soc caloric
Obezitatea juvenila. grasut si...frumos?
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie
Generalitati Daca in trecut aproape orice mama isi dorea ca micutul sau sa fie grasut si eventual cu gropite in obrajori, astazi suntem constienti mai mult ca oricand de importanta nociva a excedentului ponderal la copii, adevarata trambulina spre bolile civilizatiei. Da, grasutii de azi sunt precursorii siguri ai diabeticilor, dislipidemicilor sau hipertensivilor de maine. In cadrul programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, depistez, alaturi de colegii medici de familie, copii supraponderali cu un stil de viata ce include o alimentatie predominant rafinata de tipul fast-food, bogata in dulciuri concentrate, bauturi carbogazoase si in grasimi animale, cu un excedent caloric important. Acestea se asociaza in adolescenta, de obicei, cu consumul de alcool, cu fumatul activ sau pasiv, chiar si cu depresia ce conduce de multe ori la inactivitate, antrenand aparitia, in viitorul apropiat sau indepartat, a multor afectiuni de temut. Acesta este si motivul... [continuare]
Obezitatea – ghid medical
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1 Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]
Dieta pe timp de vara
Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie
Generalitati Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor in plus, pentru ca, in aceasta perioada, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflecta intr-un apetit mai scazut, pasul cel mai important catre silueta mult dorita. In plus, pe parcursul verii, este mult mai usor de urmat o dieta echilibrata si diversificata, datorita marii varietati alimentare specifice acestui sezon, mai ales in ceea ce priveste fructele si legumele. Se vor evita in acest mod dietele drastice, care solicita inutil organismul, iar rezultatele pentru silueta si sanatate le vei obtine bucurandu-te in acelasi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vara Recomandari: - Dieta trebuie... [continuare]
Generalitati Multi dintre noi au observat ca unele femei au o silueta de invidiat fara sa faca exercitii fizice sau sa tina cu strictete evidenta caloriilor. Pare nedrept si frustrant, dar aceste reprezentante ale sexului frumos au cateva secrete pe care oricine le poate fura. Se pare ca nu trebuie ca o persoana sa-si modifice dieta complet sau sa urmeze un program strict de activitate fizica pentru ca rezultatele rapide si impresionante sa apara. Studii recente au demonstrat ca doar cateva schimbari ale stilului de viata pot avea ca rezultat diminuarea numarului de kilograme pe termen lung. Secrete Ceai in fiecare zi Femeile care asimileaza un nivel ridicat de catechine - antioxidanti din ceai - au un ritm accelerat de ardere al grasimilor si reusesc sa isi mentina aceeasi greutate perioade indelungate de timp, comparativ cu cele care nu au acest obicei placut. Cel mai indicat in acest scop este ceaiul alb si cel verde (au cel mai mare continut de catechine). Activitate... [continuare]
Dieta pentru ridicarea nivelului de energie si imbunatatirii starii de spirit
Autor: SfatulMedicului
Energia si starea de spirit Alimentele pot stimula energia in trei moduri: prin furnizarea de calorii suficiente, prin furnizarea de stimulente (precum cafeina) si prin fortarea metabolismului sa arda mai multe calorii. In ce priveste starea de spirit, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizeaza zaharul in sange si care declanseaza hormoni care dau o stare de bine unei persoane, cum ar fi serotonina. Puteti creste nivelul de energie si starea de spirit? Da, este posibil. Desi este destul de devreme pentru a spune "un mar pe zi tine deoparte depresia", cercetatorii studiaza relatia dintre ceea ce mancam si cum ne simtim. Exista dovezi ca schimbarea dietei poate modifica metabolismul si chimia creierului, care afecteaza in cele din urma nivelul de energie si starea de spirit. Surse de energie Sursele de energie sanatoase pentru organism sunt acele alimente si substante care furnizeaza nutrienti esentiali si energie, contribuind la functionarea optima a corpului,... [continuare]
Ce este metabolismul? Rata metabolica este cantitatea de energie (caloriile) de care organismul are nevoie pentru a functiona in conditii optime. Metabolismul este un proces complex care se desfasoara la nivelul muschilor si organelor, vizeaza in mod direct viteza de actiune a intregului organism, iar rezultatul acestuia consta in ceea ce se numeste "arderea caloriilor". De ce este necesar ca metabolismul sa fie rapid? Cel mai important avantaj al unui metabolism rapid este mentinerea greutatii corporale chiar daca, cantitatea alimentelor consumate este mai mare. Metabolismul ridicat presupune un consum ridicat de energie! Ce factori influenteaza metabolismul? Rata metabolica este determinata de trei factori: 1. Cantitatea de energie utilizata de organism pentru desfasurarea proceselor vitale, cum ar fi respiratia. 2. Cantitatea de energie consumata (caloriile arse) in timpul activitatilor fizice. 3. Cantitatea de energie folosita in timpul procesului de digestie. In... [continuare]
Generalitati Alergia la temperaturile scazute sau la frig este caracterizata de roseata, mancarime, urticarie si inflamatie a pielii care a fost expusa la temperaturi joase. Persoanele care sufera de alergie la frig ar trebui sa evite atat temperaturile scazute cat si apa rece. De exemplu, inotul in apa rece, care este cea mai frecventa cauza a reactiilor severe declansate de apa rece, poate provoca lesin, soc termic si chiar deces. Daca o persoana considera ca ar putea suferi de alergie la frig ar trebui sa consulte medicul. Tratamentul poate include antihistaminice care se vor administra inainte de expunerea la frig. Diagnosticare Diagnosticul de alergie sau urticarie la frig se face printr-un test ce presupune plasarea unui cub de gheata pe antebrat. Obiectul rece este lasat pana la 10 minute. Daca testul va fi pozitiv, zona se va umfla in aproximativ 5 minute dupa indepartarea cubului de gheata. Timpul de expunere la un obiect rece va determina... [continuare]
Generalitati Sunt multe persoane care declara ca au o greutate corporala peste cea normala datorita unui metabolism mai lent. Ce inseamna acest lucru? Exista vreo posibilitate ca acest metabolism sa poata fi activat pentru a arde mai multe calorii? In timp ce este adevarat ca metabolismul are legatura cu greutatea corporala, aceasta afirmatie nu este tocmai ceea ce se asteapta cei mai multi. De fapt, contrar parerii comune, un metabolism mai incet este rareori cauza supraponderabilitatii. Desi metabolismul influenteaza nevoile energetice de baza ale organismului, aportul de alimente si lichide si activitatea fizica a persoanei sunt cele care determina greutatea corporala. Metabolismul: transformarea alimentelor in energie Metabolismul este procesul prin care organismul transforma alimentele si lichidele ingerate in energie. In timpul acestui proces biochimic complex, caloriile din alimente sunt combinate cu oxigen pentru a elibera energia de care organismul... [continuare]
Intepatura de viespi/albine la copii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intepaturile de viespi sau albine sunt neplacute pentru ca provoaca durere si disconfort. Pericolele intepaturilor acestor insecte apar atunci cand copilul este alergic la insecte si face soc anafilatic sau cand veninul lasat de ele cauzeaza infectii. Exista reguli de prim ajutor si metode de prevenire! Pericolele intepaturilor pentru sanatate Desi aceste accidente nedorite nu sunt in general periculoase pentru sanatatea copiilor, exista cazuri in care acestia pot manifesta o reac [continuare]
15 alimente care stimuleaza sistemul imunitar
Autor: SfatulMedicului
Socul Acesta este un vechi remediu popular din care se extrag substante care diminueaza actiunea virusurilor care cauzeaza gripa. Studiile au demonstrat actiunea adjuvanta a socului in tratamentul gripei. Fructul de soc este bogat in antioxidanti si are capacitatea de a lupta impotriva inflamatiilor. Ciupercile Nu considera ciupercile alimente care au continut nutritiv scazut. Acestea contin seleniu si antioxidanti. Nivelurile scazute de seleniu sunt strans legate de riscul de aparitie al gusei. Contin, de asemenea, vitamina B, riboflavina si niacina. Studiile pe animale au aratat ca ciupercile ar avea efecte antivirale, antibacteriene si antitumorale. Fructele de acai Considerate super-aliment, alaturi de afine, fructele de acai le puteti recunoaste dupa culoarea neagra. Acestea sunt bogate in antioxidanti numiti antocianina. Acesti antioxidanti pot ajuta corpul in lupta impotriva imbatranirii si a bolilor. Fructele de acai pot fi consumate sub forma... [continuare]
10 reguli de urmat pentru a gati sanatos
Autor: SfatulMedicului
Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]
Mersul Mersul poate sa constituie exercitiul perfect pentru mentinerea unei conditii fizice bune. Este ideal deoarece nu solicita articulatiile (afectate in special in cazul persoanelor obeze) si totusi permite arderea unui numar mare de calorii (100 de calorii la fiecare kilometru). Mersul este la indemana oricarei persoane si poate fi efectuat oriunde si oricand; cu toate acestea este indicat sa se realizeze in aer curat. Nu necesita consumul unui efort fizic prea mare si, de asemenea, nici o conditie fizica exceptionala, insa este indicata folosirea unei incaltaminte comode (care sa nu solicite inutil piciorul). Cu toate ca este considerat de marea majoritate un exercitiu fizic usor, nesatisfacator, mersul angreneaza majoritatea grupelor musculare si nu solicita excesiv functia cardiovasculara s [continuare]
Cum sa mananci inainte si dupa sala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Modul in care te hranesti este extrem de important pentru nivelul de energie al corpului tau inainte si dupa ce faci sport, dar si pentru capacitatea lui de a arde calorii. Atunci cand nu faci sport de performanta nu ai nevoie de cantitati impresionante de proteine pentru cresterea masei musculare. Daca vrei sa te mentii in forma si sa arzi cat mai multe calorii atunci cand faci sport, va trebui sa urmezi cateva reguli simple. Ce sa mananci inainte [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
Generalitati Supa poate fi ultimul lucru pe care o persoana ar dori sa-l consume intr-o zi torida de vara. Totusi, gratie unor retete delicioase si cu un numar redus de calorii acest mod de a privi lucrurile poate fi schimbat. Important este ca toate cele cinci supe ale caror retete vor fi prezentate mai jos pot fi refrigerate: ca atare ar putea deveni oricand un mod perfect de a racori o persoana atunci cand mercurul termometrelor se ridica. De asemenea, acestea contin produse proaspete de sezon si necesita putin efort pentru gatit. Iar cea mai buna parte este ca fiecare castron de supa este bogat in substante nutritive, fara sa ingrase (sunt mai putin de 240 calorii per portie, astfel incat acestea vor ajuta pe oricine sa isi mentina greutatea). Supa miso cu legume si tofu Tofu este o sursa bogata de calciu, care ar putea ajuta organismul in lupta cu grasimea (mai ales in cazul celei depozitate in jurul burtii). Pentru 4 portii 2 1/2 linguri de miso rosu... [continuare]
Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]
Ce presupune factorul cancerigen Auzim frecvent ca un produs chimic, exploziile solare, razele x sau undele electromagnetice sunt cancerigene. Sau ca tutunul, ereditatea, o cicatrice sau un soc asupra unui organ pot sta la originea unui proces de cancerizare. Care dintre aceste temeri fac parte din acel "se spune" si care sunt bine fundamentate, care dintre ele vin din anumite credinte populare? Acest articol incearca sa raspunda la cateva intrebari pe care vi le puteti pune, in functie de ultimele studii efectuate si de observatiile care decurg din ele. Cancerul este contagios? NU Absenta contagiunii la o boala de cancer este o certitudine absoluta. Cancerul rezulta din "mutatii" ale anumitor gene generate de una sau mai multe cauze, si nu se poate transmite in nici un caz de la o persoana la alta. Cancerul este ereditar? In general, nu 95% din formele de cancer nu sunt ereditare; intre 5 si 8% sunt de origine familiala, printre care unele forme de: -... [continuare]
Generalitati Ruptura de menisc este o leziune a meniscului articulatiei genunchiului frecvent intalnita. Fiecare genunchi are doua meniscuri in forma literei C: un menisc lateral in portiunea externa a genunchiului si un menisc medial in portiunea interna a genunchiului. Acest tesut elastic actioneaza ca absorbant al socului dintre formatiunile osoase superioare si inferioare ale membrelor inferioare si stabilizeaza articulatia, distribuind greutatea in mod egal asupra genunchiului. O leziune a meniscului poate interfera cu modul de actiune al articulatiei genunchiului. Cauze Ruptura de menisc este cauzata de obicei de o miscare de torsiune, deseori cu piciorul asezat pe toata talpa si cu genunchiul flectat partial (de exemplu, la ridicarea de greutati sau la tenis). Alte leziuni ale genunchiului, cum ar fi ruptura de ligament, se pot intampla concomitent cu ruptura de menisc. Cu varsta, meniscul se uzeaza si poate fi lezat mai usor. Ruptura de menisc este rara la copiii... [continuare]
Dulciuri, minerale, vitamine, bere, vin, siropuri si pastile pentru stimularea poftei de mancare. Acestea sunt principalele ingrediente ale unui regim de ingrasare, recomandat persoanelor sanatoase, dar slabe din nastere. "Cei care se decid sa tina o dieta de acest tip trebuie sa adauge treptat in regimul lor alimentar un surplus de calorii", explica dr. Dan Cheta, nutritionist la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu" din Bucuresti. Aceste calorii, spune medicul, trebuie luate in mod echilibrat, respectiv din toate grupele de alimente, deoarece schimbarile bruste pot provoca dezechilibre metabolice. "Este important sa existe o diversitate a meniurilor care sa asigure si lipide, si glucide, si proteine", spune dr. Cheta. Nutritionistii spun ca unu [continuare]
Generalitati Alergia se defineste ca fiind raspunsul imun exagerat al organismului la contactul cu substante straine numite antigene. Acestea pot fi alergene inhalatorii (polen, mucegai, epitelii caine, pisica etc.), alergene alimentare, medicamente, venin de insecte. In functie de alergenul declansator si de modalitatea de contact, bolile alergice pot imbraca diferite forme: dermatita atopica, astm bronsic, urticarie, rinoconjunctivita persistenta sau sezoniera, soc anafilactic. Debutul bolilor alergice isi are originea in primii ani de viata, dominand copilaria si perioada de adult tanar. La pacientul in varsta, sensibilizarea alergica si dezvoltarea unei boli alergice manifeste sunt mult mai rare. Astmul bronsic Astmul bronsic este o afectiune inflamatorie cronica a cailor respiratorii, ce se caracterizeaza prin obstructie si hiperreactivitate bronsica in urma contactului cu stimuli specifici (alergene) sau nespecifici (iritanti). Aceasta afectiune poate debuta la orice... [continuare]
7 motive pentru care puteti sa consumati mai multe oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cui nu-i plac ouale? Omleta, oua ochiuri, fierte moi sau tari, ouale sunt placute si gustoase. Mai mult, pentru ca au putine calorii si importante calitati nutritive, acestea ar trebui sa faca parte din dieta oricarei persoane care vrea sa slabeasca intr-un mod sanatos. Cu doar 15 calorii, proteinele albusului de ou fiert tare contribuie la mentinerea numarului dorit de kilograme sau chiar la scaderea acestora. Fapte Iata cateva adevaruri pentru a va convinge ca oul este un produs alimentar important, indiferent ca il alegeti pentru a face parte din dieta dvs. sau din planul pentru slabit. 1. Oul reprezinta o sursa importanta de substante nutritive necesare, in mod special, pentru o functionare optima a creierului. Cu doar 80 de calorii si un continut ridicat de proteine, oul poate fi consumat fara a pune probleme siluetei, chiar si prajit in putin unt. 2. Ouale contin vitamine si diferiti nutrienti. Pe langa proteinele pe care le furnizeaza (cele care ofera... [continuare]
Generalitati Exercitiul fizic este metoda cea mai eficienta in combaterea obezitatii. Persoanele supraponderale trebuie sa faca sport in mod regulat; cheia succesului in combaterea kilogramelor in exces sunt exercitiile fizice regulate si sustinute (cu o anumita intensitate). Exercitiile fizice trebuie sa consume cat mai multe calorii posibil (mai multe decat caloriile aduse prin aportul alimentar). Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand se efectueaza un numar de 5 sedinte de aerobic pe saptamana cu o durata de 20-60 de minute fiecare. Intensitatea efortului fizic [continuare]
Generalitati Alimentele contin energie sub forma caloriilor. Cresterea in greutate apare cand numarul de calorii consumate este mai mare decat al celor arse, in urma exercitiilor fizice. Totusi, exista alimente care contin calorii negative, ceea ce inseamna ca acestea contin mai putine calorii decat cele consumate de organism pentru a le digera. Cand produsele alimentare care au calorii negative sunt asociate cu alimente grase, acestea pot arde o parte din excesul de grasime, iar acest lucru ii ajuta pe oameni sa previna cresterea in greutate. In acest mod functioneaza mai ales unele fructe si legume. Alimente care ajuta la slabit - Marul - Un mar pe zi impiedica acumularea de kilograme in plus. Merele contin cantitati mari de vitamina C care dilueaza grasimea, fiind mai us [continuare]
Generalitati Aceasta dieta se bazeaza pe faptul ca oamenilor le place sa manance. Daca ar trebui sa aleaga intre a manca mai mult sau mai putin, ei vor prefera sa manance mai mult. Spre deosebire de alte diete care au la baza deprivarea alimentara, dieta aceasta nu incearca sa limiteze tendintele naturale ale oamenilor. Autorul dietei, nutritionista Babara Rolls, afirma ca limitarea severa a ingestiei de alimente nu da rezultate pe termen lung. Cei care isi limiteaza sever alimentatia vor fi tot timpul infometati, nemultumiti si se vor intoarce la vechile obiceiuri alimentare. Abordarea lui Rolls consta in consumul unor alimente care sa permita aparitia senzatiei de satietate, dar care determina in acelasi timp pierderea in greutate. Cheia dietei consta in atingerea senzatiei de satietate si asentimentului de plenitudine. Rolls afirma ca oamenii se satura in functie de cantitatea de alimente consumate, nu datorita numarului de calorii consumate sau datorita procentului de... [continuare]
Generalitati Vara este cu adevarat cel mai frumos anotimp cand aveti o silueta de invidiat, cu toate ca va rasfatati culinar iar numarul de calorii consumate nu este tocmai mic. Pentru ca problema kilogramelor in plus sa nu va afecteze va prezentam o lista a alimentelor de sezon care pot conduce la o crestere considerabila in greutate, impreuna cu alternativele sanatoase, dar la fel de delicioase ale acestora. Cafea cu gheata O cafea rece poate fi modul perfect de a va racori intr-o dimineata de vara. Insa, stiati ca aceasta bautura poate contine un numar de calorii asemanator cu cel al unei mese de pranz? De exemplu, o cafea mare de la fast-food sau de la cafenea contine pana la 860 de calorii, adica jumatate din numarul de calorii pe care le puteti consuma pe parcursul unei zile. Solutia: cafea simpla cu gheata. Chiar daca adaugati putin zahar sau frisca nu va contine un numar mare de calorii! Hot -dog Hot-dog-ul si carnatii sunt preparati din carne prelucrata, care... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter