija la diversificare! pot aparea reactii alergice!

Ai grija la diversificare! pot aparea reactii alergice!

Actualizat la data de: 22 Februarie 2021

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Inca din primul an de viata, copiii pot manifesta reactii alergice la anumite alimente sau la substante din mediul extern. Cele mai frecvente sunt alergiile cutanate, dar si diversificarea alimentara poate fi o adevarata incercare pentru micutii cu predispozitie alergica. Semnele si simptomele sunt numeroase si alergiile se manifesta diferit de la un copil la altul. Ce este alergia Alergia este o reactie de hipersensibilitate a organismului la anumite substante din mediul extern, de origine alimentara, inhalatorie, sau cauzata de expunere cutanata. Exista reactii de hipersensibilitate imediata care apar in cateva minute de la contactul cu alergenul, dar si reactii intarziate, al caror raspuns apare in 48-72 ore dupa expunerea la alergen, acestea fiind, in general, provocate de substante secretate de agenti patogeni (paraziti, mycobacterii, fungi). Alergenii renumiti sunt: praful, polenul, parul de animale, noxele, alunele, ciocolata, mezelurile, fructele de mare,... [continuare]

Factorii declansatori, simptomele si tratamentul alergiilor

Factorii declansatori, simptomele si tratamentul alergiilor

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce sunt alergiile Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar reactioneaza exagerat la contactul cu alergenii. In mod normal, sistemul imunitar protejeaza organismul impotriva substantelor nocive, cum ar fi virusurile sau bacteriile. In alergii, corpul raspunde alergenilor ca si cum ar fi invadatori. Alergenii sunt in mod obisnuit substante inofensive, dar care declanseaza un raspuns imun si provoaca o reactie la persoanele alergice. Reactia alergica apare daca persoana inhaleaza, atinge, inghite sau intra in contact cu alergenul. Reactiile alergice pot fi usoare, severe sau pot pune in pericol viata. Factori declansatori Cei mai frecventi alergeni care declanseaza reactii alergice sunt: • Polenul; • Acarienii; • Parul de animale; • Gandacii de bucatarie; • Sporii de mucegai; • Anumite alimente (oua, peste, lapte, capsuni, ciocolata, nuci, grau, soia, crustacee); • Muscaturi de insecte (viespi, albine, tantari, furnici, purici, muste); • Medicamente... [continuare]

Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara

Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Alergiile alimentare trebuie diferentiate de intoleranta alimentara. Cu toate acestea, multe persoane nu cunosc diferentele dintre aceste doua afectiuni. O alergie alimentara implica un raspuns al sistemului imunitar al organismului, in timp ce intoleranta alimentara nu o face. O persoana cu intoleranta alimentara nu poate digera o substanta din alcatuirea unui aliment in mod corespunzator. Acest lucru apare, adesea, din cauza unei deficiente enzimatice. Alergiile alimentare nu implica astfel de deficiente. Ce sunt alergiile alimentare? Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri ale sistemului imunitar in urma detectarii unui ingredient dintr-un aliment, de obicei, o proteina. Sistemul imunitar considera ca acest ingredient este daunator si produce anticorpi care sa lupte impotriva acestuia. Simptomele apar la scurt timp dupa consumul alimentelor la care exista alergia, de obicei, in maxim doua ore. Cu toate acestea, uneori, simptomele pot sa apara chiar si dupa... [continuare]

Alergia, mai agresiva ca niciodata

Alergia, mai agresiva ca niciodata

Actualizat la data de: 27 Martie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Caracteristici generale Ne aflam intr-un secol aflat sub amprenta poluarii, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice si a egocentrismului dus la limitele de sus ale materialismului. Toate aceste directii sfasie efectiv fiinta umana in toate felurile, motiv pentru care organismul biologic este si el afectat atat de tare, incat se contureaza din ce in ce mai mult o noua dominatie a unor boli considerate neglijabile pana acum: alergiile, cancerul, depresiile si anxietatea, stresul informatic si bolile autoimune. In ceea ce priveste alergiile, omul modern este mai izolat ca niciodata si prins in plasele societatii moderne (serviciu, televizor, jocuri, socializare virtuala). Aceasta izolare expune repetat organismul la alergenii din cladiri (praf, mucegai, par de animale). Igiena exagerata, agresiunea organismului cu substante chimice si consumul de alimente tratate chimic, reprezinta o parte importanta din factorii declansatori ai aparitiei bolilor alergice. Din cauza... [continuare]

Anafilaxia Anafilaxia este o reactie alergica imediata si poate fi periculoasa. Atunci cand simptomele sunt amenintatoare de viata, cum ar fi scaderea severa a presiunii arteriale, inconstienta, ametelile, dispneea (dificultatea respiratiei), trebuie luate masuri de urgenta. Acestea includ administrarea rapida de medicamente, cum ar fi epinefrina (adrenalina) pentru a creste tensiunea arteriala - un medicament care se injecteaza sau administreaza intravenos. In rare cazuri, este necesara intubarea pacientului (insertia unui tub prin gura pana in plamani) pentru a asigura respiratia sau poate fi necesara, chiar respiratia mecanica asistata. Frecvent, este necesara administrarea de lichide, intravenos, pentru a creste tensiunea arteriala. Tratamentul anafilaxiei in dezvoltare include, de asemenea, medicamente antihistaminice si corticosteroizi pentru a ameliora raspunsul sistemului imun. In unele cazuri, blocantii receptorilor H2 (care reduc secretia gastrica acida si... [continuare]

buna ziua, am alergie la mucegai si mi s a spus sa fac tratament cu aerius si nasonex insa nu mi a trecut exista ceva mai bun ...are ceva daca fumez? [continuare]

sunt intro situatie fara iesire va rog sa mi da ti un sfat fac alergie la metamizol ketoprofen ibuprofen si mai nou la piroxicam nu stiu daca e vreun remediu nu mai pot lua nimic va multumesc buna ziua [continuare]

Alergia la soia

Alergia la soia

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soia este un aliment comun care poate provoca alergii. In multe cazuri, alergia la soia debuteaza inca din primii ani de viata prin alergia la formulele de lapte care includ soia. Desi majoritatea copiilor depasesc alergia la soia, manifestarile acesteia pot persista si la varsta adulta. De cele mai multe ori, semnele si simptomele alergiei la soia sunt usoare: urticarie sau mancarime in jurul gurii. In cazuri rare, alergia la soia poate provoca inclusiv reactii alergice grave, care pot pune viata unei persoane in pericol (anafilaxia). Medicul trebuie sa stie daca un individ are diverse reactii in urma consumului de soia. Alergia la soia poate fi depistata cu ajutorul analizelor specifice. Oricine manifesta o astfel de alergie trebuie sa evite orice produs care contine soia. Acest lucru poate fi dificil, intrucat soia se gaseste in compozitia multor produse alimentare: carne, produse de panificatie, ciocolata, cereale. Cauze Toate alergiile alimentare sunt... [continuare]

Alimente care combat greata

Alimente care combat greata

Actualizat la data de: 16 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Greata este o problema comuna si are o diverse cauze, multe dintre acestea fiind, totusi, minore. Deseori, greata va fi urmata de varsaturi. Desi hrana este principalul factor declansator al senzatiei de greata, pentru estomparea acestui simptom este recomandat consumul anumitor produse alimentare. Exista totusi o conditie sa mancati aceste alimente in anumite cantitati si la momentul potrivit. Cauze Greata este o conditie ce poate afecta atat copiii, cat si adultii, dar tinde sa fie mai frecvent intalnita in cazul anumitor persoane. De exemplu, intre 50 si 90 la suta dintre femeile gravide experimenteaza greata, mai ales in primul trimestru de sarcina. De asemenea, bolnavii care urmeaza anumite tratamente impotriva cancerului (cum ar fi chimioterapie si radiatii) sunt susceptibili de a manifesta greata. Alte cauze includ raul de miscare, durerile intense cauzate de anumite conditii, traumatisme, toxiinfectii alimentare, stresul emotional, mirosurile... [continuare]

Alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare la copii

Actualizat la data de: 25 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]

Mituri despre alergiile alimentare

Mituri despre alergiile alimentare

Actualizat la data de: 28 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergia alimentara reprezinta o reactie anormala de aparare a organismului dupa ingestia unui anumit aliment. Principalele simptome sunt furnicaturile la nivelul gurii, mancarimile sau eruptiile la nivelul pielii. De cele mai multe ori, acest tip de alergie nu este grav, insa sunt si situatii in care alergia alimentara poate fi fatala. Ce este si ce nu este adevarat Mit: Antihistaminicele achizitionate din farmacie, dar fara o prescriptie medicala sunt eficiente in cazul alergiilor alimentare. Adevar: Exista medicamente pe care pacientul le poate achizitiona la recomandarea unui farmacist si care au ca efect ameliorarea simptomelor cauzate de acest tip de alergie. Daca se doreste stabilirea unui diagnostic si initierea unui tratament adecvat, pacientul trebuie sa consulte un medic alergolog, singurul care poate prescrie medicatia necesara. Mit: Alergia la polen nu are legatura cu alergiile alimentare. Adevar: O treime dintre persoanele care sunt alergice la... [continuare]

Alergia la cauciucul natural (latex)

Alergia la cauciucul natural (latex)

Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Latexul este cauciucul natural, obtinut din arborele de cauciuc (Hevea brasiliensis). Unele persoane dezvolta o reactie alergica dupa contactul repetat cu latexul, in special cu manusile din latex. Alergia la latex este o problema de sanatate cu o incidenta in crestere. Simptome Reactia alergica la latex se poate manifesta sub mai multe forme, ca o reactie cutanata minora sau ca o afectiune amenintatoare de viata. De asemenea poate evolua de la o forma usoara la una foarte grava. Iata cateva exemple: - reactii cutanate cum sunt dermatita de contact sau pruritul (senzatia de mancarime) generalizat; - reactii respiratorii: cei care au o reactie respiratorie moderata prezinta tuse, stranut, rinoree (scurgerea de fluide din nas); cei care dezvolta o reactie respiratorie severa pot prezenta dispnee (dificultati in respiratie), angioedem (tesuturile ce formeaza gatul isi maresc volumul, se umfla) sau stranut sever (astm alergic); - reactie alergica amenintatoare de... [continuare]

Cum iti poti da seama daca ai sau nu o alergie

Cum iti poti da seama daca ai sau nu o alergie

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Uneori este foarte dificil sa faci diferenta intre o reactie alergica si o afectiune de alta natura. Va intrebati daca faptul ca va curge nasul poate fi o reactie alergica mai degraba decat o raceala? Sau daca faptul ca pielea de pe maini este uscata din cauza noii creme hidratante? Cateodata nu putem spune cu certitudine daca o anumita reactie a organismului se datoreaza unei reactii alergice sau nu. Dar, fara indoiala, atunci cand stim sa recunoastem o reactie alergica suntem in avantaj deoarece cunoasterea cauzei unei afectiuni inseamna apelarea mai rapida la un remediu potrivit si, in consecinta, scurtarea duratei bolii. Spre exemplu, urticaria nu prezinta intotdeauna un substrat alergic. Manifestata prin aparitia de placi rosii, reliefate, insotite de mancarimi, urticaria poate fi uneori idiopatica - ceea ce inseamna ca medicina zilelor noastre nu poate stabili o cauza precisa. In aceste cazuri efectuarea unor baterii de teste alergologice are rezultate... [continuare]

 sunt alergiile alimentare diagnosticate corect?

sunt alergiile alimentare diagnosticate corect?

Publicat la data de: 02 Aprilie 2019

Autor: SfatulMedicului

Numarul alergiilor alimentare, in crestere Pentru oamenii cu alergii alimentare severe, alegerea alimentelor este mai mult decat o chestiune economica sau de slabire. Poate sa insemne o chestiune de viata si de moarte. Totusi, in ultimii ani, studiile au aratat ca alergiile sunt supradiagnosticate, iar multi oameni nu ar avea cu adevarat nevoie sa renunte la anumite alimente. Conform statisticilor oficiale din Statele Unite ale Americii, intre 1997 si 2011, pronderea alergiilor alimentare printre adulti a crescut cu 50%. Printre copii, cresterea acesteia este estimata la 18% intre 1997 si 2007. Unii experti presupun ca o combinatie dintre factorii de mediu, cei genetici si cei legati de stilul de viata ar fi raspunzatoare pentru inmultirea numarului de persoane alergice. Alta teorie este ca nu exista nicio crestere reala a raspandirii alergiilor alimentare, ci o supradiagnosticare sau o supraraportare a alergiilor, cauzata de imprecizia metodelor de testare sau de intelegerea... [continuare]

Tipuri de alergii

Tipuri de alergii

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile sunt reactii anormale ale organismului la substante pe care acesta le considera in mod normal inofensive. Alergenii pot fi inhalati, inghititi sau pot intra in contact cu pielea. Simptomele specifice alergiilor sunt: scurgerile nazale, senzatia de mancarime a ochilor, lacrimarea ochilor, stranut, mancarime la nivelul pielii, etc. Alergenii care cauzeaza cel mai frecvent astfel de probleme sunt: polenul, mucegaiul, praful, alimentele, parul de animale, muscaturile de insecte, sporii de insecte, virusurile si bacteriile. Cel mai frecvent sunt intalnite alergiile sezoniere, cum ar fi, de exemplu, febra fanului. Printre manifestarile mai grave ale alergiilor sunt: ameteala, dificultatile de inghitire, greata si constipatia, diareea, eruptiile cutanate, vertijul, varsaturile si alte probleme de sanatate, care pot aparea ca urmare a modului in care organismul trateaza alergenul. Simptomele alergiilor Simptomele alergiilor pot fi clasificate in simptome... [continuare]

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca din perioada copilariei stim ca este bine sa consumam fructe si legume si ca trebuie sa evitam gustarile dulci pe care, de altfel, orice copil le va prefera oricand. Inainte de a prezenta lista alimentelor nesanatoase, ar trebui sa stiti care sunt produsele alimentare pe care specialistii le recomanda pentru a avea o sanatate de invidiat. Top 10 alimente sanatoase 1. Cartofii dulci sunt bogati in carotenoizi, vitamina C, potasiu si fibre. 2. Painea din cereale integrale contine mai multe vitamine si minerale decat paine din faina alba, rafinata. 3. Broccoli are o cantitate ridicata de vitamina C, carotenoide si acid folic. 4. Pepenele verde este o excelenta sursa de vitamina C si carotenoide. 5. Fasolea are putine grasimi si multe proteine, in plus, contine mult acid folic si fibre. 6. Doar un sfert de felie de pepene galben furnizeaza necesarul de vitamina A si C. 7. Spanacul si varza pot aduce organismului un aport important de calciu, fibre,... [continuare]

Alergiile la peste

Alergiile la peste

Actualizat la data de: 10 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt alergiile la peste? Codul, somonul, tonul, anghila dar si alti pesti pot declansa alergii. Aceste tipuri de alergii sunt similare cu cele provocate de moluste, doar ca in acest caz exista sanse mai mari sa apara la maturitate, fiind mai greu de depasit. Desi este destul de severa, alergia la peste este mai usor de evitat decat alte tipuri de alergii. Cum se manifesta? Alergenul major responsabil pentru declansarea alergiei este o proteina numita parvalbumina care tine sub control valoarea calciului din carnea alba. Pentru ca parvalbuninele sunt foarte similare la diferite specii de pesti, alergia la peste poate sa apara indiferent de tipul speciei de peste. Atunci cand o persoana sensibila intra in contact sau consuma peste, apare reactia alergica si simptomele specifice acesteia. Simptomele alergiei la peste Simptomele alergiei la peste sunt similare cu cele ale altor alergii la produsele alimentare. Aproape toate persoanele cu alergie la peste vor... [continuare]

Cum sa ne protejam de alergiile toamnei?

Cum sa ne protejam de alergiile toamnei?

Actualizat la data de: 16 Septembrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Desi florile nu mai infloresc, iar iarba nu mai poate face “ravagii”, desi aerul a devenit rece, iar praful verii este spalat de ploile de toamna, persoanele care se confrunta cu alergii sezoniere nu pot spune ca au scapat de pericole nici in aceste luni. Triggeri alergiilor sunt un pic mai diferiti, este adevarat, insa efectele lor raman aceleasi, iar disconfortul creat nu pare sa se fi modificat fata de cel cauzat de polen, flori, iarba, fan si praf... Doar temperaturile sunt mai mici! Cauze Plantele pot elibera, in vederea reproducerii, mici particule, numite polen. Acestea sunt foarte fine si invizibile ochiului liber, iar in interior contin gametul masculin. Acesta este protejat printr-un invelis extern destul de rezistent conditiilor, adesea neprielnice, din mediul extern. Cand granulele de polen ajung in contact cu un pistil compatibil sau cu o floare ce infloreste, o poate poleniza. Cand ajunge insa in contact cu mucoasa nazala, rezultatul nu mai este la... [continuare]

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio

Actualizat la data de: 15 Iulie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia. De ce sunt aceste alimente atat de solicitate? Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare? La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice? De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite? Ce sunt alimentele organice? Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos. Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului. Ce inseamna organic? Termenul de organic se refera la... [continuare]

Alergia la frig

Alergia la frig

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergia la temperaturile scazute sau la frig este caracterizata de roseata, mancarime, urticarie si inflamatie a pielii care a fost expusa la temperaturi joase. Persoanele care sufera de alergie la frig ar trebui sa evite atat temperaturile scazute cat si apa rece. De exemplu, inotul in apa rece, care este cea mai frecventa cauza a reactiilor severe declansate de apa rece, poate provoca lesin, soc termic si chiar deces. Daca o persoana considera ca ar putea suferi de alergie la frig ar trebui sa consulte medicul. Tratamentul poate include antihistaminice care se vor administra inainte de expunerea la frig. Diagnosticare Diagnosticul de alergie sau urticarie la frig se face printr-un test ce presupune plasarea unui cub de gheata pe antebrat. Obiectul rece este lasat pana la 10 minute. Daca testul va fi pozitiv, zona se va umfla in aproximativ 5 minute dupa indepartarea cubului de gheata. Timpul de expunere la un obiect rece va determina... [continuare]

Cele mai ciudate alergii

Cele mai ciudate alergii

Actualizat la data de: 05 August 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand te mai vaiti ca esti alergica la polen, gandeste-te cum ar fi fost daca aveai alergie la soare, la apa sau la sport. Oricat de ciudat ar suna, aceste alergii exista. Alergia la sport Intreaga Anglie o compatimeste pe Ruth Holroyd, o femeie de 37 de ani, a carei poveste a aparut in ziarul Daily Mail. Ruth are alergie la sport. Asta inseamna ca nu poate sa mearga la sala, nu poate sa inoate, dar nici nu are voie sa alerge dupa autobuz sau sa urce scarile in fuga. Iar cand merge pe strada trebuie sa se deplaseze foarte incet, altfel risca sa-si piarda viata. Ruth sufera de o alergie rara care se declanseaza atunci cand consuma anumite alimente, apoi ii creste pulsul. Orice activitate un pic mai solicitanta ii poate p [continuare]

Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase

Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale (mers, miscat, alergat etc.) Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumi si ficat, deoarece acesta din urma ajuta extrem de mult in procesul digerarii alimentelor, secretand bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. De asemenea, ficatul transforma aminoacizii in glucoza - principala sursa de energie pentru creier. Ficatul actioneaza ca un soi de sita, ajutand la cernerea sau filtrarea toxinelor si a altor substante nocive din sange. Exact asa cum ficatul afecteaza capacitatea de metabolizare a alimentelor, si anumite categorii de produse alimentare pot afecta functionarea lui corecta. Categorii de alimente care afecteaza grav ficatul Fast-food-ul Alimentele de tip fast-food... [continuare]

Reactia alergica la muraturi

Reactia alergica la muraturi

Actualizat la data de: 29 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Reactia alergica la muraturi este cel mai adesea provocata de sensibilitatea la mucegai sau sulfiti. Sulfitii sunt substante chimice utilizate ca si conservanti in muraturi si alte alimente gatite si prelucrate. Specialistii estimeaza ca aproximativ 1% din oameni sunt sensibili la sulfiti. Muraturile si otetul sunt surse alimentare care contin mucegaiuri ce pot provoca reactii alergice la unele persoane. Pastrarea unui jurnal alimentar si observarea simptomelor poate ajuta medicul sa identifice cauza alergiei. Sensibilitatea la sulfit Sulfitii sunt folositi pentru a preveni modificarea culorii alimentelor si bauturilor. Pe langa muraturi, acestia pot fi gasiti in legumele conservate sau congelate, chips-uri de cartofi, creveti, fructe uscate, gemuri, bere, vin, sucuri de fructe si unele medicamente. Sensibilitatea la sulfiti se poate dezvolta la orice varsta si poate provoca simptome cum ar fi astmul, respiratia suieratoare, dar si reactii mai grave,... [continuare]

Comunitate medicala

Alergie?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Boli de piele

Buna ziua, De 3-4 zile mi-au iesit niste blande pe corp.Nu ma mananca dar arata asemanator cu cele provenite din alergii la alimente.Pot proveni de la stres sau de la somn neregulat,de exemplu intre 3-4-5 dimineata si 1-2 dupa amiaza?Cum pot scapa de ele?Ar fi indicat sa consult un dermatolog sau nu este asa de grav? Multumesc, O zi buna in continuare! [continuare]

Comunitate medicala

Alergia

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Alergii

buna ziua! daca timp de 30 de ani am consumat rosii si banane,acum mai pot face alergie la ele?sau alimentele pe cere le-am consumat pana acum,le pot consuma in continuare fara gandul ca pot face alergie la ele?va multumesc anticipat pt. raspuns [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)