targa tip scaun cod 5b
Calmantele indicate in functie de tipul durerii
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Durerea reprezinta o experienta complexa care poate fi abordata prin diferite medicamente. Analgezicele non-opioide si opioide sunt cele mai frecvente medicamente utilizate pentru a gestiona diferite tipuri de durere. Atentia sporita in zilele noastre pentru gestionarea durerii a implicat concomitent reactii adverse la medicamente, mai frecvente legate de utilizarea analgezicelor. Interactiunile medicament-medicament pot fi uneori responsabile pentru efectele adverse. Cu toate acestea, o proportie semnificativa de reactii adverse analgezice pot fi prevenite, ceea ce ar evita suferinta pacientului. Luarea in considerare a tuturor factorilor medicali si de mediu si monitorizarea atenta a pacientilor sunt, de asemenea, esentiale in prevenirea si detectarea precoce a reactiilor adverse analgezice. Durerea este o afectiune comuna si are o influenta semnificativa asupra calitatii vietii. Analgezicele sunt printre cele mai utilizate medicamente si medicamentele... [continuare]
Diabetul zaharat non-insulino-dependent (dz de tip ii) la copii
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati DZ de tip II (non-insulino-dependent) este o afectiune cronica care apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau cand modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. La majoritatea pacientilor cu DZ de tip II, rezistenta periferica la actiunea insulinei este mecanismul primar, in timp instalandu-se deficitul secretiei de insulina. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei de catre celule. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, glicemia atinge valori mari, iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Hiperglicemia extrema este o urgenta medicala ducand la pierderea constientei, coma si, in final, la decesul pacientului. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut, in timp, apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor periferici si rinichilor. Mult timp DZ... [continuare]
Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este o boala cronica caracterizata prin anomalii metabolice, in special ale metabolismul glucidic ducand astfel la cresterea glicemiei peste valorile normale. Diabetul apare cand pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau modul in care organismul utilizeaza insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigura necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei (zaharului) de catre celule. Un alt rol al acestui hormon este de a stoca surplusul de zahar in depozite la nivelul muschilor, tesutului adipos si ficatului. Cand secretia de insulina este deficitara sau daca exista rezistenta la actiunea acesteia in tesuturile tinta, nivelul zaharului in sange (glucoza din sange, glicemia) este mult prea mare iar tesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Daca nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicatii la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei. Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Alimente bogate in carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati sunt: - fructe si legume - lapte si iaurt - fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul) - dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri). Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate,... [continuare]
8 semne de avertizare a prezentei diabetului de tip 2
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Simptomele diabetului de tip 2 ar putea fi destul de dificil de recunoscut, uneori. Milioane de oameni sufera de aceasta boala. Principala caracteristica a acestei afectiuni este incapacitatea organismului de a utiliza insulina in mod corespunzator. Insulina echilibreaza nivelul glucozei, astfel incat aceasta sa poata patrunde in celulele sanguine si sa furnizeze energie, organismului. Atunci cand nu exista suficienta insulina sau aceasta nu actioneaza cum ar trebui, glucoza se acumuleaza in sange in loc sa fie utilizata de catre celule. Deseori, simptomele diabetului zaharat de tip 2 fie nu se manifesta, fie nu pot fi recunoscute. Iata care ar fi aspectele importante, specifice bolii. Urinarea frecventa Atunci cand nivelul de glucoza din sange este ridicat, ca in cazul diabetului de tip 2, reactia rinichilor este de a incerca sa scada valoarea acesteia din sange, eliminand surplusul de glucoza din sange prin urina. Astfel productia de urina... [continuare]
Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un aspect imbucurator pentru pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 2 (non-insulinonecesitant) este faptul ca o dieta alimentara sanatoasa poate reduce intensitatea simptomelor si poate incetini progresia bolii. Ceea ce insa nu s-a stabilit cu precizie este cum anume se defineste alimentatia sanatoasa in cazul bolnavilor de diabet: sa fie vorba despre regimul fara dulciuri, cel fara grasimi sau fara carbohidrati? Sau ...sa fie orarul meselor cheia unei alimentatii potrivite? In cele ce urmeaza veti afla raspunsurile la toate aceste intrebari. Diferenta dintre dieta unui diabetic si cea a unei persoane sanatoase Realitatea este ca cele doua tipuri de alimentatii nu difera intr-un mod semnificativ. Recomandarile Asociatiei Americane a Diabetului sunt aceleasi cu cele potrivite in cazul oricarei persoane sanatoase. Toata lumea ar trebui sa manance mai multe cereale integrale, legume si fructe si bineinteles mai putine grasimi saturate – cele care pot afecta... [continuare]
Generalitati Scaunele de masina pentru copii si bebelusi salveaza vieti. Marea majoritate a statelor au impus folosirea acestor scaune pentru toti copii mai mici de 4 ani sau care cantaresc mai putin de 18 kg. Chiar si la viteze reduse, un copil ce nu se gaseste intr-un astfel de scaun poate fi ranit sau ucis in cazul unui accident de masina sau al unei franari bruste. Bratele parintelui nu sunt suficient de puternice pentru a tine si proteja un copil, in cazul unui accident de masina. Multi copii neasigurati in masina mor, deoarece sunt aruncati din bratele parintilor in timpul unui accident de masina. Parintii pot da un exemplu bun copiilor lor prin a purta tot timpul centura de siguranta atunci cand se deplaseaza cu masina si tot timpul ar trebui sa insiste pe ideea ca si copiii lor sa isi fixeze centura de siguranta. Recomandari Scaunele de masina trebuie cumparate in functie de varsta si greutatea copilului: -pentru copiii mai mici de un an si care cantaresc... [continuare]
Infectia cu haemophilus influenzae tip b (hib)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Haemophilus influenzae este denumirea data unor bacterii care determina la om infectii cu localizari diverse in organism: pneumonii, meningite, otite, epiglotite etc. In functie de diferentele antigenelor de la suprafata acestor bacterii, s-au identificat sase serotipuri majore notate cu literele de la a la f. Haemophilus influenzae tip b (Hib) este o bacterie care determina numeroase infectii severe in cazul copiilor sub 5 ani, formele grave afectand mai ales sugarii peste 2 luni. Mod de transmitere Focarul de infectie il reprezinta purtatorii asimptomatici, microbul fiind cantonat in nazo-faringe. Rata purtatorilor de Hib este maxima la copiii prescolari, varsta la care survine in mod obisnuit colonizarea. Bacteria este transmisa prin intermediul picaturilor respiratorii exteriorizate (picaturile Pfl gge), ca urmare a contactului cu purtatorii asimptomatici de Hib, mai rar in urma contactului cu o persoana bolnava. Contagiozitatea infectiei Hib invazive este... [continuare]
Sangele in scaun - hemoragiile digestive
Autor: SfatulMedicului
Generalitati si alte informatii Cu ocazia unui consult medical obisnuit, anumiti pacienti pot relata despre episoade recente de sangerare gastrointestinala. Aceasta relatare descrie aparitia unui scaun inchis la culoare, negru ca pacura (melena) sau, din contra, cu sange rosu, asociata sau nu cu voma care contine mici cantitati de sange decolorat, avand un aspect asemanator zatului de cafea (hematemeza). Faptul ca multi dintre acesti pacienti nu se simt bolnavi face ca prezentarea la medic sa fie amanata, iar in acest rastimp simptomele descrise mai sus pot disparea, ceea ce le creeaza pacientilor senzatia de vindecare. Prin modul lor de aparitie si de manifestare, prin bolile pe care le ascund in spate, hemoragiile digestive pot crea surprize neplacute. Pe unele dintre ele le putem evita, pe cele mai multe le putem trata eficient, dar pe niciuna dintre ele nu o putem neglija. Hemoragiile digestive grupeaza mai multe boli care tin de partea superioara a tubului digestiv –... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor la pacientii care fac tratament cu insulina reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip I de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei (zaharul din sange). Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat. Aceasta implica ajustarea dozelor de insulina in functie de carbohidratii consumati la fiecare masa principala sau gustare, pentru a mentine valoarea glicemiei in limite normale. Carbohidratii (principala sursa de energie a organismului) influenteaza mai mult decat orice alta substanta nutritiva nivelul glicemiei. Toate tipurile de carbohidrati determina cresterea glicemiei. De retinut! Masurarea carbohidratilor in dieta din diabet ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel corespunzator, care impiedica aparitia... [continuare]
Scaune
Materii neabsorbabile de catre organism, formate din reziduuri ale digestiei si excretate la sfarsitul tranzitului digestiv. Fecalele sunt formate in proportie de 80% din apa si 20% din materii uscate: reziduuri alimentare (mai ales celulozice), celule intestinale descuamate si bacterii. Ele sunt emise intre doua pe zi si trei pe saptamana, ceea ce inseamna o medie de cinci ori pe saptamana. Un scaun normal cantareste intre 100 si 150 grame. Forma, culoarea si mirosul fecalelor nu au in general o mare semnificatie patologica. Analiza materiilor fecale (coprologie) presupune cautarea germenilor. Analiza chimica (fecalograma) permite sa fie decelate tulburari ale absorbtiei si ale digestiei ittestinale. Sinonime : excremente, materii fecale, fecale. [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter