Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

rolul potasiului in organism

Hiperpotasemia netratata afecteaza sever sanatatea cardio-vasculara

Hiperpotasemia netratata afecteaza sever sanatatea cardio-vasculara

Actualizat la data de: 22 Iulie 2022

Autor: SfatulMedicului

Ce este hiperpotasemia Hiperpotasemia reprezinta nivelul crescut de potasiu in sange. Potasiul este un microelement, un electrolit, ce se gaseste in mod normal in organism si este esential pentru o stare generala de sanatate buna. Rolul esential al potasiului in sange este rolul nervos si rolul in functia musculara. Intrucat potasiul se numeste, in literatura, si kaliu, hiperpotasemia poate fi numita si hiperkalemie. Atunci cand sunt depasite valorile normale ale potasiului in sange, pacientul dezvolta hiperpotasemie. Hiperpotasemia este o tulburare hidro-electrolitica. Desi pacientii afla de obicei destul de tarziu acest diagnostic, hiperpotasemia semnificativa implica riscuri mari pentru sanatate si poate duce la afectiuni acute, urgente, precum infarctul miocardic. Valori normale Valorile normale ale potasiului in sangele adultui sunt cuprinse in intervalul 3.5 mm/l – 5.5 mmol/l. Orice valoare peste aceea de 5.5 reprezinta instalarea hiperpotasemiei, iar valorile peste 6.5... [continuare]

Acidoza tubulara renala

Acidoza tubulara renala

Actualizat la data de: 07 Februarie 2023

Autor: SfatulMedicului

Ce este acidoza tubulara Acidoza tubulara renala este o afectiune a rinichilor, in care rinichii nu elimina acizii din sange in mod eficient. Astfel, nivelul de acizi din sange creste, fenomen numit acidoza. O anumita cantitate de acizi in sange este normala, insa acidoza poate tulbura multiple functii ale organismului. Tipuri de acidoza tubulara renala Exista trei tipuri principale de ATR (acidoza tubulara renala). Acestea sunt: • Tipul 1 sau ATR distala, ce are ca si cauza o problema la nivelul distal al tubilor renali • Tipul 2 sau ATR prokimala , ce are ca si cauza o problema la nivelul proximal al tubilor renali • Tipul 4 sau ATR hiperpotasemica , este asociata cu o tulburare de eliminare renala a potasiului Exista in literatura si tipul 3 de acidoza , insa este rar utilizata in practica medicala, deoarece este doar o combinatie intre tipul 1 si tipul 2. Acidoza tubulara renala este o patologie rara, fiind deseori diagnosticata gresit si se intalneste atat la... [continuare]

Patologiile glandelor suprarenale

Patologiile glandelor suprarenale

Actualizat la data de: 07 Februarie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt glandele suprarenale Exista multe patologii ce pot induce disfunctii ale glandelor suprarenale, numite si glande adrenale. Glandele suprarenale sau adrenale sunt mici si de forma triunghiulara, fiind localizate deasupra fiecarui rinichi. Rolul lor principal este in secretia unor hormoni specifici ce mentin metabolismul, presiunea arteriala, sistemul imun si raspunsul la stres in limite normale si in echilibru. Atunci cand sunt secretati prea multi sau prea putini din acesti hormoni se instaleaza afectiuni ale glandelor suprarenale. Cortizolul, adrenalina si aldosteronul sunt cei mai cunoscuti hormoni secretati la acest nivel. Tipuri de patologii Dintre multiplele tipuri de patologii asociate cu disfunctii suprarenale, cele mai comune sunt bolile endocrine. Acestea includ: • Boala Addison, numita si insuficienta adrenala. In aceasta patologie endocrina nu este secretat suficient cortizol si/sau aldosteron • Insuficienta adrenala secundara. Spre deosebire de... [continuare]

Complicatiile ce pot aparea dupa dializa

Complicatiile ce pot aparea dupa dializa

Actualizat la data de: 16 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este hemodializa? Hemodializa sau dializa reprezinta o forma de tratament folosita in randul pacientilor cu disfunctie renala semnificativa, deseori cu insuficienta renala cronica instalata. Rinichii, atunci cand nu mai functioneaza, nu isi pot indeplini rolul de filtrare si eliminare a resturilor celulare si a compusilor ce nu folosesc organismului. Cum se realizeaza? Hemodializa foloseste un aparat special, un "rinichi artificial" pentru a filtra resturile, sarurile, lichidul din sangele pacientului. Pentru ca hemodializa sa poata fi realizata se formeaza un acces venos si arterial artificial, prin creearea anterioara a unei fistule. Multe dintre complicatii sunt legate tocmai de aceasta fistula, o legatura artificiala intre o vena si o artera. Complicatii ale hemodializei Complicatiile hemodializei nu pot fi intotdeauna prevenite, insa medicul nefrolog care se ocupa de cazul fiecarui pacient urmareste constant procesul, starea pacientului si eficienta... [continuare]

Adevarul despre sare si sodiu

Adevarul despre sare si sodiu

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Avertismentele publice emise de specialisti cu privire la consumul exagerat de sare a condus la o perceptie negativa fata de acest aliment, desi organismul are nevoie de sodiu pentru a functiona in mod corect. Sodiul este un mineral si un electrolit important pentru numeroase functii ale corpului, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor in interiorul celulelor. In plus, sodiul este implicat si in functionarea optima a impulsurilor nervoase si musculare. Cantitati mici de sodiu sunt prezente in majoritatea alimentelor, insa el provine in cea mai mare cantitate din sare. Diferenta dintre sare si sodiu Sarea este un compus ionic format prin reactia dintre un acid si o baza, insa de cele mai multe ori se refera la termenul utilizat pentru a desemna sarea de masa, clorura de sodiu (40% sodiu si 60% clor) folosita pentru asezonarea preparatelor culinare in toate bucatariile lumii. Asadar, sarea contine sodiu, insa aceste chimicale nu se confunda. Sodiul este un... [continuare]

Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Strugurii se numara printre fructele cu cele mai importante beneficii pentru organism, tratand constipatia, indigestia, oboseala cronica, afectiunile renale sau degenerarea maculara si prevenind cataracta. Strugurii contin si antioxidanti puternici, care amana imbatranirea celulelor si protejeaza impotriva mai multor tipuri de cancer. Numeroase retete sanatoase contin struguri, datorita aromei lor speciale. Informatii nutritionale Aceste fructe asociate cu sosirea toamnei sunt surse foarte bune de vitaminele A, C, B6 si acid folic, alaturi de minerale esentiale precum calciul, potasiul, fierul, magneziul, fosforul si seleniul. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de struguri sunt urmatoarele Calorii 69 kcal; Carbohidrati 18 g; Proteine 0,7 g; Grasimi totale 0,2 g; Fibre alimentare 1 g; Acid folic 2 mcg; Niacina 0,2 mg; Acid Pantotenic 0,05 mg; Piridoxina 0,1 mg; Riboflavina 0,1 mg; Tiamina 0,1 mg; Vitamina A 66 UI; Vitamina C 11 mg; Vitamina... [continuare]

Abc-ul vitaminelor

Abc-ul vitaminelor

Actualizat la data de: 03 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitaminele sunt compusi organici necesari bunei desfasurari a functiilor organismului. Acestea trebuie sa fie preluate preponderent din alimente, deoarece corpul nu le poate produce in totalitate. Aportul insuficient de vitamine conduce la instalarea unor deficiente cauzatoare de boli. Studiati indelung de oamenii de stiinta, acesti nutrienti ascund informatii importante pentru mentinerea sanatatii pe termen lung. Clasificarea vitaminelor Vitaminele se clasifica in doua categorii principale: - Vitaminele solubile in grasimi. Sunt depozitate in tesuturile grase ale corpului, sunt mai usor de absorbit in organism (prin intermediul tractului intestinal cu ajutorul lipidelor) si raman in corp perioade lungi de timp (vitaminele A, D, E si K). - Vitaminele solubile in apa. Sunt depozitate in corp perioade scurte, fiind eliminate prin urina. Asadar, trebuie sa fie inlocuite mai des decat vitaminele solubile in grasimi (vitaminele C si complexul vitaminic B). In... [continuare]

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt vitaminele Vitaminele sunt substante indispensabile unei bune functionari a organismului. Ele intervin in concentratie scazuta in numeroasele procese vitale. In majoritatea cazurilor, organismul nostru este incapabil sa le sintetizeze. Ele sunt aduse prin alimentatie. Deficitul de vitamine Totusi, in ziua de astazi consumam alimente care contin din ce in ce mai putine vitamine. Lipsa acestor vitamine nu aduce dupa sine boala, insa genereaza disfunctii corporale. Atunci cand exista o carenta in vitamine, corpul nostru ne trimite anumite semnale de alerta. Semne si simptome Fisuri ale comisurilor labiale . Durerile la colturile gurii pot fi jenante si dureroase la actiunile cele mai banale: mancatul si bautul. Aceste fisuri traduc o carenta in fier, zinc si in vitaminele B3, B2 si B12. Remediu: consumati carne de pasare de curte, somon, ton, oua, stridii, scoici, rosii uscate, arahide si leguminoase ca lintea. Combinati aceste alimente cu legume ca broccoli, ardei... [continuare]

Beneficiile telinei pentru sanatate

Beneficiile telinei pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Ianuarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Telina se numara printre cele mai sanatoase legume, aducand nenumarate beneficii asupra sanatatii. Este bogata in vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Telina este o leguma cu o traditie veche in ceea ce priveste tratamentele medicinale. Se spune chiar ca frunzele de telina s-au numarat printre ramasitele gasite in mormantul faraonului Tutankhamon, care a murit in 1323 i.Hr. Oamenii consumau telina datorita proprietatilor de detoxifiere ale organismului, dar si pentru ca aceasta actiona ca un tonic, datorita bogatiei de minerale si vitamine. In Antichitate se foloseau leacuri pe baza de seminte de telina pentru ameliorarea durerii. Beneficiile telinei In prezent, in scop medicinal sunt folosite atat radacina, cat si frunzele si semintele. Poate fi utilizata sub forma de infuzie, suc, decoct, dar si sirop. Compozitie In 100 de grame de telina se gaseste 37% vitamina K, 9% acid folic si vitamina A, 8% potasiu, 5% vitamina C, dar i... [continuare]

8 beneficii uimitoare ale bananelor. iata de ce trebuie sa le introduci in dieta ta

8 beneficii uimitoare ale bananelor. iata de ce trebuie sa le introduci in dieta ta

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile bananelor Bananele se numara printre fructele preferate ale multora dintre noi, fiind ideale pentru micul dejun, cat si pentru gustarile din timpul zilei. Cei care aleg sa le consume frecvent aduc organismului un aport de vitamine si minerale esentiale. O banana de marime medie contine 400 mg potasiu, mineral care ajuta la buna functionare a sistemului nervos. De asemenea, in banane se mai gaseste vitamina C, aproximativ 15% din necesarul de care are nevoie un adult, vitamina B6 (35% din necesarul zilnic), dar si magneziu, calciu, fibre si vitaminele A si E. Nu contin colesterol si nici grasimi, fiind foarte usor de digerat de organism. Un ten stralucitor Bananele pot fi folosite si ca ingredient pentru masti cosmetice preparate in casa. Poti prepara o masca din jumatate de banana cu un albus, pe care o lasi sa actioneze 15 minute. Pielea devine mai stralucitoare, capatand un aspect sanatos. Acest lucru se datoreaza vitaminelor A si E. [continuare]

Beneficiile consumului de capsuni

Beneficiile consumului de capsuni

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capsunile sunt foarte gustoase si au putine calorii. Astfel, cura de capsuni are rolul de a ne mentine sanatosi si, mai mult decat atat, consumul acestora nu ingrasa. Aproximativ 150 de grame de capsuni contin doar 50 de calorii. Pretioasele proprietati ale capsunilor Bogate in vitamine . Acestea au o multime de vitamine precum C, E, B1, B2, B6, K, PP, contin si acid folic, fier, calciu, magneziu si fibre, care ajuta in procesul de digestie. Mai mult, problemele legate de constipatie pot fi inlaturate printr-un consum de capsuni. Contribuie la arderea grasimilor. Capsunile contin o substanta numita antocianina, responsabila de stimularea arderii depunerilor de grasime. In plus, au foarte putine calorii, asa ca nu contribuie la acumularea de kilograme. Imbunatatesc sanatatea ochilor. Antioxidantii din capsuni pot ajuta la prevenirea cataractei, o afectiune care, in stadii evoluate, poate cauza orbire. De asemenea, fiind bogate in vitamina C, acestea au rolul... [continuare]

Broccoli, proprietati binefacatoare

Broccoli, proprietati binefacatoare

Actualizat la data de: 27 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Broccoli este o leguma foarte buna pentru sanatate, avand o multitudine de beneficii. Broccoli scade colesterolul, imbunatateste vederea, lupta impotriva cancerului, detoxifica organismul. Prezinta numeroase proprietati, fiind o leguma extrem de bogata in substante nutritive, minerale si vitamine, precum: vitamina A, vitamine B, vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu, seleniu, mangan si fosfor. Mai mult, aceasta leguma contine si anumiti compusi cu rol antioxidant puternic, precum flavonoizi si glucozinolati. Principalele beneficii • Broccoli protejeaza vederea . Broccoli contine zeaxantina, vitamina A, complexul B, C, E betacaroten si fosfor, substante utile pentru sanatatea oculara. Aceste substante au rol de protectie impotriva degenerarii maculare si a daunelor produse la nivel ocular de radiatiile ultraviolete. Mai mult, aceasta leguma are un rol important in prevenirea cataractei. • Detoxifica organismul . Broccoli purifica sangele si previne... [continuare]

De ce este recomandat sa consumati capsuni

De ce este recomandat sa consumati capsuni

Actualizat la data de: 31 Mai 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capsunile sunt si foarte bune la gust, dar si extrem de sanatoase pentru organism. Ele contin o mare cantitate de vitamine C, E, B1, B2, B6, K, PP, antioxidanti - fenoli-antocianine si elagitanine - dar si acid folic, extrem de util in cazul femeilor insarcinate. De asemenea, capsunile sunt bogate in calciu, potasiu, magneziu, fier si fibre, acestea ajutand la buna functionare a digestiei. Silueta in forma de inima a capsunii este primul indiciu care arata ca acest fruct este bun pentru sanatate. Capsunile protejeaza inima, cresc colesterolul HDL (bun), scad tensiunea arteriala, si au un rol important in protejarea impotriva cancerului, au o mare capacitate antioxidanta. In plus, o portie de capsuni ofera mai multa vitamina C decat o portocala. Principalele beneficii ale consumului de capsuni • Imbunatatesc functia cognitiva . Pierderea memoriei si controlul activitatii musculare, care se datoreaza imbatranirii naturale, sunt anticipate in mod obisnuit la... [continuare]

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]

Cele mai bune surse alimentare de potasiu

Cele mai bune surse alimentare de potasiu

Actualizat la data de: 30 Iulie 2019

Autor: SfatulMedicului

Alimente bogate in potasiu Potasiul este un nutrient important pentru multe procese ale organismului. Bananele sunt o sursa bine cunoscuta a acestui nutrient, dar multe alte alimente contin niveluri cel putin egale de potasiu ca aceste fructe. Aportul optim zilnic de potasiu Potasiul este un electrolit care ajuta la reglarea nivelului de lichide din organism. Multe fructe si legume sunt surse excelente de potasiu, dar si carnea, laptele, iaurtul si nucile pot indeplini cu succes acest rol. Potrivit cercetatorilor din domeniul medical, o dieta bogata in potasiu si scazuta in sodiu ar putea reduce tensiunea arteriala, dar si riscul de boli cardiovasculare. Aportul optim zilnic de potasiu pentru adulti este de aproximativ 3.400 de miligrame pentru barbati si de 2.600 de miligrame pentru femei. Totusi, s-a anuntat ca valoarea zilnica recomandata de potasiu va fi modificata incepand cu 2020 la 4.700 de miligrame. O banana de dimensiuni medii contine peste 400 de miligrame de... [continuare]

Diferenta dintre sarea de mare si sarea de masa

Diferenta dintre sarea de mare si sarea de masa

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2019

Autor: SfatulMedicului

Sarea in alimentatie Sarea reprezinta unul dintre cele mai importante ingrediente pentru gatit. Este utilizata in numeroase retete pentru a adauga un plus de gust, pentru a suprima gustul amar, dar si cu rolul de a conserva mancarea. Atat bucatarii chefi, cat si cei amatori folosesc pentru anumite retete sarea de masa, in timp ce atunci cand pregatesc alte retete folosesc sarea de mare. Dar care e cu adevarat diferenta dintre cele doua tipuri? Cei mai multi oameni percep sarea de mare ca fiind o alternativa sanatoasa a celei de masa. Principalele diferente dintre cele doua tipuri constau in gust, textura si modul de obtinere. Diferenta intre modul de obtinere a celor doua tipuri de sare Sarea de mare este obtinuta prin evaporarea apei provenita din ocean sau din diferite lacuri sarate si este, de obicei, mai putin procesata comparativ cu sarea de masa. Ea e cristalizata fie prin evaporare la aer, cu ajutorul luminii solare (sortimentele mai scumpe care se regasesc pe piata... [continuare]

De ce sa aveti grija de sistemul dvs. digestiv

De ce sa aveti grija de sistemul dvs. digestiv

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca va pasa de sanatatea organismului dvs., nu ar trebui sa va ganditi la sistemul digestiv doar atunci cand va este foame sau cand ati mancat prea mult. Oamenii de stiinta au descoperit ca trei sferturi din sistemul imunitar se afla in tractul gastro-intestinal. Aici este locul in care se produc substantele chimice care mentin legatura cu creierul, numite neurotransmitatori. Acestea influenteaza modul in care o persoana simte, gandeste si doarme. Un intestin sanatos este important pentru a creste rezistenta la boli si pentru ca o persoana sa aiba simturile ascutite si o stare buna de sanatate. Iata mai jos un plan alimentar, suplimente si exercitii fizice care vor contribui la mentinerea sanatatii digestive. Planul complet pentru dimineata Ora Dimineata 6:30 AM Ora de trezire 6:45 A.M Beti intre 115-450 ml de suc de tomate... [continuare]

Dieta cu continut scazut de potasiu

Dieta cu continut scazut de potasiu

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Potasiul este un mineral care se gaseste in multe alimente. Acesta ajuta inima sa bata regulat, contribuie la mentinerea echilibrului de lichide in organism si permite functionarea corecta a muschilor si a nervilor. Corpul uman are nevoie in mod natural de potasiu, pentru a desfasura mai multe functii, printre care si contractia corespunzatoare a muschilor cardiaci. Rinichii sunt principalele organe care se ocupa de controlul nivelului de potasiu din sange. Persoanele care utilizeaza anumite medicamente sau cele care sufera de boli renale cronice, trebuie sub indrumarea medicului, sa limiteze cantitatea de potasiu din dieta lor, pentru a pastra valorile normale ale acestui mineral. De ce trebuie sa reduceti potasiul din dieta? In mod normal, nivelul de potasiu din organism este echilibrat prin consumul de alimente care contin acest mineral. Excesul de potasiu este eliminat prin urina. Totusi, persoanele care au fost diagnosticate cu boli renale cronice nu pot... [continuare]

Alimente care iti pot schimba viata

Alimente care iti pot schimba viata

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Legatura dintre sanatate si alimentele sanatoase Santatea fizica si mentala au o legatura directa cu ceea ce consumati in dieta zilnica. Un plan alimentar corect poate tine departe o serie impresionanta de boli (acute sau cronice) si va poate ajuta sa va simtiti si sa aratati bine. Exista numeroase alimente care sunt considerate extrem de benefice, atat pentru sanatatea intregului organism, cat si pentru sanatatea sistemului nervos central. Chiar daca sunteti de parere ca dieta dumneavoastra include nutrientii de care corpul are nevoie sa functioneze corect, ar fi indicat sa va informati care sunt produsele alimentare care sunt considerate super-alimente, pe care le puteti introduce in dieta dumneavoastra zilnica fara costuri materiale importante. Fasole neagra Fasolea neagra este foarte buna pentru mentinerea sanatatii tractului digestiv, in special a colonului, deoarece aceasta produce un acid care ajuta colonul la producerea de bacterii esentiale pentru sanatatea... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti

Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti

Actualizat la data de: 28 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Castravetele este una dintre cele mai indragite legume si nici nu este de mirare, de vreme ce are proprietati nutritive importante pentru organism si o multime de beneficii pentru sanatate. Sarac in calorii, dar plin de vitamine si minerale, castravetele este un aliment excelent in orice anotimp si unul dintre putinele alimente care nu au contraindicatii. Pentru a profita din plin de beneficiile catravetilor, este recomandat sa ii consumati atat in stare proaspata, in salate sau la aperitive, cat si murati ori sub forma de suc. Calitatile nutritive ale castravetilor Inainte de a fi consumati, castravetii care nu provin dintr-o cultura cunoscuta trebuie spalati timp de 1 minut sub jet de apa calduta, pentru a se elimina eventualele substante chimice cu care au fost stropiti in perioada de crestere. In general, este recomandat sa consumati castravetii cu tot cu coaja, deoarece in stratul exterior al legumei sunt concentratii importante de vitamine, minerale si... [continuare]

Remedii naturiste pentru diaree si constipatie

Remedii naturiste pentru diaree si constipatie

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In functie de cauza, exista o serie de remedii naturiste pentru diaree si constipatie la care orice persoana poate apela chiar la domiciliu. Alergiile alimentare pot fi o cauza comuna de diaree dar acestea nu au vreo legatura cu gastroenterita. Daca o persoana manifesta varsaturi severe si diaree trebuie sa solicite asistenta medicala de urgenta (iar acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor mici). Diareea Diareea este procesul care implica eliminarea frecventa de scaune moi si este adesea insotita de varsaturi. Cea mai des intalnita cauza a diareei este infectia tractului digestiv care determina gastroenterita. Gastroenterita este provocata de consumul de alimente contaminate, infectii virale sau este rezultatul unui dezechilibru al bacteriilor naturale ale tractului digestiv. - Masuri pentru ameliorarea diareei Se va bea multa apa pentru hidratarea organismului si prevenirea deshidratarii. Zincul poate reduce permeabilitatea... [continuare]

Anxietatea si alimentatia

Anxietatea si alimentatia

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anxietatea si atacurile de panica pot fi declansate de situatii specifice, de tulburari psihice sau de alimentatie. Anumite produse alimentare sunt cunoscute pentru efectul relaxant pe care il au asupra creierului, iar altele pentru faptul ca pot induce anxietate sau nervozitate. Exista o serie de alimente sau aditivi alimentari care determina cresterea nervozitatii, hiperactivitate, intensifica ritmul cardiac si pot declansa anxietatea. Ce este anxietatea? Persoanele care sufera de aceasta stare de spirit sunt ingrijorate, nelinistite, nervoase si tematoare. Anxietatea se manifesta mai ales atunci cand un individ a trait o situatie infricosatoare sau neplacuta. Cu toate acesta, afectiunea poate fi si parte a unor tulburari psihice (tulburarile de anxietate si de stres post-traumatic,etc.). Cand o persoana se simte coplesita si nelinistita fara niciun motiv aparent, este posibil sa sufere de tulburari de anxietate. Alimentele si anxietatea Anxietatea... [continuare]

Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!

Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!

Actualizat la data de: 23 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul persoanelor bolnave, alimentatia sanatoasa si echilibrata este o adevarata provocare, in special daca aceste sufera de o boala cornica, precum: cancerul, artrita sau chiar depresia. Bolile si medicatia recomandata pot diminua apetitul alimentar, mai ales prin declansarea imediata a greturilor. De exemplu, pacientii cu cancer sunt mult prea epuizati pentru a-si mai gasi putere sa gateasca, iar in cazul pacientilor cu artrita mersul la cumparaturi este o adevarata povara. In aceste conditii este aproape normal ca persoana suferinda sa renunta la o nutritie sanatoasa si echilibrata; fapt care implica o multitudine de riscuri. Pentru mentinerea sanatatii la standarde optime, orice persoana are nevoie de o cantitate adecvata de vitamine si nutrienti, dar in cazul persoanelor suferinde aceasta cantitate creste, din doua motive: organismul trebuie sa lupte pentru a impiedica evolutia bolii, organismul trebuie sa asigure buna functionare si sanatatea organelor... [continuare]

Riscul consumului de laxative in dietele de slabit

Riscul consumului de laxative in dietele de slabit

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oamenii care fac abuz de laxative nu isi ating, de obicei, scopurile. Acestia folosesc laxativele pentru a fi mai slabi si obtin rezultate imediate pozitive. Totusi, in cele din urma, in timp, se produce exact opusul efectului dorit. Cum se poate evita abuzul de laxative Iata cateva modalitati prin care poate fi evitat abuzul de laxative: - Nu se vor utiliza laxative cu exceptia cazului in care medicul recomanda acest lucru. Laxativele sunt deosebit de nocive pentru organism. - Se vor consuma cel putin 6-10 pahare de apa si bauturi fara cofeina pe zi. Se recomanda evitarea cofeinei intrucat aceasta actioneaza ca diuretic si stimuleaza eliminarea lichidelor din organism) pe zi. Limitarea aportului de lichide promoveaza deshidratarea si agraveaza constipatia. - Inclusiv unele tipuri de activitati fizice regulate pot fi utile pentru reglarea functiei intestinale, desi trebuie sa se discute cu medicul legat de intensitatea si tipul de exercitii fizice.... [continuare]

Aclexa, capsule

Din Medicamente

Ce este Aclexa si pentru ce se utilizeaza Actiune terapeutica Aclexa apartine unui grup de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidine (AINS) si mai exact subgrupului de medicamente cunoscute ca inhibitori specifici (COX-2). Organismul dumneavoastra produce substante denumite prostaglandine, care pot determina durere si inflamatie. In boli cum sunt poliartrita reumatoida si artroza, organismul dumneavostra produce o cantitate mai mare de prostaglandine. Aclexa actioneaza prin scaderea producerii de prostaglandine si astfel reduce durerea si inflamatia. Indicatii Aclexa este utilizat la adulti pentru ameliorarea semnelor si simptomelor care apar in poliartrita reumatoida, artroza sau spondilita anchilozanta. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Daca aveti impresia ca efectul Aclexa este prea slab sau prea puternic,... [continuare]

Algoxib, capsule

Din Medicamente

Ce este Algoxib si pentru ce se utilizeaza Algoxib este utilizat la adulti pentru ameliorarea semnelor si simptomelor care apar in poliartrita reumatoida, in osteoartrita si in spondilita anchilozanta. Algoxib apartine grupului de medicamente denumite antiinflamatoare nesteroidine (AINS) si, mai exact, subgrupului de medicamente cunoscute ca inhibitori specifici COX-2. Organismul dumneavoastra produce prostaglandine (substante asemanatoare hormonilor) care pot determina durere si inflamatie. In conditii precum osteoartrita sau poliartrita reumatoida organismul dumneavostra produce mai mult din acestea. Algoxib actioneaza prin scaderea producerii de prostaglandine si astfel reducand durerea si inflamatia. Mod de administrare Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavostra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Daca aveti impresia ca efectul Algoxib este prea slab sau prea puternic, adresati-va medicului... [continuare]

Sodiu seric sau natriu na

Din Analize Medicale

Sodiul este un mineral gasit in majoritatea alimentelor, uneori in cantitati foarte mari. Cea mai mare sursa de sodiu provine din clorura de sodiu (sarea de masa). Sodiul seric are proprietatea de a mentine constant echilibrul apei la exteriorul celulelor, regleaza retentia si excretia de apa la nivel renal. Are si rol de control al echilibrului acido-bazic, regleaza nivelurile de potasiu si clor. Impreuna cu alti electroliti precum potasiul sau dioxidul de carbon contribuie, de asemenea, la buna functionare a sistemului nervos si este important pentru modul in care functioneaza muschii. De obicei, organismul foloseste doar cantitatea necesara de sodiu, iar restul este eliminata de rinichi. Corpul incearca sa mentina sodiul din sange intr-o concentratie scazuta prin: - producerea de hormoni care pot creste (peptide natriuretice) sau scadea (aldosteron) cantitatea de sodiu eliminata in urina; - producerea unui hormon care previne pierderea apei (hormon antidiuretic, ADH, numit... [continuare]

Comunitate medicala

Uralyt-u, granule orale

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diverse

Buna ziua! Va rog frumos,spuneti-mi daca pot folosi acest medicament,daca iau tratament pentru tensiune(egilok,prestarium,tertensif,aspacardin.) Am o piatra la rinichi si sufar ingrozitor! Va multumesc! Cu respect,Lavinia [email protected] [continuare]

Pagina 2 din 4 (102 rezultate)