agave
Alimentatia corecta a copiilor
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: - a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati. Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]
Intoleranta la fructoza
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Generalitati Intoleranta la fructoza este o afectiune in care organismul intampina dificultati in digestia si utilizarea fructozei pe care o contin alimentele. Aceasta se trateaza prin eliminarea completa a fructozei si zaharozei din dieta. Tipuri Exista doua tipuri de intoleranta la fructoza . Prima este fructoza ereditara cunoscuta si sub denumirea de fructozemie sau deficitul in producerea enzimei aldolase B - este o boala genetica rara care afecteaza metabolizarea fructozei, din cauza lipsei enzimei care o descompune (aldolasa B). Ca urmare, fructoza se acumuleaza in ficat, rinichi si intestin subtire, iar organismul nu este capabil sa converteasca glicogenul in glucoza. Daca afectiunea nu este tratata, nivelul de zahar din sange scade (hipoglicemie) si se formeaza substante nocive care distrug ficatul. Fructoza ereditara este dificil de diagnosticat, iar rata sa exacta de incidenta nu este cunoscuta cu exactitate, dar se presupune ca este rara. Intrucat este mostenita, nu... [continuare]
Sfaturi pentru a slabi sanatos
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Multe persoane doresc sa slabeasca in mod natural si in conditii de siguranta. Dietele stricte si exercitiile fizice exagerate pot fi uneori periculoase, impiedicand organismul sa-si satisfaca nevoile nutritionale optime. Persoanele care urmeaza diete foarte stricte, cu scaderi ale greutatii, intr-o saptamana, de 3-4-5 kg sau mai multe (depinde, desigur, si de greutatea initiala), isi vor recastiga ulterior greutatea pentru ca o dieta cu foarte putine calorii nu poate fi transformata intr-un stil de viata sanatos. O dieta sanatoasa nu se refera la limitari stricte in ceea ce priveste alimentele iar urmarea unei astfel de diete nu ar trebui sa fie complicata. Piatra de temelie a unui model alimentar sanatos ar trebui sa fie inlocuirea alimentelor procesate, a celor cu adaos de zahar cu alimente cat mai putin prelucrate, neprajite si cu ingrediente cat mai putine, ori de cate ori este posibil. Distributia glucide-lipide-proteine In timp ce unele diete exagerate... [continuare]
Zaharul in alimentatia copiilor
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Generalitati Produsele alimentare sunt considerate cu continut ridicat sau scazut de zahar daca se situeaza peste sau sub urmatoarele cifre: Ridicat: mai mult de 22,5 g de zaharuri totale la 100 g Scazut: 5 g sau mai putin din totalul de zaharuri la 100 g Daca cantitatea de zaharuri per 100 g se afla intre aceste cifre, este considerat un nivel mediu. Cat zahar putem manca Este recomandat ca zaharurile adaugate in alimente sau bauturi, si zaharurile care se gasesc in mod natural in miere, siropuri si sucuri de fructe si legume neindulcite, smoothie-uri si piureuri – sa nu reprezinte mai mult de 5% din energia (calorii) pe care o obtineti din mancare si bautura in fiecare zi. Acest lucru inseamna: • Adultii nu trebuie sa aiba mai mult de 30 g de zaharuri libere pe zi (aproximativ echivalentul a 7 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani nu trebuie sa aiba mai mult de 24 g de zaharuri gratuite pe zi (6 cuburi de zahar). • Copiii cu varsta... [continuare]
Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este zaharul? Zaharul este o substanta din “familia” glucidelor sau, cum le mai intalnim, carbohidratilor care da un gust dulce alimentelor in care el este adaugat. Cunoscut si sub denumirea de zaharoza, el este obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar si este format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. Unde gasim zaharul? Toata lumea il stie sub forma de zahar alb, zahar tos, zahar pudra, zahar vanilinat, zahar brun, zahar fin si il cumparam din magazine. Insa, cand spunem “zahar” ar trebui sa nu uitam de celelalte substante asemanatoare lui, cum sunt: • mult folositul, mai ales de catre americani, sirop de fructoza din porumb; • diferite siropuri naturale - artar, agave, melasa, nuca de cocos, sirop din orez, sirop din malt de orz, sirop de glucozo-fructoza, etc • miere. Multa lume foloseste si zaharul de mesteacan ca alternativa “naturala”, “sanatoasa” la zahar. Acesta este de fapt, un indulcitor (un poliol, adica un... [continuare]
8 categorii de alimente care declanseaza sindromul de colon iritabil
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sindromul de colon iritabil (SCI) este o tulburare functionala gastrointestinala, caracterizata prin aparitia mai multor schimbari in functionalitatea tractului digestiv. De altfel, SCI nu este o boala propriu-zisa, ci un cumul de simptome care afecteaza ritmul normal de viata suferinzilor, precum disconfort abdominal, balonare, diaree sau constipatie. Sindromul de colon iritabil are atat cauze fiziologice, cat si cauze mentale. Alimentatia si aparitia sindromului de colon iritabil sunt strans legate intre ele, intrucat pacientii semnaleaza deseori declansarea simptomelor in urma consumului de anumite alimente si bauturi, de regula produsele bogate in carbohidrati, alimentele condimentate sau alcoolul. Factorii de risc in sindromul de colon iritabil Cel mai cunoscut factor de risc pentru sindromul de colon iritabil este gastroenterita, chiar daca in multe cazuri, cauzele declansarii simptomelor nu pot fi stabilite cu precizie. Gastroenterita infectioasa este... [continuare]
Cei mai buni inlocuitori ai zaharului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata si sanatoasa, propice longevitatii, permite consumul zaharului in cantitati mici, preferabil sub forma de inlocuitori care nu aduc multe deservicii sanatatii. Substituentii zaharului satisfac nevoia perceperii gustului dulce, controland totodata aportul de carbohidrati si nivelul glucozei din sange. Exista o gama larga de inlocuiri ai zaharului, insa nu toti sunt lipsiti de calorii. Mai mult decat atat, diferenta dintre acesti indulcitori o face impactul lor asupra nivelului de glicemie, precum si natura lor nutritiva sau lipsita de valoarea nutritionala. Indulcitorii non-nutritivi nu furnizeaza calorii si nu produc schimbari la nivelul indicelui glicemic. Ce sunt inlocuitorii zaharului Inlocuitorii zaharului sunt aditivi alimentari care multiplica efectul zaharului asupra gustului, furnizand o cantitate mai mica de energie decat acesta. Unii indulcitori sunt naturali, pe cand altii sunt de natura sintetica, de aceea poarta numele de indulcitori... [continuare]
Adevarul despre dependenta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dependenta de zahar este o sintagma care defineste lipsa de autocontrol in fata consumului de alimente dulci in mod regulat. Foarte multe persoane spun ca nu trai fara ciocolata, ceea ce a dat nastere unei credinte populare ca dependenta de deserturi este, de fapt, o realitate. Expertii in sanatatate sustin ca zaharul declanseaza secretia cerebrala a hormonilor fericirii intr-o maniera similara cu cea a substantelor stupefiante. Chiar daca impactul zaharului asupra creierului nu are aceeasi anvergura precum cea al heroinei, de pilda, acesta poate sa modifice reactiile chimice care se petrec la nivel cerebral. Impactul zaharului asupra creierului Zaharul actioneaza ca un combustibil pentru celulele creierului, insa atunci cand este consumat in exces, el poate sa afecteze in mod negativ partile cerebrale care controleaza apetitul alimentar. Impactul zaharului asupra creierului s-a dovedit a fi destul de mare, in cadrul experimentelor stiintifice dedicate acestui... [continuare]
5 retete de deserturi congelate si sarace in calorii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Deserturile congelate sunt apreciate in special in timpul verii, datorita efectului racoritor intens si al gustului special. Fructele sunt ingredientele ideale pentru astfel de preparate dulci, fie ca este vorba despre pepenele verde si galben sau fructele de padure atat de bogate in antioxidanti. Deserturile congelate pot fi totodata si sarace in calorii, daca sunt pregatite corespunzator. Medicii nutritionisti le recomanda in sezonul estival intregii familii, inclusiv in locul altor gustari hipercalorice. Retete de deserturi de vara sanatoase 1. Cocktail racoritor cu pepene galben si lamaie verde Pepenele galben este una dintre cele mai importante surse de vitamina A sub forma beta-carotenului, antioxidantul care confera fructului nuanta de galben-portocaliu. Alti nutrienti pretiosi din pepenele galben sunt vitamina C, vitamina B6, acidul folic, vitamina K si fibrele alimentare. Ingrediente: 1 pepene galben mediu taiat cubulete 2 lingurite coaja de lamaie... [continuare]
10 preparate culinare de toamna care favorizeaza ingrasarea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Preparatele culinare specifice toamnei sunt deseori responsabile cu debutul acumularii kilogramelor in plus in sezonul rece. Temperaturile in scadere cresc apetitul alimentar, iar petrecerea timpului liber in confortul propriei case favorizeaza abuzurile alimentare si sedentarismul. Pentru prevenirea ingrasarii in anotimpul rece este necesara adoptarea catorva precautii alimentare importante. Multe dintre preparatele culinare consumate frecvent pe timp de toamna sunt hipercalorice, cresc brusc aportul de grasimi saturate si pun in pericol atat sanatatea, cat si forma fizica. Preparate de toamna cu continut ridicat de calorii 1. Placintele semi-preparate Placintele semi-preparate sunt mai periculoase pentru silueta si sanatate decat cele pregatite in casa, din cauza aluatului procesat si a umpluturilor care abunda in grasimi trans si saturate. O singura placinta cumparata din frigiderul hypermarketulului poate contine pana la 1000 de calorii, pentru un gramaj... [continuare]
7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Renuntarea la zahar aduce beneficii garantate starii de sanatate in general, sustin specialistii. Oamenii de stiinta au inceput sa asocieze nevoia de a consuma acest aliment cu dependenta de nicotina, din pricina efectelor sale adictive demonstrate stiintific. Prin evitarea zaharului in dieta zilnica, se pot preveni o serie intreaga de boli grave (obezitate, hipertensiune, diabet de tip II etc.), in virtutea unei vieti indelungate si de calitate. Efectele renuntarii la zahar Zaharul este considerat, in prezent, o adevarata toxina care cauzeaza numeroase boli ale lumii industrializate, de la bolile de inima, pana la diabet sau cancer. Este adaugat in cantitati mari in multe alimente procesate, cauzand rezistenta la insulina si imbolnavirea progresiva a organismului. Aportul de zahar in alimentatia omului modern nu este reprezentat doar de consumul lui ca atare, ci si de produsele nesanatoase comercializate la tot pasul care il contin. Produsele de patiserie... [continuare]
Ce se intampla in corpul tau daca reduci consumul de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tot mai multi specialisti atrag atentia asupra efectului nociv pe care zaharul rafinat il are asupra corpului uman. Aceasta toxina, la fel de periculoasa ca alcoolul sau drogurile, este responsabila de foarte multe afectiuni precum bolile de inima, cancerul sau diabetul zaharat. Afla mai multe despre beneficiile aduse organismului prin reducerea consumului de zahar si bolile pe care le poti preveni. Cum poti reduce consumul de zahar Atunci cand mancam alimente bogate in zahar, nivelul glicemiei in sange creste brusc. Pentru a-l readuce la un nivel normal, pancreasul secreta insulina, un hormon care favorizeaza depunerea de grasimi. Prin reducerea consumului de zahar, ne protejam atat pancreasul, cat si silueta. Alege sa consumi alimente proaspete, in special fructe si legume. Cand cumperi produse ambalate, citeste atent eticheta: ingrediente precum dextroza, fructoza, maltoza sau sorbitol nu sunt altceva decat derivate de zahar. Mezelurile, de exemplu, contin... [continuare]
Adevarul despre indulcitorii artificiali: te ajuta sa slabesti sau iti afecteaza sanatatea?
Autor: SfatulMedicului
Cand te hotarasti sa tii o dieta de slabire, este bine sa consulti medicul nutritionist si sa nu mananci fara indrumare, alegand din rafturile hipermarketului alimente dietetice si bauturi cu indulcitori artificiali. Este drept ca acestea contin mai putine calorii, insa efectul lor pe termen lung asupra organismului nu este unul benefic. Expertii au descoperit ca indulcitorii artificiali cresc apetitul, conducand in final spre efectul opus: in loc sa slabesti, te vei ingrasa mai mult. Ce sunt indulcitorii artificiali? Indulcitorii artificiali sunt substante chimice care asigura alimentelor un gust dulce, fara a genera un numar mare de calorii. Ei sunt folositi pe scara larga in industria alimentara, pentru a intampina nevoia acelor consumatori preocupati de mentinerea greutatii corporale. Totodata, indulcitorii sunt utilizati de catre persoanele bolnave de [continuare]
Catina – cea mai buna sursa de vitamina c si betacaroten
Autor: SfatulMedicului
Fructele de catina, acele bobite portocalii cu gust puternic acrisor, constituie una dintre cele mai bune metode de a-ti intari sistemul imunitar si de a preveni gripa. Sunt numite si "ginsengul romanesc" si sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi si acizi grasi esentiali. Catina contine mai mult betacaroten (forma naturala de vitamina A) decat morcovul si are un puternic efect antitumoral, multumita aportului mare de vitamina C. Compozitia fructelor de catina Fructele de catina sunt un adevarat complex de multivitamine si minerale. In compozitia lor intra: - vitaminele A, E, K, F, P precum si complexul de vitamine B (B2, B6, B9) - biotina, supranumita drept "vitamina memoriei", mai este cunoscuta si sub denumirile de colina, vitamina H sau vitamina B8 - inozitol sau vitamina B7, cea care in combinatie cu biotina formeaza lecitina - minerale precum fosfor, potasiu, magneziu si fier - aminoacizii esentiali - acizii grasi esentiali Cum poate fi... [continuare]
Generalitati Zaharul este recunoscut pentru efectele sale negative asupra sanatatii. Un consum exagerat de zahar duce in timp la acumularea de kilograme in plus, la fluctuatii ale indicelui glicemic, la aparitia cariilor dentare. Daca nu poti consuma anumite bauturi sau preparate in lipsa zaharului, poti incerca macar alternativele sanatoase ale acestuia. Principalii inlocuitori ai zaharului • Sirop de artar are o multitudine de beneficii pentru sanatate, deoarece are in compozitie nutrienti precum: antioxidanti, riboflavin, zinc si mangan, esentiali in desfasurarea proceselor metabolice. Mai exact, numeroase studii sustin ca acesta este bun in lupta cu osteoporoza, cancerul sau maladia Alzheimer. Se poate consuma dimineata, peste cereale, iaurt, clatite. Insa nu trebuie sa abuzezi de el fiindca are destul de multe calorii si silueta poate avea de suferit. • Zaharul de cocos se poate utiliza pentru indulcirea cafelei si a ceaiurilor, dar poate fi adaugat si peste dulciuri.... [continuare]
Zaharul - denumirile sub care se ascunde in alimente
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul mare de zahar este asociat cu afectiuni precum diabetul zaharat de tip 1 si bolile cardiovasculare. Mare parte din zaharul consumat este "ascuns" in alimentele procesate care se gasesc pe piata, astfel ca multe persoane nu sunt constiente de acest aport suplimentar. In timpul procesarii, zaharul este adaugat in produsele alimentare pentru a imbunatati aroma, textura, termenul de valabilitate sau alte proprietati. Zaharul adaugat este, de obicei, un amestec de zaharuri simple, cum ar fi glucoza, fructoza sau zaharoza. Alte tipuri, precum galactoza, lactoza si maltoza, sunt mai putin frecvente. Producatorii de alimente ascund deseori cantitatea totala de zahar prin inscrierea acestuia in tabelul de ingrediente sub cateva denumiri diferite, astfel ca este greu de identificat de catre necunoscatorii terminologiei. Glucoza sau fructoza? Glucoza si fructoza, chiar daca sunt frecvent intalnite si adesea chiar impreuna, au efecte foarte diferite asupra... [continuare]
Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca din perioada copilariei stim ca este bine sa consumam fructe si legume si ca trebuie sa evitam gustarile dulci pe care, de altfel, orice copil le va prefera oricand. Inainte de a prezenta lista alimentelor nesanatoase, ar trebui sa stiti care sunt produsele alimentare pe care specialistii le recomanda pentru a avea o sanatate de invidiat. Top 10 alimente sanatoase 1. Cartofii dulci sunt bogati in carotenoizi, vitamina C, potasiu si fibre. 2. Painea din cereale integrale contine mai multe vitamine si minerale decat paine din faina alba, rafinata. 3. Broccoli are o cantitate ridicata de vitamina C, carotenoide si acid folic. 4. Pepenele verde este o excelenta sursa de vitamina C si carotenoide. 5. Fasolea are putine grasimi si multe proteine, in plus, contine mult acid folic si fibre. 6. Doar un sfert de felie de pepene galben furnizeaza necesarul de vitamina A si C. 7. Spanacul si varza pot aduce organismului un aport important de calciu, fibre,... [continuare]
Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni?
Autor: SfatulMedicului
Cei mai folositi indulcitori naturali Indulcitorii naturali provin direct din flori si plante, cu foarte putine procese de prelucrare. Cateva exemple sunt reprezentate de stevie, fructul calugarului si siropul de yacon. Multe persoane se distanteaza de zaharul de masa rafinat si de siropul de porumb bogat in fructoza, cautand optiuni mai naturale si mai sanatoase. De asemenea, pot fi realizate modificari mult mai largi la nivelul alimentatiei, cum ar fi urmarea de diete ketogenice. Pentru toate aceste lucruri se apeleaza la diversi indulcitori naturali. Persoanele cu anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi diabetul, trebuie sa fie constiente de tipurile de indulcitori pe care le folosesc, deoarece multe afecteaza glicemia. In timp ce indulcitorii naturali pot fi o alternativa mai buna la zaharurile rafinate, unii sunt mai putin sanatosi decat se crede. Orice persoana care doreste sa realizeze schimbari in alimentatie, inclusiv cu privire la indulcitorii folositi, ar trebui sa... [continuare]
Generalitati Hipotiroidismul reprezinta conditia medicala in care glanda tiroida nu produce destul hormon tiroidian. Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului. Aceasta produce hormoni care controleaza modul in care organismul foloseste energia. Un nivel scazut de hormoni tiroidieni afecteaza intregul corp. Persoanele cu hipotiroidism experimenteaza senzatii de slabiciune si oboseala. Atunci cand afectiunea nu este tratata, este posibil sa apara cresterea nivelului de colesterol. Astfel se maresc riscurile de atac de cord sau accident vascular cerebral. In timpul sarcinii, hipotiroidisumul netratat poate afecta sanatatea copilului dumneavoastra. Cea mai buna dieta pentru gestionarea hipotiroidismului include consumul anumitor produse alimentare si eliminarea altora (chiar daca acestea sunt considerate, in general, sanatoase). Dieta mai trebuie sa contina suplimente naturale specifice si remedii pe baza de plante care ajuta la diminuarea... [continuare]
Generalitati Boala celiaca este cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten. Aceasta este o tulburare genetica ale carei simptome pot varia de la diaree, pierdere in greutate, dureri abdominale si malabsorbtie, la deficiente latente izolate de nutrienti. Atunci cand persoanele care sufera de boala celiaca consuma alimente care contin gluten, va avea loc o reactie imuna la nivelul intestinelor mici, care se va solda cu afectarea suprafetei interioare a intestinului subtire si va fi insotita de incapacitatea de absorbitie a anumitor substante nutritive. Ca urmare a sindromului de malabsorbitie care poate fi prezent daca boala celiaca nu este tinuta sub control, ar putea exista un deficit de vitamine care va priva creierul, sistemul nervos periferic, oasele, ficatul si alte organe ale corpului de nutrienti vitali. Boala celiaca nu se poate trata. Totusi, aceasta poate fi gestionata eficient prin urmarea unei diete din care se va exclude glutenul. Acesta poate fi regasit in... [continuare]
Poate cineva sa ma ajute sa stiu cum sa-i organizez dieta sotului meu, bolnav de cancer, pt o zi sau o saptamana?Sa il ajute cat mai mult. Mentionez ca este obisnuit cu un regim alimentar preponderent bazat pe carne. Va multumesc. [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter