Clickmed
programare rapida la medic

Legatura dintre diabetul de tip 3 si cancerul pancreatic

Actualizat la data de: 21 Iulie 2023

Ce este diabetul de tip 3

Sus
Legatura dintre diabetul de tip 3 si cancerul pancreatic

Diabetul zaharat de tip 3 sau de tip 3c, numit si diabet secundar, se dezvolta atunci cand apar patologii ale pancreasului ce afecteaza abilitatea sa de a produce insulina. Pancreatita, cancerul pancreatic si fibroza chistica sunt cele mai frecvente dintre aceste patologii.

Cuprins articol

  1. Ce este diabetul de tip 3
  2. Etiologie
  3. Prevalenta
  4. Semne si simptome
  5. Cauze
  6. Metode de diagnostic
  7. Plan terapeutic
  8. Preventie
  9. Riscuri si complicatii
  10. Concluzie
  11. Citeste pe aceeasi tema

Etiologie

Sus

Diabetul zaharat este afectiunea ce apare atunci cand nivelul de glucoza din sange (glicemie) este prea ridicat. Hormonul responsabil de reducerea glicemiei este insulina, sintetizata si eliberata din celulele beta ale pancreasului.

Atunci cand structura pancreasului este afectata, insulina nu se mai produce corespunzator si se instaleaza diabetul de tip 3.

Alte tipuri de diabet zaharat sunt cel de tip 1, care apare prin mecanism autoimun, si cel de tip 2, asociat cu factori de risc si stil de viata necorespunzator.

Leziunile pancreatice ce produc diabet de tip 3 afecteaza deseori si functia exocrina a pancreasului, aceea de a elibera enzime pancreatice cu rol in digestie. Astfel se instaleaza insuficienta pancreatica exocrina, dar si endocrina, prin lipsa insulinei.

Prevalenta

Sus

Cercetatorii estimeaza ca diabetul de tip 3c reprezinta pana la 9% din totalul cazurilor de diabet. Pacientii cu aceasta patologie sunt deseori diagnosticati gresit cu diabet de tip 2.

Semne si simptome

Sus

Simptomele diabetului de tip 3 sunt similare celorlalte forme de diabet. Acestor simptome li se adauga semne si simptome ale afectarii pancreatice. Pacientii pot experimenta:

• Polidipsie (sete intensa)
• Urinat frecvent
• Fatigabilitate
• Vedere neclara
• Polifagie (apetit crescut)
• Scadere inexplicabila in greutate
• Amorteala la nivelul mainilor si picioarelor
• Leziuni cutanate ce se vindeca greu

Simptomele specifice insuficientei exocrine pancreatice, asociate la acesti pacienti, includ:

• Durere abdominala, balonare, meteorism
• Constipatie sau diaree
• Steatoree: scaune palide, galbui, cu particule de grasime
• Pierdere neintentionata in greutate

Cauze

Sus

Diabetul de tip 3 se instaleaza atunci cand pancreasul sufera atat de multe leziuni incat ii este afectata abilitatea de a produce insulina. Aceste leziuni pot rezulta din patologii precum:
• Pancreatita cronica
Pancreatita acuta
Cancer de pancreas
• Hemocromatoza
Fibroza chistica
• Pancreatectomie (interventie chirurgicala de rezectie a unei portiuni de pancreas)

Pancreatita cronica este o inflamatie pe termen lung a pancreasului. Inflamatia constanta produce cicatrizare si fibroza pancreatica, iar prin extensia tesutului fibrotic, ramane tesut pancreatic insuficient pentru a produce insulina in cantitate optima.
Pana la 80% dintre pacientii cu pancreatita cronica dezvolta la un moment dat diabet de tip 3, aceasta fiind si cea mai frecventa cauza a diabetului de tip 3.

Exista o legatura puternica intre diabetul zaharat si cancerul pancreatic, in special daca tumora maligna este un adenocarcinom. Aproximativ 50% dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au si diabet zaharat secundar acestei patologii.

Hemocromatoza este o patologie genetica in care organismul stocheaza prea mult fier, care se acumuleaza in tesuturi, inclusiv in pancreas. Fierul acumulat in exces duce la leziuni tisulare si diabet zaharat de tip 3. Hemocromatoza este responsabila de pana la 7% din totalul cazurilor de diabet de tip 3.

Fibroza chistica este o patologie genetica ce produce acumularea de mucus la nivelul diverselor organe, in special in plamani si pancreas. Mucusul acumulat produce fibroza si astfel nu se poate produce suficienta insulina, instalandu-se diabetul de tip 3. Mai mult de 35% din pacientii diagnosticati cu fibroza chistica sufera si de diabet de tip 3.

Pancreatectomia este operatia in care este indepartat o parte din pancreas sau intreg pancreasul. Pancreatectomia se realizeaza ca interventie curativa pentru diverse patologii precum cancerul pancreatic sau pancreatita cronica severa. In urma acestei operatii, o parte dintre pacienti dezvolta diabet de tip 3, in special in urma pancreatectomiilor totale (intreg pancreasul este rezecat).

Metode de diagnostic

Sus

Uneori poate fi dificil pentru medici sa stabileasca diagnosticul de diabet de tip 3, in mare parte datorita faptului ca nu este un tip frecvent de diabet in comparatie cu primele 2 tipuri. Astfel diabetul de tip 3 este deseori diagnosticat gresit, drept diabet de tip 2. Daca pacientul are insa istoric medical de afectiuni pancreatice sau pancreatectomie, diagnosticul devine mult mai usor de stabilit.

Medicii trebuie sa confirme prezenta diabetului zaharat, a leziunilor pancreatice, si sa excluda alte tipuri de diabet.

Pentru acest lucru, se vor recomanda teste paraclinice precum:
• Masurarea glicemiei pe stomacul gol. Pentru acest test, pacientul nu mananca timp de 8 ore, dupa care ii este masurat nivelul de glucoza din sange. Valorile mai mari de 126 mg/dl indica prezenta diabetului zaharat.
• Dozarea hemoglobinei glicate. Hemoglobina glicata indica nivelul glicemiei din ultimele 2 luni. Valorile de 6.5% sau mai mult indica prezenta diabetului zaharat.
• Teste imagistice: CT si ecoendoscopia pot ajuta medicul sa identifice leziunile pancreatice existente
• Dozarea enzimelor pancreatice: enzimele pancreatice cresc in sange atunci cand exista o patologie pancreatica
• Dozarea anticorpilor pentru diabetul de tip1: astfel se poate exclude acest tip de diabet

Plan terapeutic

Sus

Tratamentul diabetului de tip 3 variaza in functie de cauza acestuia si de gradul de extensie a leziunilor pancreatice.
Pacientii cu acest tip de diabet vor incepe de regula tratament cu antidiabetice orale sau cu insulina, in functie de severitatea diabetului si in functie de deficitul de insulina.

Nevoile terapeutice se pot schimba cu timpul, in cazul evolutiei leziunilor pancreatice. De exemplu, medicamentele administrate pe cale orala pot functiona la inceput, mentinand glicemia la valori normale, insa ulterior va fi nevoie de insulina.

Alte strategii terapeutice includ:
• Monitorizarea constanta a glicemiei: Pacientii cu diabet de tip 3, ca si in cazul altor tipuri de diabet, trebuie sa isi masoare zilnic glicemia pentru a evalua raspunsul la tratament. Daca observati o crestere a valorilor glicemiei in ciuda administrarii tratamentului, este posibil sa aveti nevoie de o ajustare a acestuia
• Dieta zilnica: Alegerea unei diete zilnice sanatoase, cu alimente sarace in zahar, ajuta la ameliorarea glicemiei si simptomelor. Un nutritionist-dietetician va poate ajuta sa dezvoltati un plan alimentar optim pentru dumneavoastra
• Exercitiile fizice: Exercitiile fizice cresc sensibilitatea la insulina, astfel ca efortul fizic este o parte importanta din tratamentul pacientilor cu diabet zaharat de tip 3

Diabetul de tip 3 este o patologie complexa si care afecteaza fiecare persoana diferit, astfel ca tratamentul trebuie individualizat si optimizat in diferite strategii terapeutice.

Preventie

Sus

Singurul mod prin care puteti preveni diabetul de tip 3 este prin preventia afectiunilor pancreatice. Principalele cauze ale pancreatitei acute si cronice sunt consumul de alcool, nivelul crescut de trigliceride si litiaza biliara. Prin evitarea consumului de alcool si prin evitarea dietei bogate in grasimi, puteti preveni aceste afectiuni.

Alte patologii pancreatice sunt dobandite ereditar, genetic, si nu pot fi prevenite.

Riscuri si complicatii

Sus

Complicatiile diabetului de tip 3 sunt cele date de nivelurile anormal de crescute ale glicemiei. Glicemia crescuta pe termen lung produce leziuni tisulare in diverse tesuturi si organe. Astfel apar afectiuni cardiovasculare precum infarctul miocardic, ateroscleroza, boala coronariana.

Alte complicatii ale diabetului sunt cele din cauza afectarii microcirculatiei: neuropatia diabetica, nefropatia, retinopatia si piciorul diabetic.

Concluzie

Sus

Diabetul de tip 3 sau de tip 3c este diabetul ce rezulta in urma patologiilor pancreatice sau in urma rezectiei chirurgicale a pancreasului.

Acesta evolueaza asemanator celorlalte tipuri de diabet, insa asociaza si semne si simptome ale afectarii pancreasului exocrin.

Discutati cu medicul dumneavoastra inca de la aparitia primelor simptome, pentru a evita instalarea complicatiilor.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24953-type-3c-diabetes
https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/type-3c-diabetes


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate