Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

suplimente digestive

Detectarea precoce a fibrozei chistice

Detectarea precoce a fibrozei chistice

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Depistarea fibrozei chistice neonatale Screeningul realizat in vederea depistarii fibrozei chistice neonatale presupune realizarea unor analize sangvine ce determina nivelul unor enzime, anume tripsinogenul imunoreactiv, enzima produsa de pancreas. Aceste determinari enzimatice sunt considerate metoda de prima intentie in screening. Prezenta unor niveluri crescute ale acestei enzime, ceea ce este tipic pentru fibroza chistica, impune realizarea unor determinari suplimentare ale enzimei, unor teste genetice sau ambelor. Ce este fibroza chistica Fibroza chistica este considerata cea mai frecventa afectiune transmisa genetic cu potential fatal al populatiei caucaziene. Ea este o boala cu transmitere autozomal recesiva, iar purtatorii genei sunt adesea asimptomatici. Fibroza chistica este o afectiune a glandelor exocrine, care determina in principal aparitia insuficientei respiratorii cronice, a insuficientei pancreatice enzimatice si a unor complicatii care pot fi generate de... [continuare]

Ce este cancerul gastrointestinal?

Ce este cancerul gastrointestinal?

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog

Generalitati Tractul gastrointestinal incepe de la cavitatea bucala pana la anus, include esofagul, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros (colonul si rectul). Cancerul poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal desi acesta este intalnit mai rar in intestinul subtire unde are loc digestia. Cancerul colorectal este al doilea tip de cancer ca si frecventa, care duce la deces (dupa cancerul pulmonar) si care afecteaza aproximativ 6% din populatia tarilor industrializate. Un alt tip de cancer care face victime importante este cancerul de pancreas, cauza a aproximativ 4% din totalul cazurilor, urmat de cancerul esofagian cu un procent de 3%. Cancerul care se dezvolta mai intai la nivelul ficatului (cancerul hepatic primar) este strans legat de infectia cu virus hepatitic. Este mai putin frecvent in tarile occidentale unde cazurile de hepatita sunt destul de scazute, dar adesea este cea mai frecventa cauza de cancer intalnita in tarile in curs de dezvoltare in... [continuare]

Metoda de investigare prin videocapsula endoscopica

Metoda de investigare prin videocapsula endoscopica

Actualizat la data de: 17 Iulie 2025

Dr. Marian Bogdan Zota
Medic Specialist Gastroenterologie

Generalitati Videocapsula endoscopica reprezinta o metoda inovativa de investigare a tubului digestiv, completand si inlocuind uneori cu succes procedura neplacuta si dureroasa a endoscopiei digestive clasice. Conceptul de explorare endoscopica digestiva cu ajutorul videocapsulei este foarte nou in termeni medicali, realizarea sa fiind concomitenta cu debutul secolului XXI. In functie de portiunea tubului digestiv investigata, videocapsula poate fi pentru: intestin subtire, colon sau esofag. Videocapsula pentru intestin subtire Principalul avantaj al acestei videocapsule consta in faptul ca permite, asa cum indica si numele, investigarea intestinului subtire, portiune a tubului digestiv inaccesibila metodelor clasice. De marimea unui antibiotic (casete), videocapsula pentru intestin subtire este prevazuta cu o camera foto alimentata de o baterie cu o durata de viata limitata – 8 ore. Odata inghitita, aceasta preia imagini cu o anumita ritmicitate (2... [continuare]

Boli inflamatorii intestinale

Boli inflamatorii intestinale

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Boala inflamatorie intestinala se refera la un grup de afectiuni ale sistemului digestiv, care au inflamatia ca principal simptom. Pricipalele boli inflamatorii intestinale sunt colita ulceroasa si boala Crohn. Colita ulceroasa se manifesta la nivelul intestinului gros, iar boala Crohn implica orice parte a tractului digestiv, de la gura pana la anus, dar frecvent se manifesta in zona intestinului subtire sau a colonului. Cand inflamatia este severa se consideraca afectiunea se afla intr-un stadiu activ, iar manifestarile sunt evidente. Cand gradul de inflamatie este scazut, bolnavul nu prezinta simptome, iar boala se afla in remisie. Cauze Etiologia bolilor inflamatorii intestinale nu este cunoscuta, din aceasta cauza bolile sunt considerate idiopatice - ale caror cauze nu se cunosc. Un agent necunoscut (sau o combinatie de factori) afecteaza sistemul imunitar al organismului. Rezultatul consta intr-o reactie inflamatorie la nivelul tractului intestinal, care nu... [continuare]

Insuficienta pancreatica

Insuficienta pancreatica

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Insuficienta pancreatica apare atunci cand pancreasul nu secreta suficiente substante chimice si enzime digestive pentru a avea loc o digestie normala. Cand insuficienta pancreatica este severa, rezultatul poate fi malabsorbtia (absorbtia inadecvata a substantelor nutritive de catre intestine), fapt ce poate duce la deficiente de substante nutritive esentiale precum si la scaune moi care vor contine grasimi neabsorbite (steatoree). Insuficienta pancreatica si alte afectiuni Insuficienta pancreatica severa apare in fibroza chistica, pancreatita cronica, precum si cazul interventiilor chirurgicale ale tractului gastro-intestinal in care sunt eliminate portiuni ale stomacului sau pancreasului. La dezvoltarea insuficientei pancreatice pot contribui inclusiv anumite boli gastrointestinale cum ar fi ulcerul gastric, boala celiaca, boala Crohn si unele boli autoimune (lupusul eritematos sistemic). Formele usoare de insuficienta pancreatica sunt adesea dificil... [continuare]

Ulcerul peptic: combinatii terapeutice eficiente

Ulcerul peptic: combinatii terapeutice eficiente

Actualizat la data de: 10 Aprilie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Ce este ulcerul peptic Ulcerul peptic este o afectiune digestiva caracterizata prin arsuri (pirozis), localizate in mod clasic epigastric (imediat sub apendicele xifoid al sternului), ce apar la aproximativ 3 ore de la masa, insotite de dureri abdominale, balonare, greata si varsaturi abundente, iar in cazurile complicate cu hemoragii, sunt insotite chiar de hematemeza (varsatura cu sange digerat) sau melena (scaun negru, lucios, marca a unei hemoragii digestive superioare). Complicatii Netratat corespunzator sau ignorat, ulcerul peptic se poate complica cu perforatie gastrica, situatie care necesita interventie chirurgicala de urgenta si care poate duce la aparitia peritonitei chimice. Dupa stabilirea unui diagnostic de ulcer peptic, specialistii recomanda pacientilor doua tipuri de tratament, ambele la fel de importante si fara de care nu poate sa se obtina vindecare. Prin ignorarea unuia dintre ele, pacientul se va confrunta cu o astfel de afectiune foarte mult timp,... [continuare]

Sangerarea rectala

Sangerarea rectala

Actualizat la data de: 28 Ianuarie 2019

Dr. Laura Ghita
Medic specialist Chirurgie Generala

Generalitati Sangerarea rectala cunoscuta in termeni medicali sub denumirea de hematochezie, se refera la eliminarea de sange (adesea amestecat cu resturi ale scaunului si/sau cheaguri de sange) din tractul digestiv, prin rect. Poarta denumirea de sangerare rectala intrucat sangele poate proveni din rect dar si din alte portiuni ale tractului gastrointestinal. Volumul sangelui pierdut, variaza de la un caz la altul. Acesta poate fi minim - situatie in care pacientii pierd doar cateva picaturi de sange, decolorat - pana la sangerari severe importante cantitativ. In general, sangerarile rectale usoare sunt evaluate si tratate la cabinetul medicului gastroenterolog fara sa fie necesara spitalizarea sau diagnosticarea si tratamentul de urgenta. Alteori, sangerarile rectale pot fi moderate sau severe. Pacientii cu hemoragii moderate vor manifesta in mod repetat scurgeri majore de sange, de culoare rosiatica sau chiar maronie, deseori amestecate cu materii fecale si/sau cheaguri de... [continuare]

Tratamentul alergiilor alimentare

Tratamentul alergiilor alimentare

Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri imune directionate impotriva unor proteine din alimente. In unele situatii, astfel de reactii sunt extrem de severe si pot declansa moartea pacientului. Cel mai frecvent incriminate in declansarea alergiilor alimentare sunt: alunele, preparatele cu si din peste, ouale, la copii adaugandu-se si laptele. Se considera ca 6-8% dintre copii sunt alergici la astfel de produse. Exista insa si situatii cand starea de sanatate a pacientului se deterioreaza in urma consumarii anumitor alimente fara a fi vorba de alergie, ci doar de intoleranta digestiva (datorata prepararii necorespunzatoare a produselor). Principiile terapeutice in cazul alergiilor alimentare includ evitarea alimentelor declansatoare si combaterea simptomelor imediat ce apar. In general, in cazul in care episodul alergic nu este foarte grav, pacientul se poate trata si acasa, daca va urma intocmai recomandarile medicului curant. Orice agravare impune insa... [continuare]

Indigestia: tratament homeopat

Indigestia: tratament homeopat

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fiecare individ trebuie sa adopte un regim alimentar moderat, pentru a evita indigestiile. Indigestia apare ca urmare a perturbarii proceselor de digestie specifice tractului digestiv superior (esofag, stomac, duoden - prima parte a intestinului subtire). Principalul simptom il reprezinta o durere surda sau senzatia de arsura localizata in partea superioara a abdomenului intre coaste si ombilic (epigastru). La aceasta se asociaza balonarea, greata sau varsaturile, regurgitatia sau sentimentul de plenitudine si saturate care se instaleaza la scurt timp dupa ce o persoana incepe sa manance. De cele mai multe ori, indigestia este un fenomen care debuteaza brusc si se manifesta o perioada destul de indelungata de timp. Exista pesroane care sufera de forma cronica a bolii. Acestea trebuie sa solicite un examen medical atent, urmat de teste de laborator in scopul de a exclude afectiuni grave ale sistemului digestiv superior - care pot include simptome... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale

Tulburarile gastrointestinale

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Tulburarile functionale Inainte de a aborda in mod special tulburarile gastrointestinale, trebuie sa se cunoasca cateva detalii legate de tulburarile functionale. Tulburarile functionale sunt cele intalnite atunci cand sistemul digestiv nu functioneaza corect, de exemplu. Acestea includ problemele care afecteaza cel mai des colonul si rectul si includ constipatia si sindromul de colon iritabil. Cauze Printre principalele cauze ale tulburarilor functionale se numera: - o dieta saraca in fibre - activitate fizica insuficienta - calatoriile sau alte modificari ale rutinei - consumul de lactate in cantitati mari - stresul - abtinerea atunci cand apare nevoia de a defeca - abtinerea atunci cand apare nevoia de a defeca, ca urmare a durerii provocate de hemoroizi - utilizarea excesiva a laxativelor care in timp duc la slabirea muschilor intestinului gros - administrarea de anumite medicamente (in special antidepresive, suplimente de fier, calmante, narcotice etc.) - prezenta... [continuare]

Detoxifiere naturala de primavara

Detoxifiere naturala de primavara

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O data cu sosirea primaverii, soseste si momentul pentru curatenia de primavara. In plus, ar fi timpul ca fiecare persoana sa acorde importanta inclusiv curateniei interioare, stimularii metabolismului, optimizarii digestiei si schimbarii modului de a se hrani, pentru a manca sanatos si a pierde in greutate in timp ce isi va pastra energia la cote ridicate. Curatare si detoxifiere In general, postul contribuie la imbunatatirea sanatatii, reduce inflamatia din organism si optimizeaza digestia. Majoritatea persoanelor nu tin sub control nivelul de zahar din sange si astfel, intervin senzatia de ameteala si foamea excesiva, care afecteaza capacitatea de a indeplini corespunzator activitatile zilnice. Intr-o prima etapa, detoxifierea naturala de primavara se va concentra asupra procesului de curatare al organismului, nu pe renuntarea la hrana sau prin post. In esenta, digestia este una dintre cele mai importante procese pentru sanatate si frumusete. Prin urmare,... [continuare]

28 de alimente supernutritive

28 de alimente supernutritive

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]

Extractul de beta-sitosterol

Extractul de beta-sitosterol

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beta-sitosterolul este unul din sterolii (fitosterolii) de origine vegetala. Au o structura asemanatoare colesterolului produs de organism. Fitosterolii se pot gasi in marea majoritate a plantelor si astfel in alimente precum: germenii de grau, uleiul de porumb, boabele de soia si alunele. Beta-sitosterolul este, de asemenea, disponibil si ca supliment nutritiv. La ce se foloseste beta-sitosterolul? Se presupune ca beta-sitosterolul reduce nivelul colesterolului plasmatic, reduce riscul cancerului de colon si atenueaza simptomele ce insotesc hiperplazia benigna a prostatei (HBP), precum si emisia de urina repetata in timpul noptii (nicturie). Nu se cunoaste mecanismul exact al actiunii beta-sitosterolului. Acesta ar putea avea legatura cu metabolismul colesterolului sau cu unele efecte antiinflamatorii. Exista cateva dovezi ca beta-sitosterolul reduce simptomele in cadrul HBP, totusi acestea nu sunt destul de convingatoare. Unele studii sustin faptul [continuare]

Alergia la proteinele din ou

Alergia la proteinele din ou

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale contin nutrienti esentiali organismului, dar cand o persoana sufera de alergie la acest aliment, corpul sau crede ca ouale sunt periculoase. Cand o persoana este alergica la oua, sistemul imun al acesteia reactioneaza la proteinele din ou. Cum se manifesta alergia la oua? De fiecare data cand un aliment ce contine ou ajunge in sistemul digestiv, organismul crede ca aceste proteine sunt invadatori periculosi. Sistemul imun raspunde prin crearea de anticorpi specifici impotriva acestui aliment, care sunt facuti special pentru a lupta cu “invadatorul”. Acesti anticorpi – numiti imunoglobuline E – declanseaza eliberarea de anumite substante in organism, una dintre ele fiind histamina. Deci, cand un copil cu alergie la ou ingereaza un aliment care contine oua, sistemul imun elibereaza o serie de substante pentru a proteja organismul. Eliberarea acestor substante poate afecta sistemul respirator, tractul gastrointestinal, pielea si sistemul... [continuare]

Intoxicatia cu fier

Intoxicatia cu fier

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia cu fier apare cel mai frecvent cand o persoana, adesea un copil, inghite foarte multe pilule ce contin fier sau este expus unor substante industriale. In cele mai multe cazuri, insa, este vorba de suplimente nutritionale. Acestea sunt conditionate sub forma unor pastile colorate, dulci, pe care copii le confunda cu bomboane sau dulciuri si ajung sa ingere accidental cantitati mari. Intoxicatia acuta apre cel mai frecvent la pacientii cu varsta sub 6 ani, care sunt putin complianti la investigatii si nu ofera informatii utile in tratament: astfel, ei nu spun ce au inghitit si cat, iar aceste date sunt esentiale in terapie. Fierul se gaseste in foarte multe preparate farmaceutice larg raspandite si disponibile fara prescriptie medicala: dropsuri, siropuri, capsule, tablete. Doza considerata a fi toxica depinde de greutatea copilului. De exemplu, un copil de 8 ani poate fi asimptomatic chiar daca ingera o cantitate suficient de mare incat sa determine... [continuare]

Malabsorbtia

Malabsorbtia

Actualizat la data de: 28 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - Boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]

Dieta pentru detoxifierea de primavara

Dieta pentru detoxifierea de primavara

Actualizat la data de: 01 Martie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Odata cu sosirea primaverii, este momentul ca organismul sa fie curatat si detoxifiat, sa se optimizeze digestia si sa se inceapa o dieta care sa permita pierderea in greutate dar si cresterea nivelului de energie. Articolul prezinta modalitatile de baza prin care organismul va fi curatat, detoxifiat si hidratat pentru a va putea bucura de primavara. Curatarea Prima parte din detoxifierea naturala de primavara se va concentra pe operatiunea de curatare. In esenta, digestia este unul dintre procesele importante pentru sanatate si frumusete, prin urmare, o curatire bazata pe consum de fibre si de alimente nutritive, va oferi organismului posibilitatea de a se purifica. Procesul va avea o durata de cinci zile, de luni pana vineri, deoarece, de obicei, weekendurile sunt perioade mai dificile pentru schimbari nutritionale. In general, ar putea fi suficient sa consumati alimente cu indice glicemic scazut dar bogate in fibre, pentru a oferi senzatia de satietate si... [continuare]

Fibroza chistica sau mucoviscidoza

Fibroza chistica sau mucoviscidoza

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibroza chistica este o boala in care secretiile mucoase ale organismului au consistenta crescuta, sunt uscate si aderente. Acest mucus asemanator lipiciului se intareste si determina simptomatologie, afectand multe organe, in special plamanii si pancreasul. Persoanele care au fibroza chistica pot avea probleme respiratorii si afectarea plamanilor. Pot avea probleme cu nutritia sau digestia, cresterea si dezvoltarea. Nu exista tratament curativ pentru fibroza chistica si boala se agraveaza in timp. Durata medie de viata pentru oamenii cu fibroza chistica a crescut constant in ultimii 40 de ani. In medie, persoanele cu fibroza chistica traiesc pana la 30 de ani desi tratamente noi fac posibila prelungirea vietii pana in jur de 40 de ani. Cauze Fibroza chistica apare cand un copil mosteneste cate o gena de la ambii parinti. Aceasta se numeste gena transmembranara a fibrozei chistice si codifica o proteina reglatoare transmembranara a fibrozei chistice (CFTR).... [continuare]

Polenul de albine - sanatos sau, mai degraba.....periculos ?

Polenul de albine - sanatos sau, mai degraba.....periculos ?

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Polenul de albine este considerat unul dintre cei mai sanatosi nutrienti pe care natura ii poate pune la dispozitie. Este utilizat de mii de ani ca supliment nutritional, medicament, revigorant, iar majoritatea nutritionistilor vorbesc de el ca de un adevarat miracol pentru mentinerea tineretii si vitalitatii, pentru stimularea organsimului sa lupte impotriva bolilor si pentru conferirea unei stari de bine general. Dar, este oare polenul indicat tuturor sau sunt si persoane care ar trebuie sa fie precaute cand vin in contact cu el? Dupa ani de cercetari, specialistii inca nu sunt decisi daca polenul are toate aceste efecte extraordinare care ii sunt atribuite. Cat este efect placebo si cat este meritul substantelor si nutrientilor din polen? Cateva din beneficiile si riscurile consumului polenului de albine sunt prezentate in continuare. Ce este polenul de albine ? Polenul este o substanta ce se gaseste in florile care au inflorit sau sunt... [continuare]

Esentialul despre gastrita

Esentialul despre gastrita

Actualizat la data de: 12 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastrita reprezinta inflamatia sau iritarea mucoasei gastrice (cea care captuseste suprafata interna a stomacului). Gastrita este o afectiune cu o patogenie foarte complexa si cu o serie de factori etiologici care pot face uneori ca diagnosticarea bolii in sine sa fie destul de complicata si anevoioasa. Prin gastrita se inteleg de fapt toate afectiunile inflamatorii ale stomacului: infectia cu Hellicobacter pylori, infectii gastrice virale si parazitare, lezarea epiteliala indusa de administrarea cronica sau in doze mari a unor medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), agresiunea prin refluxul biliar sau atrofia de mucoasa gastrica. Gastrita se poate manifesta brusc, in forma ei acuta, sau poate avea o evolutie trenanta, de-a lungul mai multor ani (cum este cazul gastritei cronice). Un exemplu clasic de gastrita acuta este reprezentata de cea indusa de ingestia de cantitati exagerate de alcool sau aspirina. Aspirina este capabila sa... [continuare]

L-arginina

L-arginina

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati L-arginina este un aminoacid care, de obicei, este disponibil in comert sub forma de supliment, dar poate fi obtinut si in mod natural, prin dieta. Alimentele care contin l-arginina includ proteinele de oringine animala si vegetala, cum ar fi produsele lactate, carnea (de pasare si peste, mai ales) si nucile. Necesara pentru productia proteinelor, l-arginina ajuta la eliminarea amoniacului din organism (deseu) si stimuleaza eliberarea de insulina. In plus, l-arginina este folosita pentru fabricarea de oxid nitric (un compus care relaxeaza vasele de sange). Desi unele studii sugereaza ca l-arginina ofera beneficii pentru sanatate, alte cercetari confirma ca aceasta poate avea efecte nocive asupra unor persoane. Arginina este un aminoacid, un element cheie in generarea oxidului nitric in organism. Se gaseste in oua, carne si lapte si este disponibila si sub forma de capsule. Este clasificata ca un aminoacid non-esential, dar se transforma in acid esential atunci... [continuare]

Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala

Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastroenterita este un termen medical destul de nespecific, folosit pentru descrierea unor afectiuni foarte variate ale tractului digestiv. Elementul definitor al bolii este inflamatia epiteliului gastrointestinal, cu aparitia consecutiva a diareei. Daca exista o afectare predilecta a mucoasei gastrice, termenul folosit este cel de “gastrita”, iar daca este afectata mai ales mucoasa intestinala, afectiunea se numeste “enterita”. Inflamatia generalizata poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind cele infectioase (bacteriene sau/si parazitare). Acestea sunt adesea prezente in apa sau alimente contaminate, si astfel vin in contact cu organismul. In unele cazuri, agresiunea asupra epiteliului poate fi reprezentata chiar de anumite alimente in sine, iritatia aparand, in general, pe un teren predispozant. Un exemplu sugestiv de gastroenterita alimentara este cea datorata intolerantei la lactoza. Foarte multi dintre pacientii cu episoade diareice,... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)