vitamine pt ficat
Afectiuni infectioase si toxice ale ficatului – caracteristici si evaluare
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Ficatul impreuna cu vezica biliara si caile biliare sunt considerate o unitate comuna datorita rapoartelor anatomice apropiate si a functiilor fiziologice interdependente. O serie de boli pot afecta concomitent atat ficatul cat si arborele biliar. Rolul ficatului in organism este unul de extrema importanta, iar o afectiune la acest nivel poate avea consecinte grave la nivelul intregului organism. Functiile ficatului constau in procesarea aminoacizilor din dieta, procesarea carbohidratilor, lipidelor si a vitaminelor, sinteza unor proteine plasmatice, sinteza factorilor de coagulare si nu in ultimul rand detoxifierea organismului si excretia sarurilor biliare care au un important rol in digestie. Orice afectiune care impiedica ficatul sa isi execute functiile fiziologice va duce in cele din urma la insuficienta hepatica. Insuficienta hepatica apare in momentul in care ficatul nu mai poate compensa anumite pierderi ale functiei si apare o decompensare. Acest lucru... [continuare]
Cele mai bune surse vitamina d
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Vitamina D este un tip de nutrient pe care organismul il produce atunci cand pielea unei persoane este expusa la lumina directa a soarelui. Oamenii pot consuma si vitamina D, dar nu este prezenta in mod natural in multe alimente. Cantitati mari de vitamina D sunt prezente in pestele gras si in anumite tipuri de ciuperci. Potrivit sursei de incredere a Oficiului pentru Suplimente Dietetice, beneficiul cheie al vitaminei D este ca ajuta la mentinerea oaselor, muschilor si nervilor unei persoane sanatoase. De asemenea, contribuie la un sistem imunitar sanatos. Este prezenta in galbenusurile de ou daca gainile care le oua sunt in aer liber. Unele ciuperci contin si vitamina D. Cu toate acestea, niciun alt aliment pe baza de plante nu produce vitamina D. Pentru persoanele ale caror diete sunt in mare parte vegetariene sau vegane si pentru persoanele care nu petrec sau nu pot petrece mult timp in aer liber, poate fi dificil sa obtina suficienta vitamina D. Beneficii... [continuare]
Vitamina c pentru sanatatea organismului
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Vitamina C este una dintre vitaminele solubile in apa. Se descompune foarte repede in organism si se consuma rapid, ceea ce ramane constant in organism fiind intre 1,5 la 3,5 grame. Aportul de vitamina C trebuie sa fie, prin urmare, regulat. Pentru asta, ideal este consumul de alimente proaspete, bogate in vitamina C: coacaze, kiwi, citrice, macese, legume verzi si rosii, piper rosu, de doua-trei ori pe zi. In organism, vitamina C are efecte benefice pentru creier, ficat, ochi, dinti, splina, plamani i pentru sange. Beneficiile vitaminei C • Vitamina C actioneaza cel mai bine atunci cand vorbim despre o dieta echilibrata, in care si alte substante, vitamine si minerale precum vitamina E, fierul, calciu exista in cantitati suficiente in organism. • Vitamina C este unul dintre antioxidantii (alaturi de vitamina E) care protejeaza celulele de radicalii liberi. Administrarea de suplimente orale de vitamina C in combinatie cu alte vitamine si minerale pare sa previna... [continuare]
Vitaminele esentiale pentru un copil sanatos, energic si destept
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Rolul vitaminelor Vitaminele au un rol esential in sustinerea dezvoltarii organismului si functionarii corecte a acestuia. Desi energia este furnizata de carbohidrati, proteine si grasimi, fara un aport optim de vitamine, orice persoana se simte letargica. Rolul vitaminelor este cu atat mai important pentru copiii care se afla in plin proces de crestere si dezvoltare. In mod ideal, o dieta completa si sanatoasa poate furniza necesarul de vitamine al organismului, insa, mai ales in ziua de astazi, echilibrul de vitamine este greu de mentinut doar prin alimentatie. Afla care sunt beneficiile fiecarui tip de vitamina, cum recunoastem semnele unor carente si cum putem sa suplimentam alimentatia copilului cu nutrientii de care are nevoie! Beneficiile fiecarui tip de vitamina Vitamina C are un rol important in sustinerea sistemului imunitar, aceasta fiind de ajutor daca vrem sa tinem departe infectiile si racelile. Ea contribuie la refacerea celulelor rosii, tesuturilor si... [continuare]
Deficitul de vitamina d - simptome, cauze si prevenire
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Prea mult timp petrecut in casa, combinat cu o alimentatie necorespunzatoare au dus la o crestere a deficitului de vitamina D la multe persoane, in ultimele doua decenii. Potrivit Centrului pentru Controlul si Protectia Bolilor, aproximativ un sfert din populatie este expusa riscului de " inadecvare" a vitaminei D. Un simplu test de sange poate detecta daca exista deficit de vitamina D in organism. Testarea pentru o deficienta este acum considerata ca parte esentiala din analizele de sange anuale. Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi, care se produce atunci cand pielea este expusa la soare. Este prezenta doar intr-un numar mic de alimente, inclusiv in produse fortificate, precum laptele. In principal, vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul din alimente si suplimente pentru a sustine sanatatea celulelor oaselor. Mai mult, vitamina D are urmatoarele beneficii: • sprijina sanatatea musculara; • joaca un rol important in... [continuare]
Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Bolile la care apare deficitul de vitamine Vitaminele reprezinta familii neinrudite de compusi organici care sunt esentiale, in cantitati mici, in mersul normal al metabolismului. Deoarece vitaminele (cu exceptia vitaminei D) nu pot fi sintetizate de corpul uman, ele trebuie sa fie incorporate in alimentatie pentru a preveni diverse tulburari in metabolism. Vitaminele nu trebuie confundate cu mineralele (de exemplu calciu, fier), care, de asemenea, pot fi microelemente esentiale. Prevalenta deficitelor de vitamine in randul celor care au o dieta tipic occidentala este mai mare decat se presupune la o prima vedere, mai ales in randul persoanelor de varsta a treia. Sarcina si consumul de alcool pot creste deficitul din anumite vitamine. Studii observationale au asociat deficitul mic de vitamine (aflat la limita inferioara a valorilor normale) cu boli precum ateroscleroza, cancerul, osteoporoza. Diversi factori genetici pot influenta modul in care vitaminele sunt metabolizate,... [continuare]
Aportul de vitamine pe timpul iernii
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este avitaminoza Avitaminoza in sezonul rece este esentiala pentru a avea un organism sanatos si vitaminizat, insa ceea ce nu multi stiu este cum ne dam seama ca avem o avitaminoza si cum trebuie sa procedam. Recomandarea ideala ar fi aceea ca aportul de nutrienti sa fie luat din fructe si legume ,insa sunt persoane care nu consuma in mod regular leguminoase din varii motive, iar unul dintre ele este acela ca nu le plac. Rolul suplimentelor In cazul in care deficitul nu este echilibrat in urma consumului de fructe si legume se apeleaza la suplimente ce au rol de a aduce un aport suplimentar in ideea preventiei aparitiei avitaminozelor. Rolul suplimentelor ce contin diverse complexe de vitamine este acela de a intari sistemul imunitar pentru a face fata diverselor infectii, accelereaza metabolismul determinand o energie suplimentara si imbunatateste in unele cazuri fuctia digestiva in functie de preparatul utilizat ca si supliment. De mentionat faptul ca daca sunt... [continuare]
Generalitati Ceea ce mancati, beti si excesul unor alimente si al alcoolului joaca un rol extrem de important pentru sanatatea ficatului dumneavoastra. Obiceiurile nesanatoase pe care poate ca le urmati pot dauna acestui organ care este responsabil de energia pe care o avem pentru a face fata cerintelor cotidiene. Un ficat sanatos este important pentru intreaga bunastare a corpului, iar daca el nu va mai functiona, corpul uman nu ar putea sa supravietuiasca nici macar o zi. Daca nu aveti nicio problema de sanatate, probabil ca nu va ganditi de 2 ori atunci cand vine vorba despre ficat, deoarece se poate sa nu fiti constient de ceea ce face el. Pentru ca ficatul este un organ atat de important, trebuie sa va interesati despre el. Mai ales daca ati avut probleme de sanatate sau aveti o istorie medicala cu aspecte de acest gen. Cateva aspecte importante in legatura cu ficatul Este cel mai mare organ glandular: ficatul este cel mai mare organ glandular al corpului uman,... [continuare]
Generalitati Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului, fiind implicat in foarte multe functii, precum digestia, metabolismul, depozitarea substantelor nutritive, cat si in eliminarea toxinelor. Exista mai multe alimente, dar si obiceiuri care pot imbolnavi ficatul. Principalele cauze ale imbolnavirii ficatului Consumul exagerat de dulciuri . Prea mult zahar poate avea un impact negativ asupra organismului, mai ales fructoza, care este greu de asimilat, fiind transformata in grasime care se depune pe organe, producand steatoza hepatica. De aceea este indicat un consum moderat de bomboane sau produse de patiserie care contin zahar. Sedentarismul . Aceasta este principala cauza care duce la aparitia obezitatii. De asemenea, o persoana obeza prezinta un risc crescut de aparitie a steatozei non-alcoolice si, in cele din urma, de instalare a cirozei. Riscul este mai mare daca persoanele supraponderale sufera de [continuare]
Generalitati Vitaminele sunt compusi organici necesari bunei desfasurari a functiilor organismului. Acestea trebuie sa fie preluate preponderent din alimente, deoarece corpul nu le poate produce in totalitate. Aportul insuficient de vitamine conduce la instalarea unor deficiente cauzatoare de boli. Studiati indelung de oamenii de stiinta, acesti nutrienti ascund informatii importante pentru mentinerea sanatatii pe termen lung. Clasificarea vitaminelor Vitaminele se clasifica in doua categorii principale: - Vitaminele solubile in grasimi. Sunt depozitate in tesuturile grase ale corpului, sunt mai usor de absorbit in organism (prin intermediul tractului intestinal cu ajutorul lipidelor) si raman in corp perioade lungi de timp (vitaminele A, D, E si K). - Vitaminele solubile in apa. Sunt depozitate in corp perioade scurte, fiind eliminate prin urina. Asadar, trebuie sa fie inlocuite mai des decat vitaminele solubile in grasimi (vitaminele C si complexul vitaminic B). In... [continuare]
Carenta de vitamina a poate cauza diabet?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In ultima vreme, tot mai multi cercetatori se intreaba daca lipsa vitaminei A ar putea fi o cauza pentru diabetul zaharat. Astfel, unele studii sustin ca vitamina A ar fi esentiala pentru functia de secretie a insulinei, o descoperire care ar putea deschide usa pentru noi abordari in tratarea diabetului zaharat. Cifre ingrijoratoare Datele statistice arata ca in SUA peste 29 de milioane de persoane sufera de diabet zaharat. Diabetul de tip 2 reprezinta aproximativ 95% din toate cazurile diagnosticate, afectiunea aparand atunci cand celulele beta ale pancreasului nu produc suficienta insulina, hormonul care regleaza glucoza din sange, sau atunci cand organismul nu mai este capabil sa utilizeze eficient insulina. Diabetul de tip 1, care reprezinta restul de 5% din cazuri, apare atunci cand sistemul imunitar distruge celulele beta, impiedicand producerea [continuare]
Vitamina c poate avea efecte adverse?
Autor: SfatulMedicului
Vitamina C si proprietatile sale Cunoscuta in toata lumea pentru beneficiile sale in tratarea racelilor, vitamina C este o vitamina solubila in apa care prezinta insa si efecte adverse, de care trebuie sa tinem cont atunci cand o folosim. Una dintre cele mai importante functii ale vitaminei C este aceea de a ajuta la cresterea productiei de colagen, o proteina ce este raspunzatoare pentru sanatatea tesuturilor, tendoanelor, ligamentelor. Mai exista si alte proprietati ale vitaminei C descoperite in urma studiilor, si anume: intarirea sistemului imunitar, prevenirea cataractei si a altor boli specifice inaintarii in varsta. Beneficii si efecte adverse ale consumului de vitamina C Cea mai la indemana sursa de vitamina C o gasim in fructe si legume, desi exista voci care sustin ca suplimentele ar oferi mai multe beneficii. Unul dintre motivele cele mai frecvente pentru care oamenii iau suplimente de vitamina C este ca acestea ajuta la prevenirea racelilor in anotimpul... [continuare]
Cum ne putem detoxifia ficatul cu ajutorul unor simple obiceiuri?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este organul principal care are rolul de a elimina toxinele din organism, ajutand astfel celelalte organe sa functioneze corect. Mai mult, ficatul are peste 500 de functii in organism, printre care curatarea sangelui, digerarea grasimilor si cresterea activitatii metabolice. Supus zilnic insa unui mediu de viata nesanatos, cu mancaruri grele, alcool sau fumat, ficatul nu-si mai poate indeplini cu succes aceste roluri. De aceea, este esential sa fie ajutat astfel incat sa functioneze in parametri optimi. Principalele obiceiuri care ajuta la detoxifierea ficatului • Apa calda cu lamaie. Dimineata este util sa-ti faci un obicei din a bea, pe stomacul gol, imediat dupa ce te trezesti, un pahar de apa calda cu lamaie. Acest obicei determina eliminarea toxinelor din ficat, stimuleaza metabolismul si te ajuta sa elimini constipatia, fiind foarte bun la digestie. • Bea cel putin 2 litri de apa zilnic . Consumul de apa este unul dintre cele mai bune remedii... [continuare]
Cum sa identifici si sa tratezi o carenta de vitamine?
Autor: SfatulMedicului
Cum se manifesta o carenta vitaminica Vitaminele sunt elemente nutritive organice, vitale pentru sanatatea si functionarea normala a tuturor celulelor, tesuturilor si proceselor organismului. Este important sa aveti o dieta echilibrata, care sa contina o mare varietate de alimente pentru a obtine toate vitaminele de care aveti nevoie. In caz contrar, carentele isi vor face simtita prezenta. Anemie pernicioasa Aceasta afectiune este cauzata de cele mai multe ori din cauza lipsei vitaminei B12 din organism. Simptomele includ oboseala, confuzie, apetit scazut, piele palida, diaree sau constipatie, amorteala in degete si o limba rosie, umflata. Centrul Medical al Universitatii din Maryland recomanda administrarea zilnica a cel putin 2,4 micrograme de vitamina B12. Daca organismul dumneavoastra nu este capabil sa absoarba in mod adecvat substantele nutritive esentiale, ati putea avea o tulburare digestiva. Consultul medical este foarte important in acest caz. Simptomele... [continuare]
Vitamina A si beneficiile sale Vitamina A este termenul generic pentru un grup de compusi solubili in grasimi, extrem de importanti pentru sanatatea umana. Sunt esentiali pentru multe procese din corp, inclusiv pentru mentinerea unei vederi sanatoase, asigurarea functionarii normale ale sistemului imunitar si ale organelor si a dezvoltarii normale a bebelusilor in uter. Compusii vitaminei A se gasesc atat in alimentele de origine animala, cat si in cele de origine vegetala si se afla in doua forme diferite: vitamina A preformata si provitamina A. Vitamina A preformata este cunoscuta ca forma activa a vitaminei pe care corpul o foloseste in stare naturala. Se gaseste in produsele de origine animala, inclusiv in carne de pui, vita, peste si lactate si include compusii retinol, retinal si acidul retinoic. Provitamina A sau carotenoidele precum alfa-carotenele, beta-carotenele si beta-criptoxantinele sunt formele inactive ale vitaminei A care se gasesc in plante, organismul... [continuare]
Legatura dintre artrita si aportul de vitamina d
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aportul de vitamina D joaca un rol important atat in prevenirea diverselor forme de artrita, cat si in controlul acestei afectiuni. Deficienta in vitamina D este implicata, de altfel, in patogeneza bolilor autoimune, precum diabetul de tip I si scleroza multipla. Dozele insuficiente de vitamina D sunt asociate cu o susceptibilitate crescuta la instalarea artritei reumatoide, precum si la agravarea inflamatiilor articulare. Importanta vitaminei D pentru organism Vitamina D are ca rol principal favorizarea absorbtiei calciului in oase, mineral esential pentru dezvoltarea si sanatatea sistemului osos. Aceeasi vitamina este esentiala pentru miscarea musculara, transmiterea semnalelor nervoase si combaterea proceselor inflamatorii. Expunerea zilnica la soare, dieta echilibrata si, eventual, suplimentele nutritive, sunt principalele surse ale vitaminei D. Vitamina soarelui, asa cum este supranumita, se regaseste in mod natural in alimente precum pestele gras... [continuare]
Vitamina e poate sa fie benefica pentru sanatatea parului?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitamina E este o substanta nutritiva solubila in grasimi, care este disponibila in mai multe surse de hrana, precum si sub forma de suplimente. Unele persoane sunt de parere ca vitamina E are un impact pozitiv asupra sanatatii parului, desi sunt necesare cercetari suplimentare pentru ca aceasta teorie sa fie sustinuta. Ce poate face vitamina E pentru par? Multi oameni au afirmat ca vitamina E ofera numeroase beneficii pentru sanatatea parului, dar multe dintre aceste afirmatii nu au dovezi stiintifice riguroase care sa le sustina. Majoritatea afirmatiilor despre rolul vitaminei E in sanatatea parului se refera la proprietatile sale antioxidante. Acestea se concentreaza pe ideea ca pot reduce daunele celulare si pot imbunatati cresterea parului. Unele dintre cele mai frecvente supozitii cu privire la beneficiile vitaminei E sunt: Sustine un scalp sanatos Vitamina E poate ajuta la sustinerea unui scalp si par sanatos, deoarece are efecte antioxidante naturale... [continuare]
Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este un organ foarte complex, avand foarte multe roluri. Efectueaza o varietate de sarcini esentiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila, pana la depozitarea vitaminelor, mineralelor si carbohidratilor. De asemenea, neutralizeaza toxinele, alcoolul, medicamentele si produsele secundare naturale ale metabolismului. Mentinerea ficatului intr-o forma buna este importanta pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Alimente benefice pentru un ficat sanatos Cafea Cafeaua este una dintre cele mai bune bauturi ce pot fi consumate pentru a promova sanatatea ficatului. Studiile au demonstrat beneficiile consumului de cafea. Aceasta protejeaza organismul de afectiunile hepatice. De exemplu, studiile au aratat in repetate randuri ca utilizarea cafelei scade riscul de ciroza sau de leziuni hepatice permanente la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Consumul de cafea poate sa reduca riscul de aparitie al cancerului hepatic si are efecte... [continuare]
Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cheia unui organism sanatos este un sistem imunitar puternic, pregatit sa infrunte virusurile si bacteriile care ne inconjoara zi de zi, indiferent de sezon. Este important sa ne asiguram ca oferim organismului nostru toate vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a functiona in parametrii optimi. Chiar daca, in mod normal, organismul isi ia aportul necesar de vitamine si minerale din diverse alimente, exista situatii in care nu poate asimila corect toate substantele nutritive, iar acest lucru se intampla, de regula, din cauza unei carente de vitamine. Calciul, de exemplu, un mineral esential care contribuie la formarea tesutului osos si la rezistenta lui, nu poate fi absorbit suficient de catre organism fara vitamina D. In mare parte, vitaminele pot fi asimilate din alimentatie, insa exista si exceptii, cum este cazul vitaminelor D si K. Vitamina K, de exemplu, este produsa in organism doar in conditii speciale, de anumite bacterii produse in intestin.... [continuare]
Catina – cea mai buna sursa de vitamina c si betacaroten
Autor: SfatulMedicului
Fructele de catina, acele bobite portocalii cu gust puternic acrisor, constituie una dintre cele mai bune metode de a-ti intari sistemul imunitar si de a preveni gripa. Sunt numite si "ginsengul romanesc" si sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi si acizi grasi esentiali. Catina contine mai mult betacaroten (forma naturala de vitamina A) decat morcovul si are un puternic efect antitumoral, multumita aportului mare de vitamina C. Compozitia fructelor de catina Fructele de catina sunt un adevarat complex de multivitamine si minerale. In compozitia lor intra: - vitaminele A, E, K, F, P precum si complexul de vitamine B (B2, B6, B9) - biotina, supranumita drept "vitamina memoriei", mai este cunoscuta si sub denumirile de colina, vitamina H sau vitamina B8 - inozitol sau vitamina B7, cea care in combinatie cu biotina formeaza lecitina - minerale precum fosfor, potasiu, magneziu si fier - aminoacizii esentiali - acizii grasi esentiali Cum poate fi... [continuare]
Vitamine de ajutor in functie de varsta
Autor: SfatulMedicului
Vitamine necesare organismului Oamenii observa zilnic reclame la suplimente si vitamine ce promit mentinerea starii de sanatate a organismului. Totusi, sunt acestea necesare pentru toate persoanele? Raspunsurile sunt diferite, iar o mare influenta o are si varsta. Multi oameni obtin suficiente vitamine printr-o alimentatie sanatoasa si variata, astfel incat nu vor avea nevoie de alte surse. Afla care sunt vitaminele de ajutor in diferite etape ale vietii unei persoane. In acest mod, iti poti face o idee despre vitaminele de care organismul are nevoie la anumite varste, deoarece exista numeroase optiuni, iar alegerea corecta poate fi dificila. Totusi, este important de subliniat faptul ca fiecare individ este diferit, iar necesarul de vitamine va depinde de dieta, stil de viata, rutina etc. Vitamine necesare la toate varstele Corpul uman are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul, iar suplimentele pe baza de vitamina D sunt singurele ce sunt recomandate a fi luate la... [continuare]
Ingrediente naturale de ajutor ficatului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este un organ extrem de important fiind responsabil pentru regularizarea metabolismului si purificarea sangelui. Ficatul joaca un rol cheie pentru sanatate in general. De aceea, detoxifierea sau curatarea lui periodica este extrem de importanta pentru mentinerea sanatatii la cote bune. Uleiul de masline si lamaia, doua ingrediente pe care oricine le are acasa pot fi adevarate remedii care contribuie la eliminarea toxinelor acumulate periodic in ficat. In acest sens, se poate amesteca intr-un pahar o lingura de ulei de masline si o lingura de suc de lamaie. Preparatul astfel obtinut se bea pe stomacul gol, inainte de a lua micul dejun, timp de o luna. Efectele se vor vedea atat in curatarea ficatului, cat si a tenului, pungile de sub ochi si cearcanele fiind estompate. Beneficiile uleiului de masline • Uleiul de masline normalizeaza secretia bilei, foarte importanta in digestie. • Curata ficatul si vezica biliara de toxine intr-o perioada scurta de... [continuare]
Mi-a iesit vitamina b12 in exces si nu am idee ce duce la cresterea ei,ma puteti ajuta cu un sfat ce as putea face si in ce afectiuni creste? [continuare]
Salut ,tatal meu a fost diagnosticat cu cancer la plamani si sa intins la ficat am aflat azi ,am mers la oncologie si medicul i-a spus adevarul trebuie sa-i faca biopsie dar el a refuzat orice fel de interventie ,medicul i-a spus ca nu-l poate ajuta fara biopsie,nu stiu ce sa fac este foarte incapatanat si a slabit foarte mult.... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter