alergiile la alimente
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]
Febra de fan sau rinita alergica
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Ce este rinita alergica Rinita alergica sau febra fanului este o reactie alergica la particulele minuscule di aer, numite alergeni. In momentul cand inhalam aer, particulele de alergeni din atmosfera patrund in organism pe cale nazala sau orala iar coprul nostru reactioneaza la acesti alergeni eliberand histamina ( o substanta chimica si naturala a organismului). Cu toate ca rinita alergica mai este numita popular si febra fanului, fanul nu produce astfel de reactie alergica. Deseori atunci cand o persoana sufera de alergii, acest lucru este evident. Printre indicii se enumera: mancarimea, ochii umflati, rosii si lacrimosi, nasul infundat. Acesti oameni sufera de rinita alergica sau febra de fan sau febra fanului. Denumirea medicala a acestei conditii provine de la nasul infundat si senzatia de mancarime (rino-), cea mai frecventa dintre manifestari. Febra fanului Febra fanului este o reactie alergica, raspunsul sistemului imunitar la particule straine existente in... [continuare]
Alergiile copiilor
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este alergia De cate ori copiii nostri nu s-au confruntat cu suparatoarele alergii! Fie ca erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt capsunile, fie in urma unei plimbari pe un camp sau printr-o livada inflorita, senzatia de mancarime, eruptia si, mai grav, problemele respiratorii stricau toata bucuria zilei. De ce apare alergia si mai ales ce putem face in cazul ei? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari care mi se pun ca medic de familie cu privire la alergie si la care voi incerca sa raspund in acest articol. Alergia reprezinta o reactie de hipersensibilitate a organismului capatata la contactul cu anumite substante alergene, care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, ciocolata, peste, lapte etc.), fie la un produs medicamentos sau la o anumita bacterie. Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor si al cailor respiratorii. Cauze Cele mai... [continuare]
Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie
Generalitati De cate ori nu s-au confruntat copiii nostri cu suparatoarele alergii? Fie ca erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt capsunile, fie dupa o plimbare pe un camp sau intr-o livada inflorita, senzatia de mancarime, eruptia sau, mai grav, problemele respiratorii stricau toata bucuria zilei. De ce apare alergia si mai ales ce putem face in cazul ei? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari care mi se pun, ca medic de familie, cu privire la alergie si la care voi raspunde in acest articol. Ce este alergia Alergia reprezinta o reactie de hipersensibilitate dobandita a organismului unei persoane la contactul fie cu anumite substante alergene, care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, ciocolata, peste, lapte), fie cu un produs medicamentos sau cu o anumita bacterie. Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor si al cailor respiratorii. Care... [continuare]
Primul ajutor in cazul reactiilor alergice
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Ce este anafilaxia Anafilaxia reprezinta o reactie alergica severa care poate pune viata in pericol daca nu este tratata prompt si corespunzator. Singurul tratament pentru anafilaxie este Epinefrina si trebuie administrata imediat subcutanat, de obicei la nivelul coapsei , cu ajutorul seringii. In timpul anafilaxiei, daca ai o alergie, organismul elibereraza o substanta chimica numita Histamina . Ca urmare pot aparea: respiratie suieratoare sau cu greutate, dificultate la respiratie sau inghitire si pot fi afectate mai multe regiuni ale corpului in acelasi timp. Reactiile alergice Reactiile alergice apar ca urmare a agresiunii exercitate asupra organismului de diferite substante din mediul extern, grupate sub denumirea de alergeni, cum ar fi: praf, poluanti, polenuri, pulberi chimice, medicamente, substante alimentare. Manifestarile alergiilor sunt diverse, variind de la simpla aparitie a urticariei sau eczemelor (alergii de la nivelul pielii) sau obstructia si... [continuare]
Colonul iritabil - recomandari alimentare
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Sindromul de intestin iritabil, o tulburare functionala frecventa, in special in randul tinerilor, poate determina, prin natura simptomelor dureroase, balonarii si a modificarilor de tranzit, o afectare semnificativa a calitatii vietii unor pacienti. Studiile arata ca afectarea calitatii vietii si a psihicului acestor pacienti poate fi comparata cu cele ale pacientilor cu boli cronice precum diabetul sau afectiunile cardio-vasculare si renale, motiv pentru care, in afara resurselor medicamentoase, adoptarea unor modificari ale stilului de viata merita tentate in vederea ameliorarii simptomelor. Cauzele alimentare ale sindromului de intestin iritabil Desi inca incomplet elucidati, factorii care contribuie la intretinerea acestei boli includ nu numai modificari in axul intestin-creier, sensibilitatea crescuta la stimuli si neurotransmitatori, ci si factori de natura alimentara sau in legatura cu motilitatea colonului. Unii pacienti cu sindrom de intestin... [continuare]
Generalitati Rinita non-alergica este un sindrom ce apare ca urmare a inflamatiei mucoasei nazale, in absenta unor factori declansatori alergici. Aceasta varietate de rinita trebuie deosebita de rinita alergica, afectiune mediata de Ig E. Trebuie precizat insa ca uneori (in functie de etiologia rinitei non-alergice) simptomele celor doua tipuri sunt similare, mai ales din punct de vedere al duratei si severitatii. Inflamatia si congestia nazala, indiferent de tipul rinitei, pot induce chiar aparitia unor episoade tranzitorii de rinosinuzita acuta, datorita blocajelor functionale din interiorul cailor aeriene (nazale). Rinita poate afecta semnificativ calitatea vietii pacientilor, prin perturbarea somnului, favorizarea somnolentei diurne, a problemelor de concentrare si prin cresterea iritabilitatii. In plus, studiile arata faptul ca pacientii cu rinita non-alergica au un risc semnificativ mai crescut de a dezvolta astm, si viceversa. Rinita non-alergica poate fi... [continuare]
Generalitati Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri imune directionate impotriva unor proteine din alimente. In unele situatii, astfel de reactii sunt extrem de severe si pot declansa moartea pacientului. Cel mai frecvent incriminate in declansarea alergiilor alimentare sunt: alunele, preparatele cu si din peste, ouale, la copii adaugandu-se si laptele. Se considera ca 6-8% dintre copii sunt alergici la astfel de produse. Exista insa si situatii cand starea de sanatate a pacientului se deterioreaza in urma consumarii anumitor alimente fara a fi vorba de alergie, ci doar de intoleranta digestiva (datorata prepararii necorespunzatoare a produselor). Principiile terapeutice in cazul alergiilor alimentare includ evitarea alimentelor declansatoare si combaterea simptomelor imediat ce apar. In general, in cazul in care episodul alergic nu este foarte grav, pacientul se poate trata si acasa, daca va urma intocmai recomandarile medicului curant. Orice agravare impune insa... [continuare]
Testele cutanate pentru depistarea alergiilor
Autor: SfatulMedicului
Definitie In timpul unui test cutanat alergic, pielea este expusa la o substanta care determina alergie (alergen) si apoi se urmaresc semnele reactiei alergice locale. Impreuna cu istoricul medical al pacientului, testele la alergeni pot confirma daca anumite semne si simptome cum ar fi stranutul, respiratia suieratoare si eruptiile cutanate sunt determinate de alergii. Testele la alergeni pot de asemeni identifica substantele specifice care pot declansa reactiile alergice. Informatiile obtinute in urma acestor teste pot ajuta medicul sa dezvolte un plan de tratament al alergiei care poate include evitarea alergenului, medicatie sau imunoterapie. Scopul testelor Testarea cutanata pentru alergeni este folosita pe scara larga pentru a diagnostica afectiuni alergice cum ar fi: - febra la fan; - astmul alergic; - dermatita (eczema); - alergiile alimentare; - alergia la penicilina; - alergia la intepaturile de albine; Tetele cutanate pot fi folosite le persoanele de orice... [continuare]
Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]
Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente care se gasesc in lume! Descoperiti 26 de alimente bogate din punct de vedere nutritional, indicate in echilibrarea dietei si care previn aparitia unor afectiuni grave, precum: cancer, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Prin consumarea acestor alimente veti adopta o dieta personalizata prin asigurarea suplimentelor nutritionale necesare organismului dvs. Un stil de viata sanatos nu presupune doar consumul alimentelor sanatoase; la fel de importante sunt si modul de preparare al alimentelor, respectarea unui program de exercitii fizice si o igiena riguroasa. Fructe 1. Caise Informatii nutritonale: - beta-caroten: previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor; - vitamina A: organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de piele; - fosfor: eficient in prevenirea problemelor de memorie; - vitamina C,... [continuare]
Generalitati Ouale contin nutrienti esentiali organismului, dar cand o persoana sufera de alergie la acest aliment, corpul sau crede ca ouale sunt periculoase. Cand o persoana este alergica la oua, sistemul imun al acesteia reactioneaza la proteinele din ou. Cum se manifesta alergia la oua? De fiecare data cand un aliment ce contine ou ajunge in sistemul digestiv, organismul crede ca aceste proteine sunt invadatori periculosi. Sistemul imun raspunde prin crearea de anticorpi specifici impotriva acestui aliment, care sunt facuti special pentru a lupta cu “invadatorul”. Acesti anticorpi – numiti imunoglobuline E – declanseaza eliberarea de anumite substante in organism, una dintre ele fiind histamina. Deci, cand un copil cu alergie la ou ingereaza un aliment care contine oua, sistemul imun elibereaza o serie de substante pentru a proteja organismul. Eliberarea acestor substante poate afecta sistemul respirator, tractul gastrointestinal, pielea si sistemul... [continuare]
Generalitati Alergia se defineste ca fiind raspunsul imun exagerat al organismului la contactul cu substante straine numite antigene. Acestea pot fi alergene inhalatorii (polen, mucegai, epitelii caine, pisica etc.), alergene alimentare, medicamente, venin de insecte. In functie de alergenul declansator si de modalitatea de contact, bolile alergice pot imbraca diferite forme: dermatita atopica, astm bronsic, urticarie, rinoconjunctivita persistenta sau sezoniera, soc anafilactic. Debutul bolilor alergice isi are originea in primii ani de viata, dominand copilaria si perioada de adult tanar. La pacientul in varsta, sensibilizarea alergica si dezvoltarea unei boli alergice manifeste sunt mult mai rare. Astmul bronsic Astmul bronsic este o afectiune inflamatorie cronica a cailor respiratorii, ce se caracterizeaza prin obstructie si hiperreactivitate bronsica in urma contactului cu stimuli specifici (alergene) sau nespecifici (iritanti). Aceasta afectiune poate debuta la orice... [continuare]
Generalitati Este primavara! In sfarsit ne bucuram de vremea mai frumoasa si de zilele mai lungi, insa primavara multe persoane se plang ca stranuta, le curge nasul, au ochii rosii si inlacrimati sauisi simt gatul inflamat. Aceste semne indica prezenta unei alergii, adica o reactie inflamatoare anormala sau o sensibilitate acuta a organismului fata de anumite substante numite alergene. Care sunt cauzele unei alergii Responsabili de producerea alergiilor sunt polenul florilor si praful. Se disting 3 tipuri de alergii sezoniere: - alergia de primavara cauzata de polenul pomilor si arbustilor – debuteaza la jumatatea lunii martie si se sfarseste in iunie; - alergia de vara cauzata de polenul graminatelor (gazon, fan, secara, porumb); - alergia de la sfarsitul verii cauzata de polenul erbaceelor. Cum se manifesta alergiile Asa cum am enumerat si in introducerea acestui articol, semnele alergiei pot fi ochii iritati si inlacrimati, stranuturi, congestia si curgerile nazale si... [continuare]
Generalitati Alergia este reactia organismului la contactul repetat cu anumite substante, denumite alergene. Acestea se gasesc in unele alimente, in aer, in unele medicamente. In esenta, alergia este o afectiune fizica, dar factorii psiho-emotionali (stres, frica, frustrare, fobii etc.) pot determina sau agrava simptomatologia. Afectiunile alergice in ORL, cunoscute si sub denumirea de rinita alergica sau alergii localizate la nivelul nasului, se manifesta prin secretii nazale apoase, mancarime a nasului, lacrimarea ochilor, furnicaturi si stranuturi repetate. Daca va confruntati cu senzatii de sufocare, greutate in respiratie, respiratie suieratoare si tuse seaca, atunci prezentati o alergie localizata la nivelul plamanilor (astm bronsic). Lacrimarea, inrosirea ochilor, mancarimea, pleoapele umflate sunt simptomele alergiei localizate la nivelul ochilor. Crampele stomacale, varsaturile si diareea sunt simptomele alergiei localizate la nivelul tractului digestiv. [continuare]
Dieta adecvata la copii poate preveni astmul sau alergiile
Autor: SfatulMedicului
Copiii care sunt alimentati cu peste, rosii si anumite tipuri de legume sunt mai putin susceptibili de a avea simptomatologie astmatica, potrivit ultimelor cercetari. Aceste date provin dintr-un studiu efectuat pe un lot de 460 de copii care traiesc in Minorca, o insula spaniola din Bazinul Mediteranean. Copiii erau de varsta mica, pana la 7 ani si nu au urmat o dieta speciala potrivit cercetatorilor, incluzand-o si pe Leda Chantzi, medic la Universitatea din Creta, departamentul de medicina sociala. Chatzi a instruit mamele copiilor in vederea supravegherii copiilor in ceea ce priveste dieta si existenta wheezing-ului, unul dintre simptomele astmului. Aproximativ 90% dintre copii au efectuat teste alergologice. Majoritatea copiilor nu au prezentat wheezing [continuare]
Generalitati Desi cei mai multi dintre noi asteptam cu entuziasm vara, pentru a ne bucura de vremea calda, de soare si de natura, in general, persoanele alergice sunt foarte rezervate. Ele privesc vara din alta perspectiva. Pentru ele, sezonul cald nu inseamna altceva decat nas curgand, ochii rosii, prurit tegumentar, stranut! Alergiile ne dau mult de furca: apar primavara, vara, toamna! Din 4 anotimpuri, 3 sunt corelate cu alergii. Specialistii au observat ca, din pacate, viata pacientilor cu diverse alergii este semnificativ afectata minim 8 luni pe an, in fiecare an. Chiar daca, de cele mai multe ori suntem tentati sa asociem primavara debutului alergiilor, vara nu trebuie nici ea uitata. Pe timpul verii persista majoritatea triggerilor alergenici cu care organismul se confrunta inca din timpul lunilor de primavara, insa, apar si alti factori agresivi. Caldura, umiditatea, praful si poluarea excesiva sunt esentiali pentru intretinerea simptomelor alergiilor, dar si... [continuare]
Cum sa tratam alergiile in mod natural
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul in care suferiti de alergii sezoniere (in fiecare primavara si toamna), multi specialisti recomanda sa aveti incredere in remediile naturale. Fie ca este vorba despre mult-asteptata trecere de la iarna la primavara sau de transformarea verii in toamna, pentru multi, schimbarea anotimpurilor inseamna mai mult decat planuri de vacanta si o garderoba noua: poate fi inceputul sezonului alergiilor. Stranut, tuse, respiratie suieratoare, secretii nazale apoase, mancarime, lacrimare, ochi rosii - acestea sunt doar cateva dintre simptomele pe care majoritatea celor alergici le experimenteaza in fiecare an, pe masura ce polenul se face simtit in aer. Adesea, rezolvarea sau ameliorarea simptomelor se poate face doar cu o vizita la farmacie, unde sunt puse la dispozitie o gama larga de medicamente alopate. Cu toate acestea, pentru un numar tot mai mare de persoane alergice, cele mai multe alternative pentru tratarea alergiilor sunt oferite de Mama... [continuare]
Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]
Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei
Autor: SfatulMedicului
Anafilaxia Cea mai buna metoda pentru prevenirea anafilaxiei este evitarea expunerii la medicamentele sau la alimentele sau alte substante care produc alergia. Anumite alergii au nevoie de o pregatire mai atenta din cauza riscului de aparitie a anafilaxiei. Orice persoana care a avut o reactie anafilactica in trecut, poate avea din nou anafilaxie in viitor, dupa expunerea la acelasi factor declansator. O persoana care a avut o roseata sau o reactie alergica la orica tip de penicilina, cefalosporina, medicamente ce contin sulf, latex, intepaturi de insecte, alune, fructe de mare (scoici) sau substante de contrast folosite pentru testele radiologice, poate face anafilaxie la urmatoarea expunere. In cazul substantelor de contrast folosite pentru testele radiologice, se poate folosi un tip de substanta de contrast care este mai putin probabil sa provoace o reactie alergica si se poate recomanda administrarea de antihistaminice si de corticosteroizi inainte si dupa efectuarea... [continuare]
Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alergiile acestui sezon va strica buna dispozitie si va impiedica sa va bucurati de vremea frumoasa? Daca raspunsul este afirmativ, specialistii au o veste buna pentru dumneavoastra: cu o dieta potrivita, chiar si cele mai rebele simptome ale alergiilor pot fi ameliorate, iar starea generala va fi imbunatatita semnificativ. Daca va vine greu sa credeti, va putem da cateva exemple, pe cat de practice si la indemana oricui, pe atat de eficiente: supa poate reduce vascozitatea secretiilor nazale si poate decongestiona nasul, iaurtul imbogatit cu tulpini bacteriene de Lactobacillus acidophilus poate ameliora simptomele alergiilor induse de polen, iar fructele si legumele bogate in vitamina C influenteaza pozitiv intregul tablou simptomatic al alergiilor primaverii. Deoarece uneori toate recomandarile teoretice ale nutritionistilor pot fi dificil de transpus in practica, in continuare sunt prezentate meniuri speciale pentru pacientii care sufera de neplacutele... [continuare]
Generalitati Credeti ca intr-adevar stiti ce contin uleiul de masline sau cafeaua dvs. preferata? Ulei este obtinut din masline si cafeaua din boabe macinate de cafea, evident, ati putea raspunde. Specialistii infirma acest lucru. Multe dintre alimentele pe care le consumam zi de zi contin ingrediente care nu ar trebui sa existe in compozitia acestora. In scopul de a reduce costurile, companiile diminueaza cantitatea ingredientelor principale si adauga altele mai putin costisitoare. Iata 7 dintre alimentele a caror compozitie este frecvent modificata. Ulei de masline Nu este atat de simplu sa gasim un tip de ulei la fel de sanatos ca uleiul de masline. In varianta sa extravirgina, uleiul de masline ajuta la scaderea colesterolului, imbunatateste functia gastrica si ofera stralucire pielii. Cercetatorii au descoperit insa ca uleiul de masline extravirgin este cel mai des falsificat, de obicei in compozitia acestuia adaugandu-se ulei de alune (deloc indicat mai ales... [continuare]
Generalitati Alergia este un mod special de a reactiona al organismului sub actiunea unor microbi sau substante, numite alergeni. Pacientul intra in contact direct cu alergenii prin piele sau indirect prin mucoasele a diferite organe sau prin sistemul sanguin. Reactiile alergice pot fi cauzate de o gama variata de substante. Printre acestea se afla polenul, praful, produsele cosmetice, parul de animale, diferite plante, seruri, vaccinuri si droguri. Aceste reactii apar si din cauza unor agenti fizici cum ar fi: - frigul; - caldura; - lumina soarelui; - substante care se gasesc in alimente. Alimentele care declanseaza frecvent reactii alergice: portocalele, laptele, ouale, graul, pestele, fructele de mare, ciocolata, tomatele si capsunile. Simptome Simptomele alergice difera in functie de partea corpului care este afectata. Principalele simptome sunt: - dureri de cap; - migrene; - iritabilitate; - nervozitate; - depresie; -... [continuare]
Generalitati Exista persoane care se simt rau de fiecare data cand beau alcool. Si nu este vorba de „mahmureala” de a doua zi ci de aparitia unor simptome de alergie alimentara sau simptome gastrointestinale si fizice ciudate aparute dupa ingestia de alcool. In timp ce alergia adevarata la etanol este rara, bauturile alcoolice includ o serie de ingrediente care pot determina alergii si intolerante. In timp ce unele dintre acestea necesita o abstinenta totala de la alcool, altele pot fi ocolite. Glutenul si graul Glutenul, proteina care declanseaza simptomele celiakiei, se gaseste in malt, din care se obtine berea si unele tipuri de cidru tare. Unele bauturi alcoolice sunt distilate, lucru care inseamna ca au fost concentrate si apoi apa evaporata. Cele mai comune bauturi distilate sunt realizate mai frecvent din grau, orez, si malt si includ vodka, whiskey, gin. Asociatiile internationale considera bauturile distilate sigure pentru pacientii cu... [continuare]
Primul ajutor in cazul alergiilor alimentare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alergiile alimentare rerpezinta raspunsuri imune directionate impotriva unor proteine din alimente. In unele situatii, astfel de reactii sunt extrem de severe si pot declansa moartea pacientului. Cel mai frecvent incriminate in declansarea alergiilor sunt: alunele, preparatele cu si din peste, ouale, la copii adaugandu-se si laptele. Se considera ca 6-8% dintre copii sunt alergici la astfel de produse. Exista insa si situatii cand starea de sanatate a pacientului se deterioreaza in urma consumarii anumitor alimente fara a fi vorba de alergie, ci doar de intoleranta digestiva (din cauza prepararii necorespunzatoare a produselor). Principiile terapeutice in cazul alergiilor alimentare includ evitarea alimentelor declansatoare si combaterea simptomelor imediat ce apar. In general, in cazul in care episodul alergic nu este foarte grav, pacientul se poate trata si acasa, daca va urma intocmai recomandarile medicului curant. Orice agravare impune insa... [continuare]
Sunt alergica. Ce pot sa fac? Secretii nazale apoase, mancarimea nasului, furnicaturi, stranuturi repetate sunt simptomele alergiei localizate la nivelul nasului, cunoscuta sub numele de rinita alergica. Senzatii de sufocare, greutate in respiratie, suierat al respiratiei, tusea seaca sunt simptomele alergiei localizate la nivelul plamanilor, cunoscute sub numele de astm bronsic. Lacrimare, inrosirea ochilor, mancarime, pleoape umflate sunt simptomele alergiei localizate la nivelul ochilor. Crampe stomacale, varsaturi si diaree sunt simptomele alergiei localizate la nivelul tractului digestiv. La nivelul pielii se manifesta prin: eczeme (dermatite atopice), eruptie insotita de mancarimi la nivelul bratelor, picioarelor si gatului, dermatite de contact, leziuni caracteristice insotite de mancarimi care pot aparea in urma contactului direct cu substante provenite din produse cosmetice, bijuterii, imbracaminte, precum si prin contactul cu diversi alergeni profesionali. Alergiile... [continuare]
Generalitati Toamna inseamna fructe, legume, inceperea scolilor, mirosul de frunze uscate, dar si reintoarcerea sezonului alergiilor. La aproximativ 10-20% dintre oameni se declanseaza alergiile sezoniere, de toamna. Din cauza incalzirii globale, studiile au descoperit ca alergiile de toamna pot persista chiar si doua saptamani. Ploaia care spala polenul ce este apoi transportat de vant si proliferarea mucegaiului, stau la baza declansarii alergiilor. Cauzele alergiilor de toamna - Polen - Plantele de sex masculin sau partile din plante care produc semintele, elibereaza in aer polenul pentru a fertiliza arborii de sex feminin. Polenul este intalnit inca de la inceputul verii si persista si toamna, fiind cel care provoaca rinita alergica atunci cand este respirat, prin pasajele nazale. Acest lucru se intampla atunci cand polenul din aer se depune pe par, imbracaminte sau piele, cand mergeti afara. - Mucegai - Sporii de mucegai pot fi intalniti atat in... [continuare]
Alergie
Alergia este reactia organismului unor persoane la contactul repetat cu anumite substante, denumite alergene. Ele se gasesc in unele alimente, in aer, in unele medicamente. Reactie anormala si specifica organismului venit in contact cu o substanta straina (alergen) care nu antreneaza tulburari la majoritatea subiectilor. Pentru a surveni alergia, este necesar ca un prim contact sa fi avut loc intre alergen si organismul subiectului (sensibilizare). Mecanism - rolul sistemului imunitar este de a recunoaste antigenele care se gasesc la suprafata microorganismelor si de a produce anticorpi (imunoglobuline) si globule albe (limfocite) sensibilizate. Acestea vor intra in contact cu aceste antigene cu scopul de a distruge microorganismele. Un proces asemanator se produce in mecanismul alergiei. Dar sistemul imunitar produce atunci anticorpi si limfocite sensibilizate fata de substante inofensive, alergenele, care sunt identificate pe nedrept ca antigene periculoase. Cauze -... [continuare]
Diversificare (a alimentatiei sugarului)
Trecere de la o alimentatie exclusiv cu lapte (alaptare materna sau artificiala) la o alimentatie mai diversificata. Aceasta a doua intarcare intervine, in general, intre varsta de 3 luni si cea de 6 luni. Si aceasta trebuie sa se faca treptat cu scopul de a lasa copilului timp sa se familiarizeze cu noile senzatii gustative si de a verifica faptul ca el nu prezinta intoleranta sau alergie la unele alimente. Astfel. se vor putea introduce treptat in biberoanele cu lapte: faina fara gluten, cu gusturi diferite, legume si fructe fierte si mixate. sucurile de fructe pot fi date separat, in cantitate mica, cu lingurita. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Alergologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter