Clickmed
programare rapida la medic

rolul enzimelor in organism

Rolul hormonilor tiroidieni

Rolul hormonilor tiroidieni

Actualizat la data de: 21 Februarie 2022

Autor: SfatulMedicului

Ce este glanda tiroida? Glanda tiroida este o glanda endocrina, de dimensiuni mici, situata in loja anterioara a gatului, chiar sub laringe. Are forma de fluture, fiind formata dintr-o portiune ingusta centrala si doi lobi laterali, de o parte si de alta a traheei. O glanda tiroida normala, sanatoasa, nu este de regula vizibila si este foarte dificil de palpat din exterior. Glanda tiroida produce hormonii tiroidieni, esentiali pentru metabolismul fiecarei celule din organism. Prin controlul metabolic, hormonii tiroidieni controleaza functia cardiaca, digestiva, musculara, precum si dezvoltarea sistemului nervos si a celui osos. Pentru ca sinteza acestor hormoni sa se produca, este nevoie de iod. Celulele specializate in sinteza hormonilor tiroidieni au abilitatea de a extrage si a absorbi iodul din circulatia sangvina, incorporandu-l apoi in hormoni. Controlul sintezei si eliberarii de hormoni tiroidieni Pentru a fi declansata sinteza si eliberarea hormonilor tiroidieni, este... [continuare]

Rolul educatiei sanitare in prevenirea bolilor

Rolul educatiei sanitare in prevenirea bolilor

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Ce este educatia sanitara Educatia sanitara a fost, este si va ramane unul din pilonii importanti in ceea ce priveste mentinerea starii de sanatate a populatiei si cuprinde cunoasterea starii de sanatate, abilitatea de predare si invatare alaturi de implicarea activa. Protejarea sanatatii, prevenirea si controlul imbolnavirilor presupune monitorizarea atenta a populatiei sau a comunitatilor dar si identificarea factorilor de risc, a predispozitiei catre dezvoltarea unor epidemiii/ pandemii sau obiceiurile culturale locale. Importanta analizelor de sange Analizele de sange sunt foarte frecvente. Acestea sunt indicate si prescrise de catre furnizorii de servicii medicale avand drept scop: - furnizarea informatiilor despre functionarea anumitor organe, precum rinichii, ficatul, inima sau tiroida; - diagnosticarea bolilor precum cancerul, diabetul, bolile coronariene si HIV/SIDA; - raspunsul orgnismului la tratamentul prescris; - diagnosticarea tulburarilor de sangerare sau... [continuare]

Vitamine si minerale esentiale

Vitamine si minerale esentiale

Actualizat la data de: 04 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Vitaminele si mineralele joaca un rol important in mentinerea sanatatii. Vitaminele sunt substante organice iar mineralele sunt elemente anorganice provenite din pamant. Asimilam vitamine si minerale din plante, le consuman si avem nevoie de ele pentru a creste si a ne dezvolta sanatosi. Cea mai buna modalitate de a asimila cantitatea necesara de nutrienti este de a avea o dieta echilibrata.  Vitaminele si mineralele sunt nutrienti esentiali, deoarece indeplinesc sute de roluri in organism. Exista o linie fina intre a obtine suficient din acesti nutrienti (care este sanatos) si a obtine prea mult (care va poate face rau). O dieta sanatoasa ramane cea mai buna modalitate de a obtine cantitati suficiente de vitamine si minerale de care aveti nevoie. Nutrienti esentiali pentru corpul tau In fiecare zi, corpul tau produce piele, muschi si oase. Produce sange rosu bogat care transporta nutrienti si oxigen catre avanposturi indepartate si trimite semnale nervoase... [continuare]

Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate?

Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate?

Actualizat la data de: 11 Martie 2021

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Cu fiecare anotimp organismul mobilizeaza resurse importante pentru a se adapta trecerii de la temperaturi ridicate la frig, la umezeala si precipitatii, la un alt program de alimentatie, precum si la un alt ritm al activitatilor. Pentru a ne mentine sanatatea in contextul unor solicitari diverse, specifice fiecarei perioade, trebuie sa acordam o atentie deosebita anumitor aspecte in functie de sezonul pe care il traversam. Atentie la energie si imunitate In perioadele cu temperaturi scazute, iarna si inceputul primaverii, apar probleme din cauza numeroaselor virusuri care pot sparge bariera de aparare a sistemului imunitar. Actiunea lor este favorizata de vanturile puternice, care usuca mucoasa nazala si favorizeaza patrunderea agentilor patogeni in organism. Trecerea frecventa de la temperaturile scazute de afara la cele mai ridicate din interior si viceversa, permit de asemenea instalarea mai usoara a virozelor si a racelilor. Rezultatul este o stare generala... [continuare]

Se poate transmite virusul hiv prin sarut?

Se poate transmite virusul hiv prin sarut?

Actualizat la data de: 14 Martie 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati HIV este un virus care ataca sistemul imun al organismului, astfel corpul uman devenind vulnerabil pentru infectii si boli. Acest virus se poate transmite numai prin anumite fluide ale corpului, mai exact prin sange, lichid seminal sau lapte matern. Asadar, HIV nu se poate transmite prin saliva, lacrimi sau transpiratie, cu exceptia cazului in care acestea intra in legatura directa cu sangele contaminat. Acest lucru inseamna ca sarutul prin contactul cu saliva unei persoane infectate cu HIV nu reprezinta un risc. Ce este virusul HIV? HIV sau Virusul Imunodeficientei Umane este un virus care afecteaza anumite celule ale sangelui, mai exact celulele albe care au rol in protejarea organismului impotriva infectiilor. Celulele infectate devin producatoare de virusuri noi, iar dupa o perioada mor. Aceste virusuri noi vor circula prin sange si vor infecta, la randul lor, alte celule, determinand astfel o scadere treptata a numarului de celule albe din organism, implicit o... [continuare]

Detoxifierea de primavara

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist Medicina Familie; Competente: Apifitoterapie

Generalitati Detoxifierea organismului reprezinta un proces deosebit de benefic atat pentru fizic, cat si pentru minte, ajutand la eliminarea toxinelor exo si endogene, imbunatatirea metabolismului, cresterea imunitatii, reglarea tranzitului intestinal si mentinerea unui bun tonus fizic si psihic. Este ideal sa efectuam acest proces la fiecare schimbare de anotimp. In acest sens, detoxifierea de primavara este absolut necesara deoarece, pe parcursul iernii, organismul nostru a fost supus unui stres suplimentar: conditii meteo nefavorabile, alimentatie cu multe proteine si grasimi animale, in dauna unei alimentatii „vii” (legume si fructe proaspete), miscare in aer liber si activitate fizica mult diminuata. Este timpul ca, odata cu venirea primaverii, sa modificam substantial alimentatia, care trebuie sa se bazeze in primul rand pe legume si verdeturi proaspete, specifice acestui anotimp. Fructele proaspete trebuie consumate ca atare sau sub forma de sucuri. Zaharul... [continuare]

Artrita reumatoida

Actualizat la data de: 26 Iulie 2021

Dr. Ciucu Adina
Medic rezident reumatologie

Generalitati Artrita reumatoida este cea mai frecventa boala reumatica de tip inflamator, ce afecteaza in principalarticulatiile, dar nu numai, ea fiind o boala sistemica. In aceasta afectiune se inflameaza membrana sinoviala ce delimiteaza articulatiile ,consecinta acestui proces cronic inflamator fiind distructiile oste-articulare care, netratate, in timp vor inainta ducand la aparitia deficitului functional (articulatia nu mai functioneaza normal). Manifestarile sistemice semnificative si variate care o insotesc si care ,in timp, vor duce la aparitia complicatiilor sunt responsabile de o reducere a sperantei de viata cu 5 pana la 10 ani. Boala afecteaza de obicei femeile cu varsta cuprinsa intre 50-75 de ani. Cauze Cauza bolii nu este cunoscuta in totalitate. La unii poate fi implicata o anomalie genetica (mostenita de la parinti) care creste probabilitatea de a dezvolta afectiunea. Aceasta mostenire genetica face posibil ca sistemul imunitar al bolnavului sa atace... [continuare]

Virusurile: cum actioneaza?

Virusurile: cum actioneaza?

Actualizat la data de: 14 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Majoritatea oamenilor se confrunta cu raceala si gripa cu precadere in sezonul rece, cand vulnerabilitatea organismului creste. Simptomele precum: febra, congestia, tusea, durerea in gat sunt raspandite prin birouri, scoli, locuinte, indiferent de zona in care traim. Raceala si gripa sunt cauzate de virusuri. Acestea sunt responsabile de aparitia nenumaratelor boli, unele dintre ele chiar letale, printre care se afla: SIDA, febra hemoragica, hepatita infectioasa si herpes. Cum pot provoca virusurile atat de multe afectiuni ale sanatatii? De ce suntem vulnerabili la virusuri si cum se transmit acestea? Raspunsurile le gasiti in continuarea articolului. Ce este un virus In mod natural, in organism traiesc o serie de celule bacteriene. O celula este un organism de sine statator, care se hraneste, se dezvolta si se reproduce. Virusurile sunt particule minuscule, de la 7 pana la 500 de nanometri, de aproximativ o mie de ori mai mici decat bacteriile; iar la randul lor... [continuare]

Dieta pentru sanatatea ficatului

Dieta pentru sanatatea ficatului

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul are un rol vital pentru organism. Un ficat sanatos curata mare parte din bacteriile si toxinele din corp. Acest organ joaca un rol esential in procesul digestiei, echilibrului hormonal (regleaza nivelul de hormoni sexuali, produce estrogen, testosteron), detoxifierii si metabolizeaza proteinele, grasimile si carbohidratii, oferind organismului substante nutritive si energie. Ficatul creeaza bila care contribuie la descompunerea grasimilor, depoziteaza energie pentru organism sub forma de glicogen (care se transforma usor in glucoza in caz de necesitate) si depoziteaza si asmilieaza vitaminele (mai ales cele liposolubile), mineralele si zaharurile. Acest organ important filtreaza sangele si ajuta la eliminarea substantelor chimice nocive si a bacteriilor, regleaza capacitatea de coagulare a sangelui, creeaza proteine serice (cele care mentin echilibrul fluidelor), transporta hormonii, cum ar fi estrogenul si alte substante, ajuta la mentinerea echilibrului... [continuare]

Ce este albinismul?

Ce este albinismul?

Actualizat la data de: 21 Martie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Albinismul este o boala mostenita care se caracterizeaza prin reducerea sau absenta melaninei. Melanina este pigmentul responsabil de colorarea pielii, a parului si a ochilor, dar are si rol in protectia organismului impotriva razelor ultraviolete. Astfel, persoanele cu albinism sunt mai sensibile la expunerea la soare, iar riscul de a dezvolta cancer de piele este mult mai mare. Simptomele variaza in functie de gravitate si, de cele mai multe ori, cauzeaza albirea pielii si a parului, dar si tulburari de vedere. Afectiunea poate afecta orice persoana, insa prevalenta acesteia variaza in functie de regiune. Conform studiilor, in Africa Subsahariana, albinismul afecteaza una din aproximativ 5000-15000 de persoane. In anumite grupuri, rata este mult mai mare, de aproximativ 1 la 1000. De asemenea, in Europa si Statele Unite ale Americii, probabilitatea de a dezvolta albinism sunt de 1 la 20000. Din punct de vedere al sexului, albinismul afecteaza in mod egal... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre antioxidanti

Tot ce trebuie sa stiti despre antioxidanti

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Antioxidantii sunt o categorie de vitamine si ingrediente nutritive care ajuta organismul sa scape de actiunea nociva a radicalilor liberi, molecule care produc oxidarea celulelor si instalarea diverselor tipuri de cancer. Importanta antioxidantilor este acceptata in prezent pana si in randul expertilor in medicina cu viziuni conservatoare, fiind asumata de multe persoane in alegerile alimentare de zi cu zi. Rolul antioxidantilor in organism Un antioxidant este o molecula capabila sa inhibe oxidarea unei alte celule. Astfel, antioxidantii rup lantul reactiilor radicalilor liberi, sacrificandu-si electronii proprii pentru a hrani radicalii liberi. Din acest motiv, mai sunt considerati si donatori de electroni. De altfel, antioxidantii fac parte din mecanismul natural de protectie a celulelor organismului impotriva atacurilor speciilor reactive de oxigen. Corpul permite circularea unei varietati de nutrienti cu proprietati antioxidante si produce enzime... [continuare]

Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta

Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta

Actualizat la data de: 12 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca va numarati printre femeile preocupate de sanatatea lor, cu siguranta deja cunoasteti care sunt necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra, indiferent de stadiul evolutiv in care se afla. Insa, chiar si in aceste conditii, este bine de stiut faptul ca echilibrul nutritional se poate modifica. Daca sunteti la varsta la care va doriti un copil, organismul trebuie suplimentat cu acid folic pentru prevenirea aparitiei defectelor congenitale. Daca ati ajuns la menopauza, ar fi bine sa cresteti aportul de calciu si vitamina D pentru a va pastra oasele puternice. Un deficit cat de mic se poate repercuta asupra organismului in moduri la care nici nu ne gandim, iar uneori efectele negative apar atat de repede incat ne iau si pe noi prin surprindere. Organismul nu poate face intotdeauna provizii de vitamine, chiar daca intr-un anumit moment consumam mai multe produse bogate in vitamina C, de exemplu, el nu o va depozita. Astfel, daca dorim sa... [continuare]

Necesarul de fibre in alimentatie

Necesarul de fibre in alimentatie

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele sunt elemente de baza in alimentatia omului, cu rol esential in buna functionare a sistemului digestiv. Organismul nu poate digera fibrele alimentare, de aceea ele sunt eliminate cu rapiditate prin intestinul gros. Acesti nutrienti pot fi preluati din fructe, legume si cereale, iar aportul lor insuficient conduce la cresterea in greutate, debutul afectiunilor cardiace sau chiar la instalarea cancerului. O cantitate optima de fibre in dieta contribuie si la un mai bun control al greutatii corporale, intrucat participa la mentinerea starii de satietate o perioada mai lunga de timp. Rolul fibrelor in organism Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglarii digestiei. Odata ce enzimele metabolizeaza nutrientii din hrana consumata, fibrele si toxinele se ataseaza de reziduurile alimentare si faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Respectarea necesarului zilnic de fibre este o conditie de baza pentru sustinerea functiei digestive.... [continuare]

Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Substantele pe care le aplicam pe piele sunt cel putin la fel de importante ca si cele pe care le introducem in organism prin alimentatie. Din fericire, natura ne furnizeaza din abundenta plante, radacini, flori si ierburi bogate in vitamine, enzime, proteine, minerale si alti compusi biologic activi care sunt utilizati de secole in ingrijirea pielii. Cunostintele despre puterea vindecatoare a plantelor si despre efectele acestora asupra pielii sunt utilizate din ce in ce mai mult in industria produselor de ingrijire a pielii. Exista din ce in ce mai multi producatori de cosmetice fabricate din cele mai pure si mai echilibrate ingrediente, compatibile cu pielea si care si-au dovedit eficacitatea. Cosmeticele naturale contin cele mai fine ingrediente care asigura nutrientii atat de necesari pielii si parului. Glosar de cosmetice naturale A Acid carboxilic: un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in... [continuare]

Tipuri de detoxifiere

Tipuri de detoxifiere

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aproape in fiecare moment al zilei, organismul este atacat si poluat de toxine nocive. Aceste toxine pot exista in aerul pe care il respirati, alimentele pe care le consumati si in mediul in care traiti. Toxinele provenite din emisiile de gaze ale automobilelor si fumul de tigara, cele din cosmetice, pesticide si alti poluanti, nu sunt intotdeauna usor de evitat. Consumul de alimente ecologice si un stil de viata sanatos sunt modalitati prin care puteti reduce cantitatea reala de toxine absorbite sau ingerate in organism. Aceleasi efecte pozitive le poate avea si terapia de detoxifiere. Scopul tratamentelor pentru detoxifiere Scopul terapiei de detoxifiere este eliminarea toxinelor daunatoare din corp. Rezultatul va fi un organism mai sanatos si o stare generala de bine. Atunci cand toxinele sunt eliminate din organism, sistemul imunitar va functiona mai bine. Se va reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor cardiovasculare, dar si a altor probleme de sanatate.... [continuare]

Curcan vs. pui: beneficii nutritionale

Curcan vs. pui: beneficii nutritionale

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Probabil ca deja multi oameni stiu ca este important sa scada cantitatea de carne rosie si sa suplimenteze cantitatea de legume si fructe din dieta. Un rol la fel de important il au pestele si fructele de mare, pentru ca organismul sa beneficieze de un regim alimentar care sa satisfaca toate nevoile nutritive. Totusi, multe persoane se intreba care tip de carne alba este mai sanatoasa, carnea de pui sau cea de curcan. Adevarul este ca atat carnea de pui cat si cea de curcan sunt destul de sanatoase atunci cand sunt pregatite in mod corespunzator. Pentru acest lucru, trebuie sa indepartati pielea si sa mancati doar carnea, fara grasime, sa nu o prajiti in mult ulei si sa nu adaugati sosuri sau alte ingrediente cu multe calorii. Principalele diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan Principalale diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti carnea potrivita pentru dvs:... [continuare]

Carbohidratii

Carbohidratii

Actualizat la data de: 23 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Din punct de vedere stiintific, carbohidratii sunt compusi organici din carbon, hidrogen si oxigen care contin cel putin o zaharida. Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a fabrica glucoza. Amilaza (o enzima din organism) va descompune, in organism, carbohidratii intr-un mod specific si ii va transforma in glucoza. Glucoza poate fi utilizata imediat de catre organism sau poate fi stocata in corp pentru o utilizare ulterioara. Toti carbohidratii elibereaza glucoza pe parcursul desfasurarii procesului digestiei. Glucoza este transportata in organism prin intermediul sangelui si ajunge in celule pentru a fi transformata in energie. Pancreasul secreta insulina, cea care controleaza absorbtia glucozei in celule. Daca este prezent un exces de glucoza, aceasta este convertita in glicogen care este stocat in ficat sau transformat in grasimea depusa in diverse parti ale corpului. Atunci cand organismul unei persoane are nevoie de mai... [continuare]

Aloe vera: beneficii si intrebuintari

Aloe vera: beneficii si intrebuintari

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aloe vera are reputatia de a fi o planta cu rezultate excelente, utilizata in ameliorarea si prevenirea multor afectiuni. Aloe apartine clasei Asphodelaceae, are o tulpina subtire, iar culoarea frunzelor sale este in general gri sau verde deschis; frunzele de aloe vera reprezinta cea mai utila parte a plantei. Printre principalele intrebuintari ale aloei vera se regasesc: tratarea vanatailor, muscaturilor de insecte si ameliorarea arsurilor. Planta este utilizata de catre specialisti de mai bine de 5000 de ani. Gelul sau capsulele de aloe se recomanda a fi administrate inainte de culcare. Cu toate acestea pot fi utilizate si la primele ore ale diminetii sau in timpul mesei, de catre persoanele care nu sufera de arsuri gastrice. Pentru tratarea afectiunilor cutanate, se recomanda aplicarea unei fasii subtiri din frunza plantei direct pe suprafata de piele afectata. Preparatele pe baza de aloe vera pot fi folosite si contra matretii. Utilizari... [continuare]

Ingrediente minerale

Ingrediente minerale

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul are o deosebita importanta pentru organism, intervenind in majoritatea proceselor metabolice ale organismului. Asimilarea lui este dependenta de vitamina C si aminoacizi. Moduleaza excitabilitatea neuromusculara si este inductor al contractiei musculare. Calciul poate fi gasit in urmatoarele surse alimentare: lapte, branza, iaurt, salata. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1.000 mg. Valorile normale ale calciului se incadreaza intre 8,8-10,6mg. Daca valorile sunt mai mici de 8,8mg, pacientul sufera de tulburari in metabolismul vitaminei D sau are ciroza hepatica. Natriul (sodiul) - Este principalul cation extracelular cu rol in asigurarea volumului si calitatii mediului intern. Natriul este implicat si ca factor conditional al tensiunii arteriale. Valorile normale ale natriului se incadreaza intre 135-144mmol/l. Kaliul (potasiul) - Este principalul cation celular cu rol in excitabilitatea neuromusculara si in schimburile ionice. Valorile normale... [continuare]

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Actualizat la data de: 05 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume pentru tratarea a diverse boli Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume si afectiunile pe care le puteti trata cu acestea: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde... [continuare]

Cauzele genetice ale avortului spontan - mutatii, deletii si mozaicism

Cauzele genetice ale avortului spontan - mutatii, deletii si mozaicism

Actualizat la data de: 11 Iunie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Omul, dincolo de pozitia sa privelegiata in lumea vie, nu este nici el altceva decat un organism care se supune, ca si restul populatiei vegetale si animale de pe aceasta planeta, celor doua mari legi ale Biologiei: supravietuirea individului si perpetuarea speciei. Natura, in infinita ei intelepciune, a pus la punct o modalitate extrem de sofisticata si de eficienta prin care trasaturile unei specii sa fie transmise descendentilor dar care in acelasi timp sa poata sa ofere posibilitatea unei diversificari a trasaturilor indivizilor ce fac parte din acea specie. Aceste informatii, este redundant a mai aminti, sunt transmise cu ajutorul deja celebrului cod genetic. Spre deosebire de codul Morse, si el tot atat de celebru, care foloseste 40 de semne, codul genetic utilizeaza numai 4 (patru!) elemente a caror combinare duce la o incredibil de mare diversificare a informatiei. Cele patru elemente utilizate in encriptarea informatica poarta numele de nucleotide si ele... [continuare]

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 13 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane evita sa... [continuare]

Topul vitaminelor pentru iarna

Topul vitaminelor pentru iarna

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati La primul semn de frig, chiar inainte de venirea iernii, multi dintre noi consuma produse sau chiar suplimente de vitamina C, gandindu-se ca aceasta face parte din topul vitaminelor pentru iarna. Dar exista si alte vitamine de care organismul are nevoie. Probabil considerati ca aveti nevoie de multe minerale si vitamine despre care tot auziti ca sunt importante, inainte de anotimpul rece. Multe dintre acestea, joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, pastrarea frumusetii tenului si mentinerea unei stari de vitalitate. Vom incerca sa va ghidam prin labirintul de suplimente alimentare, oferindu-va o lista cat mai completa de vitamine care va pot ajuta la contracararea unora din efectele anotimpului rece. Vitamina C Ce rol are: Este una dintre vitaminele esentiale in lupta cu gripa in sezonul rece. Contrar credintelor populare, vitamina C nu impiedica raceala si gripa dar poate reduce durata si severitatea... [continuare]

Relatia dintre hepatita c si hepatita autoimuna

Relatia dintre hepatita c si hepatita autoimuna

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hepatita reprezinta termenul ce descrie inflamatia ficatului, indiferent de etiologie. Inflamatia poate fi determinata de o serie de factori, printre care alcool, medicamente si droguri, boli metabolice, boli autoimune si infectii virale. Dintre toate aceste cauze, infectiile virale sunt raspunzatoare de peste 50% din hepatitele acute. Hepatitele virale sunt cauzate de infectia organismului cu virusuri ce au tropism hepatic (adica au o afinitate deosebita pentru hepatocit), in special virusurile hepatice A, B, C, D si E. Trebuie precizat insa ca desi au o predilectie pentru afectarea ficatului, unele virusuri, in special B si C, determina si o simptomatologie generala adesea foarte importanta si zgomotoasa. Dintre acestea, infectia cu virus hepatic C starneste un interes deosebit. Specialistii estimeaza ca actual, in lume, exista peste 170 de milioane de pacienti infectati cu acest virus si ca din toate cazurile de hepatita virala, virusul C este implicat ca... [continuare]

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie

Actualizat la data de: 28 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]

Alimente de protectie

Alimente de protectie

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin proprietatile sale profilactice caracterizeaza spiritul nou al medicinei, acela de a apreveni boala, nu numai de a o trata. Departe de a fi un om bolnav, culturistul este insa o persoana al carui organism este supus la un stres continuu, in consecinta, necesitatea introducerii in dieta a unor alimente cu proprietati protectoare apare ca fiind evidenta Prin continutul ridicat in vitamine, unele alimente de protectie (germeni de grau si porumb, cereale germinate, drojdie de bere, produse din catina si macese) pot reprezenta o sursa importanta in aceste substante nutritive, cunoscand si faptul ca vitaminele naturale sunt mai eficiente decat cele de sinteza. Bogatia in substante biologic active determina un efect de protectie cu actiune benefica la nivel celular. Ele maresc imunitatea naturala a organismului si au efecte fortifiante. Pestele oceanic Numeroase studii epidemiologice au... [continuare]

Analiza sucului gastric si analiza bilei

Analiza sucului gastric si analiza bilei

Actualizat la data de: 11 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Analiza sucului gastric Sucul gastric este secretat de stomac, fiind compus din apa, acid clorhidric, pepsina (enzima), mucus si minerale. El contribuie la digestia alimentelor din stomac, in special a acelora care contin proteine: carne, lapte, oua. In mod normal sucul gastric este acid. In gastrita cronica, pelagra, in unele anemii, in tumorile stomacului, aciditatea gastrica este scazuta sau chiar lipseste. Scaderea aciditatii gastrice se intalneste si la unele persoane sanatoase, mai ales dupa varsta de 60 ani, dupa un stres care poate opri secretia gastrica etc. Un suc gastric cu aciditate scazuta nu mai are capacitatea de a digera suficient alimentele care contin proteine. Acestea trecand nedigerate in intestin produc o serie de tulburari digestive (enterocolita). Cresterea aciditatii gastrice (hiperaciditate) care se intalneste in gastritele acute, in [continuare]

Plumbul este un metal foarte toxic, iar intoxicatia cu plumb (plumburie) poate fi letala. Plumbul este tot mai des prezent in mediul inconjurator, el fiind folosit in unele tipuri de vopsele, in benzina, la conectarea tevilor, in jucarii sau in alte obiecte casnice care contin metal sau vopsea. Intoxicatia cu plumb mai poate aparea si in urma consumului alcoolului distilat in recipiente care contin plumb sau in urma inhalarii prafului cu plumb. Intoxicatia cu plumb (saturismul) este lenta si apare, de regula, dupa luni sau ani de expunere la cantitati mici de plumb. Plumbul este absorbit in catre organism atat prin tractul respirator, cat si prin cel gastrointestinal. Intrucat plumbul este transportat si transplacentar, poate cauza intoxicatie congenitala, cu consecinte grave: avort spontan, nastere prematura sau greutate mica la nastere. Prezenta plumbului in organism poate cauza tulburari psihice si fizice grave. Expunerea profesionala la plumb creste riscul bolilor... [continuare]

Pagina 2 din 16 (468 rezultate)