sparanghel
Generalitati Femeile au nevoi nutritionale specifice, pe alocuri diferite de cele ale barbatilor. Din acest motiv, anumite alimente sunt benefice sanatatii femeilor, avand un impact seminificativ in special dupa varsta de 30 de ani, cand organismul intra intr-un proces degenerativ lent. Planul nutritional adoptat de fiecare femeie in parte poate preveni sau chiar stagna unele simptome ale bolilor care afecteaza cu precadere sexul feminin, precum osteoporoza, manifestarile menopauzei, bolile cardiace, diabetul sau anumite tipuri de cancer. Alimentatia si sanatatea femeilor Alimentatia poate avea cu adevarat un rol esential in starea de sanatate a femeilor, influentand-o negativ sau pozitiv, in functie de alegerile facute. Astfel, anumite alimente bogate in antioxidanti si nutrienti esentiali sporesc longevitatea si previn instalarea diverselor afectiuni diagnosticate deseori in randul pacientilor de sex feminin. Asadar, alimentatia sanatoasa poate sa furnizeze unei femei... [continuare]
Generalitati Dieta Dukan este un plan alimentar dezvoltat de medicul francez Pierre Dukan in urma cu un deceniu, fiind gandit ca un tratament de reechilibrare ponderala pentru persoanele obeze. In timp, dieta Dukan a inceput sa fie adoptata de persoanele care isi doresc o pierdere rapida in greutate si nu vor sa urmeze o cura de slabire ce implica monitorizarea numarului de calorii sau cantarirea alimentelor inainte de consum. Dieta Dukan promite nu doar inlaturarea excesului ponderal, ci si sanse maxime de mentinere a greutatii corporale ideale pe termen lung. Principiile dietei Dukan Dieta Dukan este, in esenta, un plan nutritional hipocaloric, bazat pe consumul de proteine, care se imparte in 4 etape. Avantajele acestei diete sunt acelea ca alimentele permise pot fi consumate in orice cantitate, la orice ora a zilei, cata vreme meniul este constituit din proteine slabe. De altfel, proteinele se afla la baza tuturor celor 4 etape ale dietei Dukan, alaturi de taratele de... [continuare]
10 legume cu continut redus de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de legume cu continut redus de carbohidrati este foarte important pentru mentinerea nivelului de glicemie din sange in parametri normali, prevenirea acumularii greutatii in exces si urmarea unei diete sanatoase in cazul persoanelor care sufera de diabet. Legumele care nu furnizeaza cantitati mari de carbohidrati sunt bogate, in schimb, in vitamine, minerale si fibre. Un alt motiv pentru care ele sunt recomandate in dieta este acela ca nu contin multe calorii. Mai mult decat atat, numeroase legume cu continut redus de carbohidrati s-au dovedit utile in prevenirea mai multor tipuri de cancer sau boli cardiace, in cadrul demersurilor stiintifice de specialitate. Efectele carbohidratilor asupra organismului In ultimii ani, reputatia carbohidratilor a inceput sa oscileze intre extrema pozitiva si cea negativa, fiind asociati cu ingrasarea si eliminati de multe programe de slabit. Pe de alta parte, unele tipuri de carbohidrati au proprietati importante... [continuare]
6 moduri delicioase de a va bucura de fructele de padure proaspete
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fructele de padure proaspete sunt alimente recomandate in cadrul unei diete sanatoase, nu doar pentru continutul lor caloric inferior, ci si pentru efectele pozitive pe care au asupra organismului. La sfarsitul verii, fructele de padure sunt disponibile din abundenta pe piata si ar trebui sa fie consumate cat mai des, spun specialistii. Antioxidantii regasiti in afine, mure, zmeura sau coacaze protejeaza impotriva multor tipuri de cancer si ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Nu doar antioxidantii din belsug justifica un consum bogat de fructe de padure, ci si alti nutrienti vitali din compozitia lor naturala vitamina C, acid folic, fibre sau potasiu. Exista foarte multe moduri de a consuma fructele de padure, in salate, sucuri naturale, deserturi si chiar supe sau bauturi sofisticate. Alegerea si pastrarea fructelor de padure Inainte sa le consumati ca atare sau sa le includeti in preparate culinare sanatoase si gustoase, este important sa aveti in... [continuare]
14 alimente indispensabile unei diete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Discutiile despre alimentele cu adevarat benefice si indispensabile unei diete sanatoase sunt tot mai frecvent purtate de specialisti si prezentate publicului larg. Motivul este lesne de inteles, cata vreme rata obezitatii si a afectiunilor in care hrana de proasta calitate joaca rol central au crescut in mod alarmant si au inceput sa ameninte pana si viitorul generatiilor tinere. Copiii si adultii deopotriva sunt afectati de era alimentelor nocive, vandute in ambalaje frumos colorate in supermarket, care ascund o lista completa de E-uri periculoase sau controversate. Fast-food-ul si prajiturile de cofetarie sunt intotdeauna alegeri preferentiale in fata legumelor si a fructelor, intrucat sunt mai accesibile din toate punctele de vedere. Printre multele tentatii, oare mai stim care sunt alimentele indispensabile unei diete cu adevarat sanatoase Nutrientii necesari unei alimentatii echilibrate Paleta larga de optiuni in aria nutritiei face dificila... [continuare]
Cele mai bune surse alimentare de vitamina c
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitamina C este unul dintre cei mai siguri si eficienti nutrienti, avand un rol bine stabilit in numeroase functii ale organismului. Cand este preluata frecvent din surse alimentare, vitamina C inlesneste randamentul sistemului imunitar impotriva infectiilor, previne bolile cardiovasculare, complicatiile prenatale, bolile oculare sau problemele dermatologice. Chiar daca poate fi preluata din suplimente nutritive, vitamina C se absoarbe cel mai bine in organism cand provine din surse alimentare. Pentru asigurarea dozei zilnice necesare de vitamina C, se recomanda consumul de pana la 5 portii fructe si legume in fiecare zi. Beneficiile vitaminei C Beneficiile vitaminei C au fost descoperite cu sute de ani in urma, in timpul unei epidemii izbucnite in Europa. In prezent, alimentele bogate in vitamina C sunt considerate adjuvanti excelenti in tratarea numeroaselor afectiuni, de la raceala comuna, pana la depresie. Vitamina C intareste starea de sanatate,... [continuare]
Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta propice pierderii in greutate este considerata de multi echivalenta cu un regim alimentar restrictiv, in care sunt permise doar alimente fade, cu un continut foarte mic de calorii. In realitate, o cura de slabire echilibrata permite si consumul limitat de alimente care ingrasa, dar in cantitati mici si la orele potrivite. Practic, orice aliment hipercaloric poate sa fie o parte ajutatoare intr-un plan nutritional de eliminare a kilogramelor in plus, din mai multe motive. Savurat in portii limitate nu mai constituie o bomba calorica, induce starea de satietate persistenta si ofera un confort psihic al lipsei de restrictii. Alimente hipercalorice care pot ajuta la slabit Cu toate ca suna paradoxal, exista o serie intreaga de alimente cu o reputatie proasta in raport cu silueta, care au fost reintroduse de nutritionisti in planurile alimentare recomandate pacientilor cu exces de greutate corporala. Aceste alimente, chiar daca furnizeaza grasimi si un... [continuare]
12 idei de meniuri lacto-ovo vegetariene care nu depasesc 500 de calorii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Introducerea catorva preparate lacto-ovo vegetariene in dieta, cel putin ocazional, poate fi o strategie buna de a beneficia de numeroase beneficii pentru sanatate, de la pierderea in greutate, pana la reducerea nivelului de colesterol in sange. Alimentele de provenienta vegetala contin foarte putine grasimi saturate, furnizand in schimb cantitati importante de fibre, vitamine si minerale. Un alt avantaj al preparatelor lacto-ovo vegetariene este acela ca rareori depasesc 200 de calorii pentru o portie, insa au o valoare nutritionala superioara. Meniurile lacto-ovo vegetariene de mai jos contin preparate culinare preponderent cu alimente vegetale, care insumeaza un numar mic de calorii, in schimbul unei senzatii accentuate de satietate. Meniuri vegetariene sub 500 de calorii Multe persoane considera ca este mai dificil sa diversifici un meniu folosind in mare parte doar alimente vegetale, insa in realitate, variantele disponibile sunt numeroase si, in egala... [continuare]
Generalitati Toate organele si sistemele organismului lucreaza la unison, iar autoritatea care regleaza procesele celulare in corp este pH-ul. Cu toate ca nu i se acorda suficient de multa importanta, echilibrul pH-ului in organism este esential pentru mentinerea starii de sanatate, respectiv pentru cresterea longevitatii. Ce este pH-ul organismului Termenul pH este folosit ca o abreviere pentru hidrogenul potential. Astfel, pH-ul oricarei solutii este masurarea concentratiei de ioni de hidrogen. Cu cat valoarea pH-ului este mai ridicata, cu atat mai alcalin si bogat in oxigen este fluidul analizat. Pe de alta parte, cu cat este valoarea pH-ului mai mica, cu atat mai acid si privat de oxigen va fi fluidul in cauza. Valorile pH-ului variaza de la 0 la 14, indicele de 7.0 fiind considerat neutru. Toate valorile peste 7.0 indica un grad mai mare de alcalinizare, iar valorile sub 7.0 arata un nivel mai mare de aciditate. Organismul uman isi pastreaza pH-ul in jurul valorii... [continuare]
Generalitati Orice parinte isi doreste sa aiba un copil sanatos. Perioada copilariei este deosebit de frumoasa, dar parintele este nelinistit in aceasta perioada cu privire la afectiunile pe care le poate dobandi copilul sau. Prezenta unui copil in colectivitate atrage prin factorii favorizanti impliciti, raceli frecvente. Este binecunoscut un “scenariu” care da dureri de cap tuturor parintilor: copilul merge in colectivitate si se intoarce acasa cu nasul infundat, tuse, febra si dureri in gat; sta cateva zile acasa, dar, de indata ce revine in colectivitate, revin aceleasi simptome si se reia acelasi scenariu. De fapt, imunitatea copiilor este una dintre principalele preocupari ale parintilor inca de la nasterea acestora. Cauzele unei imunitati scazute a copiilor Trecerea de la o temperatura la alta si umiditatea favorizeaza infectiile respiratorii. De incidenta afectiunilor respiratorii nu este vinovata atat temperatura scazuta, cat faptul ca organismul petrece mult... [continuare]
Cum sa faceti sport in aer liber daca suferiti de o alergie sezoniera
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sezonul cald este perioada perfecta in care sa faceti sport in aer liber, insa daca suferiti de o alergie sezoniera, aceasta activitate poate fi insotita de complicatii neplacute. Simptomele alergiei de primavara, precum iritatiile ochilor, lacrimatul excesiv, congestia nazala sau tulburarile de respiratie, pot fi declansate de alergenii din mediul inconjurator, mai numerosi la instalarea anotimpului calduros. Vestea buna este ca puteti sa faceti miscare in natura, cu ajutorul catorva masuri de prevedere care va ajuta sa tineti sub control reactiile alergice. Miscarea in aer liber cu alergii de primavara Persoanele care sufera de o alergie de primavara pot face sport in aer liber, cu permisiunea medicului alergolog si cu ajutorul unui set de precautii importante, sustin expertii medicali. Exercitiile fizice in natura aduc numeroase beneficii pentru sanatate, suficient de importante pentru a nu considera alergiile sezoniere un impediment real in calea... [continuare]
Cum sa va imbunatatiti sanatatea inimii cu alimente proaspete de primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele proaspete de primavara, respectiv fructele si legumele de sezon, sunt o cale sigura prin care puteti sa va imbunatatiti sanatatea inimii. In afara de faptul ca sunt mai gustoase si mai ieftine la inceputul sezonului cald, aceste produse naturale furnizeaza vitamine, minerale si fibre necesare sanatatii. Fructele bogate in antocianina pot reduce riscul dezvoltarii afectiunilor cardiace, au descoperit cercetatorii. Asociatia Cardiaca Americana recomanda ca un adult sa consume minimum 115 grame de fructe si legume zilnic, pentru a-si mentine greutatea si presiunea arteriala in parametri optimi. Beneficiile fructelor si legumelor de sezon asupra sanatatii Oamenii de stiinta au derulat numeroase cercetari prin care au reusit sa demonstreze ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete merge mana in mana cu sanatatea cardiaca. Adaugand mai multe astfel de produse in alimentatie la inceputul primaverii, va protejati suplimentar inima si va reduceti... [continuare]
Condimente si ierburi aromatice pe care merita sa le incercati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe condimente si ierburi aromatice mai putin familiare celor care respecta retetele traditionale romanesti merita sa fie incercate, atat pentru aroma lor speciala, cat si pentru proprietatile benefice pentru organism pe care le detin. Acestea permit, totodata, inlocuirea cantitatilor mari de sare sau zahar din preparate, oferind un plus de gust, fara sa puna sanatatea in pericol. Gatiti cu condimente si ierburi aromatice noi, pentru o experienta noua in bucatarie si mai putine calorii in fiecare farfurie! Ierburi aromatice si condimente sanatoase Mancarea poate fi gustoasa si fara sare, ulei si zahar utilizate in cantitati generoase. Secretul sta in gustul special oferit de numeroase ierburi aromatice si condimente folosite de alte popoare in bucataria lor traditionala. Rozmarinul Rozmarinul este o iarba aromatica cu aroma proaspata, asemanatoare pinului, care condimenteaza excelent carnea de pui, miel, porc sau somon. Versatilitatea rozmarinului este... [continuare]
Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]
10 solutii istete pentru ameliorarea durerilor din timpul verii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timpul verii, ameliorarea durerilor poate fi o prioritate pentru persoanele care sufera de dureri cronice, accentuate de caldura excesiva, umiditate si expunerea la radiatiile ultraviolete. Un set de precautii menite sa previna disconfortul fizic ajuta la desfasurarea activitatilor placute din anotimpul cald in cele mai bune conditii! Accentuarea durerilor in sezonul cald Pe masura ce temperaturile cresc, se modifica si presiunea atmosferica si nivelul umiditatii din aer. Aceste schimbari pot trece neobservate in cazul multor persoane, cu exceptia celor care sufera de dureri cronice. Atunci cand presiunea barometrica scade, corpul poate reactiona prin cresterea nivelului fluidelor din organism, care ajung sa puna presiune pe nervi si oase. Astfel, se pot instala dureri accentuate, in special in regiunile sensibile. Umiditatea crescuta din atmosfera este asociata cu durerile de cap mai frecvente. Pacientii care sufera de osteoartrita sau artrita reumatoida... [continuare]
Generalitati Fibrele sunt elemente de baza in alimentatia omului, cu rol esential in buna functionare a sistemului digestiv. Organismul nu poate digera fibrele alimentare, de aceea ele sunt eliminate cu rapiditate prin intestinul gros. Acesti nutrienti pot fi preluati din fructe, legume si cereale, iar aportul lor insuficient conduce la cresterea in greutate, debutul afectiunilor cardiace sau chiar la instalarea cancerului. O cantitate optima de fibre in dieta contribuie si la un mai bun control al greutatii corporale, intrucat participa la mentinerea starii de satietate o perioada mai lunga de timp. Rolul fibrelor in organism Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglarii digestiei. Odata ce enzimele metabolizeaza nutrientii din hrana consumata, fibrele si toxinele se ataseaza de reziduurile alimentare si faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Respectarea necesarului zilnic de fibre este o conditie de baza pentru sustinerea functiei digestive.... [continuare]
cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intrarea la menopauza este cauzata de scaderea semnificativa a productiei de estrogen la nivelul ovarelor. In aceasta importanta perioada de tranzitie, regimul alimentar joaca un rol esential in transformarile fiziologice si mentale aduse de sfarsitul vietii reproductive. Nivelul de energie, randamentul memoriei, sanatatea oaselor, echilibrul hormonal sau functionarea inimii sufera schimbari importante odata cu intrarea la menopauza, care pot avea insa un impact minor in conditiile respectarii unei diete corecte. Reguli de baza in dieta recomandata la menopauza Introducerea alimentelor corecte in dieta in perioada premergatoare menopauzei poate preveni sau chiar reduce din simptomele suparatoare specifice, precum bufeurile sau uscarea pielii. Iar un regim alimentar atent organizat odata cu intrarea la menopauza protejeaza impotriva problemelor de sanatate asociate cu aceasta perioada a vietii (osteoporoza, cresterea nivelului de colesterol, bolile cardiovasculare... [continuare]
Generalitati Vitaminele sunt compusi organici necesari bunei desfasurari a functiilor organismului. Acestea trebuie sa fie preluate preponderent din alimente, deoarece corpul nu le poate produce in totalitate. Aportul insuficient de vitamine conduce la instalarea unor deficiente cauzatoare de boli. Studiati indelung de oamenii de stiinta, acesti nutrienti ascund informatii importante pentru mentinerea sanatatii pe termen lung. Clasificarea vitaminelor Vitaminele se clasifica in doua categorii principale: - Vitaminele solubile in grasimi. Sunt depozitate in tesuturile grase ale corpului, sunt mai usor de absorbit in organism (prin intermediul tractului intestinal cu ajutorul lipidelor) si raman in corp perioade lungi de timp (vitaminele A, D, E si K). - Vitaminele solubile in apa. Sunt depozitate in corp perioade scurte, fiind eliminate prin urina. Asadar, trebuie sa fie inlocuite mai des decat vitaminele solubile in grasimi (vitaminele C si complexul vitaminic B). In... [continuare]
5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Detoxificarea regulata a organismului nu este doar importanta, ci critica pentru sanatatea organismului. Eliminarea toxinelor in timpul iernii ar trebui sa constituie o prioritate pentru oricine, de vreme ce fructele si legumele nu mai sunt consumate in cantitati generoase, asa cum se intampla in sezonul cald. Cateva obiceiuri care contribuie la detoxificarea corpului sunt usor de adoptat iarna si asigura mentinerea unui echilibru fiziologic si mental pe tot parcursul anotimpului rece. Acumularea toxinelor in exces in sezonul rece In sezonul rece, zilele mult mai scurte predispun la instalarea depresiei sezoniere, pe fondul expunerii insuficiente la soare. Alimentatia axata pe un aport prioritar de grasimi si proteine creste riscul de ingrasare si acumulare excesiva a toxinelor in organism. Rinichii si glandele suprarenale au nevoie de o ingriire speciala in sezonul rece. Vezica urinara si rinichii lucreaza impreuna la procesul natural de detoxificare a... [continuare]
6 moduri sa va detoxifiati organismul si sa va intariti imunitatea in mod natural
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Detoxifierea organismului si intarirea imunitatii ar trebui sa fie doua prioritati de baza la inceput de an, dupa excesele culinare de sarbatori si in conditiile temperaturilor scazute de afara. Cea mai buna strategie in acest sens este sa va modificati stilul de viata, astfel incat sa eliminati natural toxinele acumulate excesiv in organism. Supraincarcarea de toxine este un fenomen imposibil de evitat. De aceea, specialistii recomanda cel putin patru cure de detoxifiere efectuate anual, care ajuta totodata si la imbunatatirea functionarii sistemului imunitar. Remedii naturiste de detoxifiere si crestere a imunitatii 1. Apa calda cu lamaie O metoda la indemana tuturor este consumul zilnic de apa calda cu suc de lamaie proaspat. Puteti sa va incepeti ziua cu aceasta bautura excelenta pentru detoxifiere si accelerare a arderilor metabolice. Continuati sa beti cate un pahar pe tot parcursul zilei, daca este posibil. In sezonul rece, adaugati un praf de piper rosu... [continuare]
Cum va poate schimba viata o dieta macrobiotica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta macrobiotica nu este doar o cura de slabire, ci o transformare in bine a propriei persoane prin alegeri alimentare sanatoase. Acest plan alimentar popularizat inca din anii '60 urmareste atingerea unui echilibru in viata, antrenand autocontrolul, consumul corect al hranei si disciplina. Persoanele care urmeaza dieta macrobiotica sunt incurajate sa respecte un program regulat de masa, sa mestece mancarea foarte bine, sa isi asculte corpul, sa fie activi si sa adopte o viziune optimista asupra vietii in general. Principiile dietei macrobiotice Cerealele integrale, legumele si leguminoasele sunt elementele principale ale dietei macrobiotice. In esenta, este incurajat consumul alimentelor de origine vegetala, cu un continut cat mai redus de grasime si un aport sporit de fibre. O astfel de alimentatie este benefica si in reducerea riscului de instalare a afectiunilor cardiace si a unor tipuri de cancer. Principiile de baza ale dietei sunt: - Urmarea unei... [continuare]
Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In zilele de vara, se asteapta instalarea caniculei in perioade diferite ale acestui anotimp. Cand canicula se apropie, se recomanda consumul de lichide, cu precadere apa, pentru a evita deshidratarea. In cazul alimentatiei, sunt cateva alimente recomandate pentru a fi consumate si altele care ar trebui evitate. Ce mancam in caz de canicula Pentru a elimina de tot riscul deshidratarii, optati pentru alimente bogate in apa, in special fructe si legume. Mizati mai ales pe rolul castravetilor si al frunzelor de salata care sunt legumele cele mai bogate in apa, dar, de asemenea, in randul legumelor recomandate pentru consum pe timp de canicula se numara rosiile si dovleceii. In ceea ce priveste fructele , cele mai bune de consumat sunt pepenele rosu, pepenele galben, piersica, capsunile si altele. Carnea de peste alb este o alegere buna pe timp de caldura puternica. Pentru a va racori, puteti alege un sorbet racoritor, care este mai putin caloric decat o inghetata... [continuare]
Generalitati Gazele, eructatiile sau balonarea sunt toate conditii normale umane. Gazele se produc in stomac si intestine, organismul dumneavoastra descompunand alimentele in energie. Gazele si ragaitul pot fi uneori jenante. Balonarea, care este un sentiment de plenitudine in abdomen va poate face sa va simtiti la fel de inconfortabil. Eructatiile sau ragaitul sunt voluntare sau involuntare si inseamna eliberarea unor zgomote de aer de la stomac sau esofag prin gura. In timpul mesei, eructatiile sunt prezente de pana la patru ori si este de obicei cauzata de inghitirea aerului. Alte cauze ale ragaitului includ obiceiurile nervoase sau alte afectiuni medicale, cum ar fi ulcerul sau o problema a vezicii biliare. In unele culturi, o persoana poate avea astfel de manifestari dupa ce mananca, aratand astfel aprecierea pentru masa. Cauzele cele mai frecvente de gaze si balonare a. Inghitirea aerului – inghitirea aerului in exces poate provoca si sughituri; b. Produsele... [continuare]
Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt vitaminele Vitaminele sunt substante indispensabile unei bune functionari a organismului. Ele intervin in concentratie scazuta in numeroasele procese vitale. In majoritatea cazurilor, organismul nostru este incapabil sa le sintetizeze. Ele sunt aduse prin alimentatie. Deficitul de vitamine Totusi, in ziua de astazi consumam alimente care contin din ce in ce mai putine vitamine. Lipsa acestor vitamine nu aduce dupa sine boala, insa genereaza disfunctii corporale. Atunci cand exista o carenta in vitamine, corpul nostru ne trimite anumite semnale de alerta. Semne si simptome Fisuri ale comisurilor labiale . Durerile la colturile gurii pot fi jenante si dureroase la actiunile cele mai banale: mancatul si bautul. Aceste fisuri traduc o carenta in fier, zinc si in vitaminele B3, B2 si B12. Remediu: consumati carne de pasare de curte, somon, ton, oua, stridii, scoici, rosii uscate, arahide si leguminoase ca lintea. Combinati aceste alimente cu legume ca broccoli, ardei... [continuare]
Cum iti dai seama ca ai lipsa de vitamine, fara sa mergi la medic
Autor: SfatulMedicului
Organismul nu poate sa functioneze corect fara un aport suficient de vitamine. Lipsa acestor nutrienti, numita in termeni medicali avitaminoza, poate fi cauzata fie de o alimentatie saraca in legume si fructe, principalii "furnizori" de vitamine, dar si de existenta unei afectiuni, in special a unor boli digestive. Deficientele de vitamine din organism se stabilesc doar in cabinetul unui medic, insa exista si cateva simptome usor de detectat, care iti dau de inteles ca ai nevoie de un aport crescut de vitamine. Furnicaturi la nivelul pielii, lipsa vitaminei B9 Daca apare senzatie de furnicaturi la nivelul pielii, dar simti si ca iti amortesc mainile si picioarele, este posibil sa ai o lipsa de vitaminele B6, B9 si B12. Lipsa acestor vitamine mai poate cauza stari de depresie, de anxietate, oboseala, dar si dereglari hormonale. Daca ai astfel de simptome, include in alimentatie oua, fructe de mare, legume cu frunze verzi, sparanghel. Daca acestea persista, [continuare]
Ai libidoul scazut? iata 10 alimente care cresc apetitul sexual
Autor: SfatulMedicului
Uneori, din cauza stresului sau a oboselii dorinta de a face dragoste este inlocuita cu dorinta de a avea parte de cateva ore in plus de somn. Daca ai insa grija ca la cina sa mananci alimente cu proprietati afrodisiace, poti sa iti cresti libidoul in mod natural. Iata 10 alimente care pot ajuta cuplurile sa reaprinda flacara pasiunii. Telina Un puternic afrodisiac este telina, care creste performantele sexuale ale barbatilor. De asemenea, potrivit unui studiu efectuat in SUA, barbatii care au obiceiul de a consuma des telina sunt irezistibili pentru femei, pentru ca au un nivel crescut de feromoni in organism. Telina stimuleaza organismul sa produca feromoni, hormonii atractiei sexuale. O poti consuma de trei-patru ori pe saptamana, mai ales in salate. Stridiile Fructele de mare, in special stridiile, au un continut ridicat de zinc, mineral care stimuleaza productia de testosteron, un hormon sexual masculin. Acelasi efect il are si crabul, tot datorita continutului de... [continuare]
Suferi din cauza inflamatiilor in organism? afla ce alimente trebuie sa eviti
Autor: SfatulMedicului
Inflamatiile cronice sunt dusmanii multor persoane, provocand dureri articulare, reprezentand si raspunsul pe care corpul nostru il da la unii factori agresivi, precum virusurile, bacteriile, dar si unele substante toxice. Unele medicamente cu rol antiinflamator, dar si schimbarea stilului de viata, prin renuntarea la vicii precum fumatul si alcoolul in exces, reducerea stresului au un rol important in reducerea inflamatiilor. Si alimentele pe care le consumam pot reduce simptomele, in timp ce altele le pot agrava. Iata care sunt mancarurile pe care trebuie sa le eviti, daca te confrunti cu inflamatii in organism: 1. Cartofii prajiti Iti poate fi greu sa te abtii de la cartofii prajiti, insa este o masura pe care ar fi bine sa o iei daca suferi de inflamatii in organism. Cercetatorii de la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, au descoperit ca persoanele afectate de inflamatii care nu si-au mai pus in farfurie cartofi prajiti au avut de castigat: in urma analizelor s-a... [continuare]
Ce sa mananci ca sa nu faci cancer: un nou plan alimentar
Autor: SfatulMedicului
In tara noastra, aproape 80.000 de persoane sunt diagnosticate an de an cu cancer, spun cele mai recente statistici. Unul dintre factorii care duc la aparitia acestei maladii de temut este alimentatia nesanatoasa. De aceea, este important sa invatam sa ne hranim corect sa avem trei mese regulate pe zi, care sa contina mancaruri sanatoase. Exista alimente care, datorita compusilor care intra in alcatuirea acestora, au rol de a preveni cancerul, dar si de a stopa inmultirea celulelor canceroase la persoanele care au deja boala. O combinatie potrivita de alimente poate ajuta la preventia bolii. Un nou plan alimentar conceput in America arata faptul ca o masa ideala este formata din legume (doua treimi) si proteine animale (o treime). Acest plan american este un instrument important in lupta impotriva cancerului, potrivit American Institute for Cancer Research. Iata despre ce este vorba: 1. Alege fructe si legume colorate, dar si verdeturi Fructele si legumele sunt bogate in... [continuare]
Rolul benefic al prebioticelor: afla in ce fructe si legume le gasesti
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt prebioticele? Prebioticele sunt fibre nedigerabile, care se gasesc in fructele si legumele crude, dar si in cerealele integrale. Ele absorb apa din intestin, asemenea unui burete, si imping resturile alimentare, usurand astfel tranzitul intestinal si prevenind constipatia. Prebioticele favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice organismului de la nivelul colonului. In plus, ele permit cresterea absorbtiei de minerale, precum calciu si magneziu, stimuleaza sistemul imunitar si te protejeaza impotriva cancerului de colon. Prebioticele ajuta digestia Prebioticele asigura un mediu optim pentru dezvoltarea si activitatea miliardelor de bacterii ce formeaza microflora intestinala normala a colonului si imbunatatesc starea de sanatate a organismului. Cand aportul de fibre este deficitar, apar probleme de tranzit intestinal precum balonari, exces de gaze sau constipatie ori boli precum infectiile intestinale. Prebioticele nu trebuie confundate cu probioticele. [continuare]
Buna ziua! Am scaune dese dimineata in special, nu diaree, dar nici normal, sunt tarisoare din ce vad eu. In primvara, cam prin martie, am inceput sa am diaree, si sa ies mult si des cu scaunul. Am consultat 3 doctori, intr-un final am scapat de diaree, mi-a zis ca am colon iritabil, am luat si antibiotic, si ciauri, produse naturiste etc. In vacanta m-am simtit si mai bine si mai rau, depinde de zi. Prin septembrie am mai fost la un doctor si mi-a gasit hemoroizi, m-am tratat de ei, crezand ca poate de la ei ies des cu scaunul. Acum am inceput iar scoala, ies de 4,5 ori dimineata cu scaunul, ma trezesc la 6 sa pot merge la scoala , dar degaba. Am facut si colonscopie, nu mi-a gasit nimic ... Va rog din suflet sa imi dati niste sfaturi, nu stiu ce sa mai fac, vreau sa ies si eu normal, 1/2 ori dimineata si sa fiu ok la scoala, nu pot sta pe scaun , am senzatie ca tot am nevoie la toaleta, ies de la 6:30 dimineata cu scaunul, pana pe la 9.. Cum mananc ceva, cum elimin... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter