vitamina b complex
Pierderea memoriei - cand ar trebui sa ne ingrijoram?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Memoria este o functie de baza, ce ne ajuta la buna functionare in viata de zi cu zi. Este formata din grupari de neuroni din cadrul sistemului nervos central, ce sunt organizate in retele complexe, fiind capabile sa realizeze conexiuni de scurta si lunga durata. Memoria de scurta durata reprezinta informatiile procesate in timp real si de care suntem constienti. Mai poarta denumirea de memorie primara sau activa si inglobeaza evenimentele recente sau perceptii senzoriale de timpul zgomotelor sau imaginilor recent auzite si vizualizate, pastrandu-le timp de cateva secunde pana la cateva zile, in functie de importanta evenimentului. Totusi, pentru ca amintirile pe termen scurt sunt rememorate mai putin fata de cele pe termen lung, abilitatea creierului de a le stoca este limitata. Memoria pe termen lung are o capacitate de stocare mai mare si contine lucruri si fapte cu un grad emotional ridicat. Pierderea memoriei reprezinta mici scapari in ceea ce... [continuare]
Efectele binefacatoare ale consumului de cacao
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de cacao prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii. In plus, pudra de cacao nu creeaza dependenta, asa cum se intampla in cazul consumului de cafea. Aceasta este bogata in minerale precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alaturi de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9). De asemenea, consumul de cacao previne bolile cardiovasculare si combate anumite complicatii care se intalnesc la persoanele in varsta. Beneficiile pentru sanatate ale pudrei de cacao se datoreaza numeroaselor flavonoide din compozitia bobului de cacao. Dintre aceste substante active, cu proprietati puternic antioxidante, cele mai importante sunt catechinele, epicatechinele si flavonolii. Acesti antioxidanti reduc riscul imbolnavirii de afectiuni grave cum ar fi: diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajuta la buna functionare a creierului, incetinind, in acelasi timp, si procesul de... [continuare]
Polenul de albine - sanatos sau, mai degraba.....periculos ?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Polenul de albine este considerat unul dintre cei mai sanatosi nutrienti pe care natura ii poate pune la dispozitie. Este utilizat de mii de ani ca supliment nutritional, medicament, revigorant, iar majoritatea nutritionistilor vorbesc de el ca de un adevarat miracol pentru mentinerea tineretii si vitalitatii, pentru stimularea organsimului sa lupte impotriva bolilor si pentru conferirea unei stari de bine general. Dar, este oare polenul indicat tuturor sau sunt si persoane care ar trebuie sa fie precaute cand vin in contact cu el? Dupa ani de cercetari, specialistii inca nu sunt decisi daca polenul are toate aceste efecte extraordinare care ii sunt atribuite. Cat este efect placebo si cat este meritul substantelor si nutrientilor din polen? Cateva din beneficiile si riscurile consumului polenului de albine sunt prezentate in continuare. Ce este polenul de albine ? Polenul este o substanta ce se gaseste in florile care au inflorit sau sunt... [continuare]
Beneficiile legumelor de primavara pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Primavara soseste cu temperaturi mai ridicate si mult mai placute decat cele din anotimpul friguros dar si cu multe fructe si legume care aduc multe beneficii sanatatii. Legumele de primavara pot diversifica mesele dvs. iar dietele vor fi mai pline de culoare dar si vitamine. Iata mai jos care sunt unele dintre legumele pe care le puteti gasi proaspete primavara si beneficiile pe care le pot oferi acestea sanatatii. Efectele pozitive pentru sanatate ale legumelor de primavara - Sparanghel - aceasta leguma poate sa rasara inca din luna februarie si poate fi una din cele mai sanatoase pe care o puteti manca. Sparaghelul este bogat in proteine si are putine calorii, contine un nivel ridicat de fibre alimentare. In plus, sparanghelul este o sursa excelenta de vitaminele A, C, K, acid folic, calciu, magneziu si potasiu. Sparanghelul poate fi usor introdus in dieta dvs. intrucat poate fi usor si rapid pregatit (pur si simplu pus pe gratar sau lasat la abur cateva... [continuare]
Generalitati Ovazul a inceput sa castige din ce in ce mai mult teren in alimentatia persoanelor care isi doresc sa siba grija de sanatatea lor, sa slabeasca si sa previna sau sa trateze anumite afectiuni. Din punct de vedere nutritional, ovazul este unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece contine carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si vitamine. Aport nutritional ovaz Ovazul este o cereala integrala care se gaseste in aproape orice magazin cu produse alimentare, insa persoanele care vor sa consume ovaz trebuie sa fie atente la ceea ce scrie pe eticheta produsului. Intrucat cererea de tarate si fulgi de ovaz este in continua crestere, unii producatori comercializeaza cereale care trec printr-un proces de rafinare si sunt imbogatite cu zahar. Intotdeauna este bine sa alegeti doar ovazul care nu contine aport suplimentar de zahar si care este rafinat cat mai putin, intrucat acesta isi pastreaza mai bine proprietatile. O ceasca de... [continuare]
Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Corcodusele, fructe extrem de accesibile in regiunile rurale din tara noastra, detin numeroase proprietati nutritive cu beneficii importante asupra starii de sanatate. Compozitia chimica a corcoduselor abunda in vitamine, minerale, proteine, acizi, zaharuri si pectine. Corcodusele sunt benefice in tratarea anemiilor si a oboselii cronice, fiind si ingredientele unor retete sanatoase si gustoase. Informatii nutritionale Corcodusele contin apa in proportie de 90%, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt dense in nutrienti. Continutul bogat de vitamina C, vitaminele din complexul B, acizii organici liberi, pectinele, fierul, calciul, fosforul si magneziul completeaza aportul bogat de substante nutritive al acestor fructe care apartin genului Prunus. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de corcoduse proaspete sunt urmatoarele: Calorii: 63 kcal Acid folic: 5 mcg Acid pantotenic: 0,15 mg Piridoxina: 0,3 mg Riboflavina: 0,2 mg Tiamina:0,3 mg Vitamina A: 345... [continuare]
Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este o sursa importanta de carbohidrati (amidon), proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine din complexul B, vitamina E, precum si minerale esentiale precum fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, contine fibre benefice pentru digestie Chiar si dupa fierbere, porumbul si malaiul isi pastreaza peste 60% din proprietatile nutritive, inclusiv fibrele, mineralele si o parte semnificativa din vitaminele din complexul B. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in... [continuare]
Glosodinia - senzatia de arsura a cavitatii bucale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Glosodinia reprezinta o problema complexa, disconfortanta si care poate afecta in mod real calitatea vietii pacientului. Este o stare caracterizata prin o puternica senzatie de arsura la nivelul limbii, obrajilor, gingiilor sau chiar intregii cavitati bucale si gat si care aparent este lipsita de o cauza decelabila. Senzatia este asemanatoare cu cea aparuta in urma consumarii lichidelor fierbinti. Glosodinia (sau stomatodinia) este o suferinta cronica iar uneori durerea asociata ei este relativ intensa. Aditional durerii pot sa apara si gustul metalic, amar, senzatia de amorteala a limbii sau parestezii (furnicaturi) difuze ale cavitatii bucale. Tulburarea a fost asociata cu o gama larga de alte probleme, cum ar fi: menopauza, tulburarile psihice, deficitele nutritionale, afectiunile stomatologice (in special xerostomia). Mai nou, cativa specialisti au sugerat ca o posibila cauza de aparitie a glosodiniei este reprezentata de disfunctia sau leziunile filetelor... [continuare]
Cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de ciuperci este sinonim cu alimentatia echilibrata. Acestea sunt bogate in proteine, fibre, minerale, vitamine, in plus sunt bogate si in antioxidanti. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci • Prevenirea bolilor cardiovasculare . Ciupercile ofera proteine slabe, fiindca ele nu au colesterol sau grasimi si au carbohidrati foarte scazuti. Mai mult, fibrele si anumite enzime pe care le contin contribuie la scaderea nivelului de colesterol. Consumul de ciuperci contribuie si la prevenirea diferitelor boli cardiovasculare cum ar fi ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral. • Trateaza anemia . Pacientii care sufera de anemie au practic un nivel scazut de fier in sange, de aceea acestia au adesea stari de oboseala accentuata, dureri de cap, precum si diferite probleme de natura digestiva. Ciupercile sunt o sursa buna de fier si peste 90% din valoarea nutritiva a fierului poate fi absorbita de organism, ceea... [continuare]
Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Porumbul dulce este o sursa bogata de carbohidrati. Acestia furnizeaza energie pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate de lunga durata. 100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu. Toate aceste informatii nutritionale sunt valabile in cazul porumbului crud, insa cum acesta nu poate fi consumat ca atare, ci fiert sau copt, unele valori ar putea varia. Spre exemplu, vitaminele din complexul B, fiind hidrosolubile, se distrug prin fierbere prelungita. De aceea, porumbul copt ar putea sa conserve mai bine substantele nutritive decat cel fiert. Stiuletii de porumb pentru fiert sau pentru copt sunt culesi cand inca sunt insuficient maturizati, adica atunci cand bobul inca elimina un lichid laptos in momentul in care este... [continuare]
Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nu intamplator nucile sunt supranumite “hrana creierului”. Pe langa faptul ca sunt delicioase si pline de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea intregului organism, nucile aduc o serie de beneficii creierului uman, asigurand buna functionare a intregului sistem nervos. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea colesterolului, reducerea riscului aparitiei de cancer, prevenirea bolilor cardiovasculare si scaderea in greutate. Acestea sunt doar cateva efecte pozitive ale nucilor pentru sanatate! Nucile, o sursa importanta de vitamine si minerale Nucile sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe oleaginoase si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra de zi cu zi. Contin vitamina A, vitamine din complexul B (B2, B6, B12 si acid folic), precum si vitaminele D vegetala, care ajuta calciul sa se fixeze in oase, si E, care comabate stresul oxidativ. Nucile sunt bogate in magneziu, fier, potasiu, zinc si calciu, precum si in acizi grasi... [continuare]
Intelect plus
Ce este Intelect Plus si pentru ce se utilizeaza Indicatii Combinatie unica de plante si vitamine din complexul B, care raspunde cerintelor persoanelor aflate in perioade de suprasolicitare intelectuala si stres. Are actiune benefica asupra sistemului nervos, imbunatateste circulatia sanguina la nivelul creierului si optimizeaza capacitatea de concentrare si memorare, fiind astfel un tonic general cu proprietati benefice asupra vitalitatii si capacitatii de aparare a organismului. Mod de administrare 1-2 comprimate pe zi Informatii suplimentare Compozitie Guarana Extract (Paullinia cupana) 200 mg, Siberian Ginseng 50 mg, Gotu Kola 100 mg, Royal Jelly 25 mg, Vitamina B1 4,8 mg, Vitamina B2 5,1 mg, Vitamina B6 6 mg, Vitamina B12 6 mcg, Acid folic 400 mcg Ambalaj Blister cu 30 de comprimate [continuare]
Tot caut ceva suplimente bune ptr concentrare și atentie că aș cam avea nevoie. A luat cineva suplimentul Concentrix de la Desitin pentru concentrare/memorare? Este bun? Merita sa dai atâția bani pe el? E destul de scump, merita? Și încă ceva foarte IMPORTANT poate fi luat alaturi de medicamentele psihiatrice? Acest supliment conține omega 3 și omega 6, magneziu, fier, zinc și vitaminele din complexul B.Este un supliment sigur ptr sănătate și ptr.pacientii care iau psihotrope?Ajutati-ma va rog:( Vă mulțumesc mult. [continuare]
Buna!am avut 8 anestezi intr-o luna pentru curățarea și plombarea unor masele și dinti...după 3 zile de la ultima anestezie am simtit ca ma deranjează limba un pic..m-am pus in pat și dintr-o data aveam impresia ca mi se duce limba cumva și mi-a amorțit bărbia dintr-o data..m-am speriat atât de tare in cât am făcut un fel de atac de panica, mi-am revenit abia după vreo 5 ore,a urmat o săptămâna in care am avut aceleași senzație și gâtul inflamat...mi-au spus doar sa ma calmez ca o sa treacă nu mi-au spus sa iau nimic.Am mers de doua ori la medicul de familie și mi-a dat doar niște calmante,dacă ma poate ajuta cineva nu mai știu ce sa fac mie frica sa dorm noaptea,mie frica sa mănânc,am avut o perioada de 1 săptămâna in care era sa intru și in depresie..numi simt buza,gingiile,limba ca o paralizie doar limba ma deranjează și sub limba ca și cum ar fi sensibilă, inflamată,sau încordată,urmată de niște pișcături și uneori bărbia ca și cum... [continuare]
Din ce motiv apar palpitatiile la inima so respiratia grea?
In urma cu cateva luni am tinut o cura de slabire care a rezultat cu pierderea a 18 kg in 10 saptamani fara efort fixic. Dupa asta am inceput sa mananc normal, iar acum am stari de ameteala foarte puernice insotite de palpitatii la inima si mai tot timpul simt ca nu am suficient aier sa respir. De o saptamana am inceput sa iau vitamina b complex si spirulina dar nici o schimare... Poate fi lipsa de calciu? Poate fi o afectiune a inimii? Ce analize ar trebui sa fac? Mentionez ca nu pot sa ajung la medic curand deoarece sunt in afara tarii si o sa ajung abia peste 6 saptamani. [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter