zahar
6 reguli pentru prevenirea diabetului zaharat
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Diabetul zaharat este o tulburare a metabolismului cu care se confrunta tot mai multi oameni, aproximativ 10.5 % din populatia adulta cu varsta intre 20 si 79 ani suferind de aceasta boala in anul 2021 (conform IDF- Federatia Internationala de Diabet). Estimarile sunt destul de sumbre, pana in 2045 aproape 1 din 8 persoane va fi traind cu diabet. Diabetul zaharat poate sa apara la orice varsta, urbanizarea, imbatranirea populatiei, sedentarismul si prevalenta crescuta a obezitatii contribuind la cresterea numarului de persoane care vor trai cu diabet. Ce este pancreasul Pancreasul secreta in mod normal insulina, hormonul implicat in controlul nivelul de glucoza din sange. Cand insulina nu isi mai poate exercita efectul (ca in cazul rezistentei la insulina, o consecinta in principal a cresterii in greutate peste valorile normale, mai ales a masei grasei) sau cand nu mai exista secretie de insulina (ca in cazul in care celulele pancreasului sunt atacate si distruse... [continuare]
Piciorul diabetic, complicatia cronica a diabetului zaharat
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Termenul de picior diabetic sau sindromul piciorului diabetic defineste un spectru variat de afectiuni care pot aparea la persoanele cu diabet zaharat si care, netratate, pot duce la amputatia membrelor inferioare afectate. La ora actuala, riscul unui pacient cu diabet zaharat de a dezvolta o ulceratie este mult mai mare decat acela de a-si pierde vederea sau a ajunge in stadiul de insuficienta renala. Factori predispozanti - leziuni tegumentare; - traumatisme; - infectii; - vindecarea intarziata; - diagnosticarea intarziata a bolii. Depistarea piciorului diabetic are in vedere identificarea factorilor mentionati mai sus, insa rolul principal ramane in grija medicului si a investigatiilor efectuate. Acesta identificare incepe la 5 ani de la depistarea diabetului zaharat de tip 1 si din momentul diagnosticarii diabetului zaharat de tip 2, cel de tip 2 fiind cel mai frecvent la adulti si prezentand cele mai multe complicatii, de aceea se efectueaza anual controale... [continuare]
Consecintele diabetului zaharat de tip 2 la copii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Pentru multe decenii, diabetul de tip 2 a fost considerat a fi doar o afectiune a adultului. Din acest motiv, diabetul de tip 2 este cunoscut si sub denumirea de diabet zaharat al adultilor. Totusi, trebuie stiut ca ceea ce a fost odata o boala cu care se confruntau doar adultii, acum devine din ce in ce mai frecventa la copii. Diabetul de tip 2 este o afectiune cronica ce afecteaza modul in care organismul metabolizeaza zaharul, adica glucoza. Studiile au demonstrat ca doar intre anii 2011 si 2012, 23% din cazurile noi de diabet zaharat de tip 2 au aparut la copii. Pana in 2001, diabetul de tip 2 a reprezentat mai putin de 3% din cazurile noi de diabet la copil. Astazi, se estimeaza ca diabetul de tip 2 la copii reprezinta aproximativ 40-45% din cazurile de diabet. Cauze Este bine cunoscut faptul ca excesul de greutate este strans legat de dezvoltarea diabetului de tip 2. Copiii supraponderali au o probabilitate crescuta de a dezvolta rezistenta la insulina. Pe... [continuare]
Educatia pacientului cu diabet zaharat
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Scopul educatiei pacientului Educatia persoanelor care sufera de diabet zaharat nu este doar o parte a tratamentului, ci reprezinta chiar tratamentul acestei boli. Tratamentul diabetului cu scop final de a avea un echilibru glicemic bun si de a intarzia pe cat posibil aparitia complicatiilor micro si macrovasculare, este o activitate continua, 24 de ore pe zi, si include adesea schimbari importante in stilul de viata pe care persoanele cu diabet trebuie sa le implementeze singure. Scopul educatiei persoanelor cu diabet zaharat nu este doar de a creste bagajul de cunostinte legate de aceasta afectiune ci de a ajuta persoana in cauza cat si familia in eforturile lor de a integra tratamentul acestei boli in rutina vietii de zi cu zi. Succesul in tratarea acestei boli cronice va fi cu atat mai mare cu cat bolnavii vor intelege ce schimbari trebuie sa aplice in viata lor, si de ce trebuie sa faca aceste schimari. Educatia continua in acest domeniu aduce multe beneficii, printre... [continuare]
Tulburarile gastrointestinale care apar in cazul diabetului zaharat
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Cele mai frecvente tulburari gastrointestinale Diabetul zaharat de tip 1 sau de tip 2 poate afecta functionarea tractului digestiv prin intermediul neuropatiei diabetice. Aproximativ 75% din persoanele cu diabet zaharat vor manifesta tulburari gastrointestinale dupa o perioada mai indelungata de evolutie a diabetului. Cele mai des intalnite manifestari sunt constipatia, durerea abdominala, greata, varsaturile, diareea si incontinenta fecala. Aceste afectiuni asociate diabetului scad in mod semnificativ calitatea vietii persoanelor cu diabet. Cauzele tulburarilor gastrointestinale Disfunctia sistemului digestiv poate sa apara ca o cauza directa a diabetului zaharat, dar mult mai des ca o complicatie asociata – neuropatia diabetica – cu rol in motilitatea tractului digestiv si in secretia sucurilor la acest nivel. Complicatiile vasculare ale diabetului pot juca un rol in patogeneza ischemiei intestinale, a colecistitei si a gastroenteropatiei. Disfunctii ale sistemului imun... [continuare]
Sanatatea picioarelor in diabetul zaharat
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Neuropatia diabetica Atat la nivel mondiat cat si in tara noastra diabetul zaharat ocupa un loc fruntas printre afectiunile cu un impact important asupra sanatatii si mai ales a complicatiilor netratate sau tratate cu indiferenta. Una dintre cele mai frecvente complicatii date de diabetul zaharat este neuropatia diabetica care se manifesta printr-o senzatie de amorteala permanenta la nivelul membrelor inferior ce debuteaza treptat si care cu timpul duce la aparitia unor mici leziuni ,chiar si sub forma unei bataturi ce la prima vedere nu pune probleme, dar netratata poate determina amputatia degetului afectat sau chiar a piciorului. Aceste complicatii de cele mai multe ori apar prin prisma faptului ca pacientul nu simte leziune nou aparuta,piciorul fiind amortit,leziune se suprainfecteaza sip ana este descoperita ea se extinte ajungandu-se in cazuri extreme la gangrena. Neuropatia diabetica se poate combina si cu boala vasculara periferica,accentuandu-se prin aceasta prisma... [continuare]
Diabetul zaharat latent autoimun al adultului (diabet lada)
Autor: SfatulMedicului
Ce este diabetul latent autoimun LADA inseamna Diabet latent autoimun al adultului. LADA este considerat un subtip al diabetului de tip 1 ce apare in viata de adult. LADA este definit ca un diabet zaharat ce initial nu necesita insulina (insulino-independent) al adultilor cu varsta intre 30 si 50 de ani, ce au anticorpi anti-GAD-decarboxilaza acidului glutamic. Din punct de vedere al naturii, acest diabet este o boala autoimuna, ce apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina, din cauza sistemului imun propriu ce ataca celulele producatoare de insulina. Comparatia diabetului LADA cu alte forme de diabet LADA este uneori numit diabetul de tip 1.5. Desi nu este o denumire oficiala, ilustreaza perfect faptul ca este o forma de diabet tip 1 ce include caracteristici ale diabetului de tip 2. Conform studiilor realizate pana in ziua de azi, incidenta LADA in randul adultilor de pana in 35 de ani diagnosticati cu diabet zaharat, este de 25%. Acest lucru inseamna... [continuare]
Dr. cristina blot, medic endocrinolog si diabet, ne vorbeste despre diabetul zaharat si cauzele instalarii diabetului
Dr. Cristina Blot
Medic specialist Endocrinologie, Medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este diabetul? Dr. Cristina Blot, medic specialist Endocrinologie, medic specialist Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice Diabetul zaharat este o afectiune metabolica caracterizata prin cresterea cronica a glicemiei. Este cauzata de scaderea productiei de insulina si/sau rezistenta la actiunile insulinei. Ca urmare a hiperglicemiei, apar modificari ale metabolismului proteinelor, grasimilor, apei si electrolitilor. Diabetul zaharat produce o tulburare complexa a metabolismului energetic al organismului. De cate tipuri este diabetul? Dr. Cristina Blot, medic specialist Endocrinologie, medic specialist Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice Exista cateva tipuri de diabet zaharat: 1.Tipul 1 – caracterizat prin absenta secretiei de insulina, avand cauze autoimune 2.Tipul 2 – caracterizat prin scaderea treptata a productiei de insulina pe fondul rezistentei la insulina 3.Diabetul zaharat gestational – diagnosticat in trimestrul 2 sau 3 de sarcina 4.Alte... [continuare]
Zaharul din fructe: bun sau rau?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este fructoza Fructoza, numita si "zaharul din fructe", este un monozaharid (glucid sau carbohidrat simplu) care se gaseste in mod natural in fructe sau in miere. In dieta de tip occidental, cantitatea cea mai mare de fructoza nu provine din fructele proaspete, ci din zaharoza, numita si sucroza, sau zahar, care contine 50% fructoza si 50% glucoza, si din siropul de porumb bogat in fructoza (42-55% fructoza). Siropul de porumb bogat in fructoza a fost pentru prima data introdus in industria alimentara in anul 1972, in Statele Unite, si este metoda cea mai ieftina si cel mai frecvent utilizata pentru indulcirea bauturilor racoritoare. Sunt sucurile nocive? Consumul de bauturi racoritoare a crescut foarte mult in ultimele decenii (de la aproximativ 2 portii/saptamana in 1942 la aproximativ 2 porti/zi in anul 2000) si este asociat cu cresterea aportului caloric, cresterea greutatii corporale si reducerea aportului de nutrienti esentiali. Deoarece atat zaharul, cat si siropul de... [continuare]
Zaharul ascuns din alimente - cat rau iti poate face
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aproape toate produsele pe care le cumparam si le consumam contin zahar. Ca sa fii sanatos, trebuie sa limitezi consumul de zahar; altfel, spus maximum 5% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din zahar. Foarte multe alimente contin mai mult zahar decat credem. Fructele uscate, supa de rosii la conserva, ketchup-ul, stafidele, sosul de la spaghete, pizza congelata sunt doar cateva dintre alimentele care au o mare cantitate de zahar. Principalele alimente care contin zahar • Iaurtul degresat , atat de preferat la micul dejun, contine zaharuri cunoscute ca macronutrienti, care incetinesc digestia. • Stafidele . Procesul de deshidratare confera fiecarui fruct mai multe zaharuri per volum, de aceea stafidele contin mult zahar. In general, fructele uscate se afla in topul alimentelor cu cea mai mare cantitate de zahar. • Salata de varza cumparata de la fast-food. Acest tip de salata contine maioneza, ceea ce inseamna ca are si o cantitate importanta de... [continuare]
19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pofta de zahar este extrem de frecventa, in special in randul femeilor. De fapt, pana la 97% dintre femei si 68% dintre barbati raporteaza ca sufera de un fel de pofta de mancare, inclusiv pofta pentru zahar. Alimente care va pot ajuta sa va luptati cu pofta de zahar Cei care se confrunta cu o pofta de zahar simt o dorinta puternica de a manca ceva dulce si poate fi greu sa se abtina in jurul hranei. Acest lucru poate duce la consumul exagerat de calorii, uneori in mod regulat. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a „pacali” pofta de dulce. Fructele Atunci cand majoritatea oamenilor simt o pofta de zahar, ajung sa consume alimente bogate in grasimi, cu continut ridicat de zahar, cum ar fi ciocolata. Fructele sunt un dulce natural, dar contin, de asemenea, o multime de fibre benefice din plante, permitandu-va sa va mentineti sanatosi. Pentru a va asigura ca va linisteste pofta de dulce, mancati fructe care sunt mai putin bogate in... [continuare]
Generalitati zaharul este recunoscut pentru efectele sale negative asupra sanatatii. Un consum exagerat de zahar duce in timp la acumularea de kilograme in plus, la fluctuatii ale indicelui glicemic, la aparitia cariilor dentare. Daca nu poti consuma anumite bauturi sau preparate in lipsa zaharului, poti incerca macar alternativele sanatoase ale acestuia. Principalii inlocuitori ai zaharului • Sirop de artar are o multitudine de beneficii pentru sanatate, deoarece are in compozitie nutrienti precum: antioxidanti, riboflavin, zinc si mangan, esentiali in desfasurarea proceselor metabolice. Mai exact, numeroase studii sustin ca acesta este bun in lupta cu osteoporoza, cancerul sau maladia Alzheimer. Se poate consuma dimineata, peste cereale, iaurt, clatite. Insa nu trebuie sa abuzezi de el fiindca are destul de multe calorii si silueta poate avea de suferit. • zaharul de cocos se poate utiliza pentru indulcirea cafelei si a ceaiurilor, dar poate fi adaugat si peste dulciuri.... [continuare]
Gustari rapide indicate in diabetul zaharat de tip 2
Autor: SfatulMedicului
Diabetul zaharat de tip 2 sau diabetul non-insulino-dependent este caracterizat prin faptul ca productia pancreatica de insulina este in continuare prezenta, uneori in cantitati chiar mai mari decat in mod natural. Organismul dezvolta rezistenta la efectele insulinei, astfel, in realitate existand un deficit insulinic. Carbohidratii reprezinta cea mai importanta categorie de alimente in dieta oamenilor, alaturi de proteine si grasimi, furnizand energie organismului, sub forma de glucoza. Carbohidratii au efect imediat asupra nivelului de zahar din sange, deoarece acestia sunt descompusi direct in glucide, in timpul digestiei. In cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 este esentiala o gestionare eficienta a aporturilor de carbohidrati, fibre si grasimi. In articolul urmator sunt prezentate 11 gustari rapide indicate in aceasta afectiune. Aceste gustari sanatoase si delicioase reduc foamea si ofera un impuls de energie pe parcursul zilei. 1. Nuci nesarate Desi toate... [continuare]
Depisteaza diabetul zaharat la timp
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Diabetul este o boala cronica ce se caracterizeaza prin tulburari ale metabolismului glucidelor, fapt care determina cresterea nivelului de zahar in sange. Diabetul afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Exista doua tipuri principale de diabet: de tip 1 si de tip 2. Nu exista niciun tratament pentru diabet. Persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa isi gestioneze boala. Acest lucru inseamna, in principal, schimbarea stilului de viata. Tipuri de diabet Diabet de tip 1 . Sistemul imunitar ataca si distruge celulele care produc insulina. In lipsa insulinei, nivelul glucozei creste, deteriorand o serie de organe. Diabetul de tip 1 este adesea cunoscut sub numele de diabet zaharat insulino-dependent, intrucat persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune au nevoie de injectii cu insulina pentru tot restul vietii. Mai poarta numele si de diabet juvenil, deoarece se dezvolta de regula inainte de varsta de 40 de ani, adesea in timpul... [continuare]
Zaharul - denumirile sub care se ascunde in alimente
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul mare de zahar este asociat cu afectiuni precum diabetul zaharat de tip 1 si bolile cardiovasculare. Mare parte din zaharul consumat este "ascuns" in alimentele procesate care se gasesc pe piata, astfel ca multe persoane nu sunt constiente de acest aport suplimentar. In timpul procesarii, zaharul este adaugat in produsele alimentare pentru a imbunatati aroma, textura, termenul de valabilitate sau alte proprietati. zaharul adaugat este, de obicei, un amestec de zaharuri simple, cum ar fi glucoza, fructoza sau zaharoza. Alte tipuri, precum galactoza, lactoza si maltoza, sunt mai putin frecvente. Producatorii de alimente ascund deseori cantitatea totala de zahar prin inscrierea acestuia in tabelul de ingrediente sub cateva denumiri diferite, astfel ca este greu de identificat de catre necunoscatorii terminologiei. Glucoza sau fructoza? Glucoza si fructoza, chiar daca sunt frecvent intalnite si adesea chiar impreuna, au efecte foarte diferite asupra... [continuare]
Diabetul zaharat si riscul de cancer
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un numar de studii au investigat o posibila legatura intre diabet si riscul crescut de aparitie al cancerului. Nevoia de mai multe informatii a determinat ca un grup de cercetatori sa creeze un raport complet pentru a evalua rezultatele la zi. Diabetul si cancerul sunt boli comune si exista dovezi ca persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta diverse forme de cancer. Unii cercetatori au revizuit literatura de specialitate existenta si studiile au indicat o legatura intre diabetul de tip 2 si cancer, inclusiv cancerul mamar, endometrial, de ficat, vezica urinara, colorectal sau pancreatic. Ce e drept, diabetul zaharat a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a cancerului de prostata. Mai multe studii au descoperit ca persoanele care traiesc cu diabet zaharat au un risc mai mare de a muri de cancer. Astfel ca diabetul dubleaza riscul de cancer la ficat, la pancreas sau endometrial. Tot diabetul creste riscul de cancer colorectal, de san sau al... [continuare]
Efectele zaharului din fructe asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
Fructe cu un continut ridicat de zahar In zilele noastre, exista numeroase sfaturi cu privire la o alimentatie corecta. Numarul dietelor este in crestere si poate fi dificil de ales una adecvata, mai ales cand vine vorba despre zahar, deoarece organismul tinde sa metabolizeze diferit zaharul prelucrat sau adaugat, comparativ cu zaharul provenit din surse naturale. Toate fructele reprezinta surse naturale de zahar. Fructele foarte dulci, precum pepenii verzi si mango, au un continut relativ ridicat de zahar. Totusi, fructele tind sa contina mai putin zahar decat alimentele indulcite. Astfel, aproape toata lumea, inclusiv persoanele cu diabet, ar putea beneficia de pe urma consumului de fructe. Acest lucru se datoreaza combinatiei de apa, vitamine, minerale, fibre si fitochimicale pe care o contin. Fructele contin doua tipuri de zahar: fructoza si glucoza. Proportiile fiecaruia variaza, dar majoritatea fructelor contin aproximativ jumatate din cantitate de glucoza si jumatate de... [continuare]
Zaharul din nuca de cocos si efectele acestuia asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
zaharul din nuca de cocos, din ce in ce mai folosit zaharul din nuca de cocos se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare, deoarece exista multe persoane care pretind ca este o alternativa foarte sanatoasa la alte tipuri de zahar. Adevarul exact despre acest tip de zahar nu este pe deplin descoperit, iar consumul exagerat poate contribui la diferite afectiuni de sanatate. Este esential ca oamenii sa inteleaga atat beneficiile, cat si riscurile asociate consumului de zahar din nuca de cocos. Acest lucru este cu atat mai important, cu cat frecventa utilizarii acestui zahar este din ce in ce mai mare in randul persoanelor care doresc sa isi indeplineasca pofta de dulce fara a se simti vinovate. Ce este si cum se obtine zaharul din nuca de cocos? zaharul de cocos provine dintr-o sursa naturala, adica de la palmierul de cocos sau cocotierul. Acest tip de zahar are denumiri variate, precum: - zahar din nuca de cocos; - zahar de cocos; - nectar din flori de cocos (forma... [continuare]
Dieta pe baza de plante reduce riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip 2
Autor: SfatulMedicului
Legatura dintre consumul de vegetale si reducerea riscului de diabet zaharat de tip 2 Expertii afirma ca nu toate dietele bazate pe plante sunt la fel. Astfel, efectele benefice maxime pot fi obtinute doar daca aceste diete sunt urmate in mod corespunzator. Unul dintre aceste efecte benefice consta in reducerea semnificativa a riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Dietele bazate pe plante sunt, in mare parte, cele care implica veganismul, dar care permit si consumul de alimente sanatoase si naturale care contin proteine animale si carbohidrati. Alimente procesate vs plante Dietele bogate in alimente procesate au un impact negativ asupra nivelurilor de zahar din sange, dar si asupra rezistentei la insulina. Dietele pe baza de vegetale reprezinta contrariul, iar specialistii sugereaza ca impactul lor benefic este mult mai larg. Astfel, dietele pe baza de plante pot reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 prin reducerea riscului de crestere excesiva in greutate.... [continuare]
Ce se intampla in corpul tau daca reduci consumul de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tot mai multi specialisti atrag atentia asupra efectului nociv pe care zaharul rafinat il are asupra corpului uman. Aceasta toxina, la fel de periculoasa ca alcoolul sau drogurile, este responsabila de foarte multe afectiuni precum bolile de inima, cancerul sau diabetul zaharat. Afla mai multe despre beneficiile aduse organismului prin reducerea consumului de zahar si bolile pe care le poti preveni. Cum poti reduce consumul de zahar Atunci cand mancam alimente bogate in zahar, nivelul glicemiei in sange creste brusc. Pentru a-l readuce la un nivel normal, pancreasul secreta insulina, un hormon care favorizeaza depunerea de grasimi. Prin reducerea consumului de zahar, ne protejam atat pancreasul, cat si silueta. Alege sa consumi alimente proaspete, in special fructe si legume. Cand cumperi produse ambalate, citeste atent eticheta: ingrediente precum dextroza, fructoza, maltoza sau sorbitol nu sunt altceva decat derivate de zahar. Mezelurile, de exemplu, contin... [continuare]
7 beneficii garantate ale renuntarii la zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Renuntarea la zahar aduce beneficii garantate starii de sanatate in general, sustin specialistii. Oamenii de stiinta au inceput sa asocieze nevoia de a consuma acest aliment cu dependenta de nicotina, din pricina efectelor sale adictive demonstrate stiintific. Prin evitarea zaharului in dieta zilnica, se pot preveni o serie intreaga de boli grave (obezitate, hipertensiune, diabet de tip II etc.), in virtutea unei vieti indelungate si de calitate. Efectele renuntarii la zahar zaharul este considerat, in prezent, o adevarata toxina care cauzeaza numeroase boli ale lumii industrializate, de la bolile de inima, pana la diabet sau cancer. Este adaugat in cantitati mari in multe alimente procesate, cauzand rezistenta la insulina si imbolnavirea progresiva a organismului. Aportul de zahar in alimentatia omului modern nu este reprezentat doar de consumul lui ca atare, ci si de produsele nesanatoase comercializate la tot pasul care il contin. Produsele de patiserie... [continuare]
Fructele care contin mult zahar, nerecomandate in curele de slabire
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fructele sunt sanatoase pentru organism si este indicat sa fie consumate oricat de des este posibil. Fructele contin fibre si alte substante nutritive, dar si zahar, unele mai mult decat altele. De exemplu, mango contine mult zahar, asa ca daca doriti sa va mentineti greutatea, nu este recomandat sa le consumati in exces. Cantitatea de zahar din fructe Strugurii . Reprezinta o sursa de energie, datorita zaharurilor. 100 g struguri contin 16 g de zaharuri, dintre care 8 g glucoza si 8 g fructoza. Cu toate acestea, indicele glicemic al strugurilor nu este foarte mare, ceea ce inseamna ca zaharul din struguri se asimileaza, insa persoanele care sufera de diabet zaharat trebuie sa ii consume cu moderatie, de preferat numai la recomandarea medicului diabetolog. Mai exact, strugurii ajung si la 32 g zahar per 100 g. Ciresele . Sunt destul de dulci, o ceasca continand 18 grame de zaharuri. De aceea, daca doriti sa slabiti, nu este indicat sa mancati foarte multe [continuare]
Cat de periculos este zaharul pentru organism?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati zaharul si consumul de dulciuri in general induc o stare de bine, insa nu sunt benefice pentru sanatate, acestea putand declansa afectiuni destul de grave. Este dificil de eliminat zaharul din alimentatie, insa putem micsora efectele negative ale acestuia prin alegerea unor variante mai bune precum zaharul brun sau prin limitarea consumului zilnic. De cele mai multe ori, zaharul poate provoca alergii alimentare, ataca smaltul dintilor, duce la instalarea carentei de crom din organism, provoaca somnolenta, sustine retentia de apa, mareste ficatul, slabeste sistemul imunitar. Principalele efecte negative ale consumului de zahar • Ataca smaltul dintilor . zaharul procesat, daca este consumat in fiecare zi, mentine aciditatea in corp, astfel ca organismul va incepe sa lucreze mai mult pentru a metaboliza aceste zaharuri, iar in timp va avea loc o decalcifiere osoasa, dar si carierea dintilor. • Provoaca unele carente de crom . S-a dovedit ca cei care consuma zilnic... [continuare]
Generalitati Este greu sa va hotarati daca sa credeti sau nu lucrurile ce se aud despre zahar. Unii cercetatori spun ca e toxic, fiind direct responsabil de diferite boli cronice. Alti cercetatori spun ca este pur si simplu o alta forma de a consuma caloriile. zaharul reprezinta o parte semnificativa a tuturor dietelor noastre, astfel oricat am incerca sa fugim de zahar, nu il putem evita. In medie, fiecare om consuma aproximativ 30 de lingurite de zahar in fiecare zi. zaharul se gaseste in biscuiti, prajituri, ciocolata, in ceea ce mancam in fiecare zi, dar sa nu uitam faptul ca il mai putem gasi si in acele alimente pe care le consideram sanatoase: suc de protocale, iaurt sau fasole. Cateva dintre aspectele pentru care zaharul ar trebui evitat cat mai des cu putinta zaharurile sunt carbohidrati. Carbohidratii dietetici includ, de asemenea, un complex de carbohidrati de amidon si fibre. In timpul digestiei, toti carbohidratii, cu exceptia fibrelor, se descompun in... [continuare]
Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Diabetul zaharat este o boala genetica sau declansata, caracterizata prin tulburarea metabolismului glucidic, a celui lipidic si proteic, datorita unei carente absolute sau relative de insulina (hormon produs de pancreas), care are drept consecinta cresterea glicemiei (concentratia glucozei in sange), cu evolutie cronica si complicatii degenerative si infectioase. Cauze Diabetul zaharat primar este determinat genetic si are evolutie stadiala. Diabetul zaharat secundar apare in cursul vietii si se produce prin doua mecanisme: - lezarea pancreasului endocrin prin diversi factori: infectiosi, toxici, medicamentosi etc. - suprasolicitarea functionala a pancreasului endocrin prin exces de glucide sau obezitate. Clasificare A. Diabetul zaharat tip I insulinodependent (juvenil) Apare la copil sau adultul tanar (sub 40 de ani) si exista in acest caz o predispozitie genetica. B. Diabetul zaharat tip II insulinoindependent (de maturitate) Apare la bolnavi deseori... [continuare]
Buna ziua, am fost diagnosticat cu diabet tip2 zaharat,cu 7 luni in urma, mi-a fost prescris un tratament si un regim. Si mi sa spus ca daca tin regimul regulat si medicamentele la fel, si tin glicemia in control dimp de 6 luni, există posibilitatea sa scap de diabet,cu câteva zile in urma am făcut din nou analize, si mi sa spus ca nu exista om sa scape de diabet zaharat toata viata, ce parere aveți? Ce credeți? [continuare]
Buna ziua ... am 22 ani si am diabet zaharat insulinodependent ... eu trebuia sa ma duc la diabetolog in luna septembrie ... si nu am fost .... ce as putea sa fac pentru a.mi lua tratamentul ?? [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Ecografie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter